image1

65e overwinning voor WK leider Jonathan Rea!

Portimão/Portugal 2018 race 1: Foutloze Jonathan Rea continueert zijn zegereeks!

Drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea is op weg naar zijn vierde wereldtitel schijnbaar door niets en niemand te stoppen. Op het prachtige Portugese berg en dal circuit Autodromo Internacional do Algarve in Portugal vierde de Noord Ierse Kawasaki rijder na een sublieme voorstelling zaterdag na race 1 zijn 6e zege op rij, zijn 11e in dit seizoen!

Onder een stralende Portugese zon mochten Marco Melandri (Ducati) en Michael van der Mark (Yamaha) als tweede en derde mee op het Portugese podium.

Jonathan Rea nam al gelijk in de eerste bocht de leiding over van een iets te wijd gaande Marco Melandri (Ducati) om vervolgens deze leiding niet meer af te staan.

In de tweede bocht direct na de start speelden zich dramatische taferelen af tussen Xavi Fores (Ducati) en Eugene Laverty.

Voorafgaand aan deze eerste race wist de Milwaukee Aprilia rijder s´morgens voor het eerst sinds 2013 eindelijk weer eens een Superpole achter zijn naam te schrijven te winnen!

Tijdens Superpole 2 reed de besnorde Ier een fabeltjes tijd van 1’40.705 min en was daarmee maar liefst 0,655 seconde sneller als het bestaande polerecord van Tom Sykes uit 2013!

 

Drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea trok nog wel alle registers open maar moest aan het eind van Superpole 2 met een achterstand van 0,060 sec genoegen nemen met startplaats 2 naast Eugene Laverty.

Marco Melandri kwalificeerde zich als derde en maakte de eerste startrij vol.

Superpole winnaar Laverty kwam echter niet echt goed uit de "startblokken" en werd tot overmaat van ramp bij het ingaan van de derde bocht van achteren geraakt door een te laat remmende Xavi Fores (Ducati) waardoor beide rijders crashen.


Daarmee was het over en uit voor zowel crash veroorzaker Xavi Fores als ook voor Superpole winnaar Eugene Laverty!

Jonathan Rea deerde dat allemaal niet en reed daar waar hij graag rijdt, alleen op kop! De "Champ" probeerde zich aanvangs nog snel los te rijden van zijn dichtste achtervolgers, Marco Melandri en Lorenzo Savadori (Aprilia), doch slaagde daar niet echt in.

Michael van der Mark, van P6 gekomen na de eerste ronde had inmiddels de vierde plaats overgenomen van Tom Sykes (Kawasaki) en de een vanaf P14 komende Chaz Davies (Ducati).

Na zijn (krappe) nederlaag in de Superpole demonstreerde Rea opnieuw zijn sterkste punt in deze race, of beter gezegd van dit seizoen: Constante rondetijden!

Met rondetijden van hoge 1:43 min domineerde de Noord Ier deze race naar believen en wist zijn voorsprong van ca 2-3 seconden te stabiliseren. 

Achter Rea duelleerden beide Italianen Marco Melandri en Lorenzo Savadori om de tweede en derde plaats met in hun kielzog een steeds dichterbij komende Michael van der Mark!

In de 12e ronde echter crashte de jonge Savadori en kwam er een abrupt einde aan de Aprilia euforie na het sterke Superpole resultaat van een paar uur geleden!

Michael van der Mark "erfde", hoewel hij sowieso steeds dichterbij kwam, zo de derde plaats van Savadori en finishte een slordige 2,7 seconde achter Marco Melandri.

Voor Michael van der Mark was dit al zijn achtste podiumplaats in dit seizoen! Chaz Davies beëindigde deze race, ondanks problemen met zijn geblesseerde rechterschouder, als vierde voor Tom Sykes (Kawasaki).

Deze beide routiniers verloren echter al meer dan 10 seconden op winnaar Rea!

Althea BMW coureur Loris Baz scoorde als zesde zijn beste seizoen resultaat sinds zijn terugkeer in het WorldSBK.

Jammer genoeg slaagde Jordi Torres (MV Agusta) er niet in zijn sterke performance tijdens de kwalificaties in deze race om te zetten en de Spanjaard finishte in een voor hem slopende race uiteindelijk als 7e.


Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) werd met P8 beste "Independent coureur" (privé rijder) ondanks dat de jonge Turk veel set-up problemen kende tijdens de trainingen en de Superpole.

Razgatlioglu's mede WorldSBK debutant Michael Ruben Rinaldi's (Ducati) "harde werken" werd beloond met een sterke 9e plaats en finishte voor een veel problemen hebbende Alex Lowes die de Top 10 completeerde.

De Brit was tijdens de Superpole gecrasht en het team had niet voldoende tijd de Brit zijn Yamaha R1 weer helemaal 100% fit te maken!

De overige Top 15 WK punten werden verdeeld onder: 11. Leandro Mercado (Kawasaki), 12. Yonny Hernandez (Kawasaki), 13. Jake Gagne (Honda) en 14e en laatste werd de Spaanse Kawasaki rijder Román Ramos.

Zoals we hebben kunnen zien zagen van de gestarte 20 coureurs slechts 14 de finishvlag! Laverty en Fores crashten samen in de eerste ronde.

Ook de Tsjech Jakub Smrz (Yamaha) en Lorenzo Savadori crashten uit de race terwijl beide Honda coureurs Leon Camier als ook Patrick "PJ" Jacobsen middels technische problemen het einde niet haalden!

In het WK is er na deze eerste race weinig veranderd, wereldkampioen Jonathan Rea heeft (opnieuw) zijn voorsprong uitgebouwd terwijl Marco Melandri voorbij gegaan aan Alex Lowes.

Michael van der Mark wist zijn achterstand in het WK wat Chaz Davies betreft van 30 naar 27 punten te brengen terwijl Marco Melandri de zijne op Tom Sykes van 25 naar 16 punten verkleinde!

Jammer genoeg is het eigenlijk alleen achter Jonathan Rea spannend aan het worden! Hieronder de actuele Top 6 na race1:

1. Jonathan Rea          (Kawasaki) 395 Pt
2. Chaz Davies           (Ducati ) 291 Pt
3. Michael van der Mark  (Yamaha) 264 Pt
4. Tom Sykes (Kawasaki) 229 Pt
5. Marco Melandri (Ducati) 213 Pt 
6. Alex Lowes (Yamaha) 199 Pt

FIM WorldSBK Portimão/Portugal Results Race 1:

1  JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WSBK      Kawasaki ZX-10RR       1'42.304
20 Laps = 91,840 Km in 34'22.331 min. = 160,316 km/u
2 MARCO MELANDRI ITA Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale R 1.575
3 MICHAEL VAN DER MARK NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team Yamaha YZF R1 4.215
4 CHAZ DAVIES GBR Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale R 10.760
5 TOM SYKES GBR Kawasaki Racing Team WSBK Kawasaki ZX-10RR 12.911
6 LORIS BAZ FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S 1000 RR 19.685
7 JORDI TORRES ESP MV Agusta Reparto Corse MV Agusta 1000 F4 21.974
8 TOPRAK RAZGATLIOGLU TUR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 24.855 PR
9 MICHAEL RUBEN RINALDI ITA Aruba.it Racing - Junior Team Ducati Panigale R 30.302 PR
10 ALEX LOWES GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team Yamaha YZF R1 32.408
11 LEANDRO MERCADO ARG Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 32.875 PR
12 YONNY HERNANDEZ COL Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 39.178 PR
13 JAKE GAGNE USA Red Bull Honda WSBK Team Honda CBR1000RR 44.028
14 ROMAN RAMOS ESP Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR 56.896 PR
----------------------------------------------Race niet beëindigt-----------------------------
PJ JACOBSEN USA TripleM Honda WSBK Team Honda CBR1000RR 4 Laps PR
LORENZO SAVADORI ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 9 Laps
JACUB SMRZ CZE Guandalini Racing Yamaha YZF R1 9 Laps PR
LEON CAMIER GBR Red Bull Honda WSBK Team Honda CBR1000RR 10 Laps
EUGENE LAVERTY IRL Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 0 Laps
XAVI FORES ESP Barni Racing Team Ducati Panigale R 0 Laps PR
PR = Privé rijder/team

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |