image1

Wie, wat en waar 2018…

Nog maar weinig “zitjes” vrij voor 2018…

Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes samen en hebben we een overzicht van wie wat en waar gaat rijden in 2018. De afgelopen twee weken hebben ook de laatste nog vrije, echt interessante, zitjes hun rijder gevonden.

Zoals we al schreven is het nu zeker dat de Amerikaan Jake Gagne de teamgenoot van Leon Camier bij het Red Bull Honda World Superbike Team is geworden. Gagne wordt, net als Bradl trouwens, al sinds jaren door de energiedrankjes gigant gesponsord en had natuurlijk een streepje voor bij (Red Bull) Honda. 

Waar we eigenlijk ook al zeker van waren heeft zich inmiddels bewaarheid, Loris Baz heeft afgelopen week een contract bij het Althea BMW Racing Team van Genesio Bevilacqua ondertekend.

De Fransman reed van 2012 tot 2014 nog in het Kawasaki fabrieksteam en veroverde in 61 races 14 podiumplaatsen, 2 overwinningen, 2 Pole's en 2 snelste racerondes. In 2014 was Baz nog WK vijfde!

Verbazingwekkend: Althea BMW Racing gaat met slechts één rijder het seizoen 2018 in!

De Spanjaard Xavi Fores en het Barni Racing Team zijn het inmiddels eens geworden en gaan in 2018 samen met Ducati verder. Ook Fores landgenoot Roman Ramos heeft zijn contract met Go Eleven Kawasaki voor een jaar verlengd en blijft dus waar hij is.

Raffaele de Rosa (ex Althea BMW) liet tijdens de Motorbeurs EICMA in Milaan weten dat hij en Lucio Pedercini (Pedercini Kawasaki Racing SC-Project) het bijna eens zijn voor 2018.

Komende week test De Rosa samen met de Colombiaan en ex MotoGP rijder Jonny Hernandez met het Pedercini Racing SC-Project Kawasaki team in het Spaanse Jerez.

Naast Hernandez, en als het klopt Raffaele de Rosa, staat ook Davide Giugliano bij Pedercini Kawasaki op het lijstje!     


 

Kan men zeggen wat men wil maar een zekere bewondering/respect zou men kunnen hebben voor Andrea Grillini. Het kleine, low budget Grillini Racing Team maakt na drie jaar Kawasaki de overstap naar Suzuki.

Dit zonder enige ondersteuning van Suzuki Japan, als puur privé team dus! Ook zijn er voor de nieuwe Suzuki GSX-R1000 R (nog) geen kit of tuning delen te koop!

Ook WorldSBK promotor Dorna heeft zo zijn twijfels aan de concurrentwaardigheid van de Grillini Suzuki's. Echter omdat het team verder "gezond" is en Andrea Grillini de Dorna heeft toegezegd minstens één Top 10 rijder te arrangeren kreeg het team de "vrijgave"!

Wie deze rijders zullen zijn is nog niet bekend!

Slecht nieuws: Voor het Italiaanse IodaRacing team (Aprilia) van Giampiero Sacchi is het doek nu definitief gevallen. Het in 2015 uit de MotoGP komende team voldoet niet aan de (financiële?) eisen van de Dorna en kreeg geen startplaats meer toegewezen!

Goed nieuws: Na het uit voor IodaRacing komen er twee nieuwe teams bij. Het Duitse Triple-M Honda team, wat als satellieten team voor het Red Bull Honda team is gedacht, heeft van de Dorna groen licht gekregen om samen met de Amerikaan Patrick (PJ) Jacobsen 2018 aan dit nieuwe avontuur te beginnen. 

Een ander nieuw team wat door de Dorna is bevestigd is het Orelac VerdNatura Kawasaki team die tot dusver in het FIM World Supersport 600 WK onderweg waren.Als rijder is de Argentijn Leandro Mercado gezet. Naast het WorldSBK zal het team van de familie Calero ook in het Supersport 600 WK actief blijven, dit met zoonlief Nacho Calero.

Aanvankelijk was ook het Duitse HPC Power Suzuki team als nieuw team genomineerd voor een start in het Superbike WK 2018.

Echter teameigenaar Denis Hertrampf wacht nog steeds op antwoord van hoofdsponsor Eighty One Powerdrink. Inmiddels is de door de Dorna vastgelegde deadline al overschreden dus...Mocht deze deal met HPC Power Suzuki niet tot stand komen krijgt Team Pedercini Kawasaki eventueel de kans om met een tweede rijder het nieuwe seizoen in te gaan.

Dit om de 22 rijders volte krijgen! Was het niet de Dorna die jongstleden nog zeiden een overschot aan teams en rijders op hun lijst te hebben!

In ieder geval is het zeker dat we 2018 acht verschillende motormerken in het Superbike WK aan het werk zullen zien, naast Aprilia, BMW, Ducati, Honda, Kawasaki, MV Agusta en Yamaha komt Suzuki er als achtste bij.....

Voorlopige teams en rijders voor 2018:

Kawasaki Racing Team: Jonathan Rea (GBR), Tom Sykes (GBR)
Aruba.it Racing - Ducati: Chaz Davies (GBR), Marco Melandri (ITA)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team: Michael van der Mark (NED), Alex Lowes (GBR)
Milwaukee Aprilia: Eugene Laverty (IRL), Lorenzo Savadori (ITA)
Red Bull Honda: Leon Camier (GBR), Jake Gagne (USA)
MV Agusta Reparto Corse: Jordi Torres (ESP)
Althea BMW: Loris Baz (FRA)
Go Eleven Kawasaki: Roman Ramos (ESP)
Kawasaki Puccetti: Toprak Razgatlioglu (TÜR)
Orelac Kawasaki: Leandro Mercado (RSA)
Triple-M Honda: Patrick Jacobsen (USA)
Barni Ducati: Javier Forés (ESP)

Nog open:

Grillini Suzuki: Ondrej Jezek, Ayrton Badovini? Jonny Hernandez? Davide Giugliano?
Pedercini Kawasaki: Jonny Hernandez? Raffaele de Rosa? Davide Giugliano?
Guandalini Yamaha: Alessandro Andreozzi?

WorldSBK 2018: Maximaal 22 rijders!

WorldSBK eigenaar/organisator Dorna wil de kwaliteit van de deelnemende teams-rijders verbeteren en is daarom met de startplaatsen voor 2018 restrictiever als in 2017! In 2018 kunnen we twee nieuwe WK Superbike teams begroeten: Het Spaanse Orelac (omgekeerd Calero) VerdNatura Kawasaki team met de Argentijn Leandro Mercado en het Duitse Triple-M Honda met de Amerikaan Patrick (PJ) Jacobsen.

Of we in 2018 het IodaRacing (Aprilia) nog terug zullen zien valt te betwijfelen. IodaRacing Teamchef Giampiero moest dit seizoen de eerste beide overzee races laten schieten daar IodaRacing coureur Leandro Mercado zich bij een motorcross training geblesseerd zou zijn geraakt!

Ook de laatste overzee race in Qatar afgelopen weekend moest het team verstek laten gaan, deze keer om financiële redenen! Sacchi wou zich op navraag van onze collega Ivo Schützbach niet uiten over zijn plannen voor 2018! In de plannen van de Dorna komt het vroegere MotoGP team echter niet voor!

Voor Leandro Mercado was dit alles een reden temeer om snel te beslissen en dus te ondertekenen bij Orelac VerdNatura Kawasaki...

IodaRacing en Mercado wisten het afgelopen seizoen echter een aantal sterke resultaten te boeken en wisten het Milwaukee Aprilia team met Eugene Laverty en Lorenzo Savadori meerdere keren te verslaan en als beste Aprilia team te finishen!

Zowel het Pedercini Racing SC-Project team van Lucio Pedercini als ook het Team Go Eleven Kawasaki hebben van de Dorna het advies gekregen om in plaats van te proberen in 2018 met twee rijders van start te gaan met één (sterke) rijder te starten!

 

Met andere woorden, de Dorna wil dat deze teams meer geld investeren in beter personeel en betere rijders om zodoende een stap voorwaarts te maken om aansluiting bij de Top teams krijgen!

Bij BMW (Althea Racing) is voor 2018 schijnbaar alles nog open! De nummer één coureur van het team , de Spanjaard Jordi Torres, rijdt 2018 voor MV Agusta Reparto Corse! Althea Racing boss Genesio Bevilacqua heeft er een handje van de spanning erin te houden en met verrassingen te komen.

Dat het met BMW verder gaat is zeker, doch het gerucht gaat dat Althea BMW Racing 2018 slechts met één BMW S 1000RR van start zal gaan in plaats van twee! Persoonlijk denk ik echter niet dat BMW ermee akkoord gaat om met slechts één bike/rijder het seizoen in te gaan!  

Nadat eerst de Brit Leon Haslam bij Puccetti Kawasaki al had afgezegd voor 2018 heeft nu ook de Fransman Sylvain Guintoli laten weten 2018 niet voor het team te starten.

Guintoli blijft zoals we al schreven actief in het Brits Superbike kampioenschap met Bennetts Suzuki en zal daarnaast deel uitmaken van het Suzuki MotoGP team als testrijder en invaller.Ook schijnt Suzuki de Fransman enige Wildcard inzetten in het vooruitzicht te hebben gesteld...

Ook Puccetti Kawasaki heeft van de Dorna uitdrukkelijk het "advies" gekregen dat het beter is met één rijder het nieuwe seizoen in te gaan! Direct na het Qatar weekend maakte het team dan ook bekend 2018 alleen met de Turk Toprak Razgatlioglu aan te willen treden!

Of het Grillini Team met Kawasaki verder gaat of met Suzuki is nog helemaal open! Als enig Suzuki team zijn ze dan natuurlijk het “uithangschild” van Suzuki en zelf voor de ontwikkeling van de Suzuki GSX_R1000R verantwoordelijk!

Echter Grillini heeft geen enkele toezegging wat een samenwerking met Suzuki betreft dus ook niet de technische knowhow! Hiermee is dit project eigenlijk al mislukt voor het begint!

Als onze informatie klopt er van de 22 te vergeven plaatsen 15 bezet! Mocht Althea Racing met een tweede rijder komen is het deelnemersveld vol!

 

 


Het VFT Ducati Team van de familie Menghi ziet af van een deelname in 2018, eventuele Wildcard inzetten in Italië houdt het team zich voorbehouden. 

Het Duitse Team HPC-Power Suzuki van Denis Hertrampf heeft wel aangevraagd bij de Dorna maar nog geen bevestiging gekregen voor 2018. De Zwitser Dominic Schmitter zal, mocht het team de vrijgave krijgen, de Suzuki GSX R1000R gaan bemannen.

Echter houdt de Dorna zich aan "hun" regel van maximaal 22 rijders gaat het Duitse team leeg uit! eraan 

 

Voorlopige teams en rijders voor 2018:

Kawasaki Racing Team: Jonathan Rea (GB), Tom Sykes (GB)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team: Michael van der Mark (NL), Alex Lowes (GB)
Aruba.it Racing - Ducati: Chaz Davies (GB), Marco Melandri (I)
MV Agusta Reparto Corse: Jordi Torres (E)
Milwaukee Aprilia: Eugene Laverty (IRL), Lorenzo Savadori (I)
Go Eleven Kawasaki: Roman Ramos (E)

Red Bull Honda: Leon Camier (GB)
Kawasaki Puccetti: Toprak Razgatlioglu (TR)
Orelac Kawasaki: Leandro Mercado (RA)
Triple-M Honda: Patrick Jacobsen (USA)
Barni Ducati: Javier Forés (E)

Nog open:

Red Bull Honda: Jake Gagne, Loris Baz?
Althea BMW: Loris Baz, Jonny Hernandez?
Grillini Kawasaki: Ondrej Jezek, Ayrton Badovini?
Pedercini Kawasaki: Jonny Hernandez, Loris Baz?
Guandalini Yamaha: Alessandro Andreozzi?

WorldSBK kalender 2018…

13 Events geplant, 5 overzee races!

De WorldSBK kalender heeft niet al te grote verrassingen!veranderingen wat het komend seizoen 2018 betreft. Het zij dan dat we 5 overzee races zullen hebben en dat, droevig genoeg, de laatste twee races niet in Europa maar overzee, Argentinie en Qatar zullen plaatsvinden!

Slechte beslissing van de Dorna, om niet te zeggen sh!!!! Sorry! Maar het is een feit dat de Superbikes hun fans overwegend in Europa hebben en net als de MotoGP de finale in Europa zou moeten plaatsvinden en niet ergens midden in de woestijn in een land waar "geen hond" naar toe wil, sorry Dorna maar dit is feit!

Een verandering die beter bij in de smaak van het "Superbike volk" zal vallen is dat we in plaats van de Duitse Lausitzring in 2018 het prachtige berg en dal circuit van Brno in Tsjechië terug in de kalender hebben. De seizoenstart vind traditioneel plaats van 23 t/m 25 Februari op Phillip Island/Australië en daarna, vier in plaats van twee weken later, gaat het van 23 t/m 25 Maart verder in het Thaise Buriram.

Halfweg April, van 13 t/m 15 April start het seizoen dan in Europa en ook traditioneel weer in het Spaanse Aragon. Gelijk het weekend erop, van 20 t/m 22 April slaat het SBK circus dan zijn tenten in Assen/Nederland op! Na Assen volgt een drieweekse pauze alvorens het van 11 t/m 13 Mei naar het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari in Imola/Italie gaat.

Traditie getrouw gaat het na Imola van 25 t/m 27 Mei verder in het Britse Donington. De enige grotere wijziging is dat normaal na Donington Misano Adriatico/Italië volgde doch in 2018 wordt er van 8 t/m 10 Juni in het Tsjechische Brno gereden en wordt het Misano World Circuit “Marco Simoncelli”Adriatico verschoven naar het weekend van 6 t/m 8 Juli!  Na Brno dus reist het hele circus eerst naar Laguna Seca/USA waar van 22 t/m 24 Juni zal worden gereden. Tot dusver viel de “vakantie” altijd direct na het USA event doch in 2018 slaat het WorldSBK circus van 6 t/m 8 Juli eerst nog hun tenten op in het ItaliaanseMisano.

Daarna volgt dan de beruchte en gevreesde veel te lange zomerpauze die 2018 maar liefst 10 weken zal gaan duren en alleen onderbroken wordt door een test in het Portugese Portimaó op 23 en 24 Augustus! 

Het Magny Cours/Frankrijk event is 2018 van het eerste weekend in Oktober verschoven naar het laatste weekend van September (28 t/30 September). Dit om, (volgens de Dorna) het vaak slechte weer wat te proberen te omgaan en om, het belangrijkste voor de Dorna, de laatste 2 races overzee, Argentinië en Qatar nog in Oktober onder te brengen!

Twee weken na Frankrijk gaat het hele circus dan naar San Juan in Argentinië waar het WorldSBK voor de eerste keer logeerd. Daarvoor komt jammer genoeg één van de mooiste Europese races te vervallen namelijk in het Spaanse Jerez!

Deze kalender houdt dus feitelijk in dat mochten we een spannend seizoen tegemoet gaan met automatisch een spannende seizoenfinale dit niet in Europa maar of in Argentinië of in het publiekloze Qatar zal plaatsvinden!

Nogmaals, top hoor Dorna! Het enige geluk wat wij als Europese Superbike fans zouden kunnen hebben is dat het circuit van San Juan/Argentinië niet op tijd klaar is en de Dorna dan uitwijkt naar Jerez/Spanje! 

De supersport 300 en Supersport 1000 rijden alleen tijdens de races in Europa, de FIM World Supersport 600 klasse is behalve in Laguna Seca/USA elk event present. 

FIM World Superbike Kalender 2018:

23 t/m 25 Februri - Phillip Island/Australie*
23 t/m 25 Maart - Buriram/Thailand*
13 t/m 15 April - Aragón/Spanje
20 t/m 22 April - Assen/Nederland
11 t/m 13 Mei - Imola/Italie
25 t/m 27 Mei - Donington Park/Groot Brittanie
 8 t/m 10 Juni - Brno/Tschechie
22 t/m 24 Juni - Laguna Seca/USA**
 6 t/m  8 Juli - Misano/Italie
14 t/m 16 September - Portimão/Portugal
28 t/m 30 September - Magny Cours/Frankrijk
12 t/m 14 Oktober - San Juan/Argentinie*
25 t/m 27 Oktober - Losail/Qatar*

* Geen Supersport 600, geen Supersport 300 en geen Superstock 1000
**Geen Supersport 300 en Superstock 1000

Jonathan Rea: Geen hulp voor Tom Sykes...

Chaz Davies (Ducati) en Tom Sykes (Kawasaki) komen beide met 363 punten naar het Arabische Qatar en moeten daar onder elkaar uit maken wie vicewereldkampioen wordt en wie als WK derde 2018 ingaat. Jonathan Rea (Kawasaki) is bereids wereldkampioen en Marco Melandri's (Ducati) vierde plaats is al "gebetoneerd".

Wat betekend dat Sykes en Davies om de plaatsen twee en drie tussen hun eigen teammaatjes zijn “ingeklemd”! Tijdens de eerste race heeft het volgens Rea en Melandri geen zin om middels teamorders in te grijpen! Beide coureurs zijn volgens eigen zeggen ook niet van plan om middels teamorders in te grijpen wat het gevecht Davies/Sykes betreft! 

Deze tweede race in 2016 werd door olie op het circuit stilgelegd, daarna volgde er een “sprintrace” van de 10 resterende ronden. Davies leidde deze “laatste dans” voor Rea die geen manier zag aan de snelle Davies voorbij te komen! De situatie Rea 1, Davies 2 en Sykes 3 zou genoeg zijn geweest om Sykes tweede in het WK te laten worden.

Echter Davies op 1, Rea op 2 en Sykes op drie zou Davies tot vicewereldkampioen hebben gemaakt! Dus kwam dat wat we allemaal wel een beetje hadden verwacht en maakte Rea op een wel heel overdreven manier plaats voor Sykes! Rea nam het gas weg en reed de laatste ronden meer Wheelies als normaal in het hele seizoen!

Deze actie van Rea en Kawasaki leverde natuurlijk een storm  van kritiek op van oa Davies, Ducati, het SBK paddock en veel WorldSBK fans.

Dat veranderde echter niets aan het feit dat Sykes WK tweede werd!  En nuchter gezien deed Rea dat wat zijn werkgever van hem verlangde, niet meer en niet minder! Het is een publiek geheim dat Rea en Sykes met afstand niet de beste vrienden zijn of zullen worden!

De omstandigheden in Qatar 2017 zijn hetzelfde als die van 2016, Sykes tegen Davies, Kawasaki tegen Ducati. Rea is al wereldkampioen en kan zich alleen statistisch nog wat verbeteren. 

Klopt eigenlijk niet want Rea en Kawasaki wisten in Qatar nog nooit een race te winnen dus wat dat betreft is er voor de eerzuchtige Rea best wat te halen! Aan de andere kant is P2 in het WK voor Kawasaki belangrijk wat de situatie er voor Rea waarschijnlijk niet gemakkelijker op maakt!

Met Davies en Sykes puntgelijk is het niet ondenkbaar dat Melandri (Ducati) en Rea hun teamcollega`s de helpende hand (moeten) toesteken! Op zijn minst voorstelbaar!

Doch de regerend wereldkampioen geeft duidelijk aan dat het gebeuren van 2016 zich niet zal herhalen, in klaartekst: Rea is niet van plan Sykes te helpen!

<<Tom moet zelf om deze tweede WK plaats vechten. >> verduidelijkt Jonathan Rea in een interview met het Duitse Speedweek.com. <<Vorig jaar heb ik hem een reuze dienst bewezen maar het is niet mijn job  wie dan ook te helpen. Die twee moeten het hard maar fair met elkaar uitvechten. Ik rijd mijn eigen race en wil er niet over nadenken moeten wat voor gevolgen mijn resultaat voor invloed op de resultaten van anderen heeft !>>

<<We hebben er intern bij Kawasaki niet over gesproken en ik heb tot dusver ook geen aanwijzingen gekregen betreffende Tom. Ik er niet vanuit dat er nog desbetreffende aanwijzingen komen. De vooruitzichten dit seizoen zijn anders als in 2016. Ik kan iemand één keer helpen om tweedes in het WK te worden.

Oké, we hebben 2016 intern deze beslissing genomen, maar dit jaar heb ik echt een probleem mee dat nog een keer te doen. Ik moet uiteindelijk ook aan Chaz denken, nee ze moeten het onder elkaar uitmaken punt uit!>>

Dat wil echter niet zeggen dat Rea fundamenteel tegen teamorders is: << Teamorders horen bij de racesport en worden toegepast in elke raceserie.>> aldus de vader 30 jarige champ. <<Maar ik wil dat persoonlijk niet beïnvloeden en niet mee ingetrokken worden. >>

<< Natuurlijk ben ik niet de teamchef en heb ik een contract met Kawasaki, rijd voor het team en krijg mijn aanwijzingen die ik op te volgen heb. Teamorders zijn er ook in de MotoGP,  ja in alle motorfiets raceklassen die er wereldwijd zijn! Er is geen reglement die dat verbied. Dat is dan wel niet mooi, maar één coureur is niet groter dan alle motorfiets fabrikanten!»


Wat natuurlijk ook te bedenken geeft is dat Rea’s “geschenk” Sykes wat de vicetitel betreft Sykes meer als 100.000 Euro aan premies ec heeft opgeleverd! Volgens Rea werd hij voor zijn hulp door Sykes nog niet eens op een biertje uitgenodigd!

Marco Melandri is met minder woorden dezelfde mening toegedaan als Jonathan Rea: <<Ik heb heel andere dingen aan men hoofd en heb genoeg met mezelf te doen, Ik wil me ook niet inmengen in dit duel. Voor mij is mijn eigen performance en dat van mijn Panigale veel belangrijker als het duel van die twee.

Het Losail International Circuit past precies bij mijn rijstijl, snel en vloeiend. Ik wil dit seizoen met een paar sterke resultaten beëindigen en pijl overwinningen aan! Alleen al om onze rivalen eraan te herinneren dat we ook in  2018 een permanente bedreiging zullen zijn!

Chaz Davies en Ducati wonnen vorig jaar beide nachtraces in Qatar, Kawasaki daarentegen heeft in de Arabische woestijn van de 16 aldaar verreden races nog nooit gewonnen! Sinds de Panigale R evenwaardig snel of zelfs nog sneller is dan de Kawasaki ZX 10RR is Davies op de lange rechte stukken die circuits zoals Aragon en Qatar die hebben niet meer bang voor de “groenen”.

<<De laatste paar jaar was de Panigale steeds concurrentwaardig in Qatar >> onderstreept Davies << We hebben ons tot nog toe continu kunnen verbeteren in Qatar en de laatste keer was onze speed zo goed dat we beide races konden winnen! Tom en ik hebben evenveel punten dus dat wordt spannend. Ik verheug me echter op de komende strijd en ben er klaar voor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie wat en waar 2018 deel 1....

Net als alle andere jaren proberen we tegen het einde van een raceseizoen op de hoogte te blijven van wie waar het volgende seizoen gaat rijden. Eenvoudig is dat niet daar de “geruchtenkeuken” erg groot is! Een ander punt wat voor 2018 een grote rol meespeelde zijn de door de MSNA, FIM en de Dorna voorgenomen reglementveranderingen!

Maar wat het wie wat en waar spelletje betreft beginnen de puzzelstukjes langzaam maar zeker in de juiste volgorde te vallen. Feit is natuurlijk dat de “beste motoren” voor 2018 al verzegd zijn, nee, verzegd waren. 

Bij het wereldkampioensteam Kawasaki gaat alles gewoon verder met de nu drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea en Tom Sykes terwijl Ducati Chaz Davies en Marco Melandri opnieuw hun vertrouwen hebben uitgesproken!

Ook bij het Yamaha Factory Team veranderd er niets en blijven Michael van der Mark en de Brit Alex Lowes gewoon aan boord. Het Britse Milwaukee Aprilia team gaf onlangs al bekend dat men in 2018 verder gaat met Eugene Laverty en Aprilia’s eigen kweek Lorenzo Savadori!

Achter deze 4 teams wordt dan langzaam een stuk spannender. Bijvoorbeeld Honda. Zoals we voor een paar weken terug al schreven heeft de Brit Leon Camier (MV Agusta) inmiddels bij het Red Bull Honda Team ondertekend.

Wie zijn teamgenoot gaat worden is een echter heel andere, ja, spannende vraag? Aanvangs leek het er eerst nog op dat Stefan Bradl ook 2018 een Honda zou gaan bemannen maar het begint er steeds meer op te lijken dat een andere weg zoekt als met de Duitser.

De Duitser wordt slechte motivatie verweten en dat hij te weinig heeft bijgedragen wat de ontwikkeling van de nieuwe Honda CBR SP 2 betreft! Ook een aantal negatieve uitlatingen over wat de nieuwe Fireblade betreft tov de media kon men niet echt waarderen bij  Honda!

Daarnaast het grote aantal gegadigden die zich voor de tweede Fireblade hebben aangeboden waaronder Jake Gagne, Loris Baz, Davide Giugliano en ja, zelfs de wereldkampioen van 2014, Sylvain Guintoli!

Volgens de geruchtenkeuken heeft Loris Baz de beste kaarten alhoewel dat voor het "aankloppen" van Sylvain Guintoli was! Echter ondanks alles is ook Bradl nog in gesprek met Honda...


Totaal ander nieuws bij Honda is dat er een tweede Honda WorldSBK team op komst is. Het Duitse Triple-M van Matthias Moser, nu nog in de Stock 1000 met Kawasaki onderweg, hebben aangekondigd 2018 met de Amerikaan PJ (Patrick) Jacobsen een derde Honda, met ondersteuning van het ten Kate team, aan te willen treden.

De samenwerking tussen Althea BMW Racing Team en BMW zag er een tijdlang niet echt goed uit. Echter afgelopen week gaf Althea teameigenaar Genesio Bevilacqua te kennen dat Althea Racing en BMW in 2018 samen verder gaan!

Bevilacqua en BMW hadden volgens eigen zeggen eerst nog afgewacht om te kijken of het "nieuwe reglement" van de MSMA, FIM en Dorna in het Althea Racing/BMW concept paste om daarna te besluiten of men überhaupt 2018 van start zou gaan! Hierop komen we deze week nog op terug!

Echter Althea BMW Racing nummer 1 rijder Jordi Torres duurde dit allemaal te lang, net als de ontwikkeling van de BMW trouwens, en de 30 jarige Spanjaard staat daardoor kort voor een contractondertekening bij MV Agusta!

MV teameigenaar Andrea Quadranti wou aanvankelijk 2018 met twee MV's de strijd aanbinden doch inmiddels zijn deze plannen (opnieuw) in rook opgegaan zodat Torres de enige MV Agusta WorldSBK rijder zal zijn in 2018.   

 

 


Ook het Barni Racing Team (Ducati) plant al jaren om met 2 rijders het seizoen in te gaan en deze keer leek het er even op dat dit middels de "bruidschat" die de Colombiaanse ex MotoGP/Moto2 coureur Yonny Hernandez mee zou kunnen nemen eindelijk zou lukken.

Echter de deadline bij Ducati wat het bestellen van een tweede Panigale R betreft is al sinds eind september afgelopen en dus heeft het er alle schijn van dat bij Barni Racing voorlopig alles bij het oude blijft.

Volgens het Barni Team zijn de gesprekken met Fores in volle gang en gaat het de goede kant op, ondertekend is hier echter nog niets!

De geruchtenkeuken" zegt namelijk dat Fores na 2 Barni Racing seizoenen wel eens vervangen zou kunnen worden door Europees Superstock 1000 kampioen 2017 Michael Ruben Rinaldi. Dit vooral op aandrang van Aruba.it, Ducati hoofdsponsor en teameigenaar! Of misschien toch Yonny Hernandez?

In ieder geval heeft Fores zijn diensten oa bij het Althea BMW Racing Team aangeboden en schijnt de Spanjaard "werkzoekende" te zijn!

Bij Kawasaki Puccetti Racing wil men in 2018 twee Kawasaki's ZX-10RR aan de start brengen. De Turk Toprak Razgatlioglu is definitief gezet als rijder.

Nadat de Brit Leon Haslam na lang overleg nee heeft gezegd probeert teameigenaar Manuel Puccetti nu de Franse wereldkampioen van 2014 Sylvain Guintoli in zijn team te krijgen.

Doch Guintoli zit tamelijk vast (en goed) bij Suzuki (ook als testrijder voor Suzuki MotoGP) in het zadel en lijkt het hoogst onwaarschijnlijk dat de Guintoli/Puccetti deal tot stand zal komen!

Het kleine IodaRacing (Aprilia) team is ook 2017 weer goed onderweg en staan met de Argentijn Leandro Mercado, ondanks 4 resultaten minder, 12e in het WK klassement. Het team van Giampiero Sacchi Team liet het “grote” Milwaukee Aprilia fabrieksteam meerdere malen duidelijk achter zich.

 


Echter het financieel niet op rozen gebette team heeft veel problemen en gaf deze week zelfs bekend dat het IodaRacing Team niet in Qatar zal/kan deelnemen! Hoe het in 2018 überhaupt met IodaRacing (Aprilia) en Mercado verder gaat is niet bekend! Ook Mercado klopt op het moment op (vele) deuren!

Een team wat zeker niet over het snelste materiaal beschikt maar financieel tenminste enigszins gezond schijnt te zijn is het Grillini Racing Team van Andrea Grillini. Grillini krijgt echter, volgens eigen zeggen, te weinig (of geen) steun van Kawasaki. Andrea Grillini neemt de moedige besissing om zonder ondersteuning van Suzuki Japan, desondanks de overstap te maken van Kawasaki naar Suzuki!

Of beide huidige rijders, Ondrej Jezek en Ayrton Badovini de altijd in een mooi design gestoken Grillini motoren gaan bemannen is nog maar de vraag?

Aanvankelijk was Suzuki van plan om in 2018 met een door de fabriek ondersteunt team in het WorldSBK terug te keren. Het Japanse concern vond/vind echter tot dusver geen partner die financieel sterk genoeg is om samen met Suzuki dit plan door te zetten! Heel kort waren het Duitse HPC Hertrampf Racing team en het Italiaanse Go Eleven als kandidaten in gesprek maar dat schijnt niet meer actueel te zijn.

Mocht het Grillini Team overstappen naar Suzuki blijven er desondanks maar liefst 5 Kawasaki teams over! Naast het officiële Kawasaki Racing Team eerst het Kawasaki Puccetti Racing team die naar eigen zeggen gelijkwaardig materiaal als het fabrieksteam van Kawasaki zullen krijgen. Het Team Kawasaki Go Eleven gaven afgelopen week bekend dat men 2018 met Kawasaki en Roman Ramos verder gaan. Ook het Pedercini Racing SC-ProjectGo team van Lucio Pedercini gaat in 2018 gewoon verder met Kawasaki en zullen volgens eigen zeggen meer fabrieksondersteuning krijgen! 

Team Pedercini begon dit seizoen met ex MotoGP rijder Alex de Angelis maar die werd halfweg het seizoen, wegens gebrek aan resultaten, “vervangen” door de "jonge wilde" Riccardo Russo. Na het Jerez weekend maakte het team echter bekend dat Russo per direct is ontslagen en routinier Roberto Rolfo de laatste race in Qatar voor zijn rekening gaat nemen! Ook Pedercini wil in
2018 graag 2 Kawasaki ZX-10RR inzetten maar ook hier is het budgettair moeilijk. Wie eventueel 2018 voor het team rijdt is helemaal open? 

Het vijfde team is nieuw in het WorldSBK maar niet nieuw in het SBK Paddock. Het betreft het Orelac Racing VerdNatura Kawasaki team die nu in WK Supersport 600 onderweg zijn. Als rijder wordt de naam van de Argentijn Leandro Mercado genoemd!

Interessant detail, als men de naam Orelac omdraait staat er Calero, juist de vader van WSS 600 coureur Nacho Calero is de teambaas.

Met het Duitse HPC-Power Suzuki Team van Denis Hertrampf staat er nog een nieuw WorldSBK team in de startblokken en bij HPC Power wacht men op het jawoord van hoofdsponsor EightyOne (Energie drank).

Als rijder is de Zwitser Dominic Schmitter voorgezien! Of we het Guandalini Yamaha team van Mirko Guandalini, nu met Alessandro Andreozzi onderweg en het VFT Ducati team van Fabio Menghi 2018 in actie zullen zien is tot op dato niet bekend!

Zo tellen we best wel enige eventuele Toprijders die tot dusver geen team hebben gevonden, om maar een paar namen te noemen: Stefan Bradl, Sylvain Guintoli, Loris Baz, Javier Forés en eventueel een Yonny Hernandez hebben nog geen contract!


Rijders/Teams 2018:


Kawasaki: Jonathan Rea (GBR), Tom Sykes (GBR)
Aruba.it Ducati: Chaz Davies (GBR), Marco Melandri (ITA)
Pata Yamaha: Michael van der Mark (NED), Alex Lowes (GBR)
Milwaukee Aprilia: Eugene Laverty (IRL), Lorenzo Savadori (ITA)
Kawasaki Puccetti: Toprak Razgatlioglu (TUR), Sylvain Guintoli, Loris Baz?
Althea BMW: Forés? Raffaele de Rosa, Leandro Mercado, Loris Baz, Yonny Hernandez?
Red Bull Honda: Leon Camier (GB), Stefan Bradl, Jake Gagne, Sylvain Guintoli, Davide Giugliano, Loris Baz?
Barni Ducati: Xavi Forés (ESP), Michael Ruben Rinaldi (ITA)?
Grillini Suzuki: Ondrej Jezek (CZE) Ayrton Badovini (ITA)?
MV Agusta: Jordi Torres (ESP)
Go Eleven Kawasaki: Roman Ramos (ESP)
Pedercini Kawasaki: Jeremy Guarnoni (FRA)?
Triple-M Honda: Patrick Jacobsen (USA)
Orelac Kawasaki: Leandro Mercado (ARG)?
Guandalini Yamaha: ?
IodaRacing Aprilia ?: ?
VFT Ducati ?: Menghi?

2017  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |