image1

MotoGP™ Silverstone: Loris Baz vervangt Pol Espargaró bij KTM...

Hoewel Pol Espargaró KTM Motorsport directeur Pit Beirer tijdens de MotoGP™ in Spielberg/Oostenrijk nog liet weten voor Silverstone weer fit (schouder blessure) te zijn blijkt de Spanjaard voor het komende Silverstone/Engeland event toch niet "Fit to Ride" te zijn.

Daarop besloot het KTM factory team dat de WorldSBK coureur Loris Baz de Red Bull KTM RC16 in Silverstone zal gaan bemannen. 

Aanvankelijk was geplant dat KTM`s nieuwe testrijder (2019) Randy de Puniet in Silverstone voor KTM zou aantreden doch de Puniet liet weten omreden dat hij sinds 2016 niet meer met de KTM RC16 heeft gereden/getest hier geen zin in te hebben!

De Puniet zal in september in Aragón (POR) en Misano (ITA) weer voor het eerst met KTM gaan testen!

De link tussen Baz en KTM kwam tot stand doordat Randy de Puniet en Loris Baz de zelfde manager hebben: De Fransman Eric Mahé.

Overigens is bij Red Bull KTM niet alleen Pol Espargaró geblesseerd, ook testrijder Mika Kallio is geblesseerd. (gescheurde kruisbanden rechterknie).

In Oostenrijk had KTM geen vervangende rijders voor de geblesseerde Espargaró en Kallio opgeroepen.

<< Doch voor KTM is het juist nu belangrijk nieuwe delen te testen en vooral daarom is het noodzakelijk dat we in Silverstone minstens 2 KTM's aan de start te hebben! >> aldus KTM Teammanager Mike Leitner.
<< Alle op dit moment beschikbare rijders zullen drie, vier of misschien wel vijf seconden per ronde langzamer zijn. >> zei KTM's Pit Beirer nog in Oostenrijk, << Daarom concentreerden we ons hier alleen op Bradley Smith! Voor Silverstone is de situatie anders. >>

Voor de 26 jarige Baz is het de eerste kennismaking met de Red Bull MotoGP KTM. De 194 cm lange Baz kent het Silverstone circuit echter goed uit zowel de MotoGP als ook het WorldSBK.

In 2012 won Baz hier op de fabrieks Kawasaki de eerste race en was met zijn toen 20 jaar de jongste Superbike winnaar in de WorldSBK geschiedenis! Na race 2 stond Baz in Silverstone opnieuw op het podium, deze keer als tweede!   

 

2014 beëindigde bat het Superbike WK met Kawasaki als vijfde en stapte met Forward Yamaha over naar de MotoGP.

Beste resultaat: P4 in een flag to flag race in Misano/Italië 2015.

2016 en 2017 reed Baz in het Avantia Ducati team echter zonder het verwachte succes om dan in 2018 terug te keren in het World Superbike paddock.

2018 rijdt de nog al eens impulsieve Fransman voor het Gulf Althea BMW Racing Team en reed zich van de tot dusver 18 verreden 16 keer in de punten en bezet de 12e plaatst in het WK 2018.

 

 

 

 

WorldSBK 2019: Alvaro Bautista Ducati Panigale V4?

Italiaanse media: Alvaro Bautista 2019 met Ducati in WorldSBK…

Komende week valt bij Ducati de beslissing wie 2019 aan de zijde van Chaz Davies voor het Aruba.it Ducati fabrieksteam gaat rijden. Echter middels een aantal sterke MotoGP™ prestaties van de Spanjaard tijdens de laatste paar races heeft er bij Ducati een “omdenken” plaatsgevonden!

Tot aan de zomervakantie hoorde men bij Ducati niets anders als dat men het liefst met Chaz Davies en Marco Melandri verder wou.

<< Mocht één van beide niet willen verlengen hebben we met Michael Ruben Rinaldi een snelle junior coureur paraat staan. >> aldus Stefano Cecconi, teamprincipaal van hoofdsponsor Aruba.it. voor een paar weken geleden.

Begin augustus kwam dit alles een beetje aan het wankelen door een uitspraak van Ducati race boss Paolo Ciabatti die zich liet ontvallen: << Alvaro (Bautista) is één van de vele opties waarover we, tenminste wat het Panigale V4 project betreft, voor 2019 overdenken. >>

Een clevere zet natuurlijk van de "sluwe" Ciabatti, immers Bautista heeft een grote ervaring met de Ducati V4 wat voor een snelle ontwikkeling van de nieuw Panigale V4 van grote waarde kan zijn!

Voor de 33 jarige Bautista is er schijnbaar geen plaats meer in het MotoGP™ wereldje. Dit terwijl de snelle Spanjaard met de niet echt snelle Team Angel Nieto Ducati team uitstekende resultaten wist te behalen en van de laatste 8 races 7 maal in de Top 10 finishte!


Tijdens de Duitse Sachsenring GP glansde Bautista zelfs met een briljante vijfde plaats!

De Italiaanse media is er echter van overtuigd: Alvaro Bautista wordt in het officiële Aruba.it Racing Ducati fabrieksteam overgeheveld om 2019 samen met momenteel WK tweede Chaz Davies het WK Superbikes te bestrijden.

Zowel Ducati als ook Aruba.it willen momenteel geen commentaar geven wat het thema Bautista/Ducati betreft! Het enigste wat men kwijt wil is dat de beslissing de komende dagen valt!

Marco Melandri die tijdens de openingsrace van 2018 in Phillip Island (Australië) beide races won en dit seizoen 6 keer op het podium stond heeft waarschijnlijk terecht angst wat zijn toekomst betreft.

De actueel WK vijfde onderhandelde maanden lang met Yamaha waar zijn grote vriend Andrea Dosoli al jarenlang de scepter zwaait. Des teleurstellender moet het voor Melandri geweest zijn dat Yamaha besloot (Pata?) in 2019 verder te gaan met het duo Michael van der Mark en Alex Lowes!


Ook de hoop op een zitje bij het GRT Yamaha (Yamaha Official WorldSSP Team) team lijkt voor Melandri in rook op te gaan. Het team zal 2019 ipv over twee Yamaha R1's met vrij grote zekerheid over slechts één Yamaha R1 kunnen beschikken.

Deze zal, om financiële redenen, waarschijnlijk bereden gaan worden door één van hun actuele Supersport 600 coureurs, Sandro Cortese, Lucas Mahias of Federico Caricasulo waarvan de Duitser de grootste kans maakt voor de overstap in het WorldSBK! 

Van het aanvankelijke plan van het GRT Team om 2019 met twee Superbikes uit te rukken is niet veel meer over, hiervoor ontbreekt simpelweg het geld.

Hetzelfde zou wel eens kunnen gelden voor een coureur van het kaliber als een Marco Melandri of een Tom Sykes!

Een andere interessante mogelijkheid voor de 36 jarige Melandri zou zich wel eens bij het Milwaukee (nog) Aprilia Team kunnen bieden.

Mochten Aprilia hun financiele eisen aan Milwaukee teameigenaar Shaun Muir niet snel veranderen en naar beneden brengen gaat de Brit waarschijnlijk als satelliet team met Ducati in zee!

Mocht dat gebeuren is Milwaukee het team waar die Toprijders die voor 2019 nog geen team hebben gevonden letterlijk in de rij staan!Mannen als een Eugene Laverty, Tom Sykes, Marco Melandri, Jordi Torres, Scott Redding en nog wel een paar meer hebben dan zeker grote interesse.

De keuze uit zoveel rijders brengt Shaun Muir in een goede uitgangspositie wat het financiële gedeelte betreft waarchijnlijk.

De coureurs zullen, mocht het zover komen, elkaar wat hun (hoge) gages betreft zeker gaan beconcurreren om voor 2019 één van de Milwaukee machines te mogen bemannen!

Eigenlijk wordt het steeds opnieuw weer interessant: Eerst wachtte het hele "Paddock" schijnbaar op de beslissing van Tom Sykes en Kawasaki.

Nu staat het "rijders carrousel" opnieuw stil totdat de beslissing Ducati/Melandri wordt genomen! Heeft de kleine Italiaan misschien te lang en teveel gegokt?

Bron: Speedweek

 

WorldSBK/Dorna vraagt fans om mening, doe mee....

WorldSBK verbeteren: Dorna vraagt fans om impulsen en meningen!

Sinds 2013 zien we bij het World Superbike wereldkampioenschap een stijgende lijn wat het de toeschouwersaantallen betreft. Naast het idee van Jonathan Rea  om meer grote namen, bijvoorbeeld uit de MotoGP, aan de start te krijgen sleutelt de Dorna ook zelf aan nieuwe concepten om de toeschouwersaantallen te verhogen.

Ondanks een dominerende Jonathan Rea bied het Superbike WK de fans een uitgebreid programma met veel actie en spanning wat het de moeite waard maakt deze te bezoeken.

Een aantal redenen voor de stijgende bezoekersaantallen zijn oa de vrije toegang tot het paddock wat het publiek de mogelijkheid geeft, dit in tegenstelling tot de MotoGP, dichter bij hun “stars” te komen!

Daarnaast de erg entertainmentrijke paddockshow van de Brit Michael Hill die drie dagen de fans weet te onderhouden met rijders en andere “Stars” uit het WorldSBK.

Ook de huldigingen direct op het paddock schijnen (ik ben daar andere mening) goed bij het publiek aan te komen. WorldSBK promotor Dorna denkt er echter continu over na hoe nog meer mensen aan het circuit te krijgen.  

Ook dit seizoen, 2018, stegen de bezoekersaantallen tijdens een aantal events doch minder sterk dan in voorgaande jaren. Bijvoorbeeld in het mekka der Superbikes, het Engelse Donington, waren dit seizoen beduidend minder bezoekers als nog in 2017.

 

Het Donington circuit uitte dan ook forse kritiek aan WorldSBK promotor Dorna en deze werd schijnbaar (eindelijk eens) aangenomen.

Tja, wie weet is deze rondvraag een eerste stap naar meer invloed van diegene die “in Love” zijn op deze prachtige sport, de fans!

Dorna WorldSBK Manager Daniel Carrera: << De fans beslissen mee! >>

Een dikke week geleden startte WorldSBK organisator de Dorna een initiatief waar Superbike fans een aantal vragen kunnen beantwoorden en een aantal bestaande regels kunnen beoordelen.


Ook een aantal veranderingen of nieuwe aspecten die de fans graag zouden willen zien kunnen hierin worden aangegeven. Het is een vrij lange enquête en men is er al snel een 20 minuten mee bezig doch willen we wat veranderen dan…

<< De mening van onze fans zijn meebestemmend voor wat de toekomst van het WorldSBK betreft. >> verzekerd Dorna Manager Daniel Carrera.

<< We spraken in het verleden quasi permanent met de protagonisten van de Superbikes doch de zichtwijze van de WorldSBK fans zouden wel eens een belangrijke sleutel kunnen worden voor nieuwe impulsen die we ook daadwerkelijk willen omzetten om de toekomst van de Superbikes te garanderen.  >>

<<  In deze enquête zijn een groot aantal componenten te vinden die ertoe bij gaan dragen het Superbike kampioenschap te verbeteren! >>

<< Deze enquête moet ons een solide basis leveren van de meningen van de fans zodat we deze aspecten kunnen meenemen in het toekomstige Superbike gebeuren. >>

Onder https://worldsbksurvey.motorsport.com/ is deze enquête te vinden en wij, donnyfoto.com, zouden iedereen willen vragen aan deze omvraag mee te doen.

De Dorna vraagt hierin concreet of het huidige wedstrijdformaat, Superpole en race één op zaterdag en race twee op zondag zo moet blijven?

Of zouden we ons voor de toekomst kunnen voorstellen op zaterdag de Superpole en een Sprintrace te rijden om dan, net als "vroeger", op zondag twee races te laten verrijden!

Waarom zou de winnaar van de Superpole niet beloond kunnen worden met 1 of 2 WK punten?

Moet diegene die tijdens de race de snelste ronde rijdt misschien ook een paar extra WK punten krijgen?

2019 hebben we nog slechts 3 klasses, de WorldSSP 300,  de WorldSSP 600 en het WorldSBK, is het misschien een overweging waard 2019 de e bikes erbij te nemen?
 


Zoals al gezegd, het kost even tijd en is helaas alles in het Engels, doch ik denk het de moeite waard!

Onder het motto “Niet geschoten is altijd mis.” is het misschien een goed idee hieraan mee te doen en misschien zien we een aantal veranderingen die het WorldSBK opnieuw een stuk interessanter en spannender maken!Dus deel dit artikel zoveel mogelijk en doe mee...

Deze rondvraag sluit op 24 augustus, dus doe mee!
Overigens als dankjewel voor het meedoen aan deze worden er een aantal WorldSBK Video abonnementen verloot!

Deel dit artikel zoveel mogelijk aub en laat zo de Dorna weten wat de wensen van de Superbike fans zijn...

Hier nog een keer de betreffende link om je mening/voorstellen te geven:  https://worldsbksurvey.motorsport.com/

Bron WorldSBK/Speedweek en donnyfoto.com.

 

 

Eugene Laverty 2019, Ducati, Aprilia of BMW?

Eugene Laverty denkt zelf dat hij de juiste man voor het Ducati V4 project is!

De Noord Ierse Superbike coureur Eugene Laverty hoopt voor 2019 na zijn sterke performance tijdens de laatste vier races op een zitje in het officiële Aruba.it Racing Ducati fabrieks team voor 2019. Echter in het geval van Ducati heeft de vicewereldkampioen van 2013 niet alleen concurrentie van Marco Melandri of Tom Sykes!

18 Maanden lang reed Laverty vaak op buigen en barsten  voor het Aprilia Milwaukee Team van Shaun Muir alvorens men de prachtig gebouwde RSV 4 in een performance had zoals Laverty hem wou hebben!

Toen (na 18 maanden!) eindelijk alles paste stond de normaal rustige Noord Ier in Laguna Seca (USA) voor het eerste na race twee als derde op het podium. Twee weken later was het opnieuw raak en stond  Laverty na race één opnieuw als derde op het podium!

Met deze twee podiumplaatsen en twee sterke vierde plaatsten uit de laatste 4 races (Laguna Seca en Brno) klom Laverty, na een lange blessuretijd, op naar de achtste plaats in het WK. 

De inmiddels 32 jarige Laverty’s grootste wens is om nog één keer in zijn carrière een seizoen op een echt concurrentwaardige, lees fabrieksmotor, te rijden.

Laverty hoopt dan ook dat zijn duidelijk stijgende lijn van de laatste weken ook door topteams is waargenomen!

De eerste tegenvaller kwam natuurlijk al gauw toen het officiële Yamaha Team liet weten met Michael van der Mark en Alex Lowes verder te gaan. Velen (Sykes/Laverty en Fores, Torres) dachten namelijk dat de plaats naast van der Mark vrij zou komen!

Ook bij Kawasaki viel de deur al vroeg dicht voor Laverty toen  Kawasaki Japan bekend gaf de Brit Leon Haslam naar het Kawasaki World Superbike team te promoveren!

Haslam deelt 2019 de garage box met zijn boezemvriend Jonathan Rea in het Catalaanse Provec team.

Nu blijft voor Laverty alleen nog de hoop dat Marco Melandri daadwerkelijk besluit Ducati te verlaten om voor 2019 bij het Yamaha Satelliet Team van Mirko Giansanti (GRT) aan te dokken!

Uit Italië komen echter steeds duidelijker signalen dat Ducati en hoofdsponsor Aruba.it het liefst samen met Chaz Davies en Marco Melandri aan het nieuwe Ducati Panigale V4 project willen beginnen.

Logisch ook, zowel Davies als ook Melandri beschikken over veel Ducati knowhow wat natuurlijk van groot belang is als het erom gaat de nieuwe Panigale V4 snel te ontwikkelen en er een “Winning Machine” van te maken! 

Vooral Melandri is met zijn 36 jaar en zijn enorme ervaring uit zowel de MotoGP als ook uit de Superbikes van grote waarde voor Ducati. Sinds Laguna Seca gaat het met Milwaukee Aprilia en Eugene Laverty eindelijk bergop.

<< Dit was een echte bevrijding voor mij, >> zo de 13 voudige WorldSBK racewinnaar na zijn twee podiumplaatsen,  << Ik ben niet één van die verbitterde coureurs die met zijn vinger op anderen wijst als de resultaten niet zo zijn als ze zouden moeten zijn. >>

<< Deze twee podiumplaatsen waren een persoonlijk genoegdoening, ik wou mezelf perse bewijzen dat ik nog tot iets in staat ben. Dat duurde een jaar langer als ik verwacht had. >> 

<< Daarbij heeft mijn in Thailand opgelopen blessure me niet echt geholpen heeft natuurlijk. We waren aanvangs het seizoen echt goed op weg. Ik ben een winnaar type, ik wil altijd op het podium staan! >>

In 2009 en 2010 was de Noord Ier, beide keren met Honda,  vicewereldkampioen in het Supersport 600 WK.
Laverty en Aprilia kennen elkaar goed en vierden samen in 2013 nog het vicewereldkampioenschap achter Tom Sykes (Kawasaki).

In 2014 stapte Laverty noodgedwongen over naar het Crescent Suzuki Team waarmee hij echter alleen de openingsrace in Phillip Island (AUS) wist te winnen en één derde plaats Sepang (THA).

In 2015 en 2016 stapte de Noord Ier over naar de MotoGP waar hij echter met derderangs materiaal onderweg was waarmee podiumplaatsen onmogelijk waren. Ook na zijn terugkeer in 2017 in het WorldSBK wist de eerzuchtige Laverty geen podiumplaats te scoren.

 


Het grootste probleem actueel heeft waarschijnlijk Milwaukee teammanager/eigenaar Shaun Muir. De Brit danst tussen 2, ja zelfs 3 stoelen wat de voorbereiding van het seizioen 2019 betreft!

Net nu het eindelijk voorwaarts gaat verder met Aprilia, terug naar BMW met de ondersteuning van BMW München of een nieuwstart met Ducati en vanaf het begin erbij zijn met het Panigale V4 project!

Muir steekt niet onder stoelen of banken dat hij geïrriteerd is dat Aprilia zich hoofdzakelijk op de MotoGP concentreert en zoekt naar een oplossing voor 2019. Ondanks dat Laverty zijn "voelsprieten" elders aan het tasten zijn wil de Milwaukee boss het liefst samen met Laverty verder!

<< Dit is geen gemakkelijke tijd voor Shaun, >> is Laverty zich bewust, << Juist op het moment dat Shaun erover nadenkt wat hij 2019 gaat doen behalen we de eerste goede resultaten. >>

<< Alles wat we dit jaar gepresteerd hebben gaat op naam van Shaun Muir Racing terug. We rijden sinds een jaar met dezelfde motorfiets. Veel mensen laten zich misleiden door de leeftijd van de RSV4 maar toen deze motor kwam was hij zijn tijd ver vooruit! >>

<< Bij Aprilia hebben ze 2017 elke mecanicien die precies weet hoe de Aprilia RSV 4 tikt in het MotoGP team gehaald. >> aldus Laverty tov het Britse MCM, << Pas sinds Laguna Seca 2018  is deze bike podiumrijp om het zo te zeggen. >>

<< Ik realiseerde me al langer dat ik degene bij ons in de box ben die deze motor het beste kent! Dus heb ik voorgesteld dat we nu volgens mijn plan verder gaan. >>

<< Wij konden 2017 onze problemen niet snel genoeg oplossen. Een fabrieksteam had onze problemen afgelopen winter misschien kunnen oplossen, wij waren daar gewoon niet toe in staat. >>

<< Maar afijn, wat geweest is geweest. Als we tijdens de volgende test alles zo op een rijtje krijgen zoals ik me dat voorstel dan is deze motor opnieuw in staat races te winnen.

Het is trouwens interessant om te zien hoe plotseling bepaalde voorwaarden en afspraken wegvallen als je podiumplaatsen binnenhaalt! >>   

<< Met mijn resultaten uit de laatste drie events heb ik laten zien tot wat ik in staat ben. >> onderstreept de vicewereldkampioen van 2013 nog een keer duidelijk.

<< Het  Aruba Ducati fabrieksteam weten uit de MotoGP hoe ze alles uit de nieuwe V4 moeten kietelen en ik heb daar werkelijk veel interesse in. Een sterke Ducati Line-up met mij en Chaz Davies is exact wat dit project nodig is. >>

<< Ook de jonge Michael Rinaldi als derde rijder en talent erbij is een goed plan. Doch voor een nieuw te ontwikkelen motorfiets is Ducati ervaren coureurs nodig. Races winnen is natuurlijk mooi voor mij en daarom wil ik dan ook de voorwaarden scheppen dat ik dat kan bereiken. >>

Zoals al gezegd wil Ducati het liefst verder met Davies en Melandri.

Mocht Melandri toch besluiten naar het Yamaha Satelliet Team van Mirko Giansanti (GRT) te “verhuizen” hebben zich naast Eugene Laverty ook Michael Ruben Rinaldi, Xavi Fores, Tom Sykes ook de MotoGP coureurs Alvaro Bautista en Scott Redding bij Ducati aangemeld!

Ducati Corse's Sporting Director Paolo Ciabatti liet zich deze week ontvallen dat hij zich kan voorstellen dat de getalenteerde Spanjaard Alvaro Bautista de overstap naar het WorldSBK maakt!

Of Laverty en Aprilia hun stijgende lijn kunnen voortzetten zullen we half september in het Portugese Portimaó kunnen zien als we aan de laatste 4 races van dit seizoen  beginnen...

Hieronder Eugene Laverty's WorldSBK en MotoGP carrière in cijfers:

Jaar  Kategorie Poles Races  Podiums P1    P2     P3   WK 

2008 Supersport  0     2     1     0     0     1    21
2009 Supersport  1     14     8     4     4     0    2
2010 Supersport  5     13     10     8     1     1    2
2011 Superbike   0     26     6     2     3     1    4
2012 Superbike   0     27    6     1     3     2    6
2013 Superbike   2     27    19     9     4     6    2
2014 Superbike   0     24     2     1     0     1    10
2015 MotoGP 0 0 0 0 0 0 22
2016 MotoGP 0 0 0 0 0 0 13
2017 Superbike   0     26     0     0     0     0    10
2018 Superbike   0     14     2     0     0     2    8

 

2018  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |