image1

Back on Track 2018: Portimão/Portugal...

Eindelijk is de zomerpauze voorbij, komend weekend full power op het Autodromo Internacional do Algarve in Portugal…

Ne een ellenlange zomerpauze van 9 weken beginnen we komend weekend zo te zeggen aan de seizoenfinale. Komend weekend brand de strijd opnieuw los tussen de 20 beste Superbike coureurs ter wereld op het prachtige 4,5 km lange berg en dal circuit Autodromo Internacional do Algarve nabij Portimão/Portugal.

Ondanks dat WK leider en regerend wereldkampioen Jonathan Rea met 92 punten voorsprong naar Portugal beloofd het een spannend race weekend te worden. De Kawasaki fabriekscoureur kan in Portimão op een sterk race verleden terugkijken en “the Champ” kan, theoretisch tenminste, al met één oog naar zijn vierde wereldtitel op rij kan schelen.



Rea heeft al 18 WorldSBK races op het Portimaó circuit achter de rug, stond daarvan 12 keer op het podium waarvan 5 keer als winnaar. Dat Rea’s pace hier altijd optimaal blijkt wel uit het feit dat hij hier zowel met Honda als ook met Kawasaki wist te winnen.

Rea zal ongetwijfeld proberen hier zijn 6e zege te behalen en aan te knopen aan zijn 4 overwinningen oprij sinds Laguna Seca/USA.  Voor Rea’s (nog) teamgenoot Tom Sykes verloopt het allemaal niet zo erg rooskleurig.

De Britse wereldkampioen van 2013  blesseerde zich tijdens een training waarbij de 33 jarige zijn kruisbanden in zijn linkerknie verrekte en een middenvoetbeentje heeft gebroken.


Om het genezingproces te versnellen liet Sykes zich direct daarna aan deze breuk operen en volgens eigen zeggen verloopt het herstel naar wens. Hoe zich dit echter op zijn Kawasaki gaat aanvoelen weet de goedlachse Brit pas na de eerste training volgens eigen zeggen!

In 2017 crashte Sykes hier tijdens de warm-up Sykes erg hard en was voor de rest van het weekend uitgeschakeld! In 2012 en 2015 wist Mr Superpole hier beide keren de eerste race te winnen.

Na een toch wel wat turbulente zomerpauze heeft vicewereldkampioen 2017 en actueel WK tweede Chaz Davies het een stuk moeilijker als zijn Kawasaki aartsrivaal Jonathan Rea.

De Ducati coureur brak zich begin juli tijdens een mountainbike training zijn rechtersleutelbeen. Bijna genezen, twee weken geleden, crashte de Walesman tijdens een Supermoto training in Aragón/Spanje opnieuw en blesseerde zich opnieuw aan diezelfde schouder.

Hoe fit Davies voor Portimaó zal zijn is nog één groot vraagteken! Mocht Davies wel fit genoeg zijn zal hij zeker voor aanval en zege gaan, zijn beste Portimaó resultaat is een tweede plaats na race één in 2017!

Davies Ducati teammaatje Marco Melandri heeft de eerste seizoenhelft een soort van vrije val meegemaakt. Van P1 middels 2 zeges tijdens de openingsrace in Australiëzakte Machio terug naar P6 in het WK puntgelijk met Alex Lowes die WK vijfde is.

De kleine Italiaan had het niet echt gemakkelijk met zijn Panigale R voor de zomerpauze en viel steeds verder terug in het klassement.

Ook de aankondiging van Aruba.it Ducati dat er voor hem 2019 geen plaats meer is kwam natuurlijk niet echt goed aan bij Melandri!

Maar juist dat zou de klein man wel eens kunnen aansporen tot Top resultaten in Portugal, we zullen het zien. Machio stond in 2017 twee keer als derde op het Portugese podium, nog in 2013 won hij hier de eerste race!  

 

 
Iemand die wel fit is en waarschijnlijk tot in puntjes van zijn tenen gemotiveerd is WK derde Michael van der Mark. De Pata Yamaha fabriekscoureur wist hier 2017, na een beenhard duel met Jonathan Rea, in race 2 een beresterke tweede plaats en daarmee zijn eerste podium voor Yamaha te pakken!

Van der Mark wist in de 4 races die hij hier reed 3 Top 5 resultaten te scoren, won hier in 2014 de FIM WorldSSP 600 race en ook in het Europees Superstock kampioenschap stond de Nederlander hier al als winnaar op het podium!


Van der Mark rijd graag op het berg en dal circuit van Portimão en ook de test twee weken geleden verliep voor van der Mark en Lowes erg positief.

De Nederlander heeft precies 30 punten achterstand op WK tweede Chaz Davies en heeft dus, gezien over 8 races, nog alle kansen om het vicewereldkampioenschap te veroveren! 

Van der Mark’s Yamaha teamgenoot Alex Lowes, samen met Melandri vijfde in het WK, “poedelde” een paar keer achterelkaar en zo viel de Yamaha factory rijder van P4 naar P5 terug in het WK. De Brit zal natuurlijk proberen om eerst zijn landgenoot Tom Sykes van diens vierde WK plaats te verdrijven om daarna de aansluiting aan zijn teammaatje Michael van der Mark proberen te herstellen.

Lowes beste Portimão resultaat is een P4 behaald in race twee 2014, dus niet met Yamaha maar met Suzuki!

Xavi Fores scoorde in het begin van het seizoen sterk en stond 2018 al 3 keer op het podium. Ook Fores is behoorlijk teruggevallen, van P3 naar P7 in het WK, en moet nu dus leveren wil hij het seizoen in de Top 5 eindigen.

Echter grote dingen heeft de Spanjaard in Portimão nog niet laten zien, in 2017 waren een 9e en 13 plaats zijn deel! 
 
Interessanter is daar Eugene Laverty's "racegeschiedenis". Laverty, 8e in het WK, keert met de Milwaukee Aprilia terug op zijn lievelingscircuit en is vast van plan zich aan de Portugese Alcarve richting podium te rijden.

Van de 10 races die de Ier op dit circuit reed wist hij er 2 te winnen en stond daarnaast nog drie keer op het podium.

In 2017 was zijn beste resultaat hier een P4 na race twee. Gezien de vooruitgang die het team wat de ontwikkeling van de prachtige RSV 4 betreft is Laverty waarschijnlijk een gevaarlijke outsider!

Ook Laverty's teamgenoot Lorenzo Savadori, 10e in het WK, heeft tijdens de test hier 2 weken geleden veel vertrouwen in de RSV4 terug kunnen winnen en zou wel eens goed voor een verrassing kunnen zijn!

Onopvallend, maar bijna altijd in de "Top 10" te vinden is WK debutant Toprak Razgatlioglu. De jonge Turk, minder opvallend tijdens de trainingen/kwalificaties/Superpole, scoort elke race dapper WK punten met als hoogtepunt zijn tweede plaats tijdens race 2 in het Engelse Donington.

De werkelijk nette Razgatlioglu staat 9e in het WK en vorig seizoen, 2017, won de Puccetti Kawasaki rijder hier de race om Europees Superstock 1000 kampioenschap!

Ook Leon Camier, 11e in het WK, moest tijdens de zomerpauze net als Sykes en Davies "revalideren" van een blessure. Ook tijdens de vierdaagse test die Honda op het Portimão circuit hield was de Britse Honda rijder nog niet helemaal fit.

Maar wie weet, nu weer bijna 3 weken later, is de "knokker" fit genoeg om weer vol op aanval te rijden! In 2017 schampte Camier hier, toen nog MV Agusta, in de eerste race met P4 net aan het podium voorbij dus wie weet?

Iemand die zich ook goed uitkent op het Alcarve circuit is ex MotoGP coureur Loris Baz. De huidige BMW coureur reed zijn laatste WorldSBK race hier in 2014 en de nu 25 jarige Fransman stond toen na de eerste race als 3e (Kawasaki) op het podium. 

 


Ook in de jaren ervoor finishte Baz hier immer in de Top 7. Baz is actueel 12e in het WK met veel lucht naar boven!

Het laatste motormerk om te vermelden is MV Agusta met de Spanjaard Jordi Torres. Torres, waarschijnlijk één van de sympathiekste rijders in het hele veld, had aanvankelijk wat moeite met het "omschakelen" naar de F4 en kwam dan ook wat moeizaam op gang.

Ook het heel blijven van deze prachtige "fiets" laat/liet nog wel eens te wensen over waardoor Torres, 13e in het WK, niet daar staat waar hij eigenlijk hoort te staan! 

Echter ook de bijna immer lachendeTorres heeft een goed Portimão verleden, nog 2017 schitterde de toenmalige BMW rijder hier met de plaatsten 6 en 5!
 

 

 

 

 

 

 

 

Hier nog even de actuele top 6:

1. JONATHAN REA     Kawasaki   370
2. CHAZ DAVIES      Ducati    278
3. MICHAEL vd MARK  Yamaha    248
4. TOM SYKES        Kawasaki   218
5. ALEX LOWES       Yamaha    193
6. MARCO MELANDRI   Ducati    193

2017 Results Motul World Superbikes Portimaó/Portugal Race 1:

1  JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team          Kawasaki ZX-10RR    1'42.937 
2  CHAZ DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati      Ducati Panigale R      6.189
3  MARCO MELANDRI        ITA Aruba.it Racing - Ducati      Ducati Panigale R     10.166
4  LEON CAMIER           GBR MV Agusta Reparto Corse       MV Agusta 1000 F4     10.508
5  MICHAEL VD MARK       NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team   Yamaha YZF R1         13.739
6  JORDI TORRES          ESP Althea BMW Racing Team        BMW S 1000 RR         16.816
7  EUGENE LAVERTY        IRL Milwaukee Aprilia             Aprilia RSV4 RF       18.786
8  LORENZO SAVADORI      ITA Milwaukee Aprilia             Aprilia RSV4 RF       22.090
9  XAVIER FORÉS          ESP BARNI Racing Team             Ducati Panigale R     28.430
10 ROMAN RAMOS           ESP Team Kawasaki Go Eleven       Kawasaki ZX-10RR      38.746
11 RAFFAELE DE ROSA      ITA Althea BMW Racing Team        BMW S 1000 RR         43.181
12 AYRTON BADOVINI       ITA Grillini Racing Team          Kawasaki ZX-10RR      43.212
13 ANTHONY WEST          AUS Kawasaki Puccetti Racing      Kawasaki ZX-10RR      43.325
14 RICCARDO RUSSO        ITA Pedercini Racing SC-Project   Kawasaki ZX-10RR      43.412
15 TAKUMI TAKAHASHI      JPN Red Bull Honda WSBK Team      Honda CBR1000RR       54.303
16 ONDREJ JEZEK          CZE Grillini Racing Team          Kawasaki ZX-10RR      59.880
17 ALESSANDRO ANDREOZZI  ITA Guandalini Racing             Yamaha YZF R1       1'04.441
18 ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha Offic. WSBK Team  Yamaha YZF R1          1 Lap
------------------------------Race niet beëindigt--------------------------------------
   LEANDRO MERCADO       ARG IODARacing                    Aprilia RSV4 RF       4 Laps
   STEFAN BRADL          GER Red Bull Honda WSBK Team      Honda CBR1000RR      18 Laps

2017 Results FIM Motul World Superbikes Portimaó/Portugal Combined Results Race 2:

 1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR    1'43.148 
   20 Laps = 91,840 KM in 34'40.917 Min. = 158,884 km/u
 
 2. MICHAEL VD MARK       NED Pata Yamaha Off WSBK Team    Yamaha YZF R1          5.834
 3. MARCO MELANDRI        ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R      9.201
 4. EUGENE LAVERTY        IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF       12.792
 5. JORDI TORRES          ESP Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR         15.943
 6. LORENZO SAVADORI      ITA Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF       19.359
 7. LEEANDRO MERCADO      ARG IODARacing                   Aprilia RSV4 RF       23.286
 8. ANTHONY WEST          AUS Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR      36.982
 9. AYRTON BADOVINI       ITA Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR      48.544
10. TAKUMI TAKAHASHI      JPN Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       50.000
11. ONDREJ JEZEK          CZE Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR      51.944
12. ALESSANDRO ANDREOZZI  ITA Guandalini Racing            Yamaha YZF R1         56.705
13. XAVIER FORÉS          ESP BARNI Racing Team            Ducati Panigale R   1'07.518
14. RICCARDO RUSSO        ITA Pedercini Racing SC-Project  Kawasaki ZX-10RR    1'45.096
15. ROMAN RAMOS           ESP Team Kawasaki Go Eleven      Kawasaki ZX-10RR      4 Laps
-----------------------------------Race niet beëindigt---------------------------------
    CHAZ DAVIES          GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R      3 Laps
    LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000 F4     11 Laps
    ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off. WSBK Team   Yamaha YZF R1         13 Laps
    RAFFAELE DE ROSA     ITA Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR         17 Laps

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |