image1

Carl Fogarty en Scott Redding: Compromisloze karakterkoppen?

Donny 25.04.2020

<< Vandaag de dag schrijven de team/persmanagers de coureurs precies voor wat ze wel en niet mogen zeggen en dan moet je als rijder nog dankjewel zeggen ook! >> kritiseert viervoudig Superbike wereldkampioen Carl Fogarty.

Is het werkelijk zo dat de huidige topsporters, met een paar uitzonderingen, zelf niets meer te zeggen hebben en van hun fabrieken en sponsoren een muilkorf hebben gekregen?

En zijn deze coureurs privé dan misschien toch niet zo saai en zo nietszeggend zoals dat in het paddock lijkt?

Om niet te zeggen eigenlijk weinig uitstralende persoonlijkheden? Eerlijk gezegd is deze vraag moeilijk te beantwoorden zonder iemand te willen "beledigen". 

Maar een aantal wekken eerlijk gezegd inderdaad de indruk, vanuit het standpunt als fotograaf dan saai, over het paard getild en emotieloos te zijn.

Duidelijk geld dat niet voor allemaal natuurlijk. Doch een aantal van deze "heren" laten wel heel respectloos hun "afkeer" tegenover fotograven/journalisten merken. 

Dit hoewel deze mensen verantwoordelijk zijn voor hun bekendheidsgraad bij fans en motorsport liefhebbers.

Deze houden het voor nodig permanent weg te draaien of om te keren als één van deze mensen gewoon zijn werk wil doen en in de box, grid of daarbuiten een plaatje wil schieten.

Gezien het aantal jaren dat wij dit al doen is dit geen echt aangename ontwikkeling geweest en is het contact tussen coureurs, pers en fotografen tot bijna op het nulpunt gedaald! 

Natuurlijk zijn er, bv een Tom Sykes, Jordi Torres, Leon Camier, Xavi Fores en Sandro Cortese, om er maar een paar te noemen die dit werk weten te "waarderen en juist in te schatten.

In de tijd van, ja daar komt ie weer die goeie ouwe tijd, van een Fogarty, Edwards, Bayliss, Frankie Chili en zelfs een Max Biaggi ging dat allemaal een beetje anders en ja, mooier/opener.

Niet alleen voor ons maar ook voor het publiek speelden deze mannen in een heel andere, ja hogere, divisie.

Om maar een voorbeeld te noemen: Als deze mannen na een hardomvochten race gefinisht waren demonstreerden de meesten van deze “kemphanen” dat ze ook nog wat anders met een bike konden doen dan alleen racen.

Tegenwoordig wachten we (fotograven) al niet eens meer op de uitloopronde om nog wat “afterrace show” plaatjes te schieten maar rijden gelijk terug naar het paddock voor de podiumfotos! 

Vroeger spraken rijders/fotograven bepaalde (vaste) plaatsen af waar onze helden prachtige wheelys vertoonden maar Rea en co, ook weer op een paar uitzonderingen na dan, achten dit helaas niet voor nodig.

Hoe jammer het ook is, wij zijn er inmiddles aan gewend. Ook wat de interviews na een race betreft hoef je eigenlijk alleen maar die van de eerste race van het jaar te horen, daarna hoor je elk race weer hetzelfde.

Alles “ingestudeerd” en “geprogrammeerd” door de team/persmanagers.

Geen rare dingen doen of zeggen en elkaar eens goed de waarheid vertellen na de race zoals een Fogarty, Edwards, Kocinski Bayliss en een Chili dat bijvoorbeeld deden.

Of urenlang na de races nog handtekeningen/foto's met en aan de fans uit te delen.
Afgelopen week schreven we al eens dat Superbike legende Carl Fogaty en Scott Redding in veel punten op elkaar lijken wat gedrag betreft.

In het verleden was Carl Fogarty was voor de WorldSBK organisatoren vaak het "enfant terrible" middels zijn af en toe wel zeer brutale manier van omgang met bv organisatoren/pers en wie dan ook.

WorldSBK nieuwkomer Scott Redding schijnt uit hetzelfde hout gesneden te zijn als zijn landgenoot Carl Fogarty.

Redding stapte 2020 als regerend Brits Superbike kampioen 2020 en ex MotoGP coureur over naar het Superbike WK en "scoorde" tijdens zijn Superbike debuut gelijk drie derde plaatsten in het Australische Philip Island.

Zo verliet de Brit Australië in dit door het Coronavirus “lamgelegde” wereldkampioenschap met 39 punten WK als tweede achter zijn landgenoot en WK leider Alex Lowes (Kawasaki) die 51 punten heeft.

Carl Fogarty voerde met 4 WK titels (Ducati) lang de lijst aan van de meest gewonnen WK titels doch de Brit werd afgelopen seizoen 2019 door Jonathan Rea (Kawasaki) naar P2 verwezen.

Fogarty wist in zijn veel kortere WK carrière 59 races te winnen. Daarnaast stond de wel zeer excentrieke Brit maar liefst 109 maal op het podium en stond 21 maal op de pole! 

Wat deze twee zo uniek maakt: Politieke correctheid is hen vreemd, ze zijn oprecht en zeggen waar het op staat.

Hun deels best wel een wat pessimistische bemerkingen en omgang met de pers is een deel van hun eigen persoonlijkheid.

Deze twee kunnen dat doen zonder dat iemand ze dat echt kwalijk neemt en zonder daarbij hun eigen toch wel vriendelijke karakter te beschadigen.

<< Toen ik races reed troffen grote personages met eigen karakters op elkaar. >> herinnerd Carl Fogarty zich aan zijn beste dagen in de jaren negentig.  << Kocinski, Edwards, Bayliss, ik, allemaal hadden we een grote mond en niemand mocht de ander, dat is interessant. >>

<< Actueel is een ieder de ander zijn beste vriend. Gaan samen fietsen en bergbeklimmen en noem maar op. In mijn tijd was er maar één Engelsman: Ik. >>

<< En er was ook maar één Amerikaan: Colin Edwards. Wij hadden alle twee een grote mond wat de fans opwond en enthousiast maakte. >>

<< Voor elke race hadden we, soms echt erg, verbale woordenwisselingen net als bij het boksen. Daarna vochten we het op het circuit uit. >>

<< Dat ontbreekt tegenwoordig, nu is iedereen zoals dat heet politiek correct. Ook in de MotoGP ging het vroeger anders toe als nu. >>

<< Daar had je een Kevin Schwanz, Wayne Rainey, Mick Doohan en Wayne Gardner, dat waren echte harde, ja best wel vervelende types, die elkaar niet konden ruiken of zien. >>

<< Tegenwoordig is dat anders, sinds Rossi zijn ze allemaal netjes. Vandaag de dag is dat anders, sinds het Rossi tijdperk zijn ze schijnbaar allemaal net en aardig tegen elkaar! >>

Daarbij vind Fogarty het ook maar niets dat het Superbike WK de laatste jaren door Britten wordt gedomineerd.


<< De Engelse fans willen de stars uit de USA, Japan of Australië zien. >> is de  54 jarige Brit overtuigd. << En dan willen ze zien dat de Brit ze allemaal verslaat. Zo ontstaat rivaliteit. >>

<<  De toeschouwers vinden het geweldig als de coureurs elkaar opstoken en verbaal ophitsen. Dat stimuleert. >>

<< Maar met het hele media en sponsoren spektakel eromheen is het tegenwoordig niet meer geoorloofd jezelf te zijn en te zeggen hoe het werkelijk was/is en wat je denkt. >>

<< Daar wordt elk woord afgewogen wat je wel en niet mag zeggen en daarvoor moet je ook nog dankjewel zeggen! >>

<< Als ik vroeger een race verloor door een slechte achterband dan zei ik dat Michelin me een sch... band heeft gemonteerd. >>

<< Dat  is vandaag de dag niet meer mogelijk, er is veel veranderd. Ten goede? Daar ben ik niet zeker van .>>

Met frisse 20 jaar (2013) veroverde Scott Redding het vicewereldkampioenschap in de Moto2 (Kalex).

"014 steeg de Brit op in de MotoGP waar hij zijn eerste seizoen als 13e beëindigde, tevens zijn beste WK resultaat in de MotoGP.

Om daar dus een grote mond over de MotoGP te hebben ontbreken de Brit sterke resultaten.


Zijn ware karakter kon de nu 27 jarige Brit 2019 pas laten zien toen de huidige Ducati factory rijder op imponerende wijze het BSB (Brits Super Bike) kampioenschap (Ducati) op zijn naam schreef.

<< Toen ik met 15 in het MotoGP kwam reden we tot nachts met onze scooters rond, deden de gekste dingen en hadden party. >> herinnert Redding zich in een gesprek met Speedweek.

<< Dat mochten de fans/mensen echter niet weten omdat het wel een heten kon dat we niet professioneel genoeg zijn. >>

<< Sch.... daarop, ik ben professioneel en "ploeter" het hele jaar door maar achter gesloten deuren. >>

<< In de MotoGP wordt je alles voorgeschreven: Welke broek met welk hemd/polo je aan moet enz. Die hebben daar het neusje echt mooi hoog. >>

<< Maar daar heb ik sch.... aan en trek dat aan waar men gemoed naar is. Ik draag mijn teamblouse maar als ik daarbij mijn eigen schoenen wil dragen dan doe ik dat. Tenslotte moet ik erop lopen. >>

<< Ik noem hier maar een paar dingen maar om die redenen en al die voorschriften zijn er bijna geen “karakterkoppen” meer. >>

<< Als ik in het BSB won was het net alsof ze een hond uit zijn kooi lieten. “ grijnst de actueel WK tweede. << Ik kon mezelf zijn en met de fans lol hebben. >>

<< Ik kon dat in men eigen camper vieren en andere rijders uit andere teams uitnodigen. Ik race om te genieten. >>

<< Deze attitude wil ik ook in het WorldSBK brengen. Ik wil laten zien hoe racesport er in mijn ogen uit moet zien. >>

<< Dat is de reden dat veel motorfiets fans geen grote aanhangers zijn van de Formule 1. >>

<< Motorracevolk willen het wilde karakter van hun coureurs zien. Jammer genoeg komen we wat gedrag betreft steeds dichter bij de F1.>>

Wie weet breng Scott Redding sportief en menselijk gezien wat meer leven in  de brouwerij.

Iets wat zowel het Superbike WK als ook de MotoGP best kan gebruiken!   

Foto credit: WorldSBK, British Superbike, MCM en donnyfoto.com

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |