image1

Corona pandemie einde enige privé teams?

Puccetti boss Manuel Puccetti over de risico’s…

Donny 05.04.2020

Niet alleen voor de teams maar voor ook alles wat er om het "racewereldje "toe hangt", zoals journalisten/fotografen zijn er door het coronavirus, sportief gezien dan, veel problemen ontstaan.

Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat een ieder die dit moeilijke tijdperk zonder kleerscheuren doorkomt al heel wat gewonnen heeft denk ik maar even hardop.

In principe staat de wereld actueel stil en is de grote vraag hoelang dit alles gaat duren? Zoals gezegd is deze periode niet alleen een menselijke maar ook een economische tragedie.

Blijven we bij de door ons zo geliefde Superbikes dan zien we dat de Dorna samen met de FIM alleen maar bezig zijn met het afgelasten of verschuiven van WorldSBK en MotoGP events.

En actueel ziet het ernaar uit dat het einde nog lang niet in zicht is, helaas.

Voor de teams, en alles wat het hele seizoen met het WorldSBK circus onderweg is, brengt dit "verschuiven" veel extra problemenmet zich mee wat het annuleren en opnieuw boeken van reizen, hotels en huurauto’s betreft. 

Niet alleen de teams hebben dit probleem, ook wij en vele van onze collega's ondervinden veel problemen en zijn niet in staat het jaar verder te plannen. 

Een groot deel der privéteams, waaronder het Italiaanse Kawasaki Puccetti Racing, vreest dan ook dat hun "inkomensbronnen" en calculatie voor 2020 drastisch naar onderen moeten worden gecorrigeerd.

Actueel weet niemand wanneer deze pandemie, waarvan zowel de menselijke als ook de economische uitwerkingen angstaanjagend zijn, voorbij zal zijn!

Nuchter gezien en zonder al te "zwart" te willen kijken moeten we er rekening mee houden dat waarschijnlijk niet alle teams deze crises economisch zullen overleven!Door de sluiting van veel bedrijven en de vele mensen die in quarantaine worden gehouden zijn de economische gevolgen nog niet te overzien.

Zo vallen bij veel teams, waaronder veel motorfietshandelaren die teams bedrijven (ten Kate bv), de inkomsten weg terwijl aan de andere kant de kosten gewoon doorgaan of zelfs nog hoger worden.

Daarbij stelt zich natuurlijk de vraag of deze hun deze financiële verplichtingen nog kunnen (of willen) nakomen in dit debacle.

Puccetti teameigenaar Manuel Puccetti  (2020 met Xavi Fores) sprak met onze Italiaanse collega's van GPOne over de financiële aspecten van het coronavirus.

<< Zodra de kalender staat begint voor ons het boeken van vluchten, hotels en huurauto’s. Tijdens de overzee races zijn we met ca 25 mensen, in Europa zijn dat er meestal een dikke 30. >> begint Manuel Puccetti.

<< Dat betekend dat we aan het begin van een seizoen al gauw een slordige 75.000 euro hebben uitstaan. >>

<< Na de eerste "geschrapte" races, Qatar en Jerez, heeft bv het hotel in Qatar ons niet zoals Jerez/Spanje een terugbetaling gegarandeerd. >>

 

<< Ook een aantal vluchten worden niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Ik heb het nog niet precies uitgerekend maar in het geval Jerez en Qatar mag ik van minimaal 10.000 euro uitgaan. >>

<< Daar de situatie zich echter van week naar week verandert is het voor ons niet meer te overzien van dat wat er nog gaat komen en wat de kosten daarvan zijn. >>

Een mooi voorbeeld van inkomstenverlies is dat Team Puccetti gepland hadden om tijdens het later gecanselde Qatar met twee nieuwe Arabische one event sponsors aan te treden.


<< Sponsoren uit Dubai en Qatar zouden voor ons een extra financiële "injectie" hebben betekend en voor beide sponsoren een unieke kans al vanwege de lokale nabijheid. >>

<< Nu onderhandelen we of we deze sponsoring mee kunnen nemen naar een ander (Europees) event. >> peinst de sympathieke Italiaan hardop.

<< De situatie is voor niemand echt gemakkelijk, zeker niet voor de nabestaanden van de vele slachtoffers. Zo ben ik aan de ene kant van mening dat we alle meetings moeten uitstellen. >>

<< Aan de andere kant zegt een stem in me dat als we een aantal races minder rijden we ook minder uitgaven hebben wat ook goed kan zijn. >>

<< Persoonlijk betwijfel sowieso of alle sponsoren hun oorspronkelijke bijdragen überhaupt zullen of kunnen vervullen.

Momenteel komt er bijna geen geld binnen maar geven we ook minder uit natuurlijk. >>

Team GO Eleven Denis Sacchetti:

Naast het Kawasaki Puccetti Racing team (2020 met Michael Rinaldi) stammen ook Go Eleven (Ducati), Barni Racing (Ducati), Mie Althea Racing (Honda) Pedercini (Kawasaki), GRT Yamaha en de fabrieksteams van Ducati en Yamaha uit Italië.


Italië
heeft actueel met meer dan 15.000 corona doden verreweg het hoogste aantal slachtoffers te betreuren in deze catastrofe.

Daarom heeft vooral het redden van mensenlevens en ook het economisch overleven van deze pandemie de absolute prioriteit in Italië, net als in de rest van de wereld.

Wat niet weg neemt dat ook velerlei sportaarten, waaronder ook het Superbike WK, voor een immens grote en niet bekende uitdaging staan mocht de normaliteit terugkeren. 

 


Zoals gezegd kunnen de teams/fabrikanten actueel alleen maar toezien hoe het ene event na het andere event wordt afgezegd of wordt "verschoven".

<< Momenteel heeft het weinig zin voortdurend nieuw data bekend te maken. Niemand weet wanneer en hoe we uit deze situatie komen. >> zucht Go Eleven Teammanager Denis Sacchetti in gesprek met Motosprint (I)

<< Het is al moeilijk een nationale raceserie in leven te houden, om dan maar te zwijgen over een WK. >>

Denis Sacchetti, normaal een zeer open en positief denkend persoon, waarschuwt uitdrukkelijk voor de gevolgen die deze pandemie voor de toekomst voor het WorldSBK teams zou kunnen beinhouden.

<< Het probleem is dat de teams aanvangs het seizoen grote sommen geldmoeten investeren die pas later door de sponsoren vergoed worden. >>

<< Als we echter geen races rijden houden we ons automatisch niet aan de contractueel afgesproken "prestaties" met onze sponsoren en wordt er niet betaald. >> aldus de Go Eleven teammanager zonder iemand iets te verwijten.


<< Nog erger wordt het als diezelfde firma's/sponsoren zelf niet kunnen produceren/verkopen, en dus ook geen inkomsten hebben. >>

<< Dan verdienen ze niet genoeg geld om over reclame/sponsoring na te denken laat staan investeren! >>

<< De industrie moet eerst leren met dit verlies om te gaan wat natuurlijk moeilijk te accepteren is. Op hetzelfde moment moeten de teams, net als hun sponsoren, salarissen en andere vaste kosten door blijven betalen.  >>


<< Hoe daar mee om te gaan? Geen idee. Het is een kettingreactie en werkt door van de één op de ander.

<< Het risico bestaat daarin dat de teams, mochten we terug keren in de normaliteit, dan nog meer uitgaven zullen hebben terwijl er nog steeds geen geld binnenkomt. >>

Barni Ducati teamchef Marco Barnabo (2020 met Leon CXamier) meent: << Ik moet naast de al gedane investeringen mijn mederwerkers betalen en moet ook aan de financieel overeen gekomen verplichtingen met diverse partners en sponsoren voldoen. >>

Het “hoofdkwartier” van Barni Racing is gevestigd in de buurt van Bergamo, het zwaarst betroffen gebied wat het coronavirus betreft.

Het feit dat Barni Racing naast het WorldSBK ook in het Italiaans Superbike kampioenschap (CIV) vertegenwoordigd is maakt Barnabo's probleem/verplichtingen nog groter.

<< Doordat veel eventdata elkaar kruisten heb ik twee teams. >> verduidelijkt de Italiaan. << Als het aan mij ligt moeten beide series gewoon doorgaan natuurlijk zodat ik mijn verplichtingen kan nakomen. >>

<< De staat komt ons (waarschijnlijk) een beetje tegemoed maar wat komt daarna? >>

 

<< Voor de buitenstaanders en fans is het misschien gewoon leuk om te zien wat we doen op een circuit. >>

<< Doch voor ons is het een levenstaak en belangrijke opgave waar we van leven.  Ook de rijders, monteurs en alle mensen die erachter staan. >>

<< We kunnen al deze gezinnen niet in een crisis storten. >>

En DONNYFOTO.com: Zoals gezegd is ook bij ons, donnyfoto.com, deze crisis duidelijk aangekomen.


Sinds de uitbraak en de beperkingendie deze crisis mee brengt hebben we hier in Frankfurt geen klanten meer binnen gehad.

Net als de teams begint ook Evelyn zodra de nieuwe WorldSBK kalender bekend is vluchten, hotels en huurauto’s te reserveren en net als de teams moeten we een hoop “voorschieten”.

Zoals gezegd hebben ook wij de eerste "verliesposten" (hotels en huurauto's) moeten accepteren eneen aantal vluchten krijgen we niet vergoed maar worden als tegoed "gereserveerd".

Maar hoofdzaak voor ons allemaal is dat we deze crisis allemaal goed doorstaan en gezond verder kunnen, dat kan geen geld vergoeden....

Blijf allemaal gezond en tot....

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |