image1

Wie, wat en waar 2024 deel 1: De molen komt op gang…

Donny 31.08.2023 - 19:54

Hieronder het laatste nieuws uit de "geruchtenkeuken" wat het "rijderscarousel" voor 2024 betreft waaronder de Jonathan Rea en de Yamaha geruchten, Scott Redding’s toekomst en de (toe) komst van Andrea Iannone…

Met één nieuw team op de startgrid van 2024 en de verschuiving van een aantal fabrieksrijders lijkt het erop dat het WorldSBK startveld voor 2024 er heel anders uit gaat zien als dit seizoen.


Voor veel rijders gaat het nu om hun toekomst en carrièrerichting en buiten de “grote drie” (Razgatlioglu, Bautista en Rea) is het grootste deel van alle huidige coureurs op zoek naar een deal voor 2024.

Proberen we opnieuw eens in het kort samen te vatten wat (bron WorldSBK) actueel de stand van zaken is van het wie wat en waar spelletje voor 2024.

Ondertekend, afgesloten, en klare deals…

Zeker is dat we het “Titanic-trio” Alvaro Bautista, Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea ook in 2024 in actie zullen zien.

Het kortste verhaal gaat aan WK-leider en regerend wereldkampioen Alvaro Bautista, de 38-jarige Spanjaard verlengde al in mei 2023 zijn contract met het Aruba.it Racing Ducati tot eind 2024!

 

Voor Bautista’s actuele teamgenoot Michael Rinaldi is het eigenlijk al zeker dat zijn weg in het Ducati fabrieksteam ten einde loopt, hoe de toekomst van de 27-jarige Italiaan eruit gaat zien is actueel nog ongewis.

Aruba.it Racing Ducati Teamchef Stefano Cecconi verklaarde onlangs dat het zinvol is Nicolò Bulega (23) voor 2024 in het Ducati fabrieksteam te transfereren, onafhankelijk of hij Supersport wereldkampioen wordt of niet!

WK tweede Toprak Razgatlioglu zorgde tot dusver voor de meest sensationele transfer dit seizoen: De wereldkampioen van 2021 maakte einde mei uit het niets bekend dat hij het Yamaha-fabrieksteam eind 2023 gaat verlaten!

De 26-jarige Turk, vicewereldkampioen in 2022, zocht-zoekt volgens eigen zeggen (BMW-Dollars?) een nieuwe uitdaging en tekende een driejarig contract bij het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team.

Wie 2024 de teamgenoot van “El Turco” gaat worden is actueel nog ongewis: BMW verkeert in de “luxes situatie” dat men voor 2024 opnieuw 4 bikes aan de start brengt maar 5 rijders onder contract heeft!

 


Dat Razgatlioglu 2024 één van de BMW M1000R's gaat bemannen is duidelijk, maar: Zowel de Nederlander Michael van der Mark als de Brit Scott Redding, beide 30, hebben een “geldig” contract met het BMW-fabrieksteam!

Dit “luxeprobleem” is waarschijnlijk mede ontstaan doordat Redding lange tijd de indruk wekte weinig of niet tevreden te zijn met de ontwikkeling van de M1000RR en de strategie van BMW.

De welbespraakte Brit uitte zich dan ook vaak openlijk en wekte daarmee waarschijnlijk de indruk, zijn contract loopt eind 2023 uit maar bevat een optie voor 2024, dat hij zich voor 2024 een andere "werkgever" wou toewijden!

Maar nu met de komst van Razgatlioglu ziet Redding, of had hij geen toch ander lucratief aanbod, schijnbaar betere perspectieven bij BMW en deelde mee 2024 in zijn huidige team te willen blijven!

Naast Razgatlioglu, van der Mark en Redding staan ook beide Bonovo Action BMW-rijders Loris Baz (FRA) en Garrett Gerloff (VS) direct bij BMW onder contract waarvan schijnbaar alleen Gerloff zeker van een zitje voor 2024!

 


Dat dit, waarschijnlijk ongewilde "luxeprobleem", 5 rijders 4 motoren, van de Beierse motor-auto-gigant nog spannend gaat worden moge duidelijk zijn, wordt vervolgd dus...

Bij het Kawasaki fabrieksteam is de actuele stand van zaken dat zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea, die in 2022 zijn contract met Kawasaki Industries tot eind 2024 verlengde, ook 2024 in het groen rijdt.

Na de Razgatlioglu/BMW-verrassing zou Champ Rea wel eens voor de volgende spectaculaire "transferverrassing” kunnen zorgen: De recordtitelhouder is actueel niet erg gelukkig is wat de performance van zijn in de jaren gekomen Kawasaki ZX-10RR betreft.

Hoewel zowel Rea als Kawasaki het ontkennen wordt de 36-jarige Brit steeds vaker in verbinding gebracht met het Yamaha fabrieksteam om de plaats van Toprak Razgatlioglu "in te nemen".

Vreemd voorval: Tijdens een “koffiekransje” in de Yamaha hospitaliteit tijdens de Tsjechische ronde heerste er een behoorlijk duidelijke en opgewonden euforie dat de Noord-Ier 2024 in het blauw rijdt!

Maar rein theoretisch-officieel is het actueel zo dat Kawasaki 2024 met Champ Jonathan Rea en de 32-jarige Brit Alex Lowes, die onlangs zijn contract met KRT voor 1 jaar verlengde, zullen aantreden.

Bij Yamaha tekende Razgatlioglu's huidige teamgenoot Andrea Locatelli, die trouwens net als Toprak op 16 oktober 1996 geboren is, onlangs een contract tot eind 2025, of hij echter degene is die Razgatlioglu als “Yamaha speerspits” kan vervangen is vragelijk!

Ook de Zwitser Dominique Aegerter verlengde onlangs zijn contract met Yamaha tot eind 2024: Blijft alleen de vraag als opvolger van Razgatlioglu of blijft hij in het zogeheten satellietteam GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team?

Zoals al gezegd loopt Michael Rinaldi’s contract bij het Ducati fabrieksteam eind 2023 uit. De Italiaan, actueel WK 7e, geeft aan andere opties te hebben maar prefereert liever in de Ducati familie te blijven, logisch.

Blijft bij de fabrieksteams alleen Team HRC (Honda) over maar daar heeft het er alle schijn van dat beide Spanjaarden Iker Lecuona (23) en Xavi Vierge (26) aan boord blijven.

Beide hebben voor HRC (Honda Racing Corporation), Lecuona in 2022 en Vierge in 2023, de voor de Japanners zo belangrijke 8 uur van Suzuka gewonnen, het zij dan dat Lecuona voor 2024 naar Honda-LCR-team in de MotoGP™ verhuist!

Dan zou er naast Yamaha en Ducati, en wie weet Kawasaki, nog een zitje vrijkomen bij één van de fabrieksteams!

 

Iemand die steeds opnieuw alles en iedereen weet te verrassen is Axel Bassani (Motocorsa Ducati).

De 24-jarige Bassani hoopt middels zijn sterke resultaten, wat als WK 5e ook verdiend zou zijn, de aandacht van één van de fabrieksteams op zich te vestigen.

Doch de belangstelling voor de snelle Italiaan houdt zich in grenzen en actueel is de stand dat Bassani blijft waar hij is: Motocorsa Ducati!

Hetzelfde geld ook voor ex-MotoGP™ star Danilo Petrucci, WK 6e, die net als Bassani voor 2024 nog geen "betere aanbiedingen" heeft waardoor hij naar alle waarschijnlijkheid 2024 het Barni Spark Racing (Ducati) Team bewaard blijft.

Met het Marc VDS Ducati Team zullen we 2024 een nieuw team in actie gaan zien. Het Belgische team, met ervaring in de Moto2 en MotoGP™, komt met een even ervaren rijder naar het WorldSBK: Sam Lowes.

De 32-jarige Britse Moto2 coureur, tweelingbroer van Kawasaki ster Alex Lowes, kent het WorldSBK paddock uit zijn Supersport 600 tijd waar hij in 2013 met Yamaha wereldkampioen werd.

Alledrie Ducati privéteams, Lorenzo Mauri (Motocorsa Racing), Marco Barnabo (Barni Spark Racing Team) en Gianni Ramello van Team Go-Eleven, werken er hard aan om in 2024 met twee bikes aan te treden!

Interessant detail: Zowel Barni “teamboss” Barnabo als ook Team Go Eleven manager Denis Sacchetti schijnen diepgaande gesprekken te voeren met de wegens een dopingschandaal nog geschorste Italiaan Andrea Iannone (34)!

Andere geruchten zijn dat MotoGP™ rijder Fabio Di Giannantonio een overstap naar het WorldSBK overdenkt (Yamaha) mocht hij zijn zitje bij het Gresini Ducati team verliezen!

Het is normaal dat gaandeweg een seizoen veel coureurs uit de verschillende kampioenschappen geassocieerd worden met andere kampioenschappen zoals het WorldSBK, de MotoGP™, WorldSBK, British Superbikes en noem maar op.

Hetzelfde geld natuurlijk voor die teams die er al jarenlang van dromen met twee rijders op de startgrid te staan maar aan het einde dan toch vaak struikelen over de financiële hindernissen die dit meeneemt.

Zouden de drie bovengenoemde teams er 2024 in slagen een tweede bike te financieren zouden we negen Ducati`s in de startopstelling hebben staan met minimaal 25 coureurs, met andere woorden: Dit kan haast niet lukken….

Wat rijders betreft zou het geen probleem zijn: Actueel zijn er meer getalenteerde en snelle rijders te vinden als vrije zitjes vrij zijn, we gaan het zien en beleven…

De actuele stand van zaken voor 2024 ziet er zo uit:

Aruba.it Racing - Ducati:         Alvaro Bautista (ESP)      
Nicolò Bulega? (ITA)
Pata Yamaha Prometeon WorldSBK:   Jonathan Rea (GBR)
Andrea Locatelli (ITA)
Kawasaki Racing Team WorldSBK:    Alex Lowes (GBR)
???
ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team: Toprak Razgatlioglu (TUR)
Michael van der Mark (NED)
Scott Redding (GBR)???
GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team:
Dominique Aegerter (SUI)
???
Bonovo Action BMW:                Garrett Gerloff (USA)
Scott Redding (GBR)???
Marc VDS Ducati:                  Sam Lowes (GBR)


Vrijwel zeker:

Team HRC (honda): Xavi Viege (ESP)
Motocorsa Racing (Ducati): Axel Bassani (ITA)
Barni Spark Racing Team (Ducati) Danilo Petrucci (ITA)

Alle andere teams hebben nog niets officieel bekend gegeven...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |