image1

De "Puntenpakkers" van Barcelona/Spanje 2022…

Donny 02.10.2022 - 19.34

De zoete wraak van Alvaro Bautista (Ducati) : Alvaro Bautista gaf tijdens zijn thuisrace op het circuit de Catalunya bij Barcelona afgelopen weekend het enige juiste antwoord na zijn “incident” met zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki).

Na Rea’s “ramstoot” in de tweede normale race op het Franse Magny Cours circuit bleef de kleine Spanjaard puntloos doch voor eigen publiek in het Spaanse Barcelona nam de Ducati fabrieksrijder wraak middels drie klinkende overwinningen.

Lopen we even snel de “puntenlijst” van de Spaanse WorldSBK ronde door dan zien dat er zich in het WK klassement weinig veranderd heeft en de puntenlijst eigenlijk maar één grote winnaar kent: Alvaro Bautista. 



1. Alvaro Bautista (Ducati) 62 Punten: Duidelijker als hierboven kunnen we de achtste ronde van het Superbike WK afgelopen weekend op het Circuit de Catalunya/Spain niet beschrijven en deze 8e ronde van het Superbike WK kent maar één echt grote winnaar: Alvaro Bautista!!!

Bautista kwam met 30 punten voorsprong op regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu (Yamaha) naar zijn thuisrace en vergrote deze middels drie klinkende overwinningen naar 59 punten! 

Mochten Bautista en Ducati deze Top-performance weten te continueren wordt het voor Razgatlioglu & co een hele klus om dit duo van hun eerste gezamenlijke wereldtitel af te houden.
Ducati`s laatste wereldtitel in dit op "gewone" productie motoren gebaseerde wereldkampioenschap stamt alweer uit 2011 toen Carlos Checa met het privé Althea Team de titel veroverde.

2. Jonathan Rea (Kawasaki) 42 punten:  Of zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea nu tot de verliezers of de winnaars behoord is moeilijk te beoordelen, feit is echter dat de Kawasaki star sinds het Estoril/Portugal weekend van 22 mei, race 2, geen enkele race meer wist te winnen!

Geholpen door de wat “matige” resultaten, resultaten waar anderen van dromen natuurlijk, wist Rea via 2 tweede en een 4e plaats het gat naar WK tweede Razgatlioglu te verkleinen van 17 naar 8 punten, doch zijn achterstand op koploper Bautista bedraagt inmiddels 59 punten!

3. Michael Rinaldi (Ducati) 38 punten: Middels een P4, P5 en een tweede plaats wist de Italiaan in Barcelona zijn voorsprong op WK vijfde Andrea Locatelli (Yamaha) te vergroten van 1 mager WK puntje naar maar liefst 32 punten! 

Naar voren valt er zo te zeggen weinig te halen voor de 26 jarige Ducati fabrieksrijder daar zijn achterstand op WK derde Jonathan Rea inmiddels 122 punten bedraagt en hem op zijn Ducati teammaatje Alvaro Bautista 189 punten ontbreken.

4. Toprak Razgatlioglu (Yamaha) 33 punten: Na in zowel Frankrijk als ook in Tsjechië nog tot “puntenkoning” te zijn gekroond liep het in Spanje helemaal niet voor de regerend wereldkampioen.  

De 25 jarige Turk moest in Spanje in de eerste twee races genoegen nemen met een 4e en 5e plaats en mocht alleen na de tweede normale race als derde mee op het Catalaanse podium wat natuurlijk een teleurstelling betekende voor de sympathieke Turk.

De teleurstelling was “Stoppie” dan ook van het gezicht af te lezen maar de wilskracht van de Turk schijnt ongebroken en met nog 12 races te gaan kunnen/mogen we nog het één en ander verwachten van de snelle Yamaha rijder.

5. Axel Bassani (Motocorsa Ducati) 19 punten: Ruimde Axel Bassani in Frankrijk nog 36 punten had zo moest hij zich in Spanje, P8, 16 en 5, tevreden stellen met 19 WK punten wat hem desondanks op de 5e plaats van de “puntenlijst” brengt.

In het klassement wat de zg “independent” rijders, privé rijders/teams dus, heeft de 23 jarige inmiddels 78 punten voorsprong op Garrett Gerloff (Yamaha) en is zijn landgenoot Andrea Locatelli (Yamaha) tot op 3 punten (170 tegen 173) genaderd wat de 5e WK plaats betreft! 

6. Iker Lecuona (Honda) 18 punten: Nadat Iker Lecuona zowel in de vrije trainingen als ook de Tissot Superpole de toon aangaf waren de verwachtingen aan de Honda WorldSBK rookie natuurlijk hooggespannen doch het zou allemaal anders komen.  

De 22 jarige Spanjaard startte de eerste twee races vanaf de Pole doch wist hier niet van te profiteren en kwam niet verder dan een teleurstellende 6e en 8e plaats in de “normale” races terwijl hij zich in de eerste ronde van de TSP race uit de race crashte!
Niettemin, geholpen door twee crashes van BMW's Scott Redding, klom Lecuona van de 9e naar de 8e plaats in het WK en heeft WK zevende Alex Lowes (Kawasaki) met drie punten meer direct voor zijn neus!

7. Xavier Vierge (Honda) 17 punten: WorldSBK rookie Xavier Vierge wist tijdens zijn, en ook Team HRC, thuisrace voor de tweede keer in dit seizoen in alle drie de races punten te scoren.

De Spanjaard scoorde middels een P12, P7 en een 6e plaats 16 belangrijke WK punten doch weet dat de Amerikaan Garrett Gerloff met slechts 7 punten verschil op zijn 10e WK plaats loert!  

8. Alex Lowes (Kawasaki) 16 punten: Ondanks zijn sterke tweede tijd tijdens de Tissot Superpole liep het ook in Spanje niet echt rond voor Kawasaki star Alex Lowes.

Na in de eerste race van de 2e naar de 7e plaats te zijn teruggevallen pakte de snelle Brit een sterke tweede plaats in de TSP race om vervolgens in de tweede normale race (weer eens) te crashen!

Lowes kwam als WK 7e met 145 punten puntgelijk met Scott Redding (BMW) naar Spanje doch Redding kende een miserabel Barcelona weekend (2 punten!) waardoor Iker Lecuona nu Lowes eerste achtervolger is geworden met slecht 3 puntjes verschil!

9. Garrett Gerloff (GRT Yamaha) 16 punten:  Met zijn 6e plaats in de Tissot Superpole en een 3e plaats in de eerste race, zijn eerste podiumplaats dit seizoen, begon het Barcelona weekend veelbelovend voor de toekomstige Bonovo BMW coureur.  
Doch het bleef bij deze twee sterke “daden”voor de Amerikaan: In de TSP race bleef 27 jarige als 10e puntloos en de tweede race beëindigde Gerloff na een crash in de negende ronde.

In het WK neemt Gerloff met 92 punten de 11e plaats in achter de Spanjaard Xavier Vierge die 99 punten heeft terwijl Loris Baz als WK 12e van met 88 punten richting Top 10  komt “aangeslopen”.

10. Loris Baz (BMW) 13 punten: De Fransman begon met een flinke dosis zelfvertrouwen wat zichzelf en zijn BMW M1000RR betrof doch de “Barcelona Job” verliep alles anders als dat wat Baz en zijn Bonovo team zich hadden voorgesteld.

Met een matige 11e plaats in de eerste race en twee 9e plaatsen in de twee overige races bleef de Fransman ver onder zijn eigen de verwachtingen.

Het enige positieve wat Baz eventueel kan meenemen uit Barcelona is het feit dat de complete WK top 10 onregelmatig (slecht) scoorden waardoor hij de aansluiting op de voor hem staande rijders niet verloor.  

11. Philipp Öttl (GoEleven Ducati) 13 punten: WorldSBK rookie Philipp Öttl moest zich de eerste race geslagen geven middels een gebroken ketting doch in beide andere races wist de Duitser middels een 6e en 7e plaats en 13 WK punten goed te revancheren: Öttl’s zesde plaats in de TSP race was sowieso zijn beste WorldSBK resultaat tot dusver!  


12 en 13: Roberto Tamburini (Yamaha) Eugene Laverty (BMW) 8 punten:
  De 12e en 13e plaats op de Barcelona “puntenpakkerslijst” delen zich de Italiaan Roberto Tamburini en de Ierse “veteraan” Eugene Laverty die beide 8 punten wisten te vergaren.

14: Andrea Locatelli (Yamaha) 7 punten: Voor de WK 4e van 2021 loopt het niet echt rond dit seizoen en ook in Barcelona kwam de Yamaha”fabriekspiloot” niet verder dan een 9e, een 21e en 16e plaats en de Italiaan oogstte dan ook niet meer dan 7 WK punten.

De 25 jarige wist lang zijn 4e WK plaats te verdedigen loopt hij als WK vijfde 32 punten achter op WK 4e Michael Rinaldi terwijl van achteren een andere landgenoot, Axel Bassani, komt aangestormd.  
15. Lucas Mahias  (Puccetti Kawasaki) 6 punten: De Fransman wist voor het eerst sinds lange tijd eindelijk weer eens 3 races uit te rijden en zag zich, P14, P11 en P12 beloond met 6 WK punten waarmee hij de punten Top 15 volmaakt. 

In Spanje wisten 20 rijders WK punten te veroveren, de laatste WK punten gingen respectievelijk aan de Italiaan Luca Bernardi (Ducati 5Pt), Michael vd Mark (BMW 3 Pt), Scott Redding (BMW 2 Pt) en beide privatiers terwijl beide privatier Yamaha rijders Kotha Nozane en Christophe Ponsson ieders 1 Spaans puntje oppikten.

Dat beide BMW fabrieksrijders Scott Redding en Michael van der Mark niet in deze laatste “staffel” thuishoren is duidelijk.

Redding kende middels crashes en (technische) pannen een bizar slecht weekend terwijl MvdM, die nog steeds bezig is zichzelf na zijn lange blessuretijd “terug te vinden” ook de nodige problemen kende met de BMW M1000RR.  

Doordat veel rijders die in het klassement dicht bij elkaar liggen bijna allemaal erg onregelmatig punten scoorden is er in de Top 15 eigenlijk niets veranderd.

Alleen Iker Lecuona enScott Redding "ruilden hun plaatsen terwijl daarachter Roberto Tamburini de 15e plaats van rookie Luca Bernardi overnam....

Komend weekend, 7 t/m 9 october, gaat de strijd verder op het prachtige berg en dal circuit van het Portugese Portimao....

Hieronder de klasseringen van de coureurs  op een rijtje (TSP = Tissot Race)

                                                      R1   TSP  R2   Pt
1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R   1    1    1  = 62
2. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR       2    2    4  = 42
3. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R   4    5    2  = 38
4. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1          5    4    3  = 33
5. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R            8   16    5  = 19
6. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    6    0    8  = 18
7. Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   12    7    6  = 17
8. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR       7    3    0  = 16
9. Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1          3   10    0  = 16
10.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR           11    9    9  = 13
11.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            0    6    7  = 13
12.Roberto Tamburini     (ITA)  Yamaha YZF R1         13   15   10  =  8
13.Eugene Laverty        (IRL)  BMW M1000RR           10   14   14  =  8
14.Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1          9   21   16  =  7
15.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR      14   11   12  =  6
16.Luca Bernardi         (ITA)  Ducati V4 R            0   12   11  =  5
17.Michael van der Mark  (NED)  BMW M1000RR            0    0   13  =  3
18.Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR            0    8    0  =  2
19.Kotha Nozane          (JAP)  Yamaha YZF R1         16   13   15  =  1
20.Christophe Ponsson    (FRA)  Yamaha YZF R1         15   17    0  =  1

Punten verdeling per Race:

                                                      R1  TSP R2   Total

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  25  12  25  = 62
2. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      20   9  13  = 42
3. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  13   5  20  = 38
4. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         11   6  16  = 33
5. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R            8   0  11  = 19
6. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   10   0   8  = 18
7. Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    4   3  10  = 17
8. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR       9   7   0  = 16
9. Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1         16   0   0  = 16
10.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR            5   1   7  = 13
11.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            0   4   9  = 13
12.Roberto Tamburini     (ITA)  Yamaha YZF R1          3   0   6  =  8
13.Eugene Laverty        (IRL)  BMW M1000RR            6   0   2  =  8
14.Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1          7   0   0  =  7
15.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       2   0   4  =  6
16.Luca Bernardi         (ITA)  Ducati V4 R            0   0   5  =  5
17.Michael van der Mark  (NED)  BMW M1000RR            0   0   3  =  3
18.Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR            0   2   0  =  2
19.Kotha Nozane          (JAP)  Yamaha YZF R1          0   0   1  =  1
20.Christophe Ponsson    (FRA)  Yamaha YZF R1          1   0   0  =  1

WK Top 15 na Catalunya/Spain

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  394 
2. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         335 = -  59
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      327 = -  67
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  205 = - 189
5. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1         173 = - 221
6. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           170 = - 224
7. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      161 = - 233
8. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   158 = - 236
9. Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR           147 = - 247
10.Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    99 = - 295     
11.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1          92 = - 302
12.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR            88 = - 306
13.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            66 = - 328
14.Lucas Mahias          (FRA)  Kawasaki ZX-10RR       47 = - 347
15.Roberto Tamburini     (ITA)  Yamaha YZF R1          34 = - 360

WK Top 15 voor Catalunya/Spain:

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati Panigale V4 R  332 
2. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha YZF R1         302  
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      285
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati Panigale V4 R  167  
5. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha YZF R1         166
6. Axel Bassani          (ITA)  Ducati V4 R           151
7. Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki ZX-10RR      145
8. Scott Redding         (GBR)  BMW M1000RR           145
9. Iker Lecuona          (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R   140  
10.Xavier Vierge         (ESP)  Honda CBR 1000 RR-R    82      
11.Garret Gerloff        (USA)  Yamaha YZF R1          76
12.Loris Baz             (FRA)  BMW M1000RR            75
13.Philipp Oettl         (GER)  Ducati V4 R            53
14.Lucas Mahias (FRA) Kawasaki 41
15.Luca Bernardi (ITA) Ducati 27



 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |