image1

De "puntenpakkers" van Magny Cours 2022...

Donny 17.09.2022 - 17.15

Toprak Razgatlioglu ook in Frankrijk de grootste “Puntenverzamelaar”…

1. Winnaar Toprak Razgatlioglu (Yamaha) 42 Punten: Net als in het Tsjechische Most wist regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu ook in het Franse Magny Cours de meeste punten van allemaal te veroveren.

Na in de eerste race al in de derde ronde, remproblemen, in de grindbak te zijn gecrasht knokte “El Turco” zich van een 23e plaats terug naar de 11e plaats en de daarbij behorende 5 WK punten zouden dit seizoen nog wel eens heel belangrijk kunnen worden.

Op zondag wist de snelle Yamaha fabrieksrijder zowel de TSP (Tissot Superpole) race als ook de tweede race te winnen waardoor hij in het WK opklom van de derde naar de tweede plaats.

Razgatlioglu had een beetje het geluk der tuchtigen doordat zowel WK leider Alvaro Bautista (Ducati) alsook WK tweede Jonathan Rea (Kawasaki) middels crashes elk een race puntloos bleven!

Razgatlioglu verkleinde zijn achterstand op Bautista van 38 naar 30 punten en vergrote zijn voorsprong op Rea naar 17 punten wat hem tot de grote winnaar van Magny Cours maakt!  

 


2. Winnaar Axel Bassani (Ducati) 36 punten:
Zijn we gewend dat het “titanen trio” Bautista, Razgatlioglu en Rea, de punten onder zich verdelen zo zagen we in Frankrijk dat het ook nog anders kan.

In Frankrijk wist de 23 jarige Axel Bassani (Ducati), twee keer 3e en een keer 6e, zijn hoogste score in zijn nog prille WorldSBK carrière te behalen: 36 WK punten!

Met deze score is de Italiaan niet alleen de beste privérijder in het WorldSBK “circus” maar klom ook in het WK op van de 7e naar de 6e plaats in het WK klassement.

Bassani is hard op weg om het seizoen 2022 voor zijn beide landgenoten Michael Rinaldi (WK 4e) en Andrea Locatelli (WK 5e) te beëindigen om zo de verschillende fabrieksteams op zich opmerkzaam te maken !

Bassani’s achterstand op Rinaldi en Locatelli bedraagt respectievelijk 15 en 16 punten dus ook hier zien we een heftige strijd in dit prachtige WK met Bassani opnieuw als één van de grote winnaars.            

3. Winnaar Scott Redding (BMW) 35 punten: Na een sterke tweede plaats in de eerste race, Redding’s en BMW’s beste resultaat dit seizoen, had de Brit in beide andere op meer gehoopt dan de behaalde 5e en 6e plaats.

Doch deze 35 WK punten brachten Redding niet alleen van de 9e naar de 8e plaats in het WK maar brachten hem ook de aansluiting aan de 4 rijders voor hem.

Redding deelt nu de 7e plaats met Alex Lowes (Kawasaki), 145 punten, en heeft samen met Lowes de drie Italianen Axel Bassani (151 Pt), Andrea Locatelli (166 Pt) en Michael Rinaldi met 167 punten nu direct voor zich!

4. Alvaro Bautista (Ducati) 34 punten: WK leider Alvaro Bautista opende het weekend, misschien een beetje geholpen door crashes van Rea en Razgatlioglu in de eerste race, met zijn 8e seizoenzege om vervolgens in de TSP race tweede te worden.


Doch tijdens de tweede zondagrace sloeg het noodlot, of beter gezegd Jonathan Rea (Kawasaki), in bocht 13 toe voor de kleine Spanjaard.

Al of niet expres ruimde de zesvoudig wereldkampioen de Spanjaard op een manier af die zijn gelijke dit seizoen nog niet kende: Of, ja toch, dezelfde Rea tegen Razgatlioglu tijdens de tweede race in Assen!  

Voor deze onbezonnen actie kreeg Rea dan wel een Longlap penalty opgebromd om daarna door de FIM Stewards beloond te worden in die zin dat hij na deze toch wel domme actie zijn 5e plaats, en de 12 WK punten, mocht behouden terwijl Bautista puntloos bleef!     


Ducati diende zondagavond dan ook een protest in tegen de beslissing van de FIM WorldSBK Stewards omdat Rea’s “komische beweging”, het kort oprichten van zijn bike, niet te tolereren is en de opgelegde straf niet in verhouding staat tot Rea’s “rijgedrag”!

Ondanks het winnen van de eerste race en een tweede plaats in de TSP race behoord Bautista, buiten zijn schuld, tot de verliezers!

5. Michael Rinaldi (Ducati) 33 punten: Michael Rinaldi kende middels de plaatsen 6, 7 en 2 en 33 punten dan wel een solide Magny Cours weekend doch voor een Ducati fabrieksrijder???

Met zijn tweede plaats in de tweede race schoof Rinaldi op naar de vierde plaats in het WK, net één puntje voor WK 5e Locatelli.

Leek het erop dat de druk van Bassani op Rinaldi’s zitje in het Ducati fabrieksteam steeds groter werd zo heeft men nu bij Ducati bekendgemaakt dat het ook in 2023 verder gaat met Michael Ruben Rinaldi wat hem dus tot één van de winnaars van Frankrijk maakt. .  

6. Alex Lowes (Kawasaki) 32 punten: Met 3 absoluut solide 4e plaatsen en 32 WK punten behoord de 32 jarige Brit, na lang in de “niet lukken hoek” te hebben gezeten, tot de winnaars van Magny Cours.

 


Als extra bonus klom Lowes in het WK klassement op van de 8e naar de 7e plaats en heeft samen met Scott Redding de aansluiting gevonden op Bassani en co.

7. Garrett Gerloff (Yamaha) 21 punten: Na een sterk begin als 5e in de eerste race en twee ietwat tegenvallende 8e plaatsen in beide andere races zweeft de Amerikaan weer eens tussen winnaar en verliezer.

 


Zeker is dat de 27 jarige Gerloff eind 2022 het GRT Yamaha team gaat verlaten en bij het Duitse Bonovo Action Team de plaats van Eugene Laverty gaat innemen.

8. Andrea Locatelli (Yamaha) 18 punten: Met de plaatsen 7, 10 en 7 behoord de Italiaan Andrea Locatelli, zeker wat zijn ambities betreft, tot één van de (kleine) verliezers van Magny Cours.

Na zijn vierde WK plaats in zijn  rookie jaar 2021 hadden zowel Locatelli zelf als ook Yamaha verwacht dat de 25 jarige dit seizoen op het niveau van Bautista & co zou rijden doch tot dusver is hij daar ver van weg.

9. Verliezer Jonathan Rea (Kawasaki) 18 punten: Over het hele Magny Cours weekend gezien lijkt het er veel op dat zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea in Frankrijk onderweg was met het doel om zichzelf belachelijk te maken.

Na een crash in de 3e ronde van eerste race en 2 ronden achterstand begon de Noord Ier aan een zinloze inhaalrace waarbij hij meerdere “collega’s” ongegeneerd hinderde aan het rijden van hun race.

Merkwaardig: Er bestaat geen reglement voor zulke gevallen maar eigenlijk had Rea al een straf moeten vangen voor deze zinloze “inhaalrace” en voor zijn “actie” tegen Bautista in de tweede race was een diskwalificatie op zijn plaats geweest!
Na in de eerste race geen punten te hebben gescoord wist de Noord Ier in de TSP race een 3e plaats te pakken om zich vervolgens in de tweede race, ondanks een 5e plaats, opnieuw belachelijk en tot een slechte verliezer te maken.

10. Iker Lecuona (Honda) 13 punten: Na een sterke seizoenstart begin beginnen de sterke resultaten van Team HRC zo te zeggen ietwat af te brokkelen.

Lecuona kwam als WK 6e naar Frankrijk doch zijn 9e, 11e en 10e plaats waren niet genoeg om deze 6e plaats te consolideren en de Spaanse Honda Rookie viel dan ook terug naar de 9e WK plaats!

Positief: De 22 jarige Honda rijder komt met 140 WK punten naar Barcelona, Team HRC’s thuiscircuit, en tot aan WK 6e Axel Bassani ontbreken de snelle Spanjaard slechts 11 WK punten.  

11. Philipp Oettl (Ducati) 11 punten: Solide, zeker en zonder risico schijnt het devies van de Duitser Philipp Oettl te zijn wat hij ook in Magny Cours middels met een 8e, 12e en 11e plaats liet zien.

12. Loris Baz (BMW) 10 punten: Middels zijn derde plaats in de Tissot Superpole begon de Fransman sterk en euforisch aan zijn thuisrace doch het zou allemaal anders komen.

Na in de eerste race op een zekere P3 rijdend te zijn gecrasht wist de sympathieke Fransman als 14e nog 2 punten te vergaren, in beide overige races scoorde hij nog twee 9e plaatsen.


Zowel in het WK als ook in het zogenaamde “Independent” (Privé teams) klassement moest Baz toezien dat de Amerikaan Garrett Gerloff, met 1 puntje verschil (76 om 75) aan hem “voorbijtrok”.

13. Lucas Mahias (Kawasaki) 10 punten: Lucas Mahias had zich voorgenomen in eigen huis drie top 10 resultaten te behalen doch het werd er maar één.

Mahias wist in de TSP race niet verder te komen dan 14e plaats en ook in de tweede zondagrace kwam hij niet verder dan een 12e plaats wat hem in het totaal niet meer opleverde als 10 WK punten, te weinig aldus teambaas Manuel Puccetti!

Het geruchten dat Mahias bij Puccetti Kawasaki het veld voor 2023 moet ruimen voor de Superbike wereldkampioen van 2013 Tom Sykes worden steeds luider en het schijnt een kwestie van dagen te zijn dat dit officieel bevestigd gaat worden.      

14. Michael van der Mark (BMW) 4 punten: Michael van der Mark sloeg zich na al zijn blessureleed erg dapper in Frankrijk en de snelle Nederlander wist middels een 12e plaats in de eerste race 4 WK punten te veroveren.

15. Luca Bernardi (Ducati): De Italiaan Luca Bernardi maakt middels twee 15e en een 13e plaats de punten Top 15 vol en wist zo ook zijn 15 plaats in het WK te behouden.

Van de 24 aanwezige coureurs wisten 18 rijders WK punten te scoren waarbij een Eugene Laverty (BMW), Christophe Ponsson, (Yamaha), Hafizh Syahrin (Honda) en Leandro Mercado in Frankrijk geen verdere punten wisten te scoren.

De Tsjech Oliver Konig (Orelac Kawasaki) en WorldSBK rookie Gutierres (Pedercini Kawasaki) bleven beide puntloos hoewel de Spanjaard (Gutierres) zich als debutant uitstekend presenteerde en alle drie de races uitreed!

De “puntenpakkerslijst” van Magny Cours ziet er als volgt uit:

                                         R1  TSP  R2
1. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha      42   11   1   1
2. AXEL BASSANI         Ducati      36    3   6   3
3. SCOTT REDDING        BMW         35    2   5   6
4. ALVARO BAUTISTA      Ducati      34    1   2   0
5. MICHAEL RINALDI      Ducati      33    6   7   2
6. ALEX LOWES           Kawasaki    32    4   4   4
7. GARRETT GERLOFF      Yamaha      21    5   8   8
8. JONATHAN REA         Kawasaki    18   24   3   5
9. ANDREA LOCATELLI     Yamaha      18    7  10   7
10.IKER LECUONA         Honda       13    9  11  10
11.PHILIPP ÖTTL         Ducati      13    8  12  11
12.LORIS BAZ            BMW         10   14   9   9
13.LUCAS MAHIAS         Kawasaki    10   10  14  12
14.MICHAEL van der MARK BMW          4   12  13   0
15.LUCA BERNARDI        Ducati       4   15  15  13
16.XAVI VIERGE          Honda        3   13   0   0
17.ROBERTO TAMBURINNI   Yamaha       2   19  19  14
18.KOTHA NOZANE         Yamaha       1   17  16  15

WK Top 15 na Frankrijk:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    332
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    302
3. JONATHAN REA         Kawasaki  285
4. MICHAEL RINALDI      Ducati    167
5. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    166
6. AXEL BASSANI         Ducati    151
7. ALEX LOWES´          Kawasaki  145
8. SCOTT REDDING        BMW       145
9. IKER LECUONA         Honda     140
10.XAVI VIERGE          Honda      82
11.GARRETT GERLOFF      Yamaha     76
12.LORIS BAZ            BMW        75
13.PHILIPP ÖTTL         Ducati     53
14.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   41
15.LUCA BERNARDI        Ducati     27

WK Top 15 voor Frankrijk:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    298
2. JONATHAN REA         Kawasaki  267
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    260
4. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    148
5. MICHAEL RINALDI      Ducati    134
6. IKER LECUONA         Honda     127
7. AXEL BASSANI         Ducati    115
8. ALEX LOWES           Kawasaki  113
9. SCOTT REDDING        BMW       110
10.XAVI VIERGE          Honda      79
11.LORIS BAZ            BMW        65
12.GARRETT GERLOFF      Yamaha     55
13.PHILIPP ÖTTL         Ducati     40
14.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   31
15.LUCA BERNARDI        Ducati     23

Foto credit by DONNYFOTO.com
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |