image1

Navarra/Spanje: Van de ene naar de andere “hobbelpiste”...

Donny 18.08.2021 - 10:00

Nadat het WorldSBK bijna twee weken geleden op het Autodrome Most in Tsjechië debuteerde gasteert het WorldSBK circus komend weekend, van 21 t/m 22 augustus, opnieuw op een nieuw circuit in de WorldSBK kalender.  

Deze keer gaat het naar het Spaanse Los Arcos waar zich sinds 2010 het 3.933 km lange Circuito de Navarra bevind.

Navarra is zo te zeggen de regio waar het circuit zich bevind en is een circuit waar nog nooit een WK evenement plaatsvond.

Jammer genoeg houd de bewondering van die coureurs die al eens op het Circuito de Navarra circuit reden/testen in grenzen, hobbelig, te krap en te eng!

Voor de meeste coureurs is het circuit, net als Motodrome Most twee weken geleden, helemaal nieuw en dus een nieuwe en spannende uitdaging voor alle rijders.

Tijdens een race om het Spaans Superbike kampioenschap reed de Spanjaard  Carmello Morales (Yamaha) in 1:39,167 min de snelste raceronde.

Doch tijdens de tests die een aantal WorldSBK teams, Ducati begin mei en Kawasaki en Yamaha eind juni, hier hielden waren de “WK Fighters” al ruim twee seconden sneller dan Morales.


Het lay-out van het circuit is zeer compact, eng met een paar eerste versnelling bochten wat betekend dat het Navarra circuit beter bij het ene als bij het andere motormerk past!

Dat is althans de mening van Yamaha’s boegbeeld Toprak Razgatlioglu: << Voor Yamaha is het een goed circuit, het heeft erg veel langzame bochten en de R1 is erg goed als het gaat om snelle richtingveranderingen. >>

<< Ik kom goed terecht met dit circuit en de Yamaha functioneert hier goed ondanks dat het asfalt op veel plaatsen erg hobbelig is. >> aldus de WK Runner-up.

Wat de toestand van het circuit betreft zijn Scott Redding (Ducati) en Jonathan Rea (Kawasaki) dezelfde mening toegedaan als de Turk.

<< De eerste paar ronden waren best wel raar. >> zo Redding. << We zijn in het Superbike WK gewend om op mooie strakke en glad geasfalteerde circuits te racen. >>

<< In Navarra daarentegen zitten een aantal akelige hobbels waar ik me eerst eens goed op moest instellen. >>

<< Doch na een tijdje begon ik het leuk te vinden en zag dat Navarra een karakter heeft zoals veel BSB (British Superbikes) circuits dat hebben, iets waarvan ik echt van heb genoten! >>

<< Het is niet moeilijk om een goede tijd neer te zetten in Navarra. >> begint Johnny Rea (Kawasaki). << Het is echter erg moeilijk hier echt snel te zijn. >>

<< Juist het vinden van die laatste paar tienden van een seconde is hier moeilijk. Het circuit is erg krap, eng maar ook erg technisch. >>

<< Wat je van buitenaf niet zo goed kunt zien zijn de vele hobbels. Vooral voor de eerste bocht ben je “Big Bals” nodig. Daar kom je in de zesde versnelling aangeschoten. >>

<< Zo’n bocht vindt je geen tweede keer op deze planeet. Aan het eind wordt het dan heel erg krap en lijkt het wel wat op de haarspeldbocht in Portimáo, een geweldige sector voor mij. >>

De zesvoudig wereldkampioen komt met 3 schamele WK punten voorsprong op WK Runner-up Toprak Razgatlioglu naar Spanje en het is duidelijk dat 24 jarige Yamaha coureur actueel “On Fire” is.

Ondanks dat het Most weekend niet echt zo verliep als de Champ zich dat waarschijnlijk had voorgesteld veroverde Champ Rea daar zijn 201e podiumplaats, uniek in de WorldSBK geschiedenis! 

"Toppie" zoals zijn "meester" Sofuoglu hem vaak noemt is na zijn 2 zeges en een tweede plaats (57 WK punten!) in Most Rea zo dicht op de hielen geraakt dat hij in Navarra er alles aan zal zetten de WK leiding weer over te nemen.


Achter deze twee duidelijke WK leiders neemt Ducati fabrieksrijder Scott Redding eenzaam en alleen de derde plaats in.

De Brit zelf heeft 63 punten voorsprong op de “horde” die achter hem om de plaatsen 4 t/m 9 vechten en die actueel nog aangevoerd wordt door Alex Lowes (Kawasaki) met 143 punten.

“Nog” betekend dat Lowes, die teveel fouten maakt, na Most ernstig behoorlijk onder druk komt te staan van de tweede fabrieks Ducati met Michael Rinaldi en de beste privatier tot dusver dit seizoen Garrett Gerloff (GRT Yamaha).

De achterstand van Rinaldi en Gerloff op Lowes bedraagt respectievelijk 8 en 16 WK punten dus is het in Navarra oppassen geblazen voor de niet al te "zadelvaste" Brit!

Achter deze drie “loeren” nog drie andere rijders die net als Lowes, Rinaldi en Gerloff het seizoen in de Top 5 willen afsluiten en qua punten allemaal erg dicht bij elkaar zitten.

Dat begint met een constant scorende Tom Sykes (BMW) die als 7e met 121 punten naar Spanje reist.

Doch de Brit komt in Navarra onder druk te staan van WorldSBK rookie Andrea Locatelli (Yamaha) die na Most, 119 punten, de 8e plaats van Michael van der Mark (BMW) heeft overgenomen.

 

MvdM, “frisgebakken” papa van zoon Mason, volgt met 113 punten dit vijftal coureurs en na zijn enigszins desastreus Most weekend weet de Nederlander wat hem te doen staat: Aanvallen!

Ook Welshman en WK tiende (89 punten) Chaz Davies kende een slecht Tsjechië weekend en de Team GoEleven Ducati rijder krijgt handen vol te doen om WK 11e Alvaro Bautista (Honda) met 84 punten achter zich te houden.

Daarbij is Bautista is niet het enige gevaar voor Davies, direct achter de Spanjaard volgen WorldSBK rookie Axel Bassani (Ducati) met 73 punten en WorldSBK routinier Leon Haslam (Honda) met 68 punten.

Beide Team HRC coureurs Bautista en Haslam hebben een succesvolle Barcelona (Spanje) test achter de rug en komen extra gesterkt naar het Circuito de Navarra.

Achter Haslam als 13e maken de Fransman Lucas Mahias (Kawasaki), 36 punten, en de Spanjaard Tito Rabat (Ducati), 26 punten, de Top 15 vol.

De aan een gebroken pols geopereerde Fransman Mahias komt wel naar Spanje doch of hij mee kan rijden hangt van de medische keuring af die hij donderdag moet ondergaan.

De Argentijn Leandro Mercado (Honda) werd in Most positief bevonden op het coronavirus en de sympathieke “Tati” kan in Navarra alleen deelnemen mits hij een negatieve PTR test kan voorleggen.

Zeker is dat Eugene Laverty (BMW) net als in Most alleen maar als toeschouwer naar Spanje kan reizen, zijn RC SQUADRA CORSE team zijn zg nog steeds aan het reorganiseren!

Naast Kotha Nozane (GRT Yamaha) zullen we in Navarra een tweede Japanner in actie gaan zien: Naomichi Ura met een Suzuki GSX-R1000RR.

De Japanner, actueel zonder podiumplaatsen zesde in het Spaans Superbike kampioenschap, heeft echter het voordeel dat hij het circuit kent!

WK Top 15 WorldSBK 2021 voor Navarra/Spain:

1. Jonathan Rea          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      266        
2. Toprak Razgatlioglu   TUR  Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1         263    
3. Scott Redding         GBR  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  216    
4. Alex Lowes            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      143    
5. Michael Rinaldi       ITA  GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale V4 R  135   
6. Garrett Gerloff       USA  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         127
7. Tom Sykes             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         121
8. Andrea Locatelli      ITA  Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1         119
9. Michael van der Mark  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         113
10.Chaz Davies           GBR  Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R   89
11.Alvaro Bautista ESP Team HRC Honda CBR1000 RR-R 84
12.Axel Bassani ITA Motocorsa Racing DucatPanigale V4 R 73
13.Leon Haslam GBR Team HRC Honda CBR1000 RR-R 68
14.Lucas Mahias FRA Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 36
15.Tito Rabat ESP Barni Racing Team DucatPanigale V4 R 26


Pictures by donnyfoto.com
2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |