image1

Chaz Davies: Geen kritiek maar de realiteit... Short News Leon Camier...

Donny 18.01.2021 - 19:00

Kort nieuws Leon Camier:

Eerst even een "tussendoortje". De 2020 akelig geblesseerd geraakte Brit Leon Camier neemt per direct het roer als teammanager over bij het officiële Team HRC (Honda) fabrieksteam.

Hierop komen we deze week nog uitgebreid terug...

Chaz Davies (Go Eleven Ducati): Geen kritiek maar de realiteit...

Komende woensdag en diónderdag, 20 en 21 januari zal Ducati star Chaz Davies in het Spaanse Jerez voor het eerst met zijn "nieuwe" werkgever Team Go Eleven Ducati testen.

Houdt Ducati woord zullen Davies en Team Go Eleven 2021 over hetzelfde materiaal beschikken als beide Aruba.it Ducati fabrieksrijders Scott Redding en Michael Ruben Rinaldi.

Remember: Ondanks 9 podiumplaatsen, 2 zeges en zijn derde plaats in het WK 2020 verloor Davies voor 2021 zijn plaats in het Ducati fabrieksteam aan de bijna 9 jaar jongere Rinaldi.

Na een moeilijke tijd en zware onderhandelingen, waarbij Davies uiterst slechte kaarten had, kwamen de Welshman en het privé team Go Eleven Ducati eind november tot een akkoord voor 2021.

Daarbij weet Davies donders goed dat dit een hele klus gaat worden:

 

In de geschiedenis van het Superbike WK, sinds 1988, werden slechts twee rijders uit privéteams wereldkampioen: Troy Corser in 1996 met Power Horse Ducati team en Carlos Checa in 2011 met Althea Racing Ducati.

Bij laatstgenoemde Carlos Checa moet echter bijgezegd worden dat de geruchten erg sterk waren dat Carlos na drie races de beschikking kreeg over een fabrieks Ducati!

Ook wat raceoverwinningen van privérijders/teams betreft is het dun gezaaid wat de privéteams betreft, in de afgelopen 10 jaar wisten slechts 3 rijders uit  privéteams races te winnen.

Dat waren in 2012 Sylvain Guintoli (Pata Ducati), in 2019 Toprak Razgatlioglu (Puccetti Kawasaki) en het afgelopen seizoen 2020 Michael Rinaldi Team voor Go Eleven Ducati.

Zoals gezegd wordt er komende woensdag en donderdag in  het Spaanse Jerez getest en naast de fabrieksteams van Kawasaki, Honda en Ducati rijdt ook Davies zijn eerste ronden voor zijn nieuw team.

In de MotoGP hebben we afgelopen seizoen kunnen zien dat privéteams zoals Petronas Yamaha, Tech3 KTM of Pramac Ducati in staat races te winnen.

<< Niemand kan van tevoren precies zeggen hoe wie en wanneer er gaat winnen, ik sta echter open voor ideeën en suggesties. >> zo Davies tegen Speedweek.

<< Ja ik weet dat Pramac en Avintia (beide Ducati privéteams) 2020 best wel succesvol in de MotoGP waren doch wie van hen vocht mee om de wereldtitel?

<< Wat Petronas (Yamaha) betreft wil ik geen commentaar geven omdat ze heel nauw met een andere fabrikant samenwerken. >>

 << Dat doet ook niet ter zake, mijn standpunt is dat ik hier ben om mee te kunnen vechten om de wereldtitel. Daarvoor ben je echter de juiste ondersteuning nodig. >>

<< Ik heb Aruba.it Ducati 2020 diverse suggesties en ideeën gedaan die het fabrieksteam naar voren hadden geholpen. >>

<< Doch die werden niet geaccepteerd wat betekend dat ook de klantenteams zich niet kunnen verbeteren. Ik zal dan ook heel gelukkig zijn als men (Ducati) me 2021 het tegendeel gaat bewijzen. >>

<< Als ik een fabrieksmachine krijg met de daarbij behorende support van Ducati en we ons werkelijk in veel dingen kunnen verbeteren neem ik alles wat gezegd heb graag terug. >> zo de bijna 34 jarige Brit. 

<< We waren al vaak WK tweede in het WK maar om wereldkampioen te worden moet de meetlat behoorlijk wat hoger gelegd worden en moeten we consistenter worden en om dat te bereiken zijn we snelle en consequentere ondersteuning nodig. >>

<< Het wordt een moeilijk verhaal dit alles in een satellietteam te verwerkelijken maar ik durf te zeggen dat het niet onmogelijk is hoewel ik weet dat het heel moeilijk zal worden! >>

<< Om de titel te winnen moet je tot in het kleinste detail alles goed en ben je daarnaast ook het nodige geluk nodig. >>

<< De rijders, het team, de monteurs, de fabrikant, alle betrokkenen moeten hun goede job nog beter doen.  Dat is geen kritiek, maar de realiteit. >>

<< We moeten Rea en co het leven zo zwaar mogelijk maken anders winnen ze ook het volgende kampioenschap, ze doen gewoon een fantastische job. >>

<< En dat jaar na jaar en in elke race. >>

Ook dit gaan we zien en beleven 2021.... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leon Haslam vol lof over Jonathan Rea: Hetzelfde als Marquez en Honda...

Donny 17.01.2021 - 12:44

Drie jaar lang waren Leon Haslam en Jonathan Rea teamgenoten in het Superbike WK, eerst twee jaar bij Honda en daarna nog een jaar bij Kawasaki.

De Britse routinier probeert uit te leggen wat record Champ Rea zo sterk maakt.

Met 6 wereldtitels op rij, 99 overwinningen en 185 podiumplaatsen steekt Jonathan Rea huizenhoog boven alle andere Superbike stars uit.

We kunnen de Champ al sinds 1998 bewonderen en de Noord Ier is vast van plan om nog een aantal door hem niet "geknakte records" te breken en aan zijn "raceconto" toe te voegen.

Sinds Rea van Honda (ten Kate) overstapte naar Kawasaki is hij voor alle anderen de te verslagen man.

Doch ook in zijn zes "Honda jaren" veroverde Rea 42 podiumplaatsen met 13 overwinningen hoewel hij in het WK nooit verder kwam dan de derde plaats (2014).

Wat de weinigsten weten: Jonathan Rea wist in zijn rookie jaar 2008 (Hannspree ten Kate Honda) al het vicewereldkampioenschap te veroveren in het FIM World Supersport 600 WK!

Haslam's sterkste WorldSBK seizoen stamt alweer uit 2010 toen de Brit op een Alstare Suzuki vicewereldkampioen werd achter ex MotoGP star Max Biaggi (Aprilia).

Met zijn 45 podiums, waaronder 5 zeges, is Pocket Rocket zoals hij als zoon van Ron "Rocket" Haslam wel eens genoemd wordt, één van de meest succesvolle coureurs in het Superbike WK.

Maar vergeleken met zijn boezemvriend, of beter gezegd paddockvriend, Johnny Rea ziet Haslam er, net als de meeste anderen trouwens, erg bleek uit.

In 2013 en in 2014 hadden beide Engelstalige coureurs al eens het genoegen, Honda, samen in een team te rijden, in 2019 kruisten hun wegen zich opnieuw bij Kawasaki.

 


<< Jonathan's rijstijl past perfect bij de Kawasaki. >> begint aldus Haslam. << Johnny rijdt erg agressief en is gelijk vanaf de eerste in de eerste vrije training snel. >>

<< De manier waarop hij de bochten inrijdt en remt is ongelofelijk en het is alsof deze bike speciaal voor hem is gemaakt. >>

<< Alex Lowes beëindigde het WK van 2019 met Yamaha als derde en deelt nu de box met Johnny. Ik zie Alex zijn problemen maar geloof me, het is niet Alex zijn schuld. >>

<< Je moet precies begrijpen hoe je op deze bike moet rijden om het volle potentieel te gebruiken. Dat is waar het uiteindelijk om gaat. >>

<< Toen Chaz Davies 2014 bij Ducati begon had ook hij aanvangs, net als Alex bij Kawasaki nu, de nodige problemen doch kreeg uiteindelijk alles op een rijtje. >>

<< Dezelfde "klus" heb ik voor me bij Honda. >>

Net zoals Marc Marquez, tot aan zijn vervelend blessure in 2020 dan, met 6 WK titels met de Honda RC213V in de MotoGP domineert domineert Jonathan Rea met Kawasaki in het World Superbike kampioenschap. 

Velen van ons vragen zich af hoe een fabrikant een motorfiets zo kan perfectioneren voor één coureur dat hij alles wint terwijl alle andere "merkencollega's" met problemen te kampen hebben.
<< Pfff, dat is moeilijk om zo te beoordelen. >> mijmerde Haslam in een gesprek met Speedweek. << De verschillen zijn erg klein. In 2019 was ik een paar maal slechts één of twee tiende seconde langzamer dan Jonathan. >>

<< Maar die één of twee tiende was wel het verschil tussen winnen of een vijfde plaats. Bij Marquez was dat hetzelfde. >>

<< Het gaat niet alleen om de motorfiets, maar ook om hoe een crew een bike individueel op hun rijder afstemt. >>

<< Bij de één klikt het dan maar bij de ander niet! >>

 


Leon Haslam werd op 31 mei 1983 geboren in het Britse Smalley, Derbyshire en is de zoon van Ron "Rocket" Haslam die in zijn carrière oa twee keer Formule TT wereldkampioen werd en eenmaal de Isle of Man TT wist te winnen.

"Pocket Rocket" zoals Leon ook wel genoemd is wat carrière betreft één van de interessantste coureurs der laatste jaren.

De inmiddels 37 jarige Brit werd nooit wereldkampioen, zijn beste resultaat was een tweede WK plaats in 2010 (Suzuki) en in 2018 British Superbike kampioen.

Wel won Haslam, 2013, 2014 en 2019, de voor de Japanners zo belangrijke 8 uur's race van Suzuka.

Wat Haslam ondanks het ontbreken van een WK titel zo speciaal maakt?

Haslam weet, sterke rijder ja maar geen winnaars type, steeds opnieuw ergens als fabrieksrijder onder te komen en is waarschijnlijk zonder titel naast Jonathan Rea, Tom Sykes en Chaz Davies één van de meest verdienende WorldSBK rijders!

Haslam's factory carrière begon in het British Superbikes kampioenschap met Ducati, daarna volgden Suzuki, BMW, Aprilia, Kawasaki in het WK Superbikes en actueel rijd "Pocket Haslam" in het Team HRC (Honda) factory team.

Hieronder een blik terug op Haslam's loopbaan.  

2013  Winnaar van de 8 uur van Suzuka met Takumi Takahashi en Michael van der Mark op Honda.
2014  Winnaar van de 8 uur van Suzuka met Takumi Takahashi en Michael van der Mark op Honda.
2018  Brits Superbike Kampioen met Kawasaki.
2019  Winnaar van de 8 uur van Suzuka met Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu op Kawasaki.

2003 Renegade Ducati            6 Wildcard Starts  WK plaats 21
2004 Renegade Ducati           22 Starts           WK plaats  8
2008 HM Plant Honda             4 Wildcard Starts  WK plaats 22
2009 Stiggy Racing Honda       28 Starts           WK plaats  6
2010 Team Suzuki Alstare       26 Starts           WK plaats  2
2011 BMW Motorrad Motorsport   26 Starts           WK plaats  5
2012 BMW Motorrad Motorspor    27 Starts           WK plaats  8
2013 Pata Honda                19 Starts           WK plaats 13
2014 Pata Honda                24 Starts           WK plaats  7
2015 Aprilia Racing Team       26 Starts           WK plaats  4
2016 Pedercini Kawasaki         2 Wildcard Starts  WK plaats 20
2017 Kawasaki Puccetti Racing   2 Wildcard Starts WK plaats 23
2018 Kawasaki Puccetti Racing   4 Wildcard Starts  WK plaats 20
2019 Kawasaki Racing Team      37 Starts           WK plaats  7
2020 Team HRC Honda            24 Starts           WK plaats 10

Haslam reed in het totaal een beachtelijke 277 WorldSBK races, behaalde 5 overwinningen, werd 16 maal tweede, 24 maal derde, won 3 Superpole's en reed 5 keer de snelste raceronde...

Daarbij reed de Britse routinier, behalve Yamaha en MV Agusta, op alle mogelijke motormerken en veroverde met Honda, Suzuki, BMW, Aprilia en Kawasaki dan ook een flink aantal podiumplaatsen doch wereldkampioen werd hij tot dusver nooit!

Best wel knap van de Brit om steeds zijn positie in de verschillende fabrieksteams in de Wereldtop van het Superbike WK te handhaven....

Of dit 2021 zal gebeuren blijft te bezien maar zoals altijd, we gaan het zien en (misschien) beleven.... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chaz Davies: Scott Redding stond echt achter hem....

Donny 12.01.2021 - 17:12

Hoe vreemd en moeilijk het is om een zitje te "bemachtigen" of te houden in de motorsport heeft drievoudig WorldSBK vicewereldkampioen Chaz Davies afgelopen seizoen aan den lijve ondervonden.

De "Walesman" behaalde deze drie titels met Ducati en, tja behalve zijn leeftijd misschien, sprak eigenlijk alles voor een contractverlenging tussen de 33 jarige Brit en Ducati.

Doch, de meest succesvolle World Superbike motorfietsenbouwer uit het Italiaanse Borgo Panigale (Bologna) besliste anders voor het Superbike WK 2021.

Dit werd waarschijnlijk ingeleid tijdens het tweede Aragon/Teruel Spanje WorldSBK weekend.

Hier toverde een 24 jarige Italiaan genaamd Michael Ruben Rinaldi drie podiumplaatsen uit zijn Team GoEleven Ducati "toverhoed" met als hoogtepunt het winnen van de eerste race, nipt voor Champ Rea.

Na het winnen van de eerste race, ook Rinaldi's eerste in het WorldSBK, veroverde de Italiaan de dag erna nog eens een derde plaats in de Tissot Superpole race en sloot vervolgens het weekend als tweede in de tweede "normale" race!

Doch kritisch gezien is Aragon het enige weekend waarin Rinaldi op het podium stond in zijn driejarige World Superbike carrière, wat niets afdoet aan zijn sterke resultaten natuurlijk.


Ook buiten deze "high score" in Aragon finishte de Go Eleven Ducati coureur in 24 races 18 keer in de top 8, beëindigde het WK 2020 als zevende en werd tot beste privérijder gekroond!

Echter vooral door zijn beresterke Aragon resultaten rukte de 24 jarige nog meer in het vizier van het Ducati management die dan ook niet lang nodig waren de Italiaan voor 2021 in het Aruba.it Ducati fabrieksteam te verplichten.

Wat op dat moment de weinigsten begrepen: De 33 jarige Davies stond als WK derde na zeven jaar Ducati plotseling voor het niets.Zo brak er voor Davies een lange en onzekere tijd aan hoe nu verder moest met zijn "racecarrière".

Natuurlijk werd er veel, en wild, gespeculeerd waarbij ook het woord "carriereinde" geen vreemd woord meer was!

Doch gelukkig kwam de "Walesman" eind november tot een akkoord met Team Go Eleven (Ducati) en verruilden Davies en Rinaldi zo te zeggen de teams en rijd Davies 2021 in het Team Go Eleven.

Tot op de dag van vandaag is het onbekend waarom Davies en de Ducati superieuren het niet met elkaar eens konden worden.

Het meest voor de hand liggend is waarschijnlijk het feit dat Davies "salaris verwachtingen" een stuk hoger liggen als dat van de jonge Rinaldi!

Of kreeg Rinaldi de voorkeur omdat hij een leerling/lieveling is van de Aruba.it baas/hoofdsponsor Stefano Cecconi en bijna negen jaar jonger is als Davies?

Moeilijk in te schatten: Misschien ging het toch om heel wat anders en heeft het toch met Davies leeftijd te doen hoewel de resultaten duidelijk voor Davies spraken als dat zijn verblijf in het Ducati fabrieksteam zou bepalen.

In de laatste zeven races finishte Davies permanent voor Rinaldi.


De Welshman veroverde in 2020 negen podia, waaronder 2 zeges terwijl Rinaldi alleen in Aragon de eerste race won en daarna nog 2 podiums behaalde, ook in Aragón.

Davies beëindigde het seizoen als WK derde met 273 punten terwijl Rinaldi WK met 186 punten WK zevende werd.

Vicewereldkampioen 2020 Scott Redding heeft zich van begin af aan ingezet om Davies in het Aruba.it Ducati fabrieksteam te houden.

En dat niet alleen omdat Redding denkt dat Davies sneller is dan Rinaldi en zijn vriendschappelijke relatie met Davies.


Voor Redding is het van groot belang dat hij en Davies een vergelijkbare grootte en gewicht hebben en beide bijna dezelfde "eisen" aan de Ducati Panigale V4R stellen.

<< Scott was er echt voor me wat me diep beindrukte.>> zo een wat emotionele Davies tegen het Duitse Speedweek.

<< Scott wilde mij beslist in het team houden omdat mijn en zijn gegevens/data excellent met elkaar overeenkomen waardoor hij beter met mij kan werken als met Rinaldi. >>

Dat men bij Ducati ook niet helemaal zeker is van de "Rinaldi deal" blijkt wel uit het feit dat het Ducati management uiterts bemoeid waren Davies in de Ducati familie te houden en onder te brengen in het Go Eleven Ducati Team.

Davies en Team Go Eleven krijgen 2021 de beschikking over een Ducati fabrieksbike waarbij het actueel nog onduidelijk is ze ook steeds de nieuwste ontwikkelingsonderdelen/updates zullen hebben. 

Zeker is dat het team Go Eleven/Davies zeer nauw zullen samenwerken met het Aruba fabrieksteam, iets waarover vooral Redding zich zeer verheugd.

Chaz, je reed zeven jaar voor het Ducati-fabrieksteam: Hoe moeilijk was het Ducati's beslissing professioneel op te nemen en te accepteren zonder het persoonlijk op te nemen?

 

<< Het is onmogelijk om het niet persoonlijk op te nemen. >> aldus de 33-jarige.

<< Het deed pijn, heel erg pijn. Het had allemaal heel anders kunnen lopen, maar dat telt niet, ik ben geen deel meer van het team. >> 

20 januari rijdt Davies in het Spaanse Jerez voor het eerst op de Go Eleven Ducati om samen met de andere "Ducati piloten", Honda en Kawasaki twee dagen te testen. 

 En zoals altijd: We gaan het zien en beleven....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto credit: DONNYFOTO.com - WorldSBK - Aruba.it

Michael van der Mark en BMW: Hoge verwachtingen...

Donny 09.01.2021  19:30

<< Ik heb voor BMW gekozen omdat ze een nieuwe motor hebben en een een project dat veelbelovend voor de toekomst is. >> waren de woorden van Michael van der Mark na de afgelopen vier jaar voor Yamaha te hebben gereden.

Sinds zijn overstap eins 2020 als BMW factory rijder naar het BMW Motorrad WorldSBK Team had "Magic Michael" tot dusver slechts twee dagen de tijd om zich vertrouwd te maken met de BMW M1000RR.

Teste van der Mark19 oktober in het Portugese Estoril nog samen met zijn nieuwe teamgenoot Tom Sykes (Kawasaki) teste de Nederlander nog een dag alleen, 5 december 2020, op het Miramas circuit in Zuid Frankrijk.

Voor januari is een test in het Spaanse Jerez gepland waaraan de fabrieksteams van Honda, Kawasaki en Ducati plus enkele privéteams Ducati-Kawasaki teams zullen deelnemen.

Alle verdere tests staan ​​gepland voor maart en april voordat van 23 t/m 25 het WorldSBK WK op de Drentse hei in Assen begint.

<< We hebben voor het seizoen begint nog acht testdagen. >> aldus BMW Teamboss Shaun Muir. << Dat eerste begin maart in Portimao (Portugal).

<< Ik begrijp niet echt waarom de anderen al zo vroeg willen beginnen met testen, voor eind april hebben we geen races dus...>>

Naast het Yamaha-fabrieksteam is ook het BMW Motorrad WorldSBK Team in Engeland gestationeerd doch teambaas Muir maakt zich geen zorgen wat eventuele reisbeperkingen ivb met het coronavirus betreft.

<< Ondanks dat we ons momenteel in een nieuwe Lockdown bevinden is het reizen goed mogelijk. >> aldus de Brit.

<< De grensen naar Europa zijn open en we waren tussendoor al meerdere keren met onze transporter in Europa onderweg, geen probleem. >>

Ivo Schützbach (Speedweek) sprak onlangs kort met Michael van der Mark over "his feeling" wat de BMW M1000RR betreft.

Michael, toen je voor het eerst op de BMW reed heb je je toen meer op een set-up van Tom Sykes of van Eugene Laverty georiënteerd?

<< Dat was meer Eugene's set-up, opzet, dat is logischer. Tom's set-up is best wel extreem, zijn rijstijl is heel anders als van alle andere coureurs. >>

Naast jou en Sykes hebben ook Jonas Folger (Bonovo actie van MGM) en Eugene Laverty (RC Squadra Corse) een BMW contract voor 2021: Denk je dat zij jullie kunnen helpen bij de verderontwikkeling van de nieuwe M1000RR?

<< Dat kan erg behulpzaam zijn, als je meer rijders hebt krijg je automatisch ook meer feedback. >>

<< Die twee zijn goed voor het kampioenschap. Jonas is nieuw, Eugene blijft, wat twee sterke extras rijders in het WK betekend. >> 

Was het een verrassing voor jou dat BMW eerst een contract met jou tekenden om daarna Sykes en Laverty te laten "vechten" voor het tweede BMW "fabrieks zitje"?

<< Vorig seizoen liep het inderdaad best wel raar, maar er komt voor iedereen een moment dat men dingen voor de toekomst moet plannen cq beslissen. >>

<< De eerste contracten 2020 waren in al ondertekend ondanks dat er slechts één race was verreden! >>

Denk je dat de zo te zeggen "machtsverhoudingen" tussen de verschillende fabrikaten zich door de late seizoenstart zullen veranderenl?

<< BMW moet voorin mee kunnen rijden. Voor ons is het echt niet slecht dat het seizoen later van start gaat, zo hebben we meer tijd wat onze nieuwe bike betreft. >>

<< Zo zijn er voor het seizoen meer tests mogelijk en die zijn we dringend nodig. >>

<< Normaal hebben we vier testdagen in januari en nog eens twee voor de seizoenopener op Phillip Island/Australië . >>

<< 2021 zijn meer testdagen mogelijk wat zich positief voor ons zou kunnen uitwerken. >>

Of dit plan opgaat is nog maar de vraag.

De FIM/Dorna is vast van plan het aantal test, kostenbesparend voor de privéteams, flink te "beperken"

Ipv deze tests wil de Dorna de coureurs de gelegenheid te geven met een als Superstock geprepareerde "productiemotor" op welk circuit dan ook te rijden/testen, doch dit zonder teams en team monteurs!  

Op deze "nieuwe testregels" komen we later nog terug, actueel is dat alles nog te "vaag"... 

 

 

 

 

 

 

Foto credit: BMW-DONNYFOTO.com

 

Jonathan Rea: Het ware geheim van de Champ's succes...

Donny 04.01.2021 19:14

De in 2015 begonnen successtory van Kawasaki ster Jonathan Rea is gewoon fenomenaal en zal waarschijnlijk de eerste "tig jaren" ongeëvenaard blijven in de motorsportgeschiedenis.

Daarbij weet zesvoudig WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea precies aan wie hij dit te danken heeft.

Zes Superbike Wereldtitels, 99 racezeges, 185 podiumplaatsen in 304 racestarts en daarnaast tal van records is net zo indrukwekkend als ook respectvol.

De meeste van deze buitengewone resultaten veroverde de 33 jarige Rea na zijn overstap van Honda naar het Kawasaki fabrieksteam die na deze zes jaar volgens Rea's eigen zeggen allemaal deel uitmaken van de Rea familie.

Rea beseft zich heel goed dat hij zonder dit team en de mensen daarachter op een verloren post zou staan en dat deze teamgeest het geheim van het Rea/Kawasaki succes is.

<< Als ik over mijn team praat dan praat ik over een heel bijzonder team. Een team dat als een goed geoliede machine functioneert en waarbij alle tandwielen perfect in elkaar passen. >> looft Rea zijn Kawasaki crew.

<< Een ieder in het team weet wat de andere doet en weten ook wat we in deze lange periode samen hebben moeten doormaken omdat we dit allemaal hebben doorgemaakt. >> aldus een dankbare Rea.

<< Dat begint met mijn vrouw Tatia die zowel in goede als in slechte dagen mijn rug vrij houd terwijl Kev en Fab op het circuit achter de schermen men rug vrij houden, hoe goed of slecht het ook loopt. >>

Met Kev en Fab heeft Rea het over zijn langjarige assistent Kevin Havenhand en zijn "ridingcoache" en vriend Fabien Foret, zelf FIM Supersport 600 wereldkampioen in 2002!

Vooral met de Fransman heeft de Champ een intensive verhouding waarin alle sportieve zaken worden besproken.

<< Het voelt alsof we één grote "race-familie" zijn. >><< Dat geld voor alle teamleden, de monteurs die onvermoeibaar aan mijn bike werken, een Pere (Riba) die alle data precies analyseert en Davide, onze elektronicaspecialist, die steeds weer ergens iets weet te vinden waarmee ik/we ons weten te verbeteren! >>

<< Al deze mensen dragen als team bij tot het door ons behaalde succes en zijn daarmee de belangrijkste reden waarom ik doorga met Kawasaki. >> benadrukt de wereldrecordkampioen.

<< Ik ben je erg dankbaar voor de kans die Kawasaki en deze crew me geven. Toen we 2015 samen aan dit avontuur begonnen waren het deze boys die me de weg aangaven mijn eerste wereldtitel te winnen. >>

<< Ik denk dat we samen het sterkste partnerschap hebben die ooit in de racerij heeft bestaan. >>

<< Het Kawasaki Racing Team is het beste team dat een rijder zich kan wensen! >>

Champ Rea en Kawasaki hebben 2020 hun contract verlengd zwijgen echter hardnekkig over de duur van deze nieuwe overeenkomst!

<< Ik ben erg nieuwsgierig wat we samen nog kunnen bereiken. >>

<< Ik heb het gevoel dat ons verhaal nog lange niet ten einde is uitverteld. >> zo een optimistische Rea. >>


Voor Kawasaki is Jonathan Rea de "Superbike god."

Sinds 2012, na de overname door Provec en de komst van Tom Sykes, is Kawasaki het meest succesvolle motormerk in het WorldSBK en zijn met Kawasaki Champ Rea al zes jaar ongeslagen.

Na Scott Russel's WorldSBK titel in 1993 moest Kawasaki tot 2013 wachten alvorend de Brit Tom Sykes "de groenen" uit het Japanse Köbe opnieuw tot wereldkampioen gekroond werden.  

Zoals gezegd nam het Spaanse Provec team in 2012 het toen minder succesvolle Kawasaki fabrieksteam over waarna per direct een nieuw tijdperk voor het Japanse merk begon. 

Al gelijk in 2012 veroverde het nieuwe Kawasaki Provec Team samen met de Brit Tom Sykes, met slecht 0,5 punt achterstand op titaan Max Biaggi (Aprilia), het vicewereldkampioenschap!

Het jaar erop, 2013, pakte de Brit zijn eerste, en enige, wereldtitel voor Kawasaki na Scott Russel in 1993.

Zoals al gezegd: De laatste zes jaar schreven Rea en Kawasaki met hun zes WK titels op rij internationale motorsportgeschiedenis.

Statistisch gezien is continuïteit en teamwerk de "successleutel" in het Kawasaki Racing Team WorldSBK team waarbij Rea's crewchief Pere Riba een heel belangrijke rol speelt.

<< Ik denk dat de meeste mensen de racesport veel te ingewikkeld maken. Voor mij is het heel simpel: Veel, of het meeste hangt af van de stemming en de relatie die een rijder tot zijn team heeft. >> verteld ex coureur Pere Riba.

<< Johnny is met zijn zes WorldSBK titels de god van het Superbike Wereldkampioenschap, doch dat betekent niet dat hij geen fouten maakt. Ook een god is niet altijd perfect. >>

De relatie van Riba en de 33-jarige Rea kenmerkt zich vooral door hun vriendschap en wederzijds respect.

<< We hebben een geweldige relatie. >> verteld de Spanjaard. << Ook als ik hem vertel dat hij niet goed rijdt, weet hij dat ik hem dat alleen maar zeg om hem beter te maken. >>

<< Johnny is een ruimdenkend mens vooral als het erom gaat om dingen aan te nemen, te leren en te verbeteren. >>

<< Overigens moet ik hetzelfde doen als hij mij iets zegt of bekritiseerd. >>

<<  Het is van essentieel belang dat coureur en team altijd voor elkaar openstaan. Je kunt niet alles weten, en daarom moet je open zijn voor andere meningen en bereid zijn om te leren. >> zo Riba verder.

<< Ik ben zelf coureur geweest en weet uit mijn eigen carrière dat een motorfiets gereden en gestuurd wordt met gevoel en niet met data. >><< Ingenieurs zien alleen maar lijnen en lezen deze informatie, doch op de bike is één en één niet altijd twee. >>

<< Het gevoel is het belangrijkste. >>

Foto credit: DONNYFOTO.com

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |