image1

SBK contra MotoGP, hoe groot is het verschil werkelijk....

Superbikes contra de MotoGP "kanonnen": Een vergelijk...

In de MotoGP sturen de beste rijders ter wereld op de mooiste en duurste tweewielers ter wereld, de zogenaamde prototypes. De Formule 1 der tweewielers zo te zeggen. Maar is dit wel werkelijk wel zo? Hoe groot is het verschil wat rondetijden en topspeed betreft werkelijk? Uit eigen ervaring kunnen we stellen dat het verschil tussen beide prachtige raceseries niet zogroot is als de Dorna en de MotoGP media ons wil doen laten geloven! Nuchter gezien wordt het MotoGP gebeuren wel heel erg opgeblazen door de Dorna en de Media. Wat ook weer betekend dat de Dorna hun werk wat de MotoGP betreft erg goed doet, met dank aan Valentino Rossi overigens! De inmiddelos berucht geworden gemeenschappelijk test van de MotoGP en SBK coureurs in het Spaanse Jerez eind November moesten eigenlijk een paar mensen de ogen geopend hebben!

Hier moesten zowel de MotoGP fans als ook de Media toezien dat de MotoGP boys niet echt sneller waren dan de Superbikers! Oei, dat deed pijn. Tijdens deze test werd "opnieuw" duidelijk dat de zogenaamde "productie motoren" op bepaalde circuits niets of nauwelijks iets onder doen voor de miljoenen zware MotoGP prototypes! Tijdens de tweede testdag kwam het nog erger, niet één van de MotoGP coureurs voerde de tijdlijst aan maar tweevoudig Superbike Champ Jonathan Rea (Kawasaki)! Dit deed natuurlijk extra pijn bij de aanwezige fans en andere MotoGP "vakmensen". Ok, de MotoGP top drie, Valentino Rossi, Marc Marquez, en Jorge Lorenzo waren niet aanwezig, maar desondanks! Rea's snelste tijd van 1:38,721 was 0,225 sec. sneller als die van Alvaró Bautista op de voor hem nieuwe Ducati Desmosedici! Daarachter volgde de tweede Superbike met Chaz Davies op een Ducati Panigale R die op zijn beurt 0,170 sec. langzamer was als Alvaró Bautista...

Nog anders; Tijdens de MotoGP in April 2016 pakte Valentino Rossi (Yamaha) de Pole in 1:38,736 min. Rossi won ook deze race, zijn snelste reed hij in 1:40,090 min. Halfweg October tijdens het SBK weekend brande Tom Sykes (Kawasaki) tijdens de de Superpole een tijd van 1:39,190 min op het asfalt! Oké, dit met een Qualifyer van Pirelli, maar toch!!! Dezelfde Sykes reed tijdens de zaterdag race, waarin hij tweede werd, de snelste ronde in 1:41,467 min. We hebben het hier over verschillen die met het blote oog helemaal niet waarneembaar zijn! Volgens zogenaamde experts (meestal uit de MotoGP) zijn deze tijden niet realistisch gezien het verschil in jaargetijde! De MotoGP reed hier in April met ca 25° en de Superbikes in Oktober met 21°, dus eigenlijk een klein voordeel voor de MotoGP wat temperatuur/grip betreft! Tijdens de laatste test waren ze samen op het circuit en de omstandigheden dus ook identiek!

Een ander voordeel wat de MotoGP ten opzichte van de Superbikes 2016 had is dat de MotoGP machines door oa nieuwe software voor de verbeterde eenheidselektronica en betere Michelin eenheidsbanden sneller zijn geworden terwijl men de Superbikes steeds meer beperkingen oplegde!!! Dit onder het motto om de Superbikes meer en meer op het niveau van normale productiemotoren te brengen! Langzaam bekruipt ons echter het gevoel dat de Dorna/FIM dit alles zo stuurt en vooral niet wil dat een Superbike bijna hetzelfde kan als MotoGP bike om het maar even heel plomp te zeggen! Een productie motor van een slordige 150.000 Euro die bijna net zo snel is als een prototype van een paar miljoen Euro, onmogelijk! Daarmee zou het image van Honda, Yamaha, Ducati, Suzuki, Aprilia en KTM en vooral natuurlijk Dorna/Ezpeleta en co behoorlijk wat schade oplopen! Maar dat wil toch niemand horen, lezen of laat staan weten!!! Overigens moet men de Dorna/Ezpeleta een groot compliment maken op de manier hoe men de MotoGP heeft groot gemaakt met een super marketing apperaat, klasse. Met dank aan Valentino Rossi overrigens, zonder "the Doctor" zou het er waarschijnlijk heel anders uitzien! 

Pramac Ducati coureur Danilo Petrucci probeerde zich na deze gemeenschappelijke  test dapper te verdedigen en probeerde uit te leggen waarom een ca. 150.000 kostende Superbike bijna net zo snel is als een MotoGP bike waarvan de waarde niet eens te schatten is! Petrucci; << Van de ons tot beschikking staande banden van Michelin hebben we slechts twee opties als voorband en slechts één band als achterband. Deze banden hebben echter allen een harde compounds, een gevolg van de problemen die we tijdens de Sepang (Maleisië) en Las Termas (Argentinië) weekends hadden. Ikzelf heb hele goeie herinneringen aan de Pirelli banden, zowel de hardere raceband als ook aan de Qualifyer. Ik reed met beide in het CIV (Italiaans Superbike Kampioenschap) en ook tijdens testwerk op de Ducati Panigale. De Pirelli Qualifyer is voor het rijden van één hele snelle ronde een buitengewoon goeie band. Echte, met de Michelin's kan ik ook na 20 - 22 ronden nog steeds tot op een halve seconde dezelfde rondetijden rijden als aan het begin van een race/sessie. De SBK collega´s daarentegen waren met hun Pirelli's al na ca. 20 ronden 2 seconden langzamer als aan het begin van hun sessie! >>. Aldus het zwakke verweer van oa Danilo Petrucci. Het klopt echter gedeeltelijk, de Pirelli's bouwen inderdaad wat sneller af, in Jerez was dat bijna een halve seconde en geen twee!  

Kijken we bv in het Arabische Qatar, 5,4 km lang, 16 bochten. Tijdens de kwalificatie pakte Jorge Lorenzo (Yamaha) met 1:54,543 min. de Pole. Tijdens de race, 20 Maart, reed hij met een tijd van 1:54,927 min de snelste raceronde. Tijdens de finale der Superbikes, 28 tot 30 Oktober, stond Jonathan Rea (Kawasaki) met 1:56,356 op Pole. De snelste raceronde werd hier ook door Rea gereden, namelijk 1:56,974 min. De tijdverschillen;  De snelste MotoGP rijder, Jorge Lorenzo, was tijdens de kwalificatie 1,813 sec sneller tijdens de race waren het 2,047 seconde, veel hé!!!!

Dan Misano/Italië, 4,2 km lang, 16 bochten. Jorge Lorenzo's Pole tijd op 10 September was 1:31,868 min. De snelste raceronde werd gereden door Dani Pedrosa in 1:32,979 min. 18 Juni pakte de Brit Tom Sykes (Kawasaki) de Pole met 1:34,037 min. De snelste raceronde werd overigens gereden door de Brit Alex Lowes (Yamaha) in 1:35,165 min. Tijdverschil; De MotoGP Poletijd was 2,169 sec. sneller als de SBK tijd, tijdens de race was Pedrosa's snelste ronde 2,186 sec sneller als die van Lowes in de SBK race....

Aragón/Spanje, 5,1 km lang 17 bochten: Honda Coureur Marc Marqués stond tijdens zijn thuisrace op de Pole met een tijd van 1:47,117 min. Tijdens de race op 25 september reed Marquez de snelste race ronde in een tijd van 1:48,694 min. Tijdens het Superbike event wist Tom Sykes zijn Kawasaki in 1:49,374 min. rond het circuit te bewegen! De snelste raceronde kwam van Ducati's Chaz Davies in een tijd van 1:50,421 min. Wat betekend dat de poletijd van Marquez slechts 1,577 sneller was dan die van Tom Sykes! Davies snelste ronde tijdens de race was 1:50,421 min waarmee hij dus 1,727 sec. langzamer was als Marquez. Moet erbij gezegd worden dat het Aragón circuit de snelle Walesman Davies letterlijk op het lijf geschreven lijkt te zijn, Davies was hier altijd al Supersnel!

Kijken we nog even terug op Phillip Island/Australië, 4,4 km lang. 12 bochten. Op een opdrogend circuit pakte Marquez 22 Oktober de Pole in een tijd van 1:30,189 min. Tijdens de race was het de Brit Carl Crutchlow die in 1:29,494 min. de snelste raceronde reed. Op 28 Februari zette Mr. Superpole Tom Sykes hier een Poletijd neer van 1:30,020 min neer! Tijdens de race reed Jonathan Rea de snelste raceronde 1:31,386 min. Wat betekend dat Sykes tijdens de Qualifying 0.169 sneller was dan Marquez tijdens de zijne, dit echter op een opdrogend circuit! Tijdens de race was Cal Crutchlow's snelste ronde 1,892 sec. sneller dan SBK racewinnaar Jonathan Rea! Niet echt veel dus...  

We moeten ons de vraag stellen waar deze soms zo minimale verschillen tussen MotoGP en SBK vandaan komen, zeker na deze gemeenschappelijke laatste test van 2016. Het voordeel van meer motorvermogen wordt volgens experts teniet gedaan door de betere rijeigenschappen door het betere en constantere draaimoment der Superbike motoren. Daarnaast spelen de verschillende banden een grote rol. Het Topsnelheid verschil van ca. 30-40 km/uur en de betere acceleratie der MotoGP motoren maakt zich in de rondetijden niet echt bemerkbaar. Namelijk pas tijdens het optrekken vanuit de bocht, als de machine alweer bijna opgericht is tot aan het insturen van een volgende bocht verliest een Superbike wat terrein op een MotoGP bike! Echter bij het ingaan van een bocht en in de bocht zelf is een Superbike sneller en gemakkelijker te controleren! De zogenaamde volgasfasen waarbij de coureurs werkelijk volgas geven zijn op veel circuits korter en minder van toepassing als het lijkt. De Superbike elektronica en de MotoGP eenheidselektronica zijn bijna hetzelfde en op een bijna gelijkwaardig niveau. In een direct vergelijk zouden de Superbikes hun voordeel waarschijnlijk niet kunnen "uitbuiten" tegenover de MotoGP prototypen. Immers zouden ze bij het uit de bochten accelereren steeds van de MotoGP Bikes verliezen en dus bij het ingaan van de bochten steeds weer achter ze belanden waardoor hun de rijstijl van de MotoGP Bikes in de bochten wordt opgedrongen! Ook Stefan Bradl, nu dus Superbike coureur probeerde te verklaren waarom de Superbikes tijdens deze laatste 2016 test zo goed afsneden.

<< Dit was in Jerez in het verleden ookal het geval >> zo Ex MotoGP coureur Stefan Bradl << Deze keer kwam er nog bij dat de omstandigheden voor de MotoGP boys niet echt ideaal waren. Het was koud en af en toe ook nat. De Pirelli Qualifyer leveren onder omstandigheden een dikke seconde op. Onder de omstandigheden zoals we die in Jerez hadden hebben de Pirelli's meer grip dan de Michelin's. Michelin heeft geen Qualifyer en de Michelin's zijn hittebestendige banden van relatief harde compounds. Door de "kou" waren de Superbikes duidelijk in het voordeel. We hebben het over een verschil van ca. 30 PK, en pas daar komen de Michelin's tot hun recht. De ca 30 PK meer die de GP bikes meer hebben komen pas tot uitdrukking bij circuits die hoge snelheiden toelaten! Wat betekend dat men dan in Aragón op het lange rechte stuk met ipv 335 km/uur met "maar" 312 km/uur naar onderen komt! In de onderste drie versnellingen trouwens is het bijna onmogelijk deze 30 PK meer op het asfalt te brengen, dan praten we echter niet meer over grip maar over Wheelspin! >>

Ik weet dat veel mensen er liever niet aan willen dat het verschil tussen de steeds meer standaard wordende Superbikes en de miljoenen zware MotoGP Bikes niet zo heel groot is, maar overgewaardeerd is het MotoGP wereldje wel. Dit is echter ook zaak van de FIM en de Dorna die de MotoGP gewoon buitengewoon goed promoten vermarkt hebben, prima toch! Echter de andere kant is dat het SBK behoorlijk ondergewaardeerd is wat men aan bovengenoemde verschillen kan zien. Natuurlijk, wij van donnyfoto.com zijn absolute SBK mensen, maar vervolgen beide mooiste raceseries ter wereld op de voet. Het ging ons er meer om om eens te zien hoe groot het verschil werkelijk is tussen deze twee Superseries! Maar, daarnaast worden we de wat nare bijsmaak niet kwijt dat de Dorna er alles aan doet het verschil tussen MotoGP en SBK groter te maken/praten als dat het in werkelijkheid is! Als de dag komt dat Valentino Rossi zijn helm in definitief in de wilgen hangt heeft de Dorna naar alle waarschijnlijkheid een groot probleem! Misschien krijgen de Superbikes dan de erkenning die ze verdienen! Dat heeft echter niet te doen met dat we tegen de MotoGP zijn, absoluut niet, integendeel zelfs. We zullen het zien.... 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |