image1

Wie oh wie, zeven WK champs....

Wie oh wie, zeven ex Wereldkampioenen in het SBK 2017…

Nog een kleine maand dan barst het nieuwe seizoen der MOTUL FIM Superbike Wereldkampioenschap weer los. De Dorna gaf voor een paar weken reeds een voorlopige te deelnemerslijst vrij en die blijkt nu dus definitief te zijn.  Het wordt 2017 net als in 2016 een moeilijke zaak het Kawasaki Racing Team met beide wereldkampioenen Jonathan Rea en Tom Sykes te verslaan. Maar eenvoudig wordt het  voor beide Britse SBK Wereldkampioenen ook niet. Immers in 2017 hebben we naast bijde bovengenoemde Wereldkampioenen maar liefst vijf andere, verschillende wereldkampioenen aan de start staan. Een paar daarvan mogen in staat worden geacht om tegen Rea, Sykes en Davies om de titel mee te strijden! Zoals gezegd, het wordt er voor beide Kawasaki rijders in vergelijk met 2016 niet gemakkelijker. We kunnen er zeker van zijn dat de Top er in 2017 behoorlijk wat breder uit zal zien als voorgaande jaren!  We noemen nu zo maar een paar rijders die 2017 een grote rol in het WK kunnen  spelen en in het verleden een WK titel hebben gewonnen en ook 2017 goed zouden kunnen zijn voor overwinningen/podiumplaatsen en wie wat nog meer!!! 

De zeven wereldkampioenen op een rijtje: We beginnen natuurlijk met beide Kawasaki titelhouders, waar 2013 Tom Sykes de titel veroverde. Het jaar daarvoor, 2012, verloor Sykes de titel nipt met een halve punt verschil aan Aprilia coureur Max Biaggi verloor. Sykes nu dus tweemaal vicewereldkampioen en eenmaal Worldchampion. De laatste 2 jaar, 2015 en 2016 was het Sykes Kawasaki Teamgenoot Jonathan Rea die beide keren de titel afruimde. Rea heeft al laten doorschemeren er zeer op gebrand te zijn om als eerste SBK coureur drie titels op rij te behalen!!!

Chaz Davis, Wereldkampioen FIM Supersport 600 in 2011, SBK vicewereldkampioen in 2015 en WK derde in 2016 is meer dan ooit gemotiveerd en ook gefocusseerd op de WK titel als ooit tevoren. Voor het Aruba.it Racing Ducati Team zou dit de eerste gemeenschappelijke WK titel kunnen worden met de Ducati Panigale R...

De laatste WK titel van het traditierijke motormerk licht inmiddels al weer zes (2011) jaar terug. Toen was het de Spanjaard Carlos Checa die samen met het Althea Team van Genesio Bevilacqua voor Ducati deze felbegeerde titel wist te pakken. Gezien de enorme eindspurt van Davies na de zomerpauze 2016 waar hij maar liefst zeven van de acht laatste races wist te winnen mogen we er vanuit gaan dat de lange Walesman voor behoorlijk wat vuurwerk zou kunnen zorgen! Dat Davies “slechts” derde in het SBK WK van 2016 was is natuurlijk een wat vertekend beeld, zonder hulp van zijn Kawasaki teamgenoot en regerend wereldkampioen Jonathan Rea had Sykes deze “vicewereldkampioen” titel wel kunnen vergeten!   

Na twee jaar Honda in de FIM Supersport 600 WK en twee jaar in het SBK WK houdt Michael van der Mark het voor gezien bij Honda en zijn vertrouwde ten Kate Team. Een nieuwe uitdaging staat voor de deur voor de snelle Nederlander. Van der Mark wist in 2012 het Europees Stock 600 kampioenschap te winnen om vervolgens in 2014  het FIM World Supersport WK op zijn naam te schrijven.  In zijn Rookie jaar in het WK Superbikes wist de jonge van der Mark met een behoorlijk in de jaren gekomen Honda  Fireblade maar liefst drie podiumplaatsen te pakken, en werd prima zevende in het WK, super debuut. Afgelopen seizoen werden het zeven podiumplaatsen, waaronder tweede plaatsen in Australië en Frankrijk, en werd “Magic Michael”  vierde in het WK. Naast alle tweede en derde plaatsten ontbreekt het nu dus alleen nog aan een overwinning voor van der Mark
en dat is wat de 24 jarige samen met Yamaha gaat proberen 2017, races winnen en voor de titel gaan!

Van een nog heel ander kaliber is ex Wereldkampioen is Marco Melandri natuurlijk. Na één jaar van absolute abstinent keert de excentrieke Melandri terug in het Superbike WK.  Melandri werd in 2002 wereldkampioen in de 250 cc GP klasse, in 2005 werd hij tweede in het MotoGP kampioenschap. De extravagante Melandri heeft maar liefst 22 GP zeges achter zijn naam staan. Daarbij leerde Marco veel Ups, maar ook bijna evenveel Downs kennen! Had daarbij echter ook veel pech wat het hebben en behouden van werkgevers betreft! Bij Yamaha bv verloor de Italiaan na een succesvol openingsseizoen voor het Japanse merk een tweejarig contract doordat Yamaha zich uit het Superbike WK terugtrok. En dat zoals gezegd op het moment dat Melandri en Laverty begonnen races te winnen en waarschijnlijk het volgende seizoen rijp waren geweest voor een WK titel!

Melandri had op dat moment het geluk dat hij aansluitend voor het BMW fabrieksteam kon rijden en ook daar was de kleine Melandri erg succesvol. Echter ook bij BMW bleef het ipv het uitdienen van zijn tweejaars contract bij slechts één jaar doordat BMW zich als officieel fabrieksteam terugtrok. Dit was de derde keer, na Kawasaki (MotoGP), Yamaha en BMW, dat de in die zin ongelukkige Melandri een tweejarig contract niet uitdienen kon. En dat steeds op momenten waar juist zulke grote teams als  BMW en Yamaha hun oogst van vele jaren intensief ontwikkelingswerk hadden kunne oogsten! 2014 werd Melandri opvolger van Max Biaggi bij Aprilia om met de RSV 4 vierde in het WK te worden. Hier ontstonden de eerste problemen tussen Aprilia en Melandri daar Marco zich niet aan teamorders wou onderwerpen om zijn teamgenoot Sylvain Guintoli aan de WK titel te helpen! De Fransman werd desondanks Wereldkampioen! Marco werd door Aprilia in de MotoGP getransformeerd waar de eigenzinnige Italiaan helemaal geen zin in had. Marco wou in de Superbikes blijven! Door gebrek aan prestatie en vooral motivatie werd hij halfweg het seizoen 2015 ontslagen en vond tot aan eind 2016 geen werkgever meer. Nu echter, 2017, deelt Melandri de Box met Chaz Davies in de Aruba.it Ducati stal en hopelijk beleven we veel plezier met deze, als alles past tenminste, uiterst snelle Italiaan!!!

Van der Marks opvolger bij Honda is de Duitser Stefan Bradl. Bradl heeft de meeste tijd van zijn “Motorrace leven” op het MotoGP paddock verbracht waar hij in 2011 nipt voor Marc Marqués Wereldkampioen werd in de Moto2. Ook in de MotoGP, met als beste resultaat een derde plats in Laguna Seca in 2013, en een zevende plaats in het MotoGP WK wist de Bayer zich goed te weren. Sinds Oktober 2016 absolveerde de 27 jarige  Bradl  twee test met de “oude Honda” van Michael van der Mark en liet daarbij zien dat hij ook met een Superbike
erg snel kan zijn. Het is hem echter ook duidelijk dat hij nog het één en ander te leren heeft in het SBK WK. Het voordeel zou wel eens kunnen liggen in het feit dat Honda, Bradl en Nicky Hayden, eindelijk, met een nieuwe Honda CBR1000RR van start zullen gaan!

Tja, na Bradl komen we automatisch bij Bradl’s teamgenoot en oud Honda gediende Nicky Hayden die in zijn SBK debuutjaar behoorlijk van zich deed spreken. Al in Sepang/Malaise afgelopen wist de ex MotoGP wereldkampioen van 2006 zijn eerste SBK race te winnen en stond tijdens zijn debuutjaar in het SBK in het totaal  4 maal op het podium.  In het WK werd de Amerikaanse routinier prima vijfde achter Michael van der Mark. Voor Hayden geld hetzelfde als voor Bradl, de nieuwe Honda CBR1000RR moet het richten en dit zou, mits de basis goed is, wel eens heel snel kunnen gaan. Beide rijders zijn in principe Honda routiniers en dat is een groot voordeel voor het  oer Nederlandse ten Kate Honda team om deze nieuwe “fiets” snel op “raceniveau” te krijgen. Bradl en Hayden, de titel voor Honda tijdens dit eerste jaar te halen, individuele podiums/overwinningen zeker haalbaar….

Een coureur die nog (steeds) geen wereldkampioen is geweest maar met zekerheid een kandidaat is is de Noord Ier Eugene Laverty. Na twee jaar met enigszins minderwaardig materiaal in de MotoGP onderweg te zijn geweest keert Laverty terug in het Superbike WK waar hij in het verleden grote successen vierde. Net als Melandri tekende ook Laverty na het terugtrekken van Yamaha in 2012, voor 2013 bij  Aprilia waar hij opnieuw de teamgenoot werd van Marco Melandri. Laverty werd echter in dat seizoen vicewereldkampioen achter Tom Sykes en Kawasaki. 2014 Reed Laverty met een Voltcom Suzuki, wist één race te winnen en werd tiende in het WK. Ook in de MotoGP deed de Ier een paar keer goed van zich spreken met als hoogtepunt een vierde plaats in het Argentijnse Hondo afgelopen seizoen. Nu dus 2017, na twee jaar MotoGP, zien we Laverty andermaal op een Aprilia, deze keer voor het Milwaukee Aprilia fabrieksteam van Shaun Muir. Laverty wist in het SBK kampioenschap tot dusver 13 races te winnen en stond 33 maal op het podium!

Altijd spectaculair en opvallend is de Brit Leon Camier. Camier en het traditierijke MV Agusta team gaan samen hun derde seizoen samen in. Camier deed ook 2016 weer van zich spreken met sterke resultaten wat resulteerde in een prima achtste plaats in het WK met 168 punten. Daarbij schampte afgelopen seizoen de  MV Agusta Reparto Corse coureur een paar maal heel nipt aan het podium voorbij. In Magny Cours leek het erop dat de lange Brit eindelijk beloond zou worden voor het harde werken doch aan het eind was een vierde plaats zijn deel. Een grote rol in het WK zullen Camier en MV Agusta waarschijnlijk niet gaan spelen, af en toe een positieve uitschieter zou mooi en verdiend voor zowel Camier als ook MV Agusta zijn…

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |