image1

Het regent kritiek op de Lausitzring: ...

Toen het net voor de 2e race van de Superbikes begon te regenen op de Lausitzring circuit staakten de rijders. Beide racewinnaars Chaz Davies (Ducati) en Jonathan Rea (Kawasaki) leggen uit wat er mis ging...

Zoals gezegd, precies op het moment dat de zondagrace van start zou gaan kwam de regen. Niet zo erg als bv in Maleisië of de Nürburgring in 2011, maar toch behoorlijk heftig. Na de invoeringsronde echter wenkten een aantal rijders dat rijden zo onmogelijk was. Nicky Hayden (Honda), Chaz Davies en Jordi Torres (BMW) waren van mening dat het onder deze omstandigheden te gevaarlijk is om te startten!

De raceleiding sloot zich daarbij aan en brak de startprocedure af! In de daaropvolgende zitting tussen de wedstrijdleiding en de rijdervertegenwoordigers luide het oordeel: "Het sprayt veel te erg en het water blijft overal in de vele onevenheden (hobbels) van het asfalt staan"...Al snel was men het met elkaar eens en eerlijk gezegd, als het niet was opgehouden met regenen was een Superbike race onmogelijk geweest!

"Eerlijk, dit is geen slecht circuit" meende de winnaar van de eerste race op zaterdag Chaz Davies. "Maar realistisch is dat het me voorkomt alsof ik in 1995 op de Lausitzring ben en niet in 2016. Het asfalt is gewoon sh..., en ook de kerbs in en uit de bochten zijn niet echt fantastisch. In het kort, dit circuit voldoet bij lange niet aan de eisen anno 2016. Wat dat betreft ben ik erg teleurgesteld en mijn mening is dat we op dit soort circuits gewoon niet zouden moeten rijden. De veiligheidscommissie is volledig op de hoogte, het ligt echter aan de circuit beheerders de nodige veranderingen, lees vernieuwingen, door te voeren"...

Davies verder: " Bijvoorbeeld werden er aan het eind van de laatste bocht kleine driehoekige plastiekmarkeringen geplaatst als extra markering om ons de weg te wijzen. Meerdere rijders hebben deze dingen als het ware "afgeschoren" wat beslist geen prettig gevoel is. In Imola deed men hetzelfde om te verhinderen dat de rijders van het circuit afkwamen. Voor mij is een normale witte lijn ruim voldoende! Echter gaat het hier waarschijnlijk meer om de "Kids" uit de junior klassen. Het ronderecord hebben we dan wel verbroken, maar dat was ook al 10 jaar oud en vermoedelijk was het circuit toen in een betere conditie als nu. Ik ben er zeker van dat we zonder al die hobbels in het asfalt, die echt groot en talrijk zijn, we beslist 1,5 sec. sneller hadden kunnen rijden. In sommige passages kon je aanvallend rijden, in andere passages moest je zien hoe je heelhuids over al die bobbels kwam! Ha, dat is net als Motorcross, alleen ben ik daar echt heel slecht in...Ik kan best omgaan met hobbelige circuits, maar als die dan ook niet aan de normale standaard norm voldoet houdt het voor mij op. Daar komt nog bij dat ook de kerbs veel te smal zijn, daar moet je op de Lausitz echt wegblijven. Na de test
was er al veel kritiek op veel dingen, echter het enige wat men heeft gedaan is nieuwe witte lijnen aanbrengen. Echter toen die nat werden werden ze tegelijkertijd spiegelglad! Wat ze daar ook hebben gedaan, niks werkte! Maar het begin is er, tenminste hebben ze wat gedaan! In de regen was het echt problematisch dat er meerdere asfaltsoorten op het circuit liggen, op een paar plaatsen was dat echt shit", aldus de winnaar van de zaterdag race, maar, toen was het nog droog!

Dat de regen de Ier en WK leider Jonathan Rea in de kaarten zou gaan spelen was vele SBK "kenners" en insiders wel duidelijk. En zo liep het dus ook precies af. Rea vanaf het begin weg samen met nog een sterke regenrijder, Ducati's Davide Giugliano. Giugliano schoof echter in de 4e ronde onderuit en maakte daarmee de weg vrij voor Rea's 9e seizoenzege! Rea commentaar na af na afloop van der ace was ook niet echt een compliment aan het adres van de Lausitzring: "Deze zege is één van de belangrijksten uit mijn carrière" zo Rea "na het drama in Laguna Seca en mijn crash tijdens de 1e race hier stond ik met mijn rug tegen de wand. Een compliment aan mijn team die pas in de startopstelling mijn motor compleet op regen hebben omgebouwd. In mijn situatie valt er in het WK veel te verliezen, maar ook veel te winnen. Niet te vergeten dat het team na mijn crash zaterdag tot diep in de nacht hebben gewerkt om mijn bike weer op te bouwen!

Rea reed op het natte Lausitz circuit de duidelijk snellere tijden als zijn concurenten: "ja klopt, alhoewel ik erg nerveus was. Ik wou geen fouten maken, maar aan de andere kant moest ik mijn kansen waarnemen en deze race winnen. Toen ze me aangaven dat ik 10 sec. voorsprong had moest ik aan Magny Cours denken, daar crashte ik met precies 10 sec. voorsprong. Ik heb gebeden dat me dat niet nog een keer gebeurd. Mijn voorsprong werd echter alleen maar groter en toen ben ik tot aan de finish begonnen de ronden af te tellen. Ondertussen zat ik te rekenen hoeveel tijd ik zou verliezen als er iets doms zou gebeuren". Deze zorgen waren ongegrond, Rea reed een perfecte race naar een goed einde. Wat kritiek aan het circuit betreft sluit Rea zich grotendeels bij Davies aan: "Het is gewoon zo dat ze op de Lausitzring nog een hoop werk voor zich hebben om een echt racecircuit te worden wat voor een WK geschikt is. Het circuit is ongelofelijk hobbelig en wat erg lastig, ja gevaarlijk ook, dat er meerdere verschillende soorten asfalt zijn opgebracht. De verhoudingen veranderen zich over de hele race. De lay-out van het circuit is op zich erg mooi. Het zou al heel mooi zijn als het asfalt overal hetzelfde zou zijn, zowel als het droog en als het nat is"! 

Inmiddels is bekend dat SBK organisator Dorna en de eigenaren van de Lausitzring, de beide Bayern Josef Hofmann en Josef Meyer, een overeenkomst hebben gesloten dat het World Superbike circus ook de komende 2 jaren nog in de Lausitz zullen gasteren!

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |