image1

FIM World Superbikes Chang/Thailand Race 2...

Derde winnaar in vier races: Chaz Davies wint en bevrijd Ducati van Thailand vloek, Michael van der Mark tweede...

In een moeilijk voorspelbare tweede race op het Thaise Chang International Circuit kunnen we op het lijstje van winnaars een nieuwe naam toevoegen. Het WorldSBK circus gasteert hier sinds 2015 en tot dusver won Kawasaki hier alle races, vijf keer Jonathan Rea en één keer Tom Sykes!

De tweede race in het nog prille seizoen 2018 werd echter gewonnen door een subliem rijdende Chaz Davies die schijnbaar alle frustraties van dit seizoen van zich afreed. Daarmee is ook de ban gebroken van het niet kunnen winnen in Thailand wat Ducati betreft!

De Ducati coureur boenderde letterlijk vanaf P8 door het sterke rijdersveld om in de 8e ronde dan consequent de leiding over te nemen van Michael van der Mark. Eenmaal de leiding in handen gaf de Walesman deze ook niet meer af en reed soeverein naar zijn eerste seizoenzege.

Michael van der Mark reed na zijn enigszins teleurstellende eerste race, waarin hij "slechts" 7e werd, een uiterst stabiele en sterke race en voerde 6 ronden lang het veld aan.

Nadat Davies dan aan hem voorbij was probeerde de Yamaha fabrieksrijder de Ducati te volgen wat niet helemaal lukte. Uiteindelijk finishte de Nederlander met 2.185 sec achterstand als tweede achter Davies, top.

De reden waarom het deze tweede race zoveel beter ging als de eerste gisteren is dat men de Set Up van van der Mark's Yamaha terug bracht op de stand van vrijdag!

 

 

Voor Yamaha was deze tweede race sowieso een toprace daar van der Mark's teamgenoot Alex Lowes een slordige 1,5 seconde achter van der Mark als derde over de streep kwam.

Met de zege van Davies hebben we nu dus in 4 races 3 verschillende winnaars: Marco Melandri (2x) Jonathan Rea (1x) en Chaz Davies (Ducati) 1 keer.

Hadden we in 2017 nog 4 Kawasaki zeges op rij tijdens de eerste 2 races hebben we nu 3 Ducati overwinningen tegen één Kawasaki zege staan. Echter met het verschil dat er nu drie verschillende rijders triomfeerden!

Ook achter derde man Alex Lowes werd er geen WK punt weggegeven. Nadat Davies, van der Mark en Lowes zich enigszins los van de rest hadden gereden ontspon zich een beenhard duel om P4.

Regerend wereldkampioen Jonathan Rea moest met de veranderde startopstelling voor de tweede race vanaf P 9 beginnen maar boenderde net als Davies snel door het hele veld en kwam de eerste ronde als 4e over de finish!

Echter de drievoudig wereldkampioen vergde daarbij veel van zijn remmen die daarbij schijnbaar te heet werden. Mede daardoor maakte Rea bij het inhalen van oa Leon Camier (Honda) en vooral Marco Melandri (Ducati) veel kleine foutjes!

Zodoende belande hij steeds opnieuw achter Melandri die niet van plan was zijn opponent in het WK ook maar één puntje te schenken! Doch aan het eind kon de Champ zijn wil dan toch doorzetten en finishte een kleine 3 seconden achter Alex Lowes als vierde!

Terwijl Rea en Melandri elkaar steeds in de haren zaten kroop Xavi Fores (Ducati) steeds dichterbij en de Spanjaard wist beide WK koplopers in de negende ronde zelfs voorbij te steken.

Fores reed tot en met de 17e ronde op de 4e plaats maar moest dan drie ronden voor het eind dan toch Rea laten gaan. Desondanks opnieuw een sterke vijfde plaats van Fores waarmee hij nu met 60 WK punten derde in het WK is.

 

Voor Melandri kwam het nog dikker en de Italiaan moest met zijn wild slingerende Panigale R ook de Red Bull Honda van Leon Camier laten gaan. Camier dus op zes en Melandri op zeven waarmee de kleine Italiaan zijn WK leiding verloor aan Jonathan Rea. Het verschil bedraagt echter slechts twee punten dus... 

De jonge Turk Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) startte als tiende in deze race en finishte, een beetje geholpen door de vele Top 10 uitvallers, keurig achtste. Hetzelfde geld in principe voor Lorenzo Savadori (Aprilia) die schijnbaar meer last van zijn in Australië gebroken sleutelbeen heeft als hem lief is. Eerste "vette punten" ook voor de Amerikaan Patrick Jacobsen die zijn TripleM Honda als tiende over de finish bracht.

Yonny Hernandez (Kawasaki), Loris Baz (BMW), Román Ramos (Kawasaki) en de Amerikaanse Red Bull Honda coureur Jake Gagne bezetten de plaatsen 11 t/m 14 en oogsten dus allemaal WK punten.

Drie Top 10 rijders haalden haalden de finish deze tweede race niet. Tom Sykes (Kawasaki) moest met een defecte voorvork opgeven terwijl Jordi Torres (MV Agusta) en Eugene Laverty (Aprilia) elkaar in de vijfde ronde in het gevecht om P8 "afruimden! Laverty crashte en Torres kon de Ier niet meer ontwijken en reed vol over hem heen.

Aanvankelijk had de Aprilia rijder geen gevoel in zijn benen en werd het ergste gevreesd. Echter later kwam het bericht dat Laverty oké was en alles kon bewegen.

Wel brak de Aprilia rijder zijn rechter zitbeen maar hoeft volgens de laatste berichten niet geopereerd te worden daar het zitbeen op zich geen dragende of belaste functie heeft. Of Laverty fit genoeg is voor het eerste Europese weekend is nog onduidelijk! Jordi Torres kwam met de schrik vrij!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIM World Superbikes Chang International Circuit/Thailand Race 2:

1. CHAZ DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R  1'33.627  
   20 Laps = 91,080 Km in 31'23.406 Min. = 174,093 km/u
2. MICHAEL VAN DER MARK  NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1         2.185 
3. ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1         3.884 
4. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR      6.554 
5. XAVI FORES            ESP Barni Racing Team Ducati             Panigale R IND        8.973 PR
6. LEON CAMIER           GBR Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR      10.647
7. MARCO MELANDRI        ITA Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R    17.523 
8. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Kawasaki Puccetti Racing             Kawasaki ZX-10RR     21.618 PR
9. LORENZO SAVADORI      ITA Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF      25.345
10.PATRICK JACOBSEN      USA TripleM Honda World Superbike Team   Honda CBR1000RR      27.076 PR
11.YONNY HERNANDEZ       COL Team Pedercini Racing                Kawasaki ZX-10RR     28.668 PR
12.LORIS BAZ             FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team          BMW S 1000 RR        29.004 
13.ROMÁN RAMOS           ESP Team GoEleven Kawasaki               Kawasaki ZX-10RR     30.434 PR
14.JAKE GAGNE            USA Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR      30.527
-----------------------------------------Race niet beëindigd------------------------------------
   LEANDRO MERCADO       ARG Orelac Racing VerdNatura             Kawasaki ZX-10RR     2 Laps PR
   TOM SYKES             GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR    13 Laps 
   EUGENE LAVERTY        IRL Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF     16 Laps 
   JORDI TORRES          ESP MV Agusta Reparto Corse              MV Agusta 1000 F4   16 Laps 
-----------------------------------------Gediskwalificeerd--------------------------------------
  ONDREJ JEZEK           CZE Guandalini Racing                    Yamaha YZF R1 IND   15 Laps 

PR = Privé rijder/team

foto credit: WorldSBK, Kawasaki, Yamaha en DONNYFOTO.com
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |