image1

Jerez test: Wat zeggen deze tests ons werkelijk?

De dominantie van Kawasaki onveranderd?

Zoals we al vaker berichten hebben de FIM (Fédération Internationale Motocyclisme) en WorldSBK promotor Dorna met de verschillende motorfietsfabrikanten voor het seizoen 2018 en aantal nieuwe regels opgezet om zo stukje bij beetje het rijdersveld dichter bijeen te brengen.

Vooral Kawasaki, Ducati en Aprilia zijn door deze regels "betroffen en moeten hierdoor een flink aantal toerentallen inleveren. Na de beide eerste tests van 2018 in het Spaanse Jerez en Portimão/Portugal hebben we toch een beetje een beetje kunnen zien dat deze nieuwe schaakzet van de FIM en WorldSBK promotor Dorna uitwerkingen schijnt te hebben!

De eerste grotere stap was dat alle motorfietsproducenten een maximaal toerental krijgt "opgebromd", Kawasaki bijvoorbeeld start in het nieuwe seizoen met 1100 rpm minder, Ducati met 800 en Yamaha met 300 rpm minder dan nog in 2017! Bij BMW, Honda en MV Agusta blijft alles zoals het was in 2017.

<< Het heeft er alle schijn van dat het veld iets dichter bijelkaar is gerukt, maar Kawasaki blijft de toon aangeven. >> aldus Honda nieuwtoegang Leon Camier, <<Jerez is echter het verkeerde circuit om het nieuwe reglement echt goed te beoordelen. Kawasaki was hier altijd al extreem sterk net als Portimaó (Portugal) trouwens.>>

<< Ook Phillip Island (Australië) is niet echt een maatstaaf daar de race-pace het eerste gedeelte van de race uitzonderlijk langzaam is. Hier probeert iedereen zijn banden te sparen en pas in de laatste ronden laten de besten "de hamer vallen!">>...


Zo gezien is ook de tweede race in Buriram/Thailand wegens de hitte niet echt representatief om een oordeel te kunnen vellen. Pas midden April terug in Europa in het Spaanse Aragon en direct daarna in Assen zullen we duidelijkheid krijgen wat de uitwerking van deze nieuwe regels zijn?

Het zou een succes zijn als er dan meer dan 3 fabrikanten zijn en minstens 6 rijders die het potentiaal hebben om mee om podium plaatsen te vechten en ook te behalen!

Na deze eerste tests hebben we kunnen zien dat wereldkampioen Kawasaki ook nu weer als te verslagen merk telt! Regerend en drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea maakte afgelopen seizoen al kenbaar dat de gereduceerde toerentallen geen al te groot dilemma voor Kawasaki zouden vormen:

<<Ik weet niet of het nieuwe motorkarakter mij helpt of niet helpt >> zo Rea na de afgelopen Jerez test deze week, << Het koppel is anders als nog in 2017 en het vermogen zit nu in een ander toerengebied.>>

<< Maar eerlijk gezegd voelt het zich zo aan alsof ik meer toeren heb dan vroeger. De motor op zich laat zich gemakkelijker rijden. Maar om een goed vergelijk te kunne maken moet er geracet worden om dan te zien op welk level de anderen zijn! >>

Rea's teamcollega Tom Sykes is dezelfde mening toegedaan als de Kawasaki wereldkampioen: <<In grote lijnen en bepaalde bereiken heb ik voordeel door van deze nieuwe regels omdat ze een positieve invloed op het motorkarakteristiek hebben. >> aldus de wereldkampioen van 2013, >>

<<Maar natuurlijk draag ik ook mijn steentje daartoe bij. Uiteindelijk wil ik het zo hebben dat de motor dat doet wat ik van hem verlang. Daarom moet ik hem nu wat "netter" met hem omgaan en hem ook een beetje zijn gang laten gaan!>>

Het resumé van Rea is eigenlijk eenvoudig en klopt ook: << De regels op zich hadden of hebben mijn inziens geen fouten. Maar het beste team met de beste motorfiets en beste rijder wint, ook dat is en blijft zo. >>

<< Kawasaki heeft met Tom Sykes en mij twee excellente coureurs. Ducati heeft met Chaz (Davies) en Marco (Melandri) het daaropvolgende sterkste rijdersduo. Het heeft natuurlijk een reden waarom we vooraan rijden. >>



<< Toen andere fabrikanten (Kawasaki en Ducati) zich meer arrangeerden kon ik af en toe voor mijn toenmalige (Honda) werkgever een race winnen, echt om de titel meevechten kon ik echter niet! Het hangt er dus vanaf waar en bij wie de beste rijders rijden. Vandaag de dag is het zo dat de beste coureurs op de beste motoren rijden. Dat maakt het voor de andere motorfietsfabrikanten en teams nog moeilijker zich te profileren. >> 

Als ik, donnyfoto.com, het goed heb gelezen is het zo dat mochten deze verplichte toerentallen niet naar believen functioneren de FIM samen met WorldSBK organisator Dorna dit elk moment kunnen "najusteren" en de toerentallen per motormerk 250 rpm naar boven of naar onderen kan brengen.

Daarnaast is mag er slechts één keer per seizoen een motorupgrade doorgevoerd worden! Dat geld echter alleen voor die teams die zo te zeggen "succesloos" onderweg zijn en is ook weer aan het reglement aangepast!

Andersom wordt de motorontwikkeling/upgrade van de beste producenten ingevroren! Zoals gezegd, met deze maatregelen hoopt men op middellange termijn alle motormerken/producenten op een gelijkwaardiger en concurrentwaardiger level te krijgen. 

Wat echter niets aan het feit veranderd dat de beste rijders op de beste motoren onderweg zullen zijn en dus ook toekomstig vooraan zullen rijden! Echter mocht het systeem functioneren krijgen snelle rijders die in het verleden qua materiaal onderlegen waren een kans zich als toprijder te manifesterenom zo naar voren te komen!

En mocht het in de praktijk werkelijk zo functioneren als de Dorna en de FIM zich dat voorstellen krijgen we 2018 hopelijk spannender races te zien als dat 2017 het geval was! 

Wel zou Leon Camier wel eens gelijk kunnen hebben in het feit dat we de voor of nadelen van deze nieuwe regels pas tijdens de eerste Europa races in Spanje (Aragon) en Assen kunnen zien.

Kijken we heel even terug naar de eerste test van afgelopen week in het Spaanse Jerez dan zien we opnieuw Kawasaki als sterkste kracht! Yamaha en Honda nu als tweede kracht voor Ducati misschien?

Echter deze beide test waren min of meer misleidend in die zin dat er erg "gesjoemeld" werd met banden en toerentallen en wat nog meer!

Sykes bijvoorbeeld reed in Jerez bijvoorbeeld zijn snelste tijden zowel met een race band als ook met een qualifyer! Rea echter hield het niet voor nodig en reed alleen met racebanden!

Ook het Yamaha duo Alex Lowes en Michael van der Mark lieten geen Qualifyers monteren om deze ene snelle ronde te rijden en hielden zich vooral bezig met het testen van nieuwe delen en componenten.

Ook bij Ducati hield men volgens Marco Melandri vooral bezig met het aanpassen van de Panigale op de nieuwe regels betreft en was men er niet op uit snelle tijden te rijden!

Ducati schijnt, te begrijpen met de tweecilinder, de meeste problemen te hebben de Ducati aan het nieuwe reglement aan te passen!  

Tijden Jerez/Spanje 24 Januari:

 

 














1. Tom Sykes            (GBR)  Kawasaki, 1:38,889* min
2. Jonathan Rea         (GBR)  Kawasaki    +0,581
3. Leon Camier          (GBR)  Honda       +0,719*
4. Marco Melandri       (ITA)  Ducati      +0,865
5. Eugene Laverty       (IRL)  Aprilia     +0,987
6. Jordi Torres         (ESP)  MV Agusta   +1,266*
7. Alex Lowes           (GBR)  Yamaha      +1,509
8. Michael van der Mark (NED)  Yamaha      +1,643
9. Leandro Mercado      (ARG)  Kawasaki    +1,750
10.Loris Baz            (FRA)  BMW         +1,818
11.Chaz Davies          (GBR)  Ducati      +1,834 
12.Michael Rinaldi      (ITA)  Ducati      +1,973
13.Toprak Razgatlioglu  (TUR)  Kawasaki    +2,225
14.Jake Gagne           (USA)  Honda       +2,311
15.Lorenzo Savadori     (ITA)  Aprilia     +2,522
16.Yonny Hernandez      (COL)  Kawasaki    +2,918
17.Ondrej Jezek         (CZE)  Yamaha      +3,612

* Met Qualifyer...

Jerez/Spanje,Tijden gereden op racebanden:

1. Tom Sykes            (GBR)  Kawasaki    1:39,300 min
2. Jonathan Rea         (GBR)  Kawasaki    1:39,470
3. Marco Melandri       (ITA)  Ducati      1:39,754
4. Eugene Laverty       (IRL)  Aprilia     1:39,876
5. Alex Lowes           (GBR)  Yamaha      1:40,064
6. Leon Camier          (GBR   Honda       1:40,300
7. Michael van der Mark (NED)  Yamaha      1:40,532
8. Jordi Torres         (ESP)  MV Agusta,  1:40,580
9. Leandro Mercado      (ARG)  Kawasaki    1:40,639
10.Chaz Davies          (GBR)  Ducati      1:40,704
11.Loris Baz            (FRA)  BMW         1:40,707
12.Michael Rinaldi      (ITA)  Ducati      1:40,862
13.Lorenzo Savadori     (ITA)  Aprilia     1:41,038
14.Toprak Razgatlioglu  (TUR)  Kawasaki    1:41,114
15.Jake Gagne           (USA)  Honda       1:41,200
16.Yonny Hernandez      (COL)  Kawasaki    1:41,807
17.Ondrej Jezek         (CZE)  Yamaha      1:43,876

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |