image1

WorldSBK Misano/Italia: De "puntenpakkerslijst" van Misano Adriatico…

Na het vierde WorldSBK event op het Misano World Circuit “Marco Simoncelli” kijken we ook nu even terug van wie de winnaars en verliezers zijn van de Pirelli Emilia-Romagna Round 2022 aan de Italiaanse Riviera.

Aan spanning en spektakel ontbrak het werkelijk niet tijdens deze vierde ronde van het Superbike WK en het in grote getale opgekomen publiek, bijna 66.000, konden genieten van races, en dat in alle klassen, op het allerhoogste niveau.

P1. Alvaro Bautista 59 punten: Net als al in Estoril/Portugal verliet WK leider Alvaro Bautista (Ducati) ook Misano als grote winnaar wat hem dus ook weer tot de grootste “puntenpakker” maakt.


Middels het winnen van beide “normale” races en een tweede plaats in de TSP race (Tissot Superpole race) vergrote de kleine Spanjaard zijn WK voorsprong op WK tweede Jonathan Rea van 17 naar 36 punten!

Het is weliswaar nog (veel) te vroeg om van een “Ducati dominantie” te spreken doch in Italië werden de prestaties van Bautista en Michael Rinaldi door de in grote getale aanwezige Ducatisti’s gevierd alsof het een titel was!   

Overigens stond de kleinste van het leiderstrio als enige na alle 12 de races op het WorldSBK podium waarvan 6 keer als winnaar!!!

P2. Jonathan Rea 40 punten: Gebrek aan inzet kan men zesvoudig Superbike wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) niet voorwerpen doch tegen deze Bautista (en Razgatlioglu) had de Champ in Misano weinig in te brengen.  
Na zijn sterke tweede plaats in de eerste race, daarbij natuurlijk geholpen door het uitvallen van Razgatlioglu, had de keihard knokkende Brit Noord Ier in beide andere races zichtbaar weinig in te brengen tegen Bautista en Razgatlioglu.  

Na derde in de TSP race te zijn geworden kwam het in de tweede”normale” race nog erger voor de Champ en moest hij genoegen nemen met P4 achter Bautista, “Razgat” en Bautista`s teammaatje Michael Rinaldi!

Zo zag de meest succesvolle Superbike coureur ooit zijn achterstand in Misano oplopen van 17 naar 36 punten: Pluspunt(je?) Rea vergrote zijn achterstand op WK derde Razgatlioglu van 35 naar 43 WK punten! 

P3. Toprak Razgatlioglu 32 punten:
Regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu kende een middelmatige seizoenstart 2022 en de Turk maakt er geen geheim van dat hij verre van tevreden is wat de performance van zijn Yamaha YZF R1 betreft.

Na een test in Estoril scheen men bij Yamaha een aantal “dingetjes” gevonden te hebben voor het Misano event en inderdaad zat Toprak van begin afaan duidelijk “beter” bij de muziek.

Doch ook in Italië mocht het schijnbaar niet zo zijn en viel “Stoppie”, op P3 rijdend en duidelijk op podiumkoers, middels een technisch probleem in de 13e ronde uit waardoor hij voor de tweede keer in dit seizoen puntloos bleef.

Lichtpuntje:  Na zijn 0 nummer in de eerste Misano race wist de 25 jarige dan eindelijk zijn eerste, zij het de Tissot Superpole race, van dit seizoen te winnen om daarna in de tweede race op zondag tweede te worden achter een oppermachtige Bautista.

Razgatlioglu ontbreken inmiddels 79 punten op WK leider en inmiddels ook al 43 punten op WK tweede Jonathan Rea wat hem naast Rea, ondanks de vele punten, tot één de verliezers van Misano maakt!

P4. Michael Rinaldi 32 punten:  Of Ducati fabrieksrijder Michael Rinaldi nu tot één van de winnaars of één van de verliezers van Misano moet worden gerekend is moeilijk te zeggen.

 

De 26 jarige uit Rimini stammende coureur scoorde in zijn thuisrace in Rimini 32 punten middels twee derde plaatsen in beide “normale races” maar bleef in de TSP race (10e) puntloos.

Nog in 2021 pakte Rinaldi op zijn thuiscircuit 59 punten, 2 x 1 en 1 x 2, en hoewel hij door de Italiaanse tifosi gevierd werd als een wereldkampioen kan men ook zeggen dat het, slechts een tikje, te weinig is voor een factory-rijder!

De actueel WK zesde wist 9 punten goed te maken op WK vijfde Iker Lecuona (Honda) en 8 punten op WK vierde Andrea Locatelli (Yamaha) en met twee podiums behoord Rinaldi natuurlijk tot de winnaars!

P5. Axel Bassani (Ducati) 25 punten:
De 22 jarige Italiaan behoord met zijn 25 punten opnieuw tot één van de winnaars in het puntenpakkers klassement en de vlijtige Ducati privatier Axel Bassani schampte in de eerste race als vierde nipt aan het WorldSBK podium voorbij.

Naast deze sterke vierde plaats veroverde Bassani twee sterke 7e plaatsen en schoof in het WK, ten koste van Xavi Vierge (Honda), op naar de 8e plaats 7 punten achter WK 7e Alex Lowes (Kawasaki).

 


P6. Andrea Locatelli (Yamaha) 24  punten:
Niet tot de winnaars van Misano, wat de “puntenpakkerslijst” betreft tenminste, is Razgatlioglu`s Yamaha teamgenoot Andrea Locatelli.

Nog in 2021 was de 25 jarige Italiaan een vast bestand wat top 5 klasseringen betreft doch “thuis” in Italië moest Locatelli genoegen nemen met 3 zesde plaatsen wat duidelijk onder “de maat” is voor “Loca”.

Niettemin is Locatelli nog steeds WK vierde met 108 punten doch zijn achterstand op zijn Turkse teamgenoot liep op van 25 naar 33 punten.

P7. Iker Lecuona (Honda) 23 punten: Iemand die opnieuw weer tot de winnaars behoord en opnieuw verraste is WK vijfde en WorldSBK rookie Iker Lecuona (Honda).

Met een 9e en twee 5e plaatsen bewees de schijnbaar “zadelvaste” Spanjaard opnieuw dat zijn vijfde plaats in het WK geen toeval is ondanks dat Rinaldi hem in Misano tot op 7 punten is genaderd.  

P8. Alex Lowes (Kawasaki) 21 punten: Goed begonnen maar (opnieuw) niet afgerond is andermaal het geval bij Jonathan Rea’s Kawasaki teammaatje  Alex Lowes en de Brit, behoord, hoe jammer ook, opnieuw tot één van de verliezers!


Lowes finishte in de eerste race nog als vijfde doch de best sympathieke Brit wist middels twee matige achtste plaatsen een goed begonnen weekend opnieuw niet af te ronden.

P9. Xavi Vierge (Honda) 15 punten: Na zijn voortreffelijke zevende plaats in de openingsrace en een sterke vierde plaats in de TSP race leek het voor WorldSBK rookie Xavi Vierge een top weekend te gaan worden doch het kwam allemaal heel anders.

Tijdens de tweede normale race toucheerden de Spanjaard en Axel Bassani elkaar licht waardoor Vierge met hoge snelheid naast het circuit belande waarna de Spanjaard geen andere keus bleef als van zijn Honda te springen om erger te voorkomen.

Gezien de aard van deze harde klapper leek het aanvankelijk allemaal nog mee te vallen doch later bleek dan toch dat Vierge naast een behoorlijke hersenschudding ook zes breuken in zijn rechterhand had opgelopen!

Bij terugkomst in Spanje meldde Vierge zich meteen in het Hospital Universitario Quirón Dexeus in Barcelona waar hij afgelopen donderdag succesvol werd geopereerd door de bekende “motorcoureurarts” dokter Xavier Mir.

P10. Scott Redding (BMW) 13 punten:  Met de plaatsen 10, 11 en 9 en de daarbij behorende 13 WK punten behoren Scott Redding en BMW zeker niet tot de Misano winnaars.

Middels het hete "Misano asfalt" kreeg men bij BMW te doen met ernste chattering en grip problemenwat het chassis betreft: Klein pluspuntje: Redding, nog WK derde in 2021, rukte in het WK ten koste van Loris Baz (BMW) op van de 11e naar de 10e plaats in het WK.

11. Garrett Gerloff (Yamaha) 9 punten: De Amerikaan Garrett Gerloff (Yamaha) stelde met de plaatsen 8, 9 en een keer 0 opnieuw teleur en behoord andermaal niet tot de winnaars!

Om de één of andere reden komt Gerloff niet op gang 2022 en is nog slechts een schaduw van de rookie coureur die hij in 2021 was!  

12. Roberto Tamburini (Yamaha) 9 punten: De Italiaan Roberto Tamburini (Yamaha), comeback na een gebroken rechtervoet, behoord met zijn 9 punten (P11, P17 en P12) in tegenstelling tot Gerloff wel tot de winnaars van Misano.

Met deze 9 punten drong de Italiaan, ten koste van de geblesseerde  Lucas Mahias (Kawasaki) de WK top 15 binnen en staat nu puntgelijk met WorldSBK routinier Eugene Laverty (BMW) die de 14e plaats in het WK inneemt!   

13. Loris Baz (BMW) 7 punten: Als een Loris Baz niet verder komt dan de plaatsen 15, 0 en 10 is het voor alle insiders duidelijk dat er iets aan de hand is met de performance van zijn bike.

De Fransman klaagde, net als alle andere BMW coureurs overigens, over erge vibraties aan zijn M1000RR  die men het hele weekend nauwelijks wist te verbeteren.
De plaatsen 14, 15 en 16 wat de puntenlijst betreft worden ingenomen door de Duitser Philipp Oettl (Ducati), de Ier Eugene Laverty  (BMW) en de Italiaan Luca Bernardi (Ducati) die alle drie 5 Misano punten meenamen.  

De laatste twee coureurs die überhaupt punten wisten te pakken in Misano zijn de Japanner Kohta Nozane (Yamaha), 4 punten, (4) en Michael van der Mark’s vervanger bij BMW Illia Mykhalchyk die één puntje wist te pakken!

Ondanks een aantal spannende en spectaculaire races zien we relatief weinig veranderingen wat de WK stand betreft wat natuurlijk te doen heeft met het feit dat de Top 10 de punten enigszins onder zich hebben “verdeeld” in Misano.

De "Puntenpakkers" van Misano Adriatico:

1. Alvaro Bautista      Ducati     59
2. Jonathan Rea         Kawasaki  40
3. Toprak Razgatlioglu  Yamaha     32
4  Michael Rinaldi      Ducati    32
5. Axel Bassani         Ducati    25
6. Andrea Locatelli     Yamaha    24
7. Iker Lecuona         Honda     23
8. Alex Lowes           Kawasaki 21
9. Xavi Vierge          Honda     15
10.Scott Redding        BMW       13
11.Garrett Gerloff      Yamaha      9
12.Roberto Tamburini    Yamaha      9
13.Loris Baz            BMW        7
14.Philipp Oettl        Ducati     5
15.Eugene Laverty       BMW       5
16.Luca Bernardi        Ducati     5
17.Kohta Nozane         Yamaha     4
18.Illia Mykhalchyk     BMW        1

WK Top 15 na Misano/Adriatico:

1. Alvaro Bautista      Ducati    220
2. Jonathan Rea         Kawasaki  184
3. Toprak Razgatlioglu  Yamaha    141
4. Andrea Locatelli     Yamaha    108
5. Iker Lecuona         Honda      99
6. Michael Rinaldi      Ducati     92
7. Alex Lowes           Kawasaki   75
8. Axel Bassani         Ducati     68
9. Xavi Vierge          Honda      63
10.Scott Redding        BMW        48
11.Loris Baz            BMW        45
12.Garrett Gerloff      Yamaha     34
13.Philipp Oettl        Ducati     20
14.Eugene Laverty       BMW        18
15.Roberto Tamburini    Yamaha     18

WK Top 15 voor Misano/Adriatico:

1. Alvaro Bautista      Ducati    161 
2. Jonathan Rea         Kawasaki  144
3. Toprak Razgatlioglu  Yamaha    109
4. Andrea  Locatelli    Yamaha     84
5. Iker Lecuona         Honda      76
6. Michael  Rinaldi     Ducati     70
7. Alex Lowes           Kawasaki   54
8. Xavi Vierge          Honda      48
9. Axel Bassani         Ducati     43
10.Loris Baz            BMW        38
11.Scott Redding        BMW        35  
12.Garrett Gerloff      Yamaha     25
13.Philipp Oettl        Ducati     15
14.Lucas Mahias         Kawasaki   14
15.Eugene Laverty       BMW        13

Foto credit:WorldSBK - donnyfoto.com




















2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |