image1

De winnaars en verliezers Magny Cours...

Donny 14.09.2021 - 11.00
 
Beetje later dan gewoonlijk doch desondanks blikken toch we nog even terug naar de winnaars en verliezers van het wat ietwat scandaleus verlopen World Superbike weekend in het Franse Magny Cours.

De grote winnaar van Frankrijk is ongetwijfeld Toprak Razgatlioglu (Yamaha) die op meesterlijke wijze alle drie de races wist te winnen doch aan het eind van zijn succesvol weekend werd de snelle Turk niet naar waarde gehonoreerd voor zijn prestaties.

Het KRT (Kawasaki Racing Team, diende namelijk na de Tissot Superpole race, die door Razgatlioglu voor Rea werd gewonnen, een protest in daar Toprak in de laatste ronde het Tracklimit zou hebben overschreden!

Zo kwam het dat de tot dan schijnbaar slapende FIM stewards ruim vier uur later de 24 jarige Turk deze zege "wegnamen" en aan zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) toekenden! (Cadeau heet dat ook wel).

Hier schreven we echter al genoeg maar voor wie het interesseert lees: https://www.donnyfoto.com/index.php/de/887-kawasaki-rea-contra-razgatlioglu-overwinning-foets-toppie-toont-karakter

Zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu kwamen puntgelijk als koplopers met ieders 311 punten naar Frankrijk, één van Rea’s lievelingscircuits.

1. Yamaha 59 punten: Toprak Razgatlioglu heerst in Magny Cours…

Ondanks dat Toprak als gewaarschuwd gold voor Rea op dit circuit wist de 24 jarige Turk in principe alle drie de races te winnen voordat de mededeling kwam dat de Tissot Superpole zege aan Rea ging.

Toprak casseerde de volle 50 punten in beide normale races, doch middels de hem afgenomen zege van de Tissot Superpole race bleef hem het maximale aantal van 62 punten verweerd en bleven hem nog 59 punten.

 

In de strijd om het WK, Razgatlioglu 370 punten tegen Rea met 363 punten, betekend deze P2 uit de Tissot Superpole race geen 3 punten maar 6 punten verschil in het voordeel van Johnny Rea.

Zes 6 punten die aan het eind van het seizoen wel eens heel belangrijk kunnen worden!

Het doet echter niets af aan het feit dat Razgatlioglu Champ Rea op alle fronten de baas was en met 59 punten dan ook verdiend de meeste WK punten meenam uit Frankrijk.

2. Kawasaki: Les van Razgatlioglu…

Jonathan Rea verliet Frankrijk niet alleen als WK tweede, (363 Pt) maar neemt middels 3 tweede, oh sorry 2 tweede plaatsen, en een “overwinning” ook op de lijst van “puntenpakkers” met 52 punten de tweede plaats in.

Even niet vergeten: Twee tweede plaatsen en een zege zijn natuurlijk resultaten waarvan veel, of beter gezegd de meeste, coureurs hun hele leven lang van dromen.  

Nu is de vraag: Moeten we Rea na het Razgatlioglu debacle nu bij de winnaars of verliezers van Magny Cours voegen, maar dat laat ik aan onze lezers zelf over!


3. Yamaha 35 punten: Rookie Andrea Locatelli slaat opnieuw toe…  


Eigenlijk zou Scott Redding als derde op deze puntenpaklijst moeten verschijnen doch dit is niet het geval:

Ook in Frankrijk wist WorldSBK rookie Andrea Locatelli (Yamaha) met een derde en twee vierde plaatsen, 35 punten, de derde plaats op de puntenlijst in te nemen.

Met deze 35 punten is de 24 jarige Italiaan niet alleen derde op deze “puntenlijst” maar heeft tevens Alex Lowes (Kawasaki) van de vierde WK plaats verdreven en neemt nu met 186 punten diens vierde plaats in.

4. Ducati: Redding poedelt…

Na zijn Supersterk optreden in Navarra/Spanje, twee zeges en een tweede plaats, waren de verwachtingen omtrent Redding’s poging de aansluiting bij Razgatlioglu en Rea te vinden hoog.

Doch de Brit wist in Frankrijk niet verder te komen dan een 12e, 5e en een derde plaats in de laatste race wat hem met 25 punten opleverde, duidelijk te weinig om het gat te dichten dus.

Redding’s derde WK plaats is dan wel niet in gevaar doch zijn achterstand op koploper Razgatlioglu bedraagt inmiddels alweer 72 WK punten. 

5. Honda: Bautista brengt Honda met 24 punten terug in de Top 10…

Beide Team HRC (Honda) rijders hadden al gezegd dat hun “stille test” op het circuit van Barcelona succesvol was en Alvaro Bautista ruimde in Frankrijk dan ook flink wat punten af.

Met drie Top 10 resultaten, zes, zeven en zes en 24 kostbare WK punten in Magny Cours komt de Spanjaard met 115 punten en als WK tiende naar zijn thuisrace komend weekend in Barcelona.  

6. BMW: Van der Mark beslist het interne BMW duel voor zich…

Op onze puntenlijst van deze week neemt Michael van der mark de zesde plaats in.

De Nederlander wist in France middels een 5e, 6e en 8e plaats 23 WK punten te vergaren waarmee hij, ten koste van Garrett Gerloff, opschoof naar de achtste plaats (154 Pt) in het WK.

Het verschil tussen van der Mark en zijn BMW teammaat Tom Sykes bedraagt nog slechts 5 punten dus wie weet komend weekend in Barcelona???

7. Ducati: Rinaldi 22 punten…

 

Michael Rinaldi, niet echt een fan van het Circuit de Nevers Magny Cours, verliet Frankrijk na een bescheiden 4e, 10e en zevende plaats met 22 WK punten.

De Italiaan verloor dan wel 13 punten op zijn landsman Locatelli die nu de vierde plaats in handen heeft maar heeft nog slechts 4 punten achterstand op de voor hem staande Alex Lowes! 

8. GoEleven Ducati: Privatier Chaz Davies eindelijk weer in de punten…


Na zijn twee catastrofale weekend in Most/Tsjechië en Navarra/Spanje wist drievoudig vicewereldkampioen Chaz Davies met 22 punten, net zoveel als Rinaldi, eindelijk weer eens diep in de “puntenbuidel” te grijpen.

Doch zijn 7e, 8e en vijfde plaats konden niet verhinderen dat Alvaro Bautista hem met één mager puntje verschil van de tiende plaats naar de elfde plaats verdreef in het WK.

9. BMW: Tom Sykes P9, P12 en P10…

Tom Sykes wist in Frankrijk niet echt te schitteren en de Brit moest dan ook genoegen nemen met “slechts” 13 WK punten waarmee hij de negende plaats inneemt wat Magny Cours punten betreft.  

De bebaarde BMW rijder zag zijn achterstand van 4 punten op Michael Rinaldi oplopen naar 13 punten terwijl Michael van der Mark hem tot op vijf punten is genaderd, dit kan leuk worden komend weekend in Barcelona!   
 
10. Ducati Motocorsa Racing: Privatier Alex Bassani 13 punten.

WorldSBK rookie Axel Bassani blijft punten scoren. De 22 jarige Italiaan wist in Frankrijk middels de plaatsen 8, 11 en 11, net als Tom Sykes, 13 punten te veroveren.

 

Pech voor Bassani: Zijn beide “concurrenten”, Bautista en Davies, als het gaat om het seizoen in de Top 10 af te sluiten scoorden deze ronde beduidend meer punten te scoren dan hijzelf!

Beide fabrieksrijders Alex Lowes (Kawasaki) en Leon Haslam (Honda) wisten in Frankrijk niet in de Top 10 dan de puntenrangen door te dringen.

Beide waren het hele weekend snel doch op de beslissende momenten niet ter plaatse.


De niet al te “zadelvaste” Lowes wist alleen in de Tissot Superpole race als derde 7 punten te scoren, in beide andere races haalde de Brit de finish, crashes, niet!

Leon Haslam kon zichzelf wat een verlenging van zijn contract betreft bij Honda voor 2022 niet echt aanbevelen met een schamele 7 WK punten en zijn actueel 13e plaats in het WK.

De “jonge wilde” Garrett Gerloff (GRT Yamaha) kwam in Frankrijk opnieuw niet tot grote dingen en wist slechts 12 WK punten te veroveren en weet Michael van der Mark nu voor zich.


Tito Rabat (Barni Ducati) en Lucas Mahias (Puccetti Kawasaki) zijn de laatsten in deze punten Top 15 en houden elkaar met beide 3 punten in evenwicht. ak

Wat er al een tijdje aan zat te komen werd na het Frankrijk event een feit: WorldSBK rookie Tito en het Barni Racing Team namen direct na het Magny Cours event afscheid van elkaar.

Twee dagen later maakte Barni Racing bekend de rest van het seizoen gebruik te willen maken van de diensten van de Italiaan Samuele Cavalieri!

WK Top 15 na Magny Cours:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Yamaha    + 59 = 370  
2. JONATHAN REA          GBR  Kawasaki  + 52 = 363
3. SCOTT REDDING         GBR  Ducati    + 25 = 298
4. ANDREA LOCATELLI      ITA  Yamaha    + 35 = 186
5. ALEX LOWES            Kawasaki       +  7 = 176
6. MICHAEL RINALDI       ITA  Ducati    + 22 = 172
7. TOM SYKES             GBR  BMW       + 13 = 159    
8. MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW       + 23 = 154
9. GARRETT GERLOFF       Yamaha         + 12 = 147
10.ALVARO BAUTISTA       ESP  Honda     + 24 = 115  
11.CHAZ DAVIES           GBR  Ducati    + 22 = 114  
12.AXEL BASSANI          ITA  Ducati    + 13 = 100
13.LEON HASLAM           Honda          +  7 =  78
14.LUCAS MAHIAS          Kawasaki       +  3 =  41
15.TITO RABAT            Ducati         +  3 =  38

De Punten Top 15 van Magny Cours:  

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Yamaha    + 59  
2. JONATHAN REA          GBR  Kawasaki  + 52 
3. ANDREA LOCATELLI      ITA  Yamaha    + 35  
4. SCOTT REDDING         GBR  Ducati    + 25 
5. ALVARO BAUTISTA       ESP  Honda     + 24 
6. MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW       + 23 
7. MICHAEL RINALDI       ITA  Ducati    + 22 
8. CHAZ DAVIES           GBR  Ducati    + 22   
9. TOM SYKES             GBR  BMW       + 13
10.AXEL BASSANI          ITA  Ducati    + 13 
11.GARRETT GERLOFF       Yamaha         + 12 
12.ALEX LOWES            Kawasaki       +  7    
13.LEON HASLAM           Honda          +  7 
14.LUCAS MAHIAS          Kawasaki       +  3 
15.TITO RABAT            Ducati         +  3 

WK Top 15 WorldSBK 2021 voor Magny Cours Frankrijk:

1. Jonathan Rea          GBR  Kawasaki  311 
2. Toprak Razgatlioglu   TUR  Yamaha    311  
3. Scott Redding         GBR  Ducati    273  
4. Alex Lowes            GBR  Kawasaki  169  
5. Andrea Locatelli      ITA  Yamaha    151  
6. Michael Rinaldi       ITA  Ducati    150  
7. Tom Sykes             GBR  BMW       146  
8. Garrett Gerloff       USA  Yamaha    135  
9. Michael van der Mark  NED  BMW       131  
10.Chaz Davies           GBR  Ducati     92  
11.Alvaro Bautista       ESP  HondaR     91          
12.Axel Bassani          ITA  Ducati     87  
13.Leon Haslam           GBR  Honda      71             
14.Lucas Mahias          FRA  Kawasaki   38  
15.Tito Rabat            ESP  Ducati     35  

 

 

Pictures by donnyfoto.com

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |