image1

Kawasaki/Rea contra Razgatlioglu: Overwinning foets, Toppie toont karakter...

Donny 11.09.2021 - 19:06

Zoals we allemaal hebben meegekregen maakten de FIM SBK raceverantwoordelijken, na een protest van KRT (Kawasaki Racing Team), ruim 4 uur na de Tissot Superpole race, aan winnaar Toprak Razgatlioglu (Yamaha) mee dat niet hij, maar Jonathan Rea (Kawasaki) deze race heeft gewonnen!

Dat dit bericht bij het Yamaha team en Toprak Razgatlioglu als een bom insloeg moge duidelijk en deze vreemde (en overbodige?) beslissing verbaasde niet alleen de betroffenen zelf maar ook alle race fans/insiders wereldwijd.

Als reden voor deze actie gaven de FIM stewards, Antonio Lima, Jose Agustin Nunoz Leon en Gerry Bryce, aan dat de 24 jarige Turk in de laatste ronde van de Tissot Superpole race het Tracklimit had overschreden en om die reden naar de tweede plaats werd “gedegradeerd”.  

Samen met het protest wat KRT (en Rea?) bij de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) officials indiende was ook een video met het beeldmateriaal van Rea’s onboard kamera wat als bewijs diende voor Kawasaki's protest/lees theater.

Maar goed, op dit “beeldmateriaal” was inderdaad te zien dat Razgatlioglu met nog geen halve bandbreedte, dus echt mini minimaal, op het groene reed zonder daar overigens ook maar enig voordeel bij te hebben!


Omdat deze “overtreding” niet direct werd veroorzaakt door Rea's rijwijze, aldus de FIM “specialisten”, zagen ze zich na Kawasaki’s protest” gedwongen deze "overdreven” sanctie om te zetten tegen het Turkse talent!  

Daarmee was de droom van de 24 jarige Toprak om drie races in één weekend te winnen eerst uitgedroomd hoewel, nee, het waren drie vette overwinningen!

Door deze actie van de FIM (Kawasaki) zag de uiterst sympathieke Razgatlioglu zijn voorsprong van 13 punten slinken naar 7 punten op Champ Rea.

Deze veel te late en moelijk te begrijpen sanctie van de FIM, ja en KRT, zorgde wereldwijd voor een flinke shitstorm aan zowel de FIM als aan KRT en ook in het WorldSBK paddock toonde men weinig of geen begrip voor deze "ingreep” der FIM stewards.

Vooral de onbeduidendheid van deze “overtreding” speelde daarbij een grote rol en zorgde heftige kritieken.

Okay, het had nog erger gekund aldus een paar beterweters: Als men Toprak direct na de Superpole-race had teruggezet had hij de tweede race niet vanaf de Pole mogen starten!

Alsof dat wat zou hebben uitgemaakt voor de voor Rea in Magny Cours te snelle Turk!

Nog betere beterweters zien Rea in de tweede race benadeeld omdat hij eigenlijk het recht had om vanaf de Pole te starten!

Ook hier geld: Alsof dat wat zou hebben uitgemaakt voor de voor Rea in Magny Cours te snelle Turk! 

Maar goed regels zijn regels, en regels zijn er om opgevolgd te worden en wel door iedereen zodat dit besluit, moeilijk genoeg, maar te accepteren is.

Een andere vraag is of Yamaha hetzelfde zouden hebben gedaan als het omgekeerd was geweest?


Mogen we Pata Yamaha with Brixx WorldSBK manager Paul Denning, die des duivels was natuurlijk, bij zijn woord nemen dan wil Yamaha op deze wijze geen race of kampioenschap winnen! 

Nu, een week later, tekend zich steeds meer af dat KRT (en Rea) zichzelf geen plezier hebben gedaan met deze actie en begint het Magny Cours dilemma zich meer en meer imagoschadend te werken voor zowel KRT als de zesvoudig wereldkampioen.

Mocht het daadwerkelijk zo zijn dat het niet één van de monteurs maar Rea zelf was, dat was ook het eerste gerucht, die deze hevel in beweging heeft gebracht is het dubbel zo erg en superslecht voor het imago van een zesvoudig wereldkampioen! 

Een ander belangrijk punt in deze “geschiedenis” is het menselijk aspect, het wederzijdse respect en de vriendschap, die er tussen deze twee toppers heerst, of die na Magny Cours nog hetzelfde zal zijn?

Na het Navarra/Spanje event zei Toprak bijvoorbeeld nog : “Johnny is heel speciaal voor mij. In 2016, 2017 en 2018, toen we nog voor dezelfde fabrikant reden, heeft hij me elke race er veel geholpen. Johnny is een heel speciale man voor mij en ik heb  altijd respect voor hem."

Zoals gezegd, het is twijfelachtig of dit na Magny-Cours nog steeds het geval zal zijn.

Op een video van een cameraman van de Dorna is namelijk duidelijk te horen dat de Champ zelf zijn crewchef Pere Riba in het parc fermé opmerkzaam maakt op Razgatlioglu’s “foutje” met de mededeling dit aan teammanager Guim Roda verder te geven.

Niet lang daarna diende Roda in naam van KRT het protest in!

Zondagavond vertelde de Spanjaard echter een heel ander verhaal: << Na de finish vertelde onze technicus Raul me, die de race in de pits op een monitor vervolgde, dat hij dacht gezien te hebben dat Toprak in de laatste ronde het Tracklimit had overschreden. >>

<< Dat heb ik hem voor de zekerheid laten nachecken. >>Nu is het natuurlijk zo dat alleen Roda en Raul weten of dit op hetzelfde moment gebeurde met de gebeurtenissen in het parc fermé, of dat Roda de verantwoordelijkheid op iemand anders schuift om zo zijn kampioen uit de vuurlinie te houden?

Jonathan Rea is de meest succesvolle Superbike coureur aller tijden.

De Noord Ier houdt van enge duels en spannende gevechten waarbij hij weet de prestaties van zijn tegenstanders te respecteren en te waarderen.Men zou zich ook kunnen voorstellen dat Rea affectief heeft gehandeld.

Hij zag Toprak’s “overtreding” en rapporteerde dat aan zijn crewchef waarbij hij zich op dat moment waarschijnlijk niet bewust was van wat dit teweeg zou kunnen brengen!

Maar aan de andere kant had de Champ meer dan genoeg tijd om zich bij Kawasaki in te zetten dit protest in te trekken zeker gezien het feit dat de beslissing van de FIM stewards om het Razgatlioglu "vonnis" uit te spreken meer dan vier uur op zich liet wachten.

Of Johnny dit nu wel of niet deed, of Kawasaki zijn verzoek negeerde, wie zal het zeggen.

Buiten deze regelgeving om vragen veel waarnemers zich af of een Jonathan Rea dit nodig heeft?

Zijn KRT en Rea deze drie punten meer (en drie minder voor Toprak) echt zo nodig om voor de zevende keer op rij wereldkampioen te worden?

Natuurlijk, het Yamaha talent is een echt taaie en sterke tegenstander en finishte de laatste vier races op rij waarbij oa in Most de Champ in de fout wist te drijven!


Doch ook een Tom Sykes, Chaz Davies, Alvaro Bautista en Scott Redding in de tijd voor Razgatlioglu waren tegenstanders die het Rea af en toe ook heel erg moeilijk maakten.

Doch Rea versloeg ze allemaal ondanks dat Kawasaki meer dan eens werden afgeremd middels gecompliceerde technische reglementen.

Proberen we ons voor te stellen dat Rea opnieuw wereldkampioen wordt met vijf of minder punten meer dan Razgatlioglu:

Dan zullen velen met de vinger op Rea wijzen en hem met een scheef gezicht aan de Tissot Superpole race van Magny-Cours herinneren!

Het zou allemaal anders en beter zijn gelopen als de FIM stewards vanaf het begin hun werk correct en volgens het regelboek hadden uitgevoerd.

Het eindresultaat zou hetzelfde zijn, maar noch Rea noch Kawasaki waren zo te zeggen in de vuurlinie geraakt terwijl Yamaha teambaas Paul Denning niet had hoeven te zeggen dat hij zoiets nooit zou hebben gedaan: Zulke uitspraken doen in deze eenmalige situatie is niet zo heel erg moeilijk!

Het enige waarvan ik persoonlijk overtuigd ben is dat Toprak als het omgekeerd was geweest Rea niet zou hebben "aangeklaagd", daarvoor heeft de 24-jarige te veel eergevoel en respect voor Rea.

Maar zoals al gezegd, zal dat respect er in de toekomst ook nog zijn?

Aan de andere kant moeten we proberen Kawasaki te begrijpen: Het gaat tenslotte om de wereldtitel en dus om veel geld.

Desondanks zou de apanse fabrikant zich moeten afvragen waarom men aan het Superbike Wereldkampioenschap deelneemt.

Kawasaki wil zijn product middels uitstekende technologie promoten en middels sterke resultaten hun sportieve imago hooghouden wat dan weer moet resulteren in betere/hogere verkoopcijfers .

Doch met het hun protest in Magny-Cours heeft KRT naast het terugdringen van hun WK achterstand van 13 naar 7 punten nog iets heel anders bereikt: 
Een enorme shitstorm en een groot imagoverlies, was het dat waard?

Toprak Razgatlioglu:  << Ik heb Kawasaki denk ik heel gelukkig gemaakt.>>

WK leider Razgatlioglu zelf liet het allemaal rustig over zich heenkomen en tot dusver heeft de rustige Turk nog met geen vinger op iemand gewezen om een schuldige te zoeken.

Sterk en iets wat Rea zelf met zekerheid niet had gedaan: Razgatlioglu bracht na het bekend worden van deze (komische) beslissing persoonlijk, en met een lachend gezicht, de winnaarbokaal de KRT box!

Toprak’s commentaar:  << Pfff wat kan of moet ik erover zeggen, het is zoals het is. Die paar punten kunnen me eigenlijk niet eens zo heel veel schelen. >>

<< Veel erger is dat ik er al een tijdje van droomde om drie overwinningen in een weekend te behalen. En dat is me dit weekend gelukt en iedereen heeft kunnen zien dat ik drie sterke races heb gereden. >>

<< Waarschijnlijk zijn ze bij Kawasaki die paar punten heel hard nodig. Ik heb zojuist mijn bokaal met een lachend gezicht afgegeven in de Kawasaki box. Ik denk dat ik ze heel gelukkig heb gemaakt. >>

Ook dat is een groots gebaar van de Yamaha rijder, een Jonathan Rea had dat met grote waarschijnlijkheid, sorry voor de Rea fans, niet gedaan....

Wordt (in Barcelona) vervolgt…

De WK Top 10 na Magny Cours:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   Yamaha    370
2. JONATHAN REA          Kawasaki  363
3. SCOTT REDDING         Ducati    298
4. ANDREA LOCATELLI      Yamaha    186
5. ALEX LOWES            Kawasaki  176
6. MICHAEL RINALDI       Ducati    172
7. TOM SYKES             BMW       159
8. MICHAEL VAN DER MARK  BMW       154
9. GARRETT GERLOFF       Yamaha    147
10.ALVARO BAUTISTA       Honda     115
Pictures by donnyfoto.com
2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |