image1

WorldSBK 2022: De tweede seizoenhelft gaat van start…

Na een zesweekse “zomerpauze” start het Wereldkampioenschap Superbikes komend weekend, van 9 t/m 11 september, voor de tweede seizoenhelft op het prachtige Circuit de Nevers Magny Cours. 

Het Magny Cours Circuit is niet alleen één van de mooiste circuits in de WorldSBK kalender maar ook één van de meest bezochte wat fans/publiek betreft.

1. Ducati: Ducati star Alvaro Bautista komt met 6 overwinningen en 298 punten als WK leider naar Frankrijk doch de snelle Spanjaard stond, integenstelling tot zijn directe achtervolgers Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu, nog nooit op het Franse podium.

De Spanjaard liet onlangs nog in een interview weten dat het Magny Cours circuit niet echt een Ducati circuit is waardoor hij niet al te euforisch naar het komende event aanreist.

Scott Redding wist hier als laatste Ducati rijder in 2021 de tweede race te winnen daarvoor won Ducati legende Chaz Davies hier in 2016 beide races won en de Welshman schreef in 2017 de tweede race op zijn naam.

Ook Bautista`s teammaatje Michael Rinaldi is geen echte Magny Cours "kunner".

Het Italiaanse talent komt als WK vijfde naar Magny Cours is echter in een knalhard gevecht verwikkeld met zijn landgenoot Andrea Locatelli (Yamaha) om de diens vierde WK plaats:

 

Deze twee vochten ook in 2021 om deze vierde plaats en Locatelli komt met 19 punten voorsprong, 149 om 134, naar Frankrijk: 2021 bedroeg het verschil tussen deze twee slechts 7 punten in het voordeel van Locatelli in de eindstand.  

2. Kawasaki: WK tweede Jonathan Rea (Kawasaki) kijkt dan wel tegen een achterstand van 31 punten aan doch de zesvoudig wereldkampioen komt naar een circuit waar hij in het verleden grote successen vierde en al twee keer een wereldtitel zeker stelde.

De Champ stond sinds 2009 maar liefst 15 keer op het Franse podium waarvan 9 keer als winnaar!

Dus met andere woorden Magny Cours zou weleens het startsein en het juiste moment voor de Noord Ier kunnen zijn om tot de aanval over te gaan!

Het wordt tijd ook voor de Noord Ier wil hij nog aanspraken maken op een 7e wereldtitel in 2022 zeker gezien het feit dat de Champ van de laatste verreden 9 races, Italië, Engeland en Tsjechië, er geen enkele wist te winnen!

Rea`s teammaatje Alex Lowes heeft volgens eigen zeggen de lange zomerpauze volledig benut om weer helemaal fit te worden van oa een erge maag/darm infectie die hem in het Tsjechische Most zelfs twee races aan de kant hield.

Lowes, WK 8e met 113 punten achter zijn naam loopt 2 punten achter op WK zevende Axel Bassani en op WK zesde Iker Lecuona (Honda) ontbreken de niet van geluk overspoelde Brit slechts 14 punten.

De Brit stond in het totaal 4 keer op het Magny Cours podium met als beste resultaat een tweede plaats in 2017 (toen Yamaha). Voor Lowes nog steeds, of opnieuw, veel werk aan de winkel  dus!

3. Yamaha: Middels een domme crash met Champ Rea (Assen race 2) en een onwillige Yamaha kende regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu (Yamaha) een moeilijke start in zijn titelverdediging jaar.

De Turk wist echter 6 van de laatste 8 races op zijn naam te schrijven en komt naar Frankrijk met nog slechts 7 punten achterstand op Rea. Ook zijn achterstand op WK leider Bautista wist "EL Turco" vanaf Donington/Engeland van 79 punten naar 38 punten te reduceren!  

De 25 jarige heeft sowieso goede herinneringen aan het Franse circuit: In 2014 won hij hier als wildcard de toenmalige Superstock 600 race en in 2019 (Kawasaki) wist hij vanaf de 16e grid-plaats in een epische finalethriller Jonathan Rea in de eerste race te verslaan.

Deze zege was zijn eerste WorldSBK zege überhaupt, iets wat hij daarna tijdens de Tissot Superpole race nog een keer herhaalde!

In 2020 echter, onder natte omstandigheden, miste "stoppie" het podium om zich dan in 2021 terug te melden middels twee zeges en een derde plaats in de TSP race!

Mocht de "Onfire" zijnde Yamaha rijder erin slagen zijn tweede Triple na Donington in Frankrijk te lanceren wordt het een heel spannende aangelegenheid wat de voorsprong van zijn beide aartsrivalen Rea en Bautista betreft!

Razgatlioglu`s teammaatje Andrea Locatelli zal in Frankrijk alle zeilen bij moeten zetten om zijn vierde plaats in het WK te verdedigen waarbij de 25 jarige Italiaan een klein voordeeltje heeft op zijn naaste belager Michael Rinaldi: Tot dusver kwamen de Yamaha’s beter op het Franse circuit terecht als de Ducati`s.  

4. Honda: Tot dusver is het Honda fabrieksteam (Team HRC) met hun beide Spaanse “jonge honden” de grootste verassing van het WorldSBK seizoen 2022.

Lecuona neemt met 127 punten de 6e plaats in doch zijn achterstand op de beide Italianen Rinaldi en Locatelli en Lecuona’s bedraagt respectievelijk slecht 7 en 21 punten wat opzich geen wereld is natuurlijk!

Ook Xavi Vierge, ondanks meerdere blessures, “verkoopt” zich goed in het WorldSBK en neemt met 79 punten de 10e WK plaats in.

Nadeel voor beide Honda “piloten”: Beide kennen het Magny Cours circuit alleen van Playstation!

Lecuona en Vierge verlengden beide hun contract met Team HRC tot eind 2023 wat betekend dat beide coureurs in alle rust verder kunnen werken aan de ontwikkeling van de Honda CBR1000RR-R.

5. BMW: Bij BMW beleefd men 2022 meer Ups en Downs als de meeste teams lief is en een groot manco bij het BMW factory was natuurlijk de vervelende blessures van BMW’s “trekpaard” Michael van der Mark.

BMW nieuweling Scott Redding moest als BMW rookie wat de ontwikkeling van de nieuwe M1000RR betreft de kar alleen trekken zo te zeggen doch met de comeback van de Nederlander is daar voorlopig een eind aan gekomen. 

Niettemin is bij Redding, WK 9e, en BMW duidelijk een stijgende lijn te zien en ook de Brit kent het Franse podium: In 2020 won hij hier de tweede race en ook afgelopen seizoen stond hij hier na de tweede race als derde op het podium.  

Voor Michael van der Mark begint het seizoen eigenlijk pas in Magny Cours en na zijn vervelende blessuretijd kijken we samen met Michael positief vooruit en hopen, buiten de resultaten om, op een goede comeback voor de Nederlander.

Michael stond hier, behalve in 2021, vanaf 2017 t/m 2020 steeds één of meer podiumplaatsen te veroveren doch een zege bleef hem verwaart iets wat dit weekend natuurlijk niet kunnen/mogen verwachten!

De "Independent" rijders: Komen we bij de zogenaamde “Independent” rijder, die rijders die niet door een fabrikant maar door “privéteams” ondersteund worden.

Hier geeft de Italiaan Axel Bassani (Ducati) duidelijk de toon aan en ook in het WK vertoeft de 23 jarige op een sterke 7e plaats met als doel om zijn beide landgenoten Rinaldi en Locatelli van hun 4e en 5e plaats te verdrijven.

Bassani loopt 19 punten achter op Rinaldi en tussen deze twee gaat het vooral om wie van beide 2023 op de fabrieks Ducati mag plaatsnemen hoewel Rinaldi bij Aruba.it Ducati Boss Stefano Cecconi duidelijk een streepje voor heeft!

Loris Baz (Bonovo BMW) komt als tweede independent rijder en als WK 11e naar zijn thuisrace en de Fransman is vast van plan in eigen huis te schitteren in de vorm van Top 5 klasseringen.

Baz, 2e inhet independent klassement, heeft tien punten voorsprong op een wisselvallige Garrett Gerloff (GRT Yamaha) die in het verleden niet echt sterk was in Magny-Cours.

Philipp Oettl (GoEleven Ducati)) komt als WK 13e naar Frankrijk voor local hero Lucas Mahias (Puccetti Racing) die thuis in Magny Cours drie overwinningen achter zijn naam heeft staan (twee in WorldSSP en één in STK1000).

Luca Bernardi (Barni Ducati) komt als WK 15e naar Magny Cours en moest tijdens deze lange zomerpauze een rugoperatie ondergaan na een slepende blessure die hij tijdens een crash een jaar geleden op dit circuit opliep. 

Roberto Tamburini (WK 16e met Motoxracing Yamaha) jaagt in Frankrijk niet alleen op WK punten maar is vast van plan tijdens deze tweede seizoenhelft zijn eerste Top 10 resultaat te veroveren terwijl WK 17e Eugene Laverty (Bonovo BMW) zich voorbereidt op de laatste Magny Cours race in zijn carrière.

Kohta Nozane (GRT Yamaha) komt als WK 18e naar Frankrijk doch de Japanner heeft, ook om bij Yamaha aan boord te blijven, zijn zinnen gezet op zijn eerste Top 10 resultaat in dit kampioenschap.

Ook WK 19e Christophe Ponsson (Gil Yamaha) wil zich tijdens zijn thuisronde met sterke resultaten presenteren terwijl beide MIE Honda coureurs Hafizh Syahrin en Leandro Mercado hopen dat het Magny-Cours event een keerpunt in hun seizoen gaat worden.

Oliver König (Orelac Racing VerdNatura) zet zijn jacht op zijn eerste WK punten voort terwijl voor de Spanjaard Oscar Gutierrez zijn WorldSBK debuut gaat maken voor het TPR Team Pedercini Racing (Kawasaki).

Groot inpakt in Frankrijk zijn natuurlijk de weersomstandigheden, iets waar vooral Champ Rea in het verleden al menig maal van geprofiteerd heeft.

Rea komt dan ook met een klein mentaal voordeeltje naar Frankrijk omdat hij weet dat zijn directe WK opponenten Bautista en Razgatlioglu geen regenrijders zijn. 

Voor komend weekend zijn de weersvoorspellingen voor Magny Cours niet echt denderend maar ook dat kennen we van het Franse circuit en weten ook dat het op en rond het circuit heel snel kan veranderen!

Zoals altijd: We gaan het zien en beleven…

De actuele WK Top 15:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    298
2. JONATHAN REA         Kawasaki  267
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    260
4. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    148
5. MICHAEL RINALDI      Ducati    134
6. IKER LECUONA         Honda     127
7. AXEL BASSANI         Ducati    115
8. ALEX LOWES           Kawasaki  113
9. SCOTT REDDING        BMW       110
10.XAVI VIERGE          Honda      79
11.LORIS BAZ            BMW        65
12.GARRETT GERLOFF      Yamaha     55
13.PHILIPP ÖTTL         Ducati     40
14.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   31
15.LUCA BERNARDI        Ducati     23

2021 Motul Magny Cours/French Round 2021 Results Race 1:

1  TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1       1'36.937
   21 Laps  = 92,631 Km in 34'06.037 Min. =  162,984 km/h.
2  JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       4.467
3  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1         10.285
4  MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  13.283
5  MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         15.535
6  ALVARO BAUTISTA       ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    17.824
7  CHAZ DAVIES           GBR  Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R  20.067
8  AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R  20.127
9  TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         20.150
10 LEON HASLAM           GBR  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    23.763
11 GARRETT GERLOFF       USA  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1 IND     23.977
12 SCOTT REDDING         GBR  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  38.551
13 CHRISTOPHE PONSSON    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1 IND     44.742
14 TITO RABAT            ESP  Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R  45.494
15 ISAAC VINALES         ESP  Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR      45.612
16 JONAS FOLGER          GER  Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR         55.985
17 KOTHA NOZANE          JPN  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         59.560
18 LORIS CRESSON         BEL  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      59.642
--------------------------------------------------Not Classified--------------------------
RET ALEX LOWES           GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      5 Laps
RET LEANDRO MERCADO      ARG  MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R   14 Laps

2021 WorldSBK Results Tissot Superpole Race:

1  JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR   1'36.374
   10 Laps = 44,110 Km in 16'07.084 Min. = 164,201 km/h.
2  TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1         0.148
3  ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      5.282
4  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1         6.643
5  SCOTT REDDING         GBR  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  7.384
6  MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         8.119
7  ALVARO BAUTISTA       ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    9.515
8  CHAZ DAVIES           GBR  Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R  9.888
9  LEON HASLAM           GBR  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R   11.325
10 MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R 11.683
11 AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R 11.979
12 TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR        12.231
13 GARRETT GERLOFF       USA  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1        12.502
14 LUCA MAHIAS           FRA  Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR     21.597
15 TITO RABAT            ESP  Barni Racing Team                Ducati Panigale V4   22.318
16 KOHTA NOZANE          JPN  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1        25.630
17 CHRISTOPHE PONSSON    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1        26.090
18 JONAS FOLGER          GER  Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR        27.204
19 LEANRO MERCADO        ARG  MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R   30.022
20 LORIS CRESSON         BEL  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR     33.524
-----------------------------------Did not Finish-----------------------------------------
RET ISAAC VINALES        ESP Orelac Racing VerdNatura          Kawasaki ZX-10RR     9 Laps

2021 Motul Magny Cours/French Round 2021 WorldSBK Results Race 2:

1  TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1       1'37.259
   21 Laps = 92,631 Km in 34'09.849 = 162,681 km/h.
2  JOnATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       2.908
3  SCOTT REDDING         GBR  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   8.406
4  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1         10.329
5  CHAZ DAVIES           GBR  Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R  10.734
6  ALVARO BAUTISTA       ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    11.467
7  MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  13.901
8  MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         15.640
9  GARRETT GERLOFF       USA  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         16.254
10 TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         20.911
11 AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R  39.410
12 CHRISTOPHE PONSSON    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1         42.808
13 LUCA MAHIAS           FRA  Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR      43.057
14 KOTHA NOZANE          JPN  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         44.106
15 TITO RABAT            ESP  Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R  48.202
16 JONAS FOLGER          GER  Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR         49.557
17 LEANDRO MERCADO       ARG  MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R    51.981
18 LORIS CRESSON         BEL  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR    1'07.692
----------------------------------------Did not Finish---------------------------
   LEON HASLAM           GBR  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R   17 Laps
   ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR     20 Laps
Foto credit: DONNYFOTO.com
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |