image1

Alvaro Bautista: Sprint race MotoGP goede zaak...

Donny 31.08.2022 - 19:30

Hoewel de MotoGP zich graag als de “koningsklasse” der motorsport representeert bedient deze “Koning” zich af en toe maar wat graag van ideeën uit het Superbike WK.

Nog in 2019 nam de MotoGP de tweedelige kwalificatie over, wat in het WorldSBK trouwens al lang niet meer actueel is, en vanaf 2023 krijgt ook de MotoGP, net als het WorldSBK sinds 2019, een Sprintrace aan het programma toegevoegd.

Tijdens het MotoGP event, goed twee weken geleden op de Oostenrijkse Red Bull Ring, maakten de Dorna/FIM/IRTA, nadat dit “geheim” al was uitgelekt, officieel bekend dat ook de MotoGP vanaf 2023 naast de zondag hoofdrace zal worden uitgebreid met Sprintrace.

Wordt de 10 ronden durende Tissot Superpole (TSP) race bij de Superbikes op zondagmorgen 11 uur verreden zo zal deze “extra” race voor de MotoGP zaterdags om 15.00 uur plaatsvinden en de helft van het aantal rondes duren als die van een normale ”zondagrace”.  

Bij de Superbikes wordt de startopstelling voor de tweede race bepaald middels het resultaat van deze TSP race terwijl bij de MotoGP het normale kwalificatieresultaat van de zaterdag voor de zondag gehandhaafd blijft.  
 
Superbike WK leider Alvaro Bautista (Ducati) is ervan overtuigd dat het invoeren van deze sprintrace bij zowel de MotoGP fans als ook bij alle WorldSBK fans goed aan zal komen.
De inmiddels 37 jarige Spanjaard is nog één van die rijders die de hele “internationale raceschool” is doorlopen en eigenlijk alles en door dik en dun in deze sport heeft meegemaakt.  

Bautista’s internationale carrière begon in de toenmalige 125 cc GP klasse waarin de Spanjaard van 2002 t/m 2006 onderweg was en hij in 2006 met Aprilia de wereldtitel veroverde.

Van 2007 t/m 2009 reed de kleine Spanjaard in de 250 cc GP waar hij in 2008, opnieuw met Aprilia, vicewereldkampioen werd alvorens Suzuki hem 2010 in de MotoGP haalde.

Na voor Suzuki, Honda, Aprilia en Honda in de MotoGP onderweg te zijn geweest besloot Bautista 2019, na 16 jaar GP Sport, samen met Ducati over te stappen naar het WorldSBK.

Het verhaal van het aanvankelijk oppermachtige en bijna niet te verslagen duo Bautista en de toen nieuwe Ducati Panigale V4 R ligt ons nog vers in het geheugen ondanks dat Bautista “slechts” vicewereldkampioen werd achter Champ Rea (Kawasaki).

Bautista’s overstap betekende natuurlijk ook dat de ex MotoGP rijder 2019 moest omschakelen van één race op zondag naar het moderne van drie races, één race op zaterdag en twee op zondag!

Remember: Sinds de oprichting van het WorldSBK in 1988 werden beide races op zondag gereden, iets wat veel fans ook nu nog, het beste wedstrijd formaat mooiste vinden/vonden.


In 2016 besloot men dan de eerste race op zaterdag en de tweede op zondag te rijden om vervolgens vanaf 2019 de Tissot Superpole Race aan de zondag toe te voegen.  

<< Ik vind het idee wat een Sprintrace in de MotoGP betreft erg goed. >> is de mening van de WorldSBK vicewereldkampioen van 2019 in een gesprek met Speedweek.

<< Veel (MotoGP) coureurs zijn tegen deze sprintrace maar voor de fans/toeschouwers is een tweede race beter. Als ik bijvoorbeeld naar een herhaling van beide MotoGP kwalificaties kijk spoel ik snel door naar de laatste twee minuten waar de cruciale dingen gebeuren. >>

<< Alleen daarom al vind ik een race op zaterdag interessant. >> aldus Bautista die met deze mening, zeker wat de MotoGP fans betreft, waarschijnlijk niet alleen staat.

Het wereldkampioenschap met prototypes existeert sinds 1949 en dan zou men zich de vraag kunnen stellen of het na meer dan 70 jaar met één race per klasse op zondag zin heeft om vast te willen houden aan deze traditie.

In het verleden kende het GP wereldje een paar uitzonderingen: Tot aan 2016 werd in Assen altijd op zaterdag geracet terwijl in Zweden bijvoorbeeld de 250cc race op zaterdag werd verreden.
 


<< Alles in de wereld verandert dus moet je je aanpassen. >> aldus de 37-jarige Ducati V4 R “piloot”: << Je moet iets nieuws proberen om (meer) mensen te bereiken. >>

<< Zo is het systeem van het Wereldkampioenschap Superbike met de Superpole en de eerste hoofdrace op zaterdag al erg interessant wat vervolgd wordt door een Superpole race en de tweede hoofdrace op zondag. >>

<< Er zijn rijders die het lukt in een normale race bandenbesparend te rijden om aan het eind nog wat over te hebben maar in een sprintrace hoeft dat allemaal niet en kun je tot het maximum pushen, daar gaat het om pure snelheid. >>

<< Op het eerste gezicht zijn er geen grote verschillen te herkennen tussen de rijders in de MotoGP. >> peinst Bautista. << De tijden liggen heel erg dicht bij elkaar en in de races rijden ze, lijkt het, alleen achter elkaar aan. >>

<< Inhaalmanoeuvres zijn er dan ook nauwelijks wat op zich logisch is omdat iedereen aan zijn limiet zit wat het onmogelijk maakt om beduidend sneller te rijden dan een tegenstander, alles vindt plaats binnen 2/10 van een seconde. >>

 


De Motogp zijn actueel wat speed en techniek betreft bijna gelijkwaardig aan elkaar en ook de coureurs bevinden zich bijna allemaal op hetzelfde niveau wat ik erg zeldzaam vind. >>

<< Bij de Superbikes zijn de onderlinge verschillen groter, dus wordt er meer gevochten tijdens de races. Ducati, Yamaha, Kawasaki, Honda en BMW zijn totaal verschillende motorfietsen waarmee een coureur verschillende lijnen kan/moet rijden. >>

<< Dat leidt er dan weer toe dat elke motor op bepaalde gebieden en in een bepaald bereik beter is dan de anderen wat tot spannende gevechten leidt, en dat is op zich weer goed voor de toeschouwers/fans. >>

De actuele WK Top 15:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    298
2. JONATHAN REA         Kawasaki  267
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    260
4. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    148
5. MICHAEL RINALDI      Ducati    134
6. IKER LECUONA         Honda     127
7. AXEL BASSANI         Ducati    115
8. ALEX LOWES           Kawasaki  113
9. SCOTT REDDING        BMW       110
10.XAVI VIERGE          Honda      79
11.LORIS BAZ            BMW        65
12.GARRETT GERLOFF      Yamaha     55
13.PHILIPP ÖTTL         Ducati     40
14.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   31
15.LUCA BERNARDI        Ducati     23

 

 



Foto credit: DONNYFOTO.com

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |