image1

Michael van der Mark: Niet zo snel als gehoopt...

Donny 25.08.2022 - 17:58

Nadat Michael van der Mark in maart tijdens een mountenbike training eerst zijn rechter onderbeen op meerdere plaatsen brak sloeg het noodlot op 20 mei in Portugal opnieuw toe.

Na een Highsider in de tweede ronde van de eerste vrije training op het Circuito Estoril brak de ongelukkige Nederlander zijn rechterdijbeen (femurhals), net onder zijn heupgewricht, waardoor de winnaar van de Tissot Superpole race van Portimáo/Portugal voor 3 maanden uitviel.

Michael van der Mark reed voor het eerst weer op een motor (BMW M1000RR) tijdens een circuitdag op 8 juli op het circuit van Assen die hij tevreden en met een goed gevoel afsloot. 

<< Ik heb tijdens een circuitdag een paar “rondjes” met mijn trainingsmachine gereden en dat was echt heel leuk. Daaraan kon ik zien hoe ver mijn herstel/genezingproces is. >> melde van der Mark nadat hij vijf stints van elk 20 minuten had afgelegd.

Hoewel MvdM nog steeds hinkt tijdens het lopen heeft hij volgens eigen zeggen geen pijn tijdens het rijden en heeft ook geen problemen wat de beweeglijkheid van zijn been betreft.

<< Blessures zijn altijd vervelend. >> aldus Michael in een gesprek met Speedweek. << We weten allemaal dat dit soort dingen kunnen gebeuren maar motorracen is nu eenmaal mijn job waar ik mijn brood mee verdien. >>

<< Ik heb het geluk dat ik zulke dingen mentaal relatief gemakkelijk naast me kan neerleggen, voor mij was het mentaal meer een probleem dat ik thuis moest zitten en niet kon reizen. >>

<< Ik kon niet dat doen wat ik normaal gewend ben te doen. >> zo de 29 jarige BMW “piloot”. Ik ben echter nog nooit bang geweest op een motor, waarom zou ik ook? >>

<< Motorrijden is gewoon meer dan leuk, waarom zou je dan bang zijn? Natuurlijk kan ik me voorstellen dat er andere mensen zijn die daar een andere mening over hebben en er wel een probleem mee hebben, ik gelukkig niet. >>


<< Blessures gebeuren nu eenmaal in deze sport maar ik blijf desondanks doorgaan, ze horen er gewoon bij, ook al hou ik niet van dat deel van het werk. >>

MvdM was zowel zelf schuld aan zijn crash met zijn mountainbike als ook met zijn M1000RR. << De tweede valpartij was erger voor mij omdat ik weer bijna helemaal fit was na mijn onderbeenbreuk. >> aldus de Nederlander.

<< De teleurstelling duurde maar een paar dagen, toen accepteerde ik het. Ik had het sowieso niet kunnen veranderen. >>

Tijdens twee testdagen op het Circuit de Catalunya, waar alle 5 in het WorldSBK vertegenwoordigde motormerken aanwezig waren, kon de Nederlander na drie maanden blessurepauze eindelijk weer in het zadel van zijn BMW M1000RR "zwenken". 

Voor deze tweedaagse Barcelona test had Michael van der Mark zich echter één ding voorgenomen: Rustig aan beginnen om te proberen in een goed ritme te komen en het gevoel voor de M1000RR terugvinden, iets wat begrijpelijk niet zo heel simpel was voor de 29-jarige fabriekscoureur.  

Na de eerste testdag, waarop MvdM een beheersbare 1,6 seconde verloor op de snelste tijd van Jonathan Rea (Kawasaki), was de Nederlander best tevreden met zichzelf en ging ontspannen de tweede dag aan.

MvdM is zich er goed van bewust dat zijn lichaam eerst weer moet wennen aan de krachtinspanning die het racen op dit niveau van hem verlangt maar is tegelijkertijd ook ongeduldig om weer op speed te komen.

<< We hadden aanvangs wat problemen maar daarna hebben we een flink aantal dingen kunnen uitproberen. >> aldus de Nederlander in een het gesprek met WorldSBK.

<< Eerlijk gezegd, ondanks dat het al een heel tijdje geleden is dat ik echt op een motor heb kunnen rijden, voelde ik me erg goed op de motor. >> aldus een tevreden van der Mark.


<< Ik ben nog steeds bezig mijn ritme terug vinden wat in Barcelona best wel moeilijk was gezien de weersomstandigheden en de circuitcondities in het hete Spanje. >>

<< Maar over het algemeen gezien was het niet zo slecht ookal als ik niet zo snel was als dat ik dat graag was geweest. >>

 << Maar ik heb nu nog drie/twee weken tijd om me klaar te stomen voor Magny-Cours en ik ben er zeker van dat als ik daar op mijn bike stap ik me opnieuw een stuk beter zal voelen. >>

Over goed twee weken begint het WorldSBK, na een zomervakantie van 6 weken, van 9 t/m 11 september aan de tweede seizoenhelft in het Franse Magny Cours.

Net als zijn BMW teammaatje Scott Redding beschreef ook MvdM de nieuwe Kalex-achterbrug als een "belangrijke stap voorwaarts" maar voegde er gelijk aan toe: 

<< Ons totaal-pakket moet beter worden als we ons met de jongens aan de top willen meten. >>

<< Nadat ik Scott’s resultaten had gezien en veel over de nieuwe achterbrug had gehoord was ik natuurlijk erg nieuwsgierig om hem te testen. >> aldus de Supersport wereldkampioen van 2014.

<< Voor het team is het goed dat Scott (Redding) en ik bijna dezelfde feedback geven waardoor we samen met alle BMW ingenieurs naar oplossingen kunnen zoeken. >>
<< Het zou ons het leven een stuk gemakkelijker maken als de motor zich wat soepeler en preciezer de bochten liet insturen, een “ongemak” waar we al wat langer mee te doen hebben. >>

<< Daarvoor is het oprichten van de motor een stuk beter dan vorig jaar wat betekend dat we ons verbeteren ook al zijn het maar kleine stapjes. >>

In de gecombineerde tijdlijst van Barcelona verliest de Nederlander ruim 2,4 seconden op Champ Rea's snelste tijd doch integenstelling tot veel andere rijders MvdM tijdens deze test niet op “tijdenjacht” en liet ook geen kwalificatieband monteren.  



Ook van het testen van een nieuwe superzachte Pirelli voorband zag de Nederlander af en concentreerde zich volledig op het ontwikkelen van zijn ritme en het verkrijgen van een goed gevoel voor zijn BMW M1000RR.

We gaan het zien en beleven in Frankrijk en drukken, zoals altijd trouwens, onze duimen voor Michael…

Gecombineerde tijdlijst WorldSBK Barcelona 20/21 Augustus 2022:

1.  Jonathan Rea          (GBR) Kawasaki  1:40,913 min
2.  Iker Lecuona          (ESP) Honda     1:41,107
3.  Alvaro Bautista       (ESP) Ducati    1:41,281
4.  Andrea Locatelli      (ITA) Yamaha    1:41,514
5.  Michael Rinaldi       (ITA) Ducati    1:41,621
6.  Toprak Razgatlioglu   (TUR) Yamaha    1:41,731
7.  Xavi Vierge           (ESP) Honda     1:42,087
8.  Loris Baz             (FRA) BMW       1:42,136
9.  Scott Redding         (GBR) BMW       1:42,165
10. Alex Lowes            (GBR) Kawasaki  1:42,358
11. Eugene Laverty        (IRL) BMW       1:42,858
12. Michael van der Mark  (NED) BMW       1:43,367
13. Florian Marino        (FRA) Kawasaki  1:43,992
14. Leandro Mercado       (ARG) Honda     1:44,603
15. Oscar Gutierrez       (ESP) Kawasaki  1:44,688
16. Oliver König          (CZE) Kawasaki  1:44,809

 

 




Foto credit: DONNYFOTO.com

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |