image1

WorldSBK Most/Tsjechië 2022: Een laatste wending voor de zomervakantie?

Donny 27.07.2022 - 18:51

Na het prachtige en vooral spannende Donington Park weekend gaat het komend weekend, 29 t/m 31 juli, verder op het best wel omstreden Autodrom Most circuit wat 2021 min of meer noodgedwongen, “Corona bedingt”, op de WorldSBK kalender belande.

Omstreden in zover dat veel coureurs en andere “insiders” zich afvragen hoe het niet ongevaarlijke Autodrom Most überhaupt een homologatie voor races op WK niveau van de FIM verantwoordelijken heeft gekregen.

Van een eerste serieuze “titel verdedigingsaanval” in Donington Park, prachtige gevechten in Estoril en de Rea-Razgatlioglu crash in Assen heeft het WorldSBK seizoen 2022 zijn fans al heel wat spektakel geboden in deze eerste seizoenhelft.

Ondanks de kritieken op het Tsjechische Most circuit hebben we hier, en dat in alles klassen, in 2021 een aantal spannende en interessante races kunnen zien.

Het titanische trio: Komen Bautista, Rea en regerend wereldkampioen Razgatlioglu elkaar nog nader in de eerste seizoenhelft?

Ducati: Ondanks dat Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) als WK leider naar Most reist zag de kleine Spanjaard na zijn crash in de eerste race in Donington zijn voorsprong van 36 punten naar 17 punten krimpen.


Net als in Donington afgelopen seizoen hadden de Ducati`s het ook op het Most circuit 2021 aanvangs wat moeilijk doch tijdens de races wist Scott Redding 2 tweede plaatsen en een zege te veroveren dus zo gezien ziet het er goed uit voor “de rooien”!

Of Bautista aan de Ducati successen van 2021 kan aanknopen is actueel een open vraag, met Honda noteerde de Spanjaard hier in 2021 een 7e en 9e en tiende plaats.

Bautista’s teamgenoot Michael Rinaldi wist in Donington Park een plaatsje goed te maken in het WK klassement en verkleinde als WK vijfde zijn achterstand op WK vierde Andrea Locatelli naar nog slechts 5 punten!

In 2021 finishte de inmiddels 26 jarige Italiaan in beide normale races als vierde en vijfde en werd tiende in de Tissot Superpole Race wat hem eigenlijk moed zou moeten maken voor het komende event.

Kawasaki: Ookal slaagde zesvoudig Kawasaki wereldkampioen Jonathan Rea er niet de laatste twee events een race te winnen behoord Jonathan Rea, actueel WK tweede, opnieuw tot één van de meest solide kanshebbers voor het Superbike WK 2022.

Met een "fris" Kawasaki-contract op zak, tot eind 2024, is de toekomst van de Champ afgezekerd en kan de Kawasaki star zich per direct nog beter op het racen kan concentreren.


Echter in 2021 crashte de Champ zelfs twee keer in de eerste in Most crashte waarna de 35 jarige Noord Ier zich echter in de laatste twee races revancheerde middels twee derde plaatsen: Achter Razgatlioglu en Redding!

Overigens betekenden deze 2 derde plaatsen Rea`s 200e podiumplaats in zijn WorldSBK carrière!  

Met “slechts” 13 podiums in 15 races, voor Rea hoogst ongebruikelijk, is Rea vast van plan in Most minstens drie podiums te pakken!

Na zijn eerste podiumplaats in 2022 thuis in Donington, 3e in race 1, komt Rea`s teammaatje Alex Lowes met een goed gevoel naar Most ondanks dat hij hier in 2021 niet verder kwam dan een 13e, 7e en zesde plaats.  

De Brit komt als WK 7e naar Tsjechië en kijkt tegen een achterstand van 10 punten op WK zesde Iker Lecuona (Honda) aan en ook op WK vijfde Michael Rinaldi ontbreken hem nog slechts 13 punten.  

Yamaha: Na aanvankelijk geen van de eerste tien races te hebben gewonnen is regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu (Yamaha) na Engeland de enige rijder die in 2022 vier van de laatste vijf races wist te winnen.

 


"El Turco" had aanvankelijk duidelijk problemen met de performance van zijn Yamaha YZF R1 doch de 26-jarige en zijn team hebben hun doel bereikt: Toprak en zijn Yamaha zitten weer op dezelfde golflengte wat betekend dat "Stoppie" weer met zijn R1 kan "gooien en smijten" zoals hij dat wil!!!

In 2021 wist Scott Redding (toen nog Ducati) de eerste race te winnen doch beide andere races gingen, met minder dan een seconde voorsprong op diezelfde Scott Redding trouwens, aan de latere wereldkampioen Toprak Razgatlioglu.

Na zijn beresterke optredens in Misano en Donington mogen we ervan uitgaan dat spectaculair rijdende Turk er alles aan zal doen om zijn achterstand op WK tweede Jonathan Rea (26 Pt.) en Bautista (43 Pt) ook in Most te verkleinen!

"Stoppie's" teamgenoot Andrea Locatelli, ondanks het "dalletje" WK vierde, zit al een tijdje in een "dalletje" en de 26 jarige Italiaan hoopt na een moeilijk Donington weekend in Most eindelijk weer aan te knopen aan zijn derde plaats in de eerste race van 2021.

BMW: Keert het tij voor Redding?

Middels een nieuwe achterbrug/vork voor de BMW M1000RR lijkt het dat men bij BMW een flinke stap voorwaarts hebben kunnen maken wat zich vooral bemerkbaar maakte middels Redding’s 31 Donington punten.

Deze 31 punten en zijn derde plaats in de Tissot Superpole Race waren het eerste Highlight voor de Brit en BMW in 2022 en gezien de Brit zijn overwinning en zijn 2 tweede plaatsen in 2021 in Most is er serieus rekening te houden met de vicewereldkampioen van 2020.

Redding klom in het WK op naar de 9e plaats en is Ducati privatier Axel Bassani tot op 9 punten genaderd terwijl Alex Lowes 27 punten voor hem staat.

De Brit waarschuwt duidelijk voor teveel euforie en benadrukt dat er nog veel te verbeteren valt wat de M1000RR betreft. >

Anderzijds is Redding tegelijkertijd erg blij dat hij het potentieel van BMW en zichzelf heeft kunnen laten zien zodat Redding goed gehumeurd naar Most komt!

Wat Redding's teammaatje Michael van der Mark betreft is het andermaal een moeilijke, en voor de MvdM zelf een vervelende, situatie.

De Nederlander kan volgens eigen zeggen alweer goed lopen, trainen en ook motorrijden doch het is nog te vroeg, en te gevaarlijk, om op zijn M1000RR te klimmen.

In Tsjechië zal British Superbike/Isle of Man TT/Ulster Grand Prix en MacaoGP specialist/winnaar Peter Hickman de Nederlander vervangen.

Honda: Team HRC (Honda Racing Corporation) mikt op return in Most...

Beide Honda WorldSBK Rookies Iker Lecuona en Xavi Vierge komen na een wat middelmatig Donington weekend opnieuw naar een circuit waarop geen van beide ooit heeft gereden.

Ookal verloor Lecuona in Donington zijn vijfde WK plaats aan Michael Rinaldi, de Spanjaard is tot dusver de enige coureur die in elke race punten wist te scoren en permanent in de Top 10 finishte.Lecuona loopt slechts 8 punten achter op WK vijfde Rinaldi en ook op de vierde plaats van Andrea Locatelli ontbreken de snelle Spanjaard nog slechts 18 punten!

Lecuona`s teamgenoot Vierge’s prestaties, nog steeds herstellende van een vervelende handblessure, zagen er niet echt solide uit in Donington en voor de Spanjaard geld in Most vooral het consolideren van zijn tiende WK plaats.

De independent rijders: Knokken voor een zitje in een fabrieksteam.

Naast de titelstrijd tussen de “fabrieksboys” hebben we nog het independent klassement, de “gewone” privé rijders/teams dus, die actueel wordt aangevoerd door pas 22 jarige Axel Bassani (Ducati).

Naast P1 in het independent klassement neemt de bravoureuse Italiaan ook de achtste plaats in het WK in en Bassani maakt er geen geheim van dat hij 2023 de plaats van Michael Rinaldi in het Ducati fabrieksteam wil overnemen wat betekend dat hij het seizoen 2022 voor Rinaldi moet beëindigen.

28 punten achter de vlotte Bassani volgt Loris Baz (BMW) die komend weekend zijn Most debuut maakt, waarschijnlijk zal de Fransman eerst proberen zijn ietwat matige Donington hattrick, drie 9e plaatsen, in de vergetelijkheid te laten geraken.


Achter Baz, WK elfde, volgt een 2022 moeilijk in te schatten Garrett Gerloff (Yamaha). De Amerikaan klampt zich aan zijn twee top 6 prestaties van Most 2021 vast en wil perse een terugkeer in de Top 10!

Behalve WK 13e Philipp Oettl (Ducati) komen Lucas Mahias (Kawasaki), Eugene Laverty (BMW) en Roberto Tamburini (Yamaha) voor het eerst naar Most en allen hebben het doel om nog voor de zomerpauze Top 10 resultaten te behalen.

Roberto Tamburini heeft drie punten voorsprong op Luca Bernardi (Ducati), die in Donington puntloos bleef doch in 2021 pakte de San Marinees in Most in de Supersport klasse een vijfde en zesde plaats.

De Japanner Kohta Nozane (Yamaha) hoopt in Most, 2021 twee 14e plaatsen, op een return in de Top 15 terwijl de Fransman Christophe Ponsson (Yamaha) na zijn “blessuretijd” opnieuw een aanval op WK punten gaat doen.

Voor het in Tsjechië gehuisveste Mie Honda Team zullen Leandro Mercado (ARG) en Hafizh Syahrin (MAS) er alles aan zetten in de puntenrangen te finishen om zo het Tsjechische team in eigen huis trots te maken.

Thuisrijder Oliver König (Kawasaki) hoopt als WorldSBK rookie thuis in Most zijn eerste WK punten te pakken, nog in 2021 stond de jonge Tsjech hier, WorldSSP 300, na de eerste race nog als derde op het podium.

Wildcards: Aanvankelijk zou WorldSBK routinier Leon Haslam in Most de Pedercini Kawasaki gaan bemannen doch Kawasaki Japan verhinderde dit door Haslam naar Japan te “roepen” voor testwerk voor de belangrijke 8 Hours of Suzuka.

Zoals altijd gaan we dit zien en beleven en zijn we live in Most dus....

WK Top 15 voor Most/Tsjechië 2022:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    246 
2. JONATHAN REA         Kawasaki  229
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    203
4. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    124
5. MICHAEL RINALDI      Ducati    119
6. IKER LECUONA         Honda     116
7. ALEX LOWES           Kawasaki  106
8. AXEL BASSANI         Ducati     88
9. SCOTT REDDING        BMW        79
10.XAVI VIERGE          Honda      69
11.LORIS BAZ            BMW        60
12.GARRETT GERLOFF      Yamaha     48
13.PHILIPP OETTL        Ducati     29
14.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   20
15.EUGENE LAVERTY       BMW        18

2021 Tissot Czech/Most Round 2021 WorldSBK Race 2:

1  SCOTT REDDING         GBR  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  1'32.415
   22 Laps = 92,664 Km in 34'06.298 Min. = 163,021 km/h.
2  TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1            3.587
3  JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR        12.460
4  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1           15.206
5  MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R    19.479
6  ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR        19.901
7  MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR           20.034
8  GARRETT GERLOFF       USA  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1           20.250
9  TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR           24.043
10 ALVARO BAUTISTA       ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R      25.257
11 LEON HASLAM           GBR  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R      29.203
12 CHAZ DAVIES           GBR  Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R    38.396
13 TITO RABAT            ESP  Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R    41.674
14 KOTHA NOZANE          JPN  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1           45.843
15 CHRISTOPHE PONSSON    FRA  Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1           54.144
16 JONAS FOLGER          GER  Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR           54.354
17 ISAAC VINALES         ESP  Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR      1'05.085
18 KAREL HANIKA          CZE  IXS-YART Yamaha                  Yamaha YZF R1         1'08.662
19 MARVIN FRITZ          GER  IXS-YART Yamaha                  Yamaha YZF R1         1'12.286
20 LORIS CRESSON         BEL  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      1'12.374
21 JAYSON URIBE          USA  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR      1'36.254
----------------------------------------- Did not Finish-------------------------------------
RET AXEL BASSANI         ITA  Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R     0 Lap
RET ALESSANDRO DELBIANCO ITA  MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R       0 Lap

Tissot Czech Round 2021 WorldSBK Results Tissot Superpole Race:

1  TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1        1'32.033
   10 Laps = 42,120 Km in 15'28.86 Min = 163,245 km/h.
2  SCOTT REDDING         GBR  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R    0.496
3  JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR        0.888
4  ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1           5.765
5  TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR           8.694
6  GARRETT GERLOFF       USA  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1           9.306
7  ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       10.152
8  AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R   11.211
9  ALVARO BAUTISTA       ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R     11.514
10 MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   12.344
11 MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR          12.518
12 MARVIN FRITZ          GER  IXS-YART Yamaha                  Yamaha YZF R1          14.342
13 LEON HASLAM           GBR  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R     15.591
14 CHAZ DAVIES           GBR  Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R   22.917
15 KOTHA NOZANE          JPN  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1          24.924
16 CHRISTOHE PONSSON     FRA  Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1          30.155
17 ISAAC VINALES         ESP  Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR       30.249
18 JONAS FOLGER          GER  Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR          30.804
19 LEON CRESSON          BEL  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR       37.768
20 JASON URIBE           USA  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR       52.907
----------------------------------------Did not Finish--------------------------------------
RET ALESSANDRO DELBIANCO ITA  MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R     2 Laps
RET TITO RABAT           ESP  Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R   2 Laps
RET KAREL HANIKA         CZE  IXS-YART Yamaha                  Yamaha YZF R1          3 Laps

Tissot Czech Round WorldSBK 2021 Results Race 1:

1  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR  Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1       1'32.697 
   22 Laps = 92,664 Km in 34'14.370 Min. = 162,381 km/h.
2  SCOTT REDDING          GBR  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   0.040
3  ANDREA LOCATELLI       ITA  Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK  Yamaha YZF R1         13.838
4  MICHAEL RINALDI        ITA  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  16.650
5  AXEL BASSANI           ITA  Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R  16.935
6  GARRETT GERLOFF        USA  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         17.099
7  ALVARO BAUTISTA        ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    22.590
8  LEON HASLAM            GBR  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    24.728
9  TOM SYKES              GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         26.924
10 MARVIN FRITZ           GER  IXS-YART Yamaha                  Yamaha YZF R1         39.559
11 CHRISTOPHE PONSSON     FRA  Gil Motor Sport-Yamaha           Yamaha YZF R1         58.991
12 ISAAC VINALES          ESP  Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR      59.105
13 ALEX LOWES             GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR    1'21.929
14 KOTHA NOZANE           JPN  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1          1 Lap
--------------------------------------- Did not Finish--------------------------------------
RET JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      5 Laps
RET MICHAEL VAN DER MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         9 Laps
RET LORIS CRESSON         BEL  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR     12 Laps
RET TITO RABAT            ESP  Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R 13 Laps
RET JONAS FOLGER          GER  Bonovo MGM Racing                BMW M 1000 RR        16 Laps
RET CHAZ DAVIES           GBR  Team GoEleven                    Ducati Panigale V4 R 17 Laps
RET KAREL HANIKA          CZE  IXS-YART Yamaha                  Yamaha YZF R1        19 Laps
RET JAYSON URIBE          USA  OUTDO TPR Team Pedercini Racing  Kawasaki ZX-10RR     19 Laps
RET ALESSANDRO DELBIANCO  ITA  MIE Racing Honda Racing          Honda CBR1000 RR-R   20 Laps
2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |