image1

Wie wat en waar 2023: Tom Sykes met Puccetti Kawasaki terug in het WorldSBK…

Donny 03.09.2022 - 10:36

Het is een publiek geheim dat World Superbike star Tom Sykes eind 2021 het WorldSBK paddock tegen zijn wil verruilde tegen dat van het Brits Superbike kampioenschap.

De ex Yamaha, Kawasaki en BMW  fabrieksrijder is samen met de generatie Biaggi, Checa, Melandri, Rea en Davies één van de meest succesvolste Superbike coureurs en de Brit beëindigde tussen 2012 en 2017, met Kawasaki, elk seizoen in de Top drie!

Doch toen Sykes in Augustus 2021 op een volgens eigen zeggen niet “gentleman-like” manier van BMW te horen kreeg dat hij 2022 plaats moest maken voor zijn landsman Scott Redding had Sykes op dat moment weinig of geen alternatieven meer voor het seizoen 2022.  

Enigszins noodgedwongen vond de ex-wereldkampioen voor 2022 een zitje bij zijn vroegere werkgever Paul Bird (Ducati) doch de baardige Brit is tot dusver niet echt gelukkig met deze stap.

Na 21 races staat Sykes op een teleurstellende 15e plaats in het kampioenschap en is een 7e plaats op zijn favoriete Donington Park zijn beste raceresultaat tot dusver!

In stilte wordt er “gemonkeld” dat het MCE Ducati Racing Team (Paul Bird) überhaupt niet op de wensen van hun coureurs inspeelt en het team wat ondersteuning betreft over de gehele linie faalt!  

 

Zo helemaal ongelovelijk klinkt dat niet want ook Sykes teamgenoot en BSB houwdegen Joshua Brookes, in 2020 nog BSB kampioen met Ducati, is actueel 2e in de tussenstand en stond 2022 nog geen enkele keer op het podium!   

Hoe dan ook, Sykes is driftig op zoek naar een mogelijkheid om in 2023 terug te keren in het WorldSBK en het schijnt dat de sympathieke en goedlachse Brit intensive gesprekken voert met oa teameigenaar Manuel Puccetti (Kawasaki-Puccetti-Racing).

Feit is dat Kawasaki-Puccetti-Racing “Boss” Manuel Puccetti er de voorkeur aan schijnt te geven 2023 een ervaren coureur op zijn ZX-10RR te zetten en twee concrete namen op zijn “wenslijstje” heeft staan: Tom Sykes en de wereldkampioen van 2014 Sylvain Guintoli (Aprilia).

Tijdens een BSB (British Superbikes) event in het Engelse Cadwell Park gingen de geruchten das Sykes al voor het WorldSBK van 2023 zou hebben ondertekend en met (Puccetti) Kawasaki terugkeert in het WorldSBK?

De inmiddels 37 jarige Brit en Kawasaki vierden samen grote successen waaronder het winnen van de wereldtitel in 2013, 3 vicewereldkampioenschap titels, 114 podiums waaronder 34 zeges en 51 Superpole overwinningen!  


Omdat Sykes bij het officiële Kawasaki fabrieksteam niet ter discussie staat daar zowel Champ Rea alsook Alex Lowes daar vast in het zadel zitten heeft de Brit voor 2023 het Puccetti-team in het vizier genomen.

Het Italiaanse team is één van de weinige privéteams die de afgelopen tien jaar samen met oa Toprak Razgatlioglu overwinningen en podiumplaatsen wisten te veroveren.  

Tijdens het WorldSBK weekend in het Britse Donington Park voerde teameigenaar Manuel Puccetti gesprekken met beide voormalige wereldkampioenen Tom Sykes en Sylvain Guintoli.

<< We zijn een rijder nodig die van begin afaan sterke resultaten weet te boeken. >> aldus de Puccetti Boss. << Mijn sponsors, Kawasaki en ik zijn dringend sterke resultaten nodig en ik denk dat een ervaren coureur beter voor deze opgave geschikt is als een jonge onervaren coureur. >>

<< Ik ben oa in gesprek met Sykes maar we zijn niets overeen gekomen. >> aldus Puccetti tegen Speedweek. << Er is niets vastgelegd of toegezegd, ik heb zelfs nog niet met onze huidige rijder, Lucas Mahias, gesproken. >>

<< Lucas rijdt nu vier jaar voor mij maar waarschijnlijk zullen we na dit seizoen deze samenwerking beëindigen. Voor 2023 hebben we verschillende namen op tafel waaronder die van Tom. >>


<< We praten ook met Kawasaki Europe over verschillende opties doch actueel zijn de meesten op vakantie dus is er weinig beweging. >> aldus de teambaas.

<< Eind september weet ik meer en is alles wat concreter. Ons seizoen eindigt net voor december en we hebben de helft van het kampioenschap nog voor de boeg dus ook veel tijd. >>

<< Ik zal deze tijd dan ook goed gebruiken om de juiste beslissing te nemen. >>

 


<< Zeker is dat we 2023 één rijder bij de Superbikes en twee rijder in het Supersport Wereldkampioenschap zullen inzetten. >> neemt de Puccetti teamboss afscheid.

De grote vraag is inderdaad wat Kawasaki Europa zich voorstelt en gezien de voorgeschiedenis Sykes Kawasaki zijn de Brit zijn kaarten niet echt goed.

Zoals elk seizoen breekt halfweg het seizoen de "geruchtentijd" tijd uit wat op zich best wel interessant is maar waar ook veel "spookverhalen" in de wereld gezet worden, maar ook dat gaan we zien en beleven.
                                                                                                          
Dit is slechts het begin van de jaarlijkse “stoeltjesdans” en er kan zoveel gebeuren wat rijders aangaat, denken we alleen aan “bijna” tweevoudig Amerikaans Jake Gagne en wie weet wat er nog uit het MotoGP paddock komt “overwaaien”, een Remy Gardner bv...

Hieronder een lijst van die rijders/teams waar alles voor 2023 al in kannen en kruiken is en waar mooi te zien is dat er in de zogenaamde “independent” (privéteams) teams nog heel veel zitjes vrij zijn…

Zoals te zien op de foto hier rechts is Sykes helemaal klaar voor een WorldSBK comeback en wat donnyfoto.com betreft mag de Sykes return zijn doorgang vinden! 

Wie wat en waar 2023 de fabrieksteams:

Aruba.it Racing – Ducati:             Alvaro Bautista (ESP)      
                                      Michael Rinaldi (ITA)          
Kawasaki Racing Team WorldSBK:        Jonathan Rea (GBR)         
                                      Alex Lowes (GBR)    
Pata Yamaha with Brixx WorldSBK:      Toprak Razgatlioglu (TUR)  
                                      Andrea Locatelli (ITA)
Team HRC (Honda):                     Iker Lecuona (ESP)         
                                      Xavi Vierge (ESP)
BMW Motorrad WorldSBK Team:           Michael van der Mark (NED)
                                      Scott Redding (GBR)

Independent Teams:

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team:        Dominique Aegerter (SUI)???
                                      Jake Gagne??? (USA)
Bonovo Action BMW:                    Loris Baz (FRA)???        
                                      Garrett Gerloff (USA)???    
Motocorsa Racing (Ducati):            Axel Bassani (ITA)???
BARNI Spark Racing Team (Ducati):     Luca Bernardi (ITA)                     
Team GoEleven (Ducati):               Philipp Oettl (GER)
Kawasaki Puccetti Racing:             Sylvain Guintoli (FRA)???
                                      Tom Sykes (GBR) ???
Yamaha Motoxracing WorldSBK Team:     ???
MIE Racing Honda Team:                ???                                      
Orelac Racing Verdnatura (Kawasaki):  ???  
TPR Team Pedercini Racing (Kawasaki): ???
Gil Motor Sport-Yamaha:               ???














 






Foto credit: DONNFOTO.com (2 MCE Ducati)

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |