image1

Gouden tijdperk in het Superbike WK: Jonathan Rea trots daar een deel van te zijn…

Donny 23.08.2022 - 19:39

Het Superbike WK is anno 2022 spannender als dat we dat de laatste jaren gewend waren en wat het nog interessanter maakt is het feit dat drie rijders met verschillende nationaliteiten en verschillende motormerken het WK aanvoeren.

En ondanks dat zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea het moelijker heeft als ooit verheugd ook Rea zich dat het WorldSBK mediaal zo in het focus is geraakt.

We hebben van begin af aan een groot aantal spannende en spectaculaire races kunnen zien met in de hoofdrollen WK leider Alvaro Bautista (Ducati), Jonathan Rea (Kawasaki) en regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu (Yamaha).

De knalharde titanenstrijd tussen het boven genoemde trio geeft aan hoe hoog het niveau is in dit op “gewone” productiemotoren gebaseerde kampioenschap.

In 2022 zijn de races bijna onvoorspelbaar moeilijk in te schatten wat zich weerspiegelt in de actuele kijkcijfers die duidelijk zijn gestegen wat erop wijst dat het Superbike WK op actueel erg populair is.

In een gesprek met WorldSBK geeft Kawasaki star Jonathan Rea duidelijk aan dat hij trots is een deel van deze show te zijn.

 


<< In Donington stonden erg veel fans langs het circuit en het was geweldig om deel te zijn van deze geweldige show. Ook in Most waren aanzienlijk meer toeschouwers als nog een jaar geleden. >> bevestigt Champ Rea.

<< De situatie in het Superbike Wereldkampioenschap is actueel goed, iedereen praat erover en ik hoor vrienden en mensen uit andere kampioenschappen praten over onze races. >>

Jarenlang werd het Superbike Wereldkampioenschap duidelijk overschaduwd door een overweldigende MotoGP en werd door een aantal mensen misnoegend afgedaan als een soort tweede “divisie”.  

Het stoppen van MotoGP icoon Valentino Rossi en de langdurige blessure van MotoGP “god” Marc Marquez heeft zeker invloed op het stijgen van de kijkcijfers van het WorldSBK hoewel ook de MotoGP races interessant en spannend zijn!

Is de stijgende populariteit van het WorldSBK er misschien de oorzaak van dat de FIM, IRTA, MSMA en Dorna tijdens de MotoGP op de Oostenrijkse Red Bull Ring afgelopen weekend bekend maakten dat het MotoGP programma, net als het WorldSBK maar dan op zaterdag, zal worden uitgebreid met een sprintrace?



Hoe dan ook, het Superbike wereldkampioenschap krijgt eindelijk het respect dat het al lang heeft verdient!
<< Het kampioenschap krijgt meer en meer het respect wat het verdiend en dat helpt ons allemaal, ook ons coureurs. Natuurlijk, het is ons werk, maar tegelijkertijd gaat het ook om het entertainment. >> aldus Champ Rea.

<< 2022 hebben we drie totaal verschillende coureurs met verschillende nationaliteiten en verschillende motormerken die om het kampioenschap vechten, ik ben er dan ook terecht erg trots om een deel van dit kampioenschap te zijn. >> aldus Rea.

De Kawasaki star wist de afgelopen drie events, 9 races dus, geen enkele race meer te winnen en zijn laatste zege stamt dan ook uit Estoril/Portugal waar hij zondag (22 mei) zowel de TSP (Tissot Superpole) race als ook de tweede race wist te winnen. 

Daarna, in Misano, Donington en Most moest Rea steeds genoegen nemen met tweede en derde plaatsen, iets wat de WorldSBK fans en ook Rea zelf niet gewend zijn.

<< Net als in 2021 verwachtte ik in Most een moeilijk weekend en dat werd het ook. Na de zomerstop is er nog een evenement waar ik niet echt naar uitkijk maar op de rest van de circuits zouden we eigenlijk sterk moeten zijn. >>


<< Misschien zelfs sterker als de anderen! >> mijmert de Noord Ier en maakt tegelijkertijd een eerste tussenbalans na zes raceweekenden.  

Rea ging met 31 punten achterstand op Alvaro Bautista in de zomervakantie en ondanks dat hij in Most zijn voorsprong op Razgalioglu tot op 7 punten zag "krimpen geeft de Noord Ier zich optimistisch wat de tweede seizoenhelft betref. 

<< Ik heb een goed gevoel als ik over het kampioenschap, de nog komende races, de punten en het drieman gevecht nadenk. We zijn halfweg het seizoen en we zijn goed bij de muziek. >> reageert recordkampioen Rea.

<< Er vechten drie coureurs tegen elkaar om het kampioenschap waarbij een ieder zijn sterke dagen/circuits heeft. Ik heb aan het begin van het seizoen drie sterke weekenden gehad, de laatste drie weekenden waren inderdaad een stuk moeilijker. >>

<< Men praat eigenlijk altijd alleen maar over de laatste race, maar ik wil het grote geheel te zien. >> is Rea`s mening.  << Ik ben erg ontspannen en hou het gehele seizoen door alles nauwlettend in de gaten. >>

<< We zijn exact daar waar we moeten zijn. >> legt de Champ uit die echter continue bezig is Kawasaki onder druk te zetten om de Kawasaki ZX-10RR te verbeteren.  

<< Technisch moeten we ons, net als alle anderen dat doen, natuurlijk ook verbeteren maar ik ben zeer tevreden met het eerste deel van het seizoen. >>

Kawasaki ZX-10RR: Voor 2023 slechts een update voor 2024 dan een compleet nieuwe bike?

De actuele Kawasaki ZX-10RR werd dan wel in 2021 als zijnde een nieuwe ZX-10RR gehomologeerd doch realistisch gezien is het, sorry Kawasaki, een sterk gemodificeerde versie van dat model waar Champ Rea (en Tom Sykes) zeven maal wereldkampioen mee werden.

Als “nieuwe” ZX-10RR zou de nieuwe Kawasaki 15100 toeren mogen draaien doch omdat de FIM deze ZX-10RR niet als geheel nieuwe bike classificeerde mogen alle Kawasaki motoren niet meer dan 14.600 toeren draaien!  

Daarmee loopt Kawasaki duidelijk achter op de concurrentie: De Ducati`s mogen 16.100 rpm draaien gevolgd door Honda met 15.600 rpm, BMW met 15.500 rpm en Yamaha met 14.950 rpm.

Zonder Rea in bescherming te willen nemen besluipt niet alleen mij maar ook menig Superbike kenner/fan het vermoeden dat Kawasaki ten opzichte van Ducati & co technisch niet meer mee komt en dat Champ Rea het verschil uitmaakt en niet Kawasaki!


Logisch is dan ook dat voordat Rea zijn contract met Kawasaki Heavy Industries tot eind 2024 verlengde er heftig gediscuseerd werd wat de verder "ontwikkeling" van deze of een geheel nieuwe ZX-10RR betreft? 

Natuurlijk weet men bij Kawasaki dat de 35-jarige Brit nog steeds "succeshongerig" is en door wil gaan met als doel nog meer records te breken en een zevende titel te veroveren.

De belangrijkste vraag voor Rea was/is natuurlijk hoe Kawasaki denkt de volgende jaren hem een bike ter beschikking te stellen waarmee hij deze doelen bereiken kan? 

Nu is uit Japan echter “doorgesikkerd” dat er voor 2023 een nieuw homologatiemodel komt terwijl men voor 2024 een geheel nieuwe Superbike op het programma heeft staan.

Bonuspunten voor Rea: Hoewel het een publiek geheim is dat ik/wij geen grote Rea fans zijn, met alle respect voor zijn prestaties, scoorde de Brit in het Tsjechische Most 2022 zijn eerste 10 bonuspunten bij ons.  

Mijn Italiaanse collega/vriend fotograaf Mimo Maggiali vierde in Most zijn 80e verjaardag en tijdens een klein tête-à-tête van genodigden kwam de zesvoudig wereldkampioen avonds persoonlijk voorbij om een ontroerende Mimo persoonlijk te feliciteren, grote klasse Jonathan.

 De actuele WK Top 15 ziet er als volgt uit:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    298
2. JONATHAN REA         Kawasaki  267
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    260
4. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    148
5. MICHAEL RINALDI      Ducati    134
6. IKER LECUONA         Honda     127
7. AXEL BASSANI         Ducati    115
8. ALEX LOWES           Kawasaki  113
9. SCOTT REDDING        BMW       110
10.XAVI VIERGE          Honda      79
11.LORIS BAZ            BMW        65
12.GARRETT GERLOFF      Yamaha     55
13.PHILIPP ÖTTL         Ducati     40
14.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   31
15.LUCA BERNARDI        Ducati     23

Foto credit: DONNYFOTO.com

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |