image1

De "puntenpakkers" van Most 2022...

Donny 16.08.2022 - 6.15

Toprak Razgatlioglu grootste “Puntenverzamelaar” in Most/Tsjechië…

Een beetje later dan normaal, beetje vakantie, kijken we nog even terug op het laatste WorldSBK event in het Tsjechische Most om te zien wie de meeste WK punten mee in de zomervakantie namen.

1: Toprak Razgatlioglu (Yamaha) 57 punten: Al tijdens de eerste race op het Most circuit wekte regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu de indruk dat hij van vast plan was om na zijn hattrick in Engeland ook in het Tsjechische Most van plan was alle drie races te winnen.

Doch WK leider Alvaro Bautista wist daar na een bikkelhard gevecht met Rea en de Turk een stokje voor te steken door de eerste race op soevereine manier te winnen voor Razgatlioglu en Scott Redding.

Beide andere races gingen dan aan de altijd spectaculair maar toch ook wel soevereine rijdende Razgatlioglu zodat “Stoppie” 57 punten aan zijn puntenconto kon toevoegen waarmee hij net als al in Donington P1 op deze lijst inneemt.

In het WK klassement “verkleinde” de Yamaha factory rijder zijn achterstand op Jonathan Rea van 26 naar nog slechts 7 punten terwijl hij ook WK leider Alvaro Bautista 5 punten afsnoepte en zijn achterstand van 43 naar 38 punten terugschroefde.  

 

Razgatlioglu’s zeges in zowel de TSP (Tissot Superpole race) race alsook in de tweede normale race schrijft/leest zich simpel doch de 25 jarige Turk kreeg in Most geen puntje cadeau en moest in alle races hard in het gelag met zijn medestrijders Alvaro Bautista en Jonathan Rea en dit kampioenschap is nog lange niet beslist!

In het kort: Net als in het Britse Donington is"El Turco" ook de grote winnaar van Most...

2: Alvaro Bautista (Ducati) 52 punten: Middels een zege in de eerste race, een derde plaats in de TSP race en een tweede plaats in de afsluitrace neemt Alvaro Bautista de tweede plaats op de “puntenpakkerslijst” van Most in.

Met deze 52 punten vergrote de kleine Spanjaard zijn voorsprong op Rea van 17 naar 31 punten en ondanks dat hij zijn voorsprong op Toprak zag krimpen van 43 naar 38 punten behoord Bautista zeker bij de Most winnaars.

Bautista weet natuurlijk dat een Razgatlioglu in deze vorm ras terrein goed kan maken doch ook de Spanjaard kan waarschijnlijk nog een tandje toeleggen als het echt moet!

Zeker is wel dat we een heel bijzondere en spannende tweede seizoenhelft tegemoet gaan!


3: Jonathan Rea (Kawasaki) 38 punten:
Hoe raar het ook klinkt maar de zesvoudig wereldkampioen behoord ondanks zijn vierde plaats en twee podiumplaatsen (2e en 3e), iets waar veel andere coureurs levenslang van dromen, tot de verliezers.

Men kan Rea niet verwijten dat ie het wat inzet betreft niet heeft geprobeerd doch actueel schijnen, behalve in de Superpole die door de Champ gewonnen werd,  zowel Razgatlioglu alsook Bautista op een andere planeet te rijden.

Net als al in Donington (GBR) en Misano (ITA) wist de Noord Ier ook in Most geen enkele race te winnen en voelt hij inmiddels de hete adem van een ontketende Toprak Razgatlioglu, nog slechts 5 punten verschil, letterlijk in zijn nek.

4: Scott Redding (BMW) 31 punten: Na in Donington een derde plaats in de TSP race te hebben gepakt wist de excentrieke Brit in Most middels een derde plaats in de eerste race zijn eerste podiumplaats in een “normale” race voor BMW te veroveren.

Zijn derde plaats in de eerste race, een achtste plaats in de TSP (Tissot Superpole) race, en een vierde plaats in de tweede normale race leverden de Brit andermaal, net als in Donington, 31 kostbare WK punten op.

Redding bleef dan wel op de negende plaats in het WK klassement staan maar doch heeft met nu 110 punten de aansluiting gevonden bij WK 8e Alex Lowes (Kawasaki 113 Pt.), WK 7e Axel Bassani (Ducati 115 Pt en Honda piloot Iker Lecuona die als WK zesde 127 punten heeft.  

5: Axel Bassani (Ducati) 27 punten: 
De heftig naar een Ducati fabriekscontract solliciterende Italiaan behoort ook in Most tot één van de absolute winnaars en het lijkt slechts een vraag van tijd dat de soeverein rijdende Italiaan zijn eerste podium gaat pakken!

Na zijn 20 punten in Donington veroverde Bassani in Tsjechië opnieuw 27 kostbare WK punten waardoor hij aan een zieke (maag/darm virus) voorbij trok en zijn achterstand op de voor hem liggende Iker Lecuona (Honda) van 28 naar 12 punten reduceerde.

Ook in het zogenaamde independent klassement , privé rijder/team, deed Bassani goede zaken en vergrote hij zijn voorsprong op Loris Baz (BMW) van 28 naar maar liefst 50 punten!!!

De 23 jarige Bassani is niet alleen van plan om zijn land/merkgenoot Michael Rinaldi zijn vijfde WK plaats afhandig te maken maar ook diens plaats in het Ducati fabrieksteam.

Voor Bassani liep waarschijnlijk in Most andermaal alles volgens plan, zeker gezien het feit dat hij zijn achterstand op Rinaldi van 31 naar 19 punten terugbracht!

6: Andrea Locatelli (Yamaha) 24 punten: Andrea Locatelli, 2021 WK vierde en ook actueel WK vierde, was dit seizoen vast van plan de aansluiting bij het “Koningstrio” Bautista, Razgatlioglu en Rea te vinden doch hiervan is de 25 jarige Italiaan actueel

Sterker nog, ook in Tsjechië kwam de Yamaha factory rijder niet verder dan de plaatsen 8, 6 en 6 en de daarbij behorende 24 punten wat duidelijk te weinig is vooreen man met zijn inspiraties!

Locatelli is met 148 punten nog WK vierde doch achter hem komen een Michael Rinaldi (Ducati 134 Pt), Iker Lecuona (Honda 127 Pt)  en Axel Bassani met grote sprongen nader dus werk aan de winkel voor de Italiaan.

7: Michael Rinaldi (Ducati) 15 punten: Net als al in Donington kende Michael Rinaldi een wispelturig Most weekend zeker gezien zijn optimistische derde plaats in de Tissot Superpole.

 


Doch het kwam allemaal anders voor de 26 jarige Italiaan middels een matige 7e plaats in de eerste race, een 4e in de TSP race om zich daarna, op P3 liggend, in de tweede normale race zelf uit de race te crashen!

Consequenties heeft dit nog niet voor Rinaldi, het zij dan dat zijn grootste opponent in de strijd om eventueel een factory Ducati contract Axel Bassani hem in Most tot op 19 punten naderde.
8: Iker Lecuona (Honda) 11 punten:
  WorldSBK rookie Iker Lecuona, WK zesde 127 punten, was tot aan de tweede race van Most de enige coureur die 2022 in alles races in de Top 10 wist te finishen.

Tijdens de zaterdag race scoorde de Spanjaard nog een 8e plaats om zich in de TSP race zondag nog als 7e voor de tweede zondagrace te kwalificeren die de HRC rijders echter, op P8 rijdend, middels een defecte achterband moest opgeven.

Lecuona kwam en verliet Tsjechië als WK zesde doch moest toezien dat de Italiaan Axel Bassani zijn achterstand op hem verkleinde van 28 naar 12 punten terwijl zijn achterstand op Rinaldi zich vergrote van 3 naar 7 punten!

9: Philipp Oettl (Ducati) 11 punten:  De Top 10 der “puntenpakkers” eindigt met drie rijders die alle drie 11 punten meenemen uit Tsjechië namelijk Iker Lecuona, Philipp Oettl (Ducati) en de Fransman Lucas Mahias (Kawasaki).

Oettl en Mahias kwamen respectievelijk als WK 13e en 14e kwam naar Tsjechië en verlieten het land ook zo met het verschil dat de Duitser zijn achterstand op WK 12e Garrett Gerloff wist te reduceren van 19 naar 15 punten.


10: Lucas Mahias (Kawasaki) 11 punten:
Oettl en Mahias kwamen respectievelijk als WK 13e en 14e kwam naar Tsjechië en verlieten het land ook zo met het verschil dat de Duitser zijn achterstand op WK 12e Garrett Gerloff wist te verkleinen van 19 naar 15 punten.

11: Xavi Vierge (Honda) 10 punten: Middels een P15, en P10 en een zevende plaats in de laatste race boekte WorldSBK rookie Xavi Vierge 1o kostbare WK punten en consolideerde daarmee zijn 10 plaats in het WK 2022.12: Luca Bernardi (Ducati) 8 punten:
Met 8 WK punten in Most behoord Luca Bernardi, 2x P14 en een tiende plaats in de laatste race, zeker tot de winnaars. De San Marinees zijn 10e plaats in de tweede race is zijn beste resultaat tot dusver en brengt hem tevens terug in de WK 15.

13: Alex Lowes (Kawasaki) 7 punten: Andermaal een tragisch weekend kende de Brit Alex Lowes die middels een 9e plaats in de eerste race  7 punten wist te vergaren.

De Brit werd geplaagd door een heftig maag en darm virus en trok zich tijdens de TSP race terug om daarna niet meer te rijden waardoor hij zijn 7e WK plaats verloor aan Axel Bassani.

14: Garrett Gerloff (Yamaha) 7 punten: Garrett Gerloff, in de trainingen altijd Supersnel, behoord met zijn “slechts” 7 punten in Most opnieuw tot de verliezers.

De Amerikaan, 10e, 9e en 18 (lekke band) wist opnieuw niet echt te overtuigen en de WK 7e van 2021 is schijnbaar niet in staat dit te herhalen en neemt actueel de 12e plaats in het WK in.

Ook voor het “tweede Yamaha” team is dit duidelijk te weinig en Gerloff schijnt op een “wakkelige” stoel te zitten doch Gerloff 2023 wordt voor 2023 in verbinding gebracht met het Duitse Bonovo Action BMW team!

15: Loris Baz (BMW) 5 punten: Hoe jammer het ook mag zijn maar ook Loris Baz behoord tot de verliezers van Most.

De Fransman kwam in Most niet verder dan 2 elfde plaatsen en bleef in de afsluitrace, crash in ronde 4, puntloos.

Baz loopt als WK elfde, 65 punten, inmiddels al 45 punten achter op WK negende Scott Redding terwijl Xavi Vierge, als WK tiende, 14 punten voor de BMW rijder staat.

Ook in de titelstrijd om het zogenaamde independent klassement, beste privé rijder/team, moet Baz steeds meer terrein prijsgeven op de jonge Axel Bassani en actueel loopt de Fransman al 50 punten achter op de Italiaan!

In Tsjechië wisten maar liefst 20 van de 25 gestarte rijders punten punten te scoren: De laatste punten gingen aan Roberto Tamburini (Yamaha 5Pt), Hafizh Syahrin (Honda 4 Pt) , Kotha Nozane (Yamaha 3 Pt) Peter Hickman (BMW 2 Pt) en de Argentijn Leandro Mercado (Honda) nam één puntje mee uit Tsjechië!

Helemaal puntloos bleven: Eugene Laverty (BMW), Christophe Ponsson (Yamaha), Oliver Konig (Kawasaki) en beide Wildcard rijders Michal Prasek (BMW) en Ryan Vickers (Kawasaki).

De “puntenpakkerslijst” van Most ziet er als volgt uit:   

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha     57
2. ALVARO BAUTISTA      Ducati     52
3. JONATHAN REA         Kawasaki   38
4. SCOTT REDDING        BMW        31
5. AXEL BASSANI         Ducati     27
6. ANDREA LOCATELLI     Yamaha     24
7. MICHAEL RINALDI      Ducati     15
8. IKER LECUONA         Honda      11
9. PHILIPP ÖTTL         Ducati     11
10.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   11
11.XAVI VIERGE          Honda      10
12.LUCA BERNARDI        Ducati      8
13.ALEX LOWES           Kawasaki    7
14.GARRETT GERLOFF      Yamaha      7
15.LORIS BAZ            BMW         5
16.ROBERTO TAMBURINNI   Yamaha      5
17.HAFIZH SYAHRIN       Honda       4
18.KOTHA NOZANE         Yamaha      3
19.PETER HICKMAN        BMW         2
20.LEANDRO MERCADO Honda 1

De actuele WK Top 15 na Most:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    298
2. JONATHAN REA         Kawasaki  267
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    260
4. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    148
5. MICHAEL RINALDI      Ducati    134
6. IKER LECUONA         Honda     127
7. AXEL BASSANI         Ducati    115
8. ALEX LOWES           Kawasaki  113
9. SCOTT REDDING        BMW       110
10.XAVI VIERGE          Honda      79
11.LORIS BAZ            BMW        65
12.GARRETT GERLOFF      Yamaha     55
13.PHILIPP ÖTTL         Ducati     40
14.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   31
15.LUCA BERNARDI        Ducati     23

WK Top 15 voor Most/Tsjechië 2022:

1. ALVARO BAUTISTA      Ducati    246 
2. JONATHAN REA         Kawasaki  229
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU  Yamaha    203
4. ANDREA LOCATELLI     Yamaha    124
5. MICHAEL RINALDI      Ducati    119
6. IKER LECUONA         Honda     116
7. ALEX LOWES           Kawasaki  106
8. AXEL BASSANI         Ducati     88
9. SCOTT REDDING        BMW        79
10.XAVI VIERGE          Honda      69
11.LORIS BAZ            BMW        60
12.GARRETT GERLOFF      Yamaha     48
13.PHILIPP OETTL        Ducati     29
14.LUCAS MAHIAS         Kawasaki   20
15.EUGENE LAVERTY       BMW        18

Foto credit: DONNYFOTO.com


2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |