image1

Marco Melandri GRT Yamaha: Door het oog van de naald!

Zo heel eenvoudig kwam de deal Melanddri/GRT Yamaha niet tot stand...

Na de Superbike finale in het Arabische Qatar scheen het doek voor WorldSBK star Marco Melandri gevallen te zijn. Immers de Ducati principale besloten, ondanks Melandri’s 2 overwinningen en 8 podiumplaatsen in 2018, dat de geroutineerde Italiaan 2019 plaats moet maken voor MotoGP coureur Alvaro Bautista.

Melandri pokerde zelf ook al een hele tijd voordat Ducati de deal met Bautista sloot wat achteraf gezien niet echt in zijn voordeel is geweest.

Melandri zette alles op één kaart en was er heilig van overtuigd dat hij 2019 in het nieuwe Yamaha satellieten team van Mirko Giansanti (GRT) onderdak zou vinden. Deze gok pakte echter verkeerd uit voor Melandri. 

Het GRT team, tot dusver in het FIM WorldSSP 600 onderweg, maakte echter ook een fout die consequenties zou hebben.

Toen GRT namelijk hun plannen aan de Dorna voorstelden om 2019 in de Superbikes op te stijgen was Marco Melandri een vast bestanddeel in deze plannen!

Echter nadat de Dorna hun “goedkeuring” hadden uitgesproken over deze plannen kristalliseerde het GRT team zich als soort van talentscout die jonge rijders een kans wilden geven!

Hier werd het woord bij de daad gevoegd en GRT contracteerde samen met Yamaha onmiddellijk de kersverse WorldSSP 600 wereldkampioen Sandro Cortese voor 2019.


Een aanbod wat de Duitser natuurlijk dankbaar aannam. Daarmee was Melandri op dat moment “out” omdat de stand van zaken op dat moment zo was dat GRT Yamaha 2019 met slechts één bike aan het Superbike WK zouden deelnemen! 

<< Het GRT team is het team waarin Yamaha jonge talenten uit bv de Supersport een kans wil geven zich in het WorldSBK te bewijzen. >> waren de woorden van Yamaha racechef Andrea Dosoli.

Hier hielp ook de hechte vriendschap die er tussen Dosoli en Melandri bestaat niet meer.



Dat deze gang van zaken bij de Dorna in het verkeerde keelgat schoot moge duidelijk zijn. Vooral het feit dat de kleine man uit Ravenna één van de bekendste en beroemdste Superbike coureurs ter wereld is speelt voor de Dorna natuurlijk een grote commerciële rol!

<< We helpen het GRT team graag om in de Superbikes te komen. >> aldus Dorna sportdirecteur Gregorio Lavilla, << Natuurlijk hebben wij, de Dorna, aanvangs de verhandelingen met de GRT verantwoordelijken gevraagd wie de rijders voor 2019 gaan worden. >>

<< Tijdens deze gesprekken viel zijdens het GRT Yamaha team steeds de naam Marco Melandri. >>

Zo kwam het GRT team steeds meer onder druk te staan door oa de Dorna, een aantal “Melandri belanghebbenden” en waarschijnlijk Yamaha hoofdsponsor Pata.

Ook de Dorna beseft zich natuurlijk dat een Superbike WK zonder beroemdheden zoals een Melandri gif is voor het WorldSBK image!

Met zekerheid zou ook de grootste en belangrijkste Italiaanse Sportzender Mediaset afgehaakt hebben waarbij het voor de Dorna om miljoenen gaat!

Zo keerde het tij zich langzaam maar zeker ten gunste van Marco Melandri met als resultaat dat we de inmiddels 36 jarige Melandri 2019 op een GRT Yamaha in actie zullen zien. Ook goed zo eerlijk gezegd.

Er zijn maar weinig coureurs die een betere staat van diens kunnen voorleggen als Melandri.

Van zijn 153 verreden races stond de kleine Italiaan met Yamaha, BMW, Aprilia en Ducati maar liefst 72 keer op het podium waarvan 22 keer als overwinnaar! 21 keer reed "Machio" de snelste race ronde en won 4 keer de Superpole.

<< Marco is bijzonder waardevol voor het WorldSBK en wij zijn blij coureurs van zijn formaat te hebben.>> aldus Dorna’s Gregorio Lavilla. << Daarbij hebben we Melandri niet meer geholpen als bv een Fores, Laverty of een Torres en alle anderen. Dat heeft met respect te doen. Iedereen weet dat het altijd de rijder is die een project waardevoller maakt. >>

Aanvankelijk zou het GRT team 2019 met slechts één Yamaha R1 uitrukken omdat er voor een tweede Yamaha/coureur geen budget was. Doch later vond men schijnbaar toch voldoende geld om 2019 met twee Yamaha’s uit te rukken.

Daarbij ondersteunt Yamaha het GRT Team niet alleen met materiaal, Yamaha betaald ook de salarissen van beide coureurs. Dus bepaald Yamaha ook wie er wel of niet op een R1 zitten 2019!

Voordat Cortese werd gecontracteerd was er sprake van dat de Fransman Lucas Mahias voor GRT de R1 zou gaan bemannen.

Doch de WorldSSP 600 wereldkampioen van 2017 en vicewereldkampioen van 2018 besloot op korte termijn om voor veel geld over te stappen naar Puccetti Kawasaki om in 2019 samen met “de Groenen”  te proberen opnieuw de wereldtitel in het WorldSSP 600 te veroveren.

Na het "afzeggen" van Mahias kwamen Federico Caricasulo of Florian Marino in aanmerking voor deze plaats in het SBK team doch zover kwam het dus niet.

In dit geval schijnt de Dorna het laatste woord gehad te hebben en begreep de Dorna eindelijk hoe waardevol een man als Marco Melandri voor het Superbike WK is.

De snelle maar onconstante “jonge wilde” Federico Caricasulo wordt waarschijnlijk in het Team GMT94 getransfereerd voor nog een jaar WorldSSP 600.

Zo komt het dat we Melandri 2019 op een Yamaha R1 in actie zullen zien en dat met hetzelfde materiaal als beide officiële fabriekscoureurs Michael van der Mark en Alex Lowes.

Hoofdsponsor Pata, Italiaanse marktleider in chips, ondersteunt financieel het Melandri/GRT project en wil samen met Melandri het middelpunt van de media vormen.

Ook mineraalolie concern Eni ondersteunt de 22 voudige WorldSBK racewinnaar uit Ravenna en mag de Dorna nu weer hopen dat ze hun contract met de veelbekeken Italiaanse TV zender Mediaset kunnen verlengen.

 


Hier nog even de stand van zaken wat coureurs voor 2019 betreft:

Kawasaki Racing Team WorldSBK:       Jonathan Rea         (GBR)   Leon Haslam     (GBR)
Aruba.it Racing Ducati:              Chaz Davies         (GBR)   Alvaro Bautista (ESP)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team:  Michael vd Mark     (NED)   Alex Lowes      (GBR)
SMR Shaun Muir Racing BMW:           Markus Reiterberger (GER)   Tom Sykes       (GBR)
Kawasaki Puccetti Racing:            Toprak Razgatlioglu (TUR) 
Team Pedercini Kawasaki Racing:      Gabriele Ruiu       (ITA)   ???
GRT Yamaha:                          Sandro Cortese      (GER)   Marco Melandri  (ITA)
Barni Racing Team Ducati:            Michael Rinaldi     (ITA)
Honda Moriwake Althea Team:          Leon Camier         (GBR)   Ryuichi Kiyonari(JAP)
Alessandro Delbianco (ITA)
Orelac Racing VerdNatura:            Leandro Mercado ?   (ARG)        
Team GoEleven Ducati:              Eugene Laverty      (ESP)
Ducati-Team Motocorsa Lorenzo Zanetti     (ITA) Alleen Europese races

Foto Gregorio Lavilla: WorldSBK.com
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |