image1

Van der Mark en Rea over 3 races in 2019...

Michael van der Mark (Yamaha): << Het gaat om de fans. >>

Het WK Superbikes heeft na de overname door de Dorna eind 2012 veel veranderingen ondergaan. Aanvangs heerste er een vlaag van wantrouwen tegen de Spaanse organisator die immers ook de scepter zwaait in de MotoGP!

Velen waren bang dat de Dorna het Superbike gebeuren wou gebruiken om de MotoGP nog verder op de voorgrond te dringen!

Echter gaandeweg de laatste jaren verbeterde de Dorna deels de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het WorldSBK en namen de toeschouweraantallen toe.

Dat de races er niet mooier op zijn geworden door een overheersende Jonathan Rea (Kawasaki) kan ook de Dorna niets aan doen. Ook de nieuwe regels konden Rea en Kawasaki niet stoppen om hun vierde wereldtitel op rij te veroveren. 

Men moet niet alles wat de Dorna zich aan nieuwe regels en wetten heeft laten invallen goed vinden natuurlijk.

Aan de andere kant kan men de Dorna niet verwijten dat ze stil hebben gezeten en zich niets hebben laten invallen om de races spannender en interessanter voor de WorldSBK fans te maken.

In 2019 worden er ipv twee zelfs drie races gereden, hoe dit er precies gaat uitzien is nog niet gecommuniceerd. Onder de Superbike coureurs heersen erg gemengde gevoelens wat het rijden van 3 races betreft. Een aantal coureurs zijn er tegen, een aantal zijn er voor.

Pata Yamaha Official WorldSBK Team topper Michael van der Mark ziet deze jongste ontwikkelingen positief tegemoet en ziet nieuwe kansen en mogelijkheden in deze "vernieuwing".

De WK derde van dit seizoen verheugt zich nu al op het komende seizoen met drie races per weekend.

<< Het gaat hier niet om ons, het gaat om de toeschouwers, en de meerheid van de fans wouden een derde race. >> aldus de snelle Nederlander in een gesprek met het Duitse Speedweek.

<< De mensen willen races zien, en wij houden ervan races te rijden ook als het een sprintrace is. Voor ons en voor de fans wordt het zeker erg interessant. >>


<< De eerste paar weekends zullen de sprintraces voor wat opwinding en verrassingen zorgen omdat iedereen eraan wennen moet, maar ik vind het idee goed. >>

<< Ik zou graag de eerste zijn die alle drie races in één Superbike event weet te winnen, proberen doe ik het. >>

2018 debuteerde het WorldSBK in Argentinië, in 2020 is het de beurt aan Lake Torrent in Noord Ierland om te debuteren. Van der Mark is een voorstander van nieuwe circuits in de WorldSBK kalender en houdt van de afwisseling die dat met zich meeneemt.
 
<< Ik vindt mooi om op nieuwe circuits te rijden. Ik denk dat het een goede zaak is een steeds veranderende kalender te hebben. >> zo de 26 jarige Nederlander verder.

<< Het zou trouwens heel erg jammer zijn als we Laguna Seca (USA) niet meer in de kalender zouden hebben. Daar heerst een heel speciale atmosfeer. >>

<< Aan de andere kant was het debuut in Argentinië ook fantastisch. Een nieuw land, nieuwe fans en veel publiek. >>

Dat de meningen verdeeld zijn blijkt wel uit de reactie van regerend en viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea.

<< Als ik heel eerlijk moet zijn vind in een sprintrace een absolute catastrofe. >> was de eerste reactie van de Kawasaki Champ. <<  Voor mij bestaat een Superbike weekend uit twee races. >>


<< Deze lange traditie te veranderen voelt voor mij zeldzaam aan. Anderzijds hou ik van het rijden van races en wil het liefst niets anders doen dan races rijden. Zo gezien zijn drie races niet slecht. >>

<< Ook al is het een kortere race dan kunnen we die quasi als een extra training voor de tweede race gebruiken >>

Wat Rea meer zorgen baart is de bestaande regel van één motorfiets per coureur. Natuurlijk beschikken de (meeste) teams over een tweede motorfiets doch die mag pas ingezet worden als de eerste echt helemaal in puin is! 

 

<< In zo'n sprintrace wordt vaak veel agressiever gereden waardoor het om de een of andere manier veel spannender wordt. >> peinst de 31 jarige Noord Ier.

<< Wat gebeurd er als ik tijdens de sprintrace men motor totallos rij? Ik vind dat we over twee motoren moeten kunnen beschikken. Hoe dan ook, voor de fans is een derde race natuurlijk fantastisch. >>

Of de fans en de rijders nu wel of niet op een derde race zaten de wachten is een open vraag. Persoonlijk denk ik dat het beter was geweest om gewoon weer op zondag beide races te verrijden!

Een sprintrace was misschien mooi geweest ipv de Superpole of na de Superpole....We gaan het zien 2019!

 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |