image1

Portimão/Portugal 2018 race 2: Jonathan Rea opnieuw heer en meester...

WK leider Jonathan Rea bevestigd-zijn-alleenheerschappij-in-race-2 en verlaat Portugal met zeven overwinningen op rij, zijn beste serie in zijn WorldSBK carrière...

Kawasaki fabrieksrijder Jonathan Rea toonde ook tijdens de tweede race op het Autodromo Internacional do Algarve zijn absolute klasse en won hier ook de tweede race.

Daarmee won de Noord Ier niet alleen zeven races achterelkaar maar ook zijn derde "dubbel" op rij. Als extra komt daar zijn zevende overwinning op rij in Portimão nog bij!

Voor de zondag werd er door de Dorna het waarschijnlijk nieuwe tijdschema voor 2019 gehandhaafd en reden de Superbikes deze keer de laatste race op deze zonnige en erg warme zondag.

Tweederde van deze race vochten WK leider Jonathan Rea en vicewereldkampioen Chaz Davies (Ducati) een heftige en af en toe adembenemend duel met elkaar uit.

Uiteindelijk besliste Rea ook deze race in zijn voordeel en mochten na de race Michael van der Mark (Yamaha) en Marco Melandri (Ducati) als tweede en derde mee op het podium.

Middels de veranderde startregeling mocht Chaz Davies vanaf de pole vertrekken om vervolgens ook als eerste uit de eerste ronde terug te komen met in zijn kielzog reed Tom Sykes (Kawasaki).

Aanvankelijk was het WorldSBK debutant Michael Rinaldi (Ducati) die op de derde plaats reed ook Rinaldi werd de eerste ronde al een prooi voor de vanaf P9 naar voren gekatapulteerde Jonathan Rea die gelijk daarna het gaatje naar Sykes dichtreed. 
Al in tweede ronde schoof Rea zich dan aan Sykes voorbij om de jacht op Davies te openen en zich een heftig duel ontspon tussen beide aartsrivalen. Er werd met harde bandages gereden en dit duel ontpopte zich harder als het de wereldkampioen lief was.

Ontelbare keren werd er van positie gewisseld zonder daarbij terughoudend te zijn! Pas in de 12e ronde wist Rea na een foutje van Davies definitief de leiding te nemen.

In het tumult van dit gevecht slopen Marco Melandri (Ducati) en de van P7 gekomen Michael van der Mark (Yamaha) steeds dichterbij en begonnen daarna gelijk druk uit te oefenen op beide leiders Davies en Rea.



Davies, waarschijnlijk afgeleid door de pijn aan zijn nog steeds niet fitte rechterschouder, ging in de 13e ronde opnieuw een keer wijd waardoor zowel Melandri als ook van der Mark binnendoor konden glippen.

Sterker nog, van der Mark casseerde aan de binnenkant zowel Davies als ook Melandri en begon het gaatje naar leider Rea dicht te rijden!

Hadden we een beetje gehoopt op een herhaling van Assen en Donington waar Rea en van der Mark mooie duels uitvochten was de Pace van Rea deze race te hoog en constant en zag van der Mark geen kans om aan Rea voorbij te komen.

Rea finishte dan ook knap met 1.189 sec voorsprong op de Yamaha coureur terwijl Marco Melandri 2,813 seconde later als derde over de finish kwam.

En zo blijft Jonathan Rea sinds Laguna Seca/USA ongeslagen terwijl Marco Melandri en Michael van der Markbeiden na de laatste 2 events, Misano en Portimão, 3 keer op het podium stonden.

Davies, zoals gezegd geplaagd door zijn geblesseerde schouder, moest op het laatst nog alle zeilen bijzetten om zijn vierde plaats voor Tom Sykes in zekerheid te brengen wat hem uiteindelijk met het verschil van 0.240 ook lukte.



Achter Tom Sykes wist Lorenzo Savadori (Aprilia) zich na zijn crash in de eerste race enigszins te revancheren met een prima zesde plaats.

Savadori wist ook zijn Aprilia teamgenoot en Portimão Superpole winnaar Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia) als zevende achter zich te laten. Vanaf Savadori op P6 bedroeg de afstand naar winnaar Rea echter al meer dan 10 seconden!

 


Ducati junior talent Michael Ruben Rinaldi scoorde met zijn 8e plaats niet opnieuw alleen veel WK punten maar was tevens ook beste Independent (privé) rijder.

De jonge Italiaan liet routiniers als Loris Baz (BMW) op P9 en Xavi Fores op P10 achter zich. Laatstgenoemde 4 rijders kwamen overigens binnen 2 seconden over de finish gereden.  

Dat dit niet het weekend van Alex Lowes (Yamaha) zien we aan zijn elfde plaats in deze tweede race. Jake Gagne (Honda), Jordi Torres (MV Agusta), Leon Camier (Honda) en Leandro Mercado (Kawasaki) verdeelden de laatste kostbare WK punten onder zich.

Deze tweede race finishten 17 rijders. Beide Kawasaki rijders Toprak Razgatlioglu en Román Ramos crashten uit de race.

Jakub Smrz parkeerde in de 13e ronde zijn Yamaha R1 met technische problemen voortijdig in de Guandalini box.

Met zijn twee overwinningen in Portugal creëert jonathan Rea zijn eerste twee matchballen voor de volgende race van 28 t/m 30 september in het Franse Magny Cours.

Behalve de regerend wereldkampioen deden ook Michael van der Mark en Marco Melandri goede zaken in Portugal.

 

WK derde Michael van der Mark verkleinde zijn achterstand op WK tweede Chaz Davies van 27 naar 20 punten terwijl Marco Melandri nog slechts 11 punten ontbreken op de vierde plaats van Tom Sykes!

Volgend weekend, van 28 t/m 29 september vind op het Circuit de Nevers Magny-Cours in Frankrijk alweer de laatste Europa race plaats daarna gaat het voor de seizoenfinale eerst naar Argentinië en daarna naar het Arabische Qatar.

 

 

De actuele Top 6 na Portugal:

1.JONATHAN REA           Kawasaki   420
2.CHAZ DAVIES            Ducati     304
3.MICHAEL van der MARK   Yamaha     284
4.TOM SYKES              Kawasaki   240
5.MARCO MELANDRI         Ducati     229
6.ALEX LOWES             Yamaha     204

WorldSBK Portimão/Portugal 2018 Results Race 2:

1  JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WSBK      Kawasaki ZX-10RR     1'42.444 
   20 Laps = 91,840 Km in 34'25.661 min. = 160,057 km/u

2  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team    Yamaha YZF R1           1.189
3  MARCO MELANDRI         ITA Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R       2.813
4  CHAZ  DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R       4.594
5  TOM SYKES              GBR Kawasaki Racing Team WSBK      Kawasaki ZX-10RR        4.834
6  LORENZO SAVADORI       ITA Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF        11.417
7  EUGENE LAVERTY         IRL Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF        11.732
8  MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA Aruba.it Racing - Junior Team  Ducati Panigale R      12.507 PR
9  LORIS BAZ              FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team    BMW S 1000 RR          12.741
10 XAVI FORES             ESP Barni Racing Team              Ducati Panigale R      18.973 PR
11 ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team    Yamaha YZF R1          20.244
12 JAKE GAGNE             USA Red Bull Honda WSBK Team       Honda CBR1000RR        20.943
13 JORDI TORRES           ESP MV Agusta Reparto Corse        MV Agusta 1000 F4      23.395
14 LEON CAMIER            GBR Red Bull Honda WSBK Team       Honda CBR1000RR        31.216
15 LEANDRO MERCADO        ARG Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR       32.183 PR
16 YONNY HERNANDEZ        COL Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR       33.076 PR
17 PJ JACOBSEN            USA TripleM Honda WSBK Team        Honda CBR1000RR        45.173 PR
--------------------.-----------------Race niet beëindigt------------------------------------
   JACUB SMRZ             CZE Guandalini Racing              Yamaha YZF R1          7 Laps PR
   TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Kawasaki Puccetti Racing       Kawasaki ZX-10RR       8 Laps PR
   ROMAN RAMOS            ESP Team GoEleven Kawasaki         Kawasaki ZX-10RR      11 Laps PR
PR = Privé rijder/team

 

 

 

 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |