image1

Max Biaggi officieel Aprilia ambassadeur...

Met Max Biaggi meer arrangement van Aprilia in het WorldSBK?

Max Biaggi en Aprilia zijn twee namen met veel motorsport geschiedenis. De charismatische Italiaan vierde zijn grootste successen op motorfietsen van Aprilia.

Afgelopen week werd de tweevoudig Superbike wereldkampioen tot Aprilia ambassadeur uitgeroepen.

Tot dusver deed Biaggi af en toe eens wat promotiewerk voor Aprilia doch in de toekomst zullen we de MotoGP en WorldSBK star als officiële boodschapper voor het uit Noale stammende motormerk in actie zien.

De inmiddels 47 jarige in Monaco wonende Biaggi zal wereldwijd voor Aprilia onderweg zijn en wie weet komt deze relatie van Biaggi en Aprilia het Superbike gebeuren ten goede en verhoogd de fabriek uit Noale hun arrangement in het WorldSBK.

Het is geen geheim meer dat Aprilia zich de laatste jaren bijna uitsluitend op de MotoGP concentreert.

Dit tot grote ergernis van Milwaukee teameigenaar Shaun Muir van het Milwaukee Aprilia Team die, ondanks dat men een vermogen aan Aprilia heeft betaald, eigenlijk alleen staat wat de ontwikkeling van de prachtige Aprilia RSV 4 RF betreft!

Zoals al gezegd is Biaggi één van de meest succesvolle Aprilia rijders ooit. Met het winnen van het Italiaanse 125 cc kampioenschap (Honda?) in 1990 begon de glansrijke carrière van de als  humeurig bekend staande Italiaan.

Het jaar erop in 1991 wonnen Max en Aprilia het Europees kampioenschap 250 cc, hun eerste gemeenschappelijke titel.

Toen volgden een paar minder opvallende jaren in het 250 cc WK. Dat wil zeggen dat de snel lerende Biaggi in 1992 met Aprilia WK 5e werd, een jaar later, 1993, werd de Romer met Honda 4e.

In de jaren 1994, 1995, 1996 en 1997 won Biaggi het 250 cc WK maar liefst 4 keer op rij! De eerste 3 met Aprilia, de vierde op Honda.

Van de 250 cc ging het daarna door naar de toenmalige 500 cc klasse waar Biaggi met Honda en Yamaha drie keer vicewereldkampioen werd en één keer WK derde!


In 2002 moesten de 500 cc tweetact machines plaats maken voor de 1000 cc viertact motoren en kreeg de naam MotoGP.

Zijn eerste MotoGP jaar in 2002 beëindigde Biaggi op Yamaha als vicewereldkampioen, de beide jaren erna, 2003 en 2004 beëindigde hij als WK derde!

In 2007 had de Italiaanse vedette genoeg van de MotoGP (of van Rossi) en stapte over naar het WK Superbikes waar hij zijn debuutjaar met een Alstare Suzuki WK als WK derde beëindigde. In 2008 stapte Biaggi over naar het Sterilgarda Ducati Team maar dat bleek een miskleun te zijn en kwam hij niet verder dan P7 in het WK.

 In 2009 keerde Biaggi terug naar Aprilia en begon samen met de fabriek uit Noale aan de ontwikkeling van de prachtige Aprilia RSV 4 RF.

Aan het eind van 2010, zijn tweede Aprilia seizoen, vierde de excentrieke Biaggi zijn eerste WorldSBK titel voor en met Aprilia daar het ook voor Aprilia de eerste World Superbike titel was.

In 2011 scoorde Biaggi met Aprilia, dit ondanks veel blessureleed, een derde plaats in het WK. In 2012 pakte de toen 39 jarige veteraan opnieuw de WK titel samen met Aprilia.

Bijna had de Brit Tom Sykes (Kawasaki) het Biaggi/Aprilia feestje bedorven, het verschil tussen Biaggi en Sykes bedroeg toen slechts een half WK puntje en het WK werd pas in de tweede en laatste race van het seizoen race in het Franse Magny cours pas beslist!

Men kan stellen dat er weinig coureurs zijn die zoveel tot de successen van Aprilia hebben bijgedragen als Max Biaggi. Drie wereldtitels in de 250 cc en twee Superbike titels vierden Biaggi en Aprilia samen.

<< Dat was een heel belangrijke tijd voor Aprilia en ook voor mij. Nu kruizen onze wegen zich opnieuw. >> verheugd de Italiaan zich op zijn nieuwe opgave voor Aprilia.

De komst van de charismatische Biaggi komt echter op een tijdstip waar Aprilia hun focus op de MotoGP gericht hebben en niet op de Superbikes. Het wordt beslist interessant te zien hoeveel invloed Biaggi kan nemen richting Superbikes.

 

 

<< Als echte liefhebber van deze sport heb ik de verrichtingen van het MotoGP project in het oog en zie dat dit project veel potentieel heeft.>>

Verdedigd Biaggi het MotoGP project doch verwijst er ook hoe belangrijk de ontwikkeling van de "gewone" productiemotoren is:

<< Aprilia groeit en ontwikkeld tijdens het racen en deze nieuwe ervaringen worden in onze motoren omgezet zodat die altijd het karakter van Aprilia Racing in zich dragen. >>

<< Ik ben er trots op dat ik mijn ervaring inbrengen kan om een Italiaans merk voorwaarts te helpen in hun ontwikkeling. >>

                                                                        Max Biaggi`s loopbaan in cijfers.

 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |