image1

Kawasaki: Leon Haslam als Rea motivator?

Kawasaki Racing Team WorldSBK: Tom Sykes gaat Leon Haslam komt...

Een paar dagen voor de meest prestigerijkste race van het jaar, de Suzuka Eight Hours, maakte Kawasaki bekend dat de Brit Leon Haslam 2019 de Kawasaki box met drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea zal delen.

Intussen hebben Michael van der Mark, Alex Lowes en de Japanner Katsuyuki Nakasuga, die tijdens de race niet tot inzet kwam, deze traditionele en voor de Japanners prestigerijke race voor Yamaha voor de vierde keer op rij weten te winnen.

Voor van der Mark was dit al de vierde keer dat hij deze prestige race won, twee keer met Honda en twee keer met Yamaha.


Voor de inmiddels 35 jarige Leon Haslam is dit waarschijnlijk de beste maar ook laatste kans om zich nog één keer te bewijzen. Behalve een WK titel heeft Haslam in het WorldSBK eigenlijk alles bereikt.

De uit de buurt van Donington stammende coureur veroverde in 217 races 39 podiumplaatsen waarvan 5 overwinningen en 5 Superpole's.

Haslam deed dit op maar liefst met 6 verschillende motormerken: Ducati, Honda, Suzuki, BMW, Aprilia en Kawasaki. Zijn beste seizoen kende de Brit in 2010 toen hij met het Alstare Suzuki team van Francis en Patricia Batta vicewereldkampioen werd achter Max Biaggi (Aprilia)!


Nu, na drie jaar in het Brits Superbike kampioenschap te hebben verbracht keert Haslam 2019 dus terug op het "wereldtoneel", het WK Superbikes.

<< Om te beginnen wil ik me natuurlijk eerst bij Kawasaki bedanken voor deze prachtige kans. Dit is een kans waar ik al heel lang op wacht en naar heb verlangd. >>

<< Na mijn successen in 7 jaar Superbikes, waar ik races wist te winnen, ronde records wist te knakken, Superpole's wist te winnen en als hoogtepunt mijn vicewereldkampioenschap in 2010 is het een geweldig gevoel terug te keren op wereldniveau. >>



<< De laatste 3 jaar heeft Kawasaki me zowel in het Brits Superbike kampioenschap als ook tijdens de 8 uur van Suzuka fantastisch ondersteund. Ik wil Kawasaki met een Britse Superbike titel bedanken om daarna in 2019 om de wereldtitel te vechten. >>

<< Natuurlijk is 2019 een hele grote uitdaging daar het level van de verschillende motormerken en coureurs momenteel op een erg hoog, ja op het op het allerhoogste niveau ligt. Ik ben er echter van overtuigd dat ik met dit professionele en succesvolle team achter me succes zal hebben. >>

Haslam, die nu het Brits Superbike kampioenschap na 12 van 26 races aanvoert met 80 voorsprong op Jake Dixon (Kawasaki) neemt de crew van Sykes over met als belangrijkste man waarschijnlijk de Nederlandse Crewchief Marcel Duinker die de laatste 9 jaar met Sykes samenwerkte!

Was Sykes 2019 gaat doen is actueel nog onbekend, Red Bull Honda en Shaun Muir Racing (Milwaukee) tonen echter grote interesse in de Brit!

Natuurlijk neemt Haslam een moeilijk “erfdeel” over als “vervanger” van Tom Sykes. Sykes behaalde voor Kawasaki na 20 jaar (Scott Russell 1993) opnieuw een wereldtitel, won 34 races, stond 105 maal op het podium en is met zijn 46 Superpole`s wereldsrecordhouder wat hem dan ook de titel Mister Superpole opleverde.

Kawasaki's tactiek: Leon Haslam is de man die drievoudig en regerend wereldkampioen Jonathan Rea 2019 tot nog meer motivatie en prestaties moet aanzetten/motiveren! 

<< Een rijder met de kwaliteiten van een Tom Sykes is moeilijk te vervangen, >> weet ook Kawasaki Teammanager Guim Roda. << De beslissing ten gunste van Leon Haslam namen we nadat we vele aspecten hadden overlegd: Logische en interne. >> 

<< Achter deze beslissing steekt een complexe sportstrategie waarbij we met de keus van Leon Haslam voor de beste oplossing hebben gekozen om zowel sportief als ook als team ons doel te bereiken! >>

Haslam heeft zich sinds 2016 erg verdienstelijk gemaakt bij Kawasaki wat natuurlijk erg goed was voor zijn eigen reputatie. Nog in 2017 stormde de Brit als Wildcard rijder met een Puccetti Kawasaki in Donington als tweede op het podium.

Daarnaast beëindigde Haslam het Brits Superbike kampioenschap een keer als 2e en 3e. Dit seizoen, 2018, lijkt het kampioenschap hem nauwelijks te kunnen ontgaan en voert de Brit halfweg het seizoen het klassement met 80 punten voorsprong aan.

Ook Haslam’s bereidwilligheid om steeds opnieuw naar Japan te reizen om nieuwe dingen te testen beïnvloeden Kawasaki’s beslissing natuurlijk in zijn voordeel! << Met Leon’s verplichting laten we zien dat het in de Kawasaki racestructuur mogelijk is zich een plaats in de top te verdienen! >> zo Steve Guttridge van Kawasaki Motor Europe.

 << Sinds Leon voor ons in het Brits Superbike kampioenschap rijdt hebben we zo te zeggen een bijzonder vruchtbare relatie. Leon heeft het “Team Green” in Suzuka geholpen en zijn Wildcard inzetten bij Puccetti Racing en Pedercini leverden waardevolle data voor ons. >>

<< Het belangrijkste voor ons is echter zijn enthousiasme om hard te werken met een onvermoeibare energie. Leeftijd is slechts een getal, zegt echter niets over iemand’s prestaties. >>

<< Ik heb er niet de minste twijfels over dat Leon Jonathan volgend seizoen elke race tot topprestaties zal aansporen. >>

Eigenlijk was Haslam niet Kawasaki’s wenskandidaat maar Michael van der Mark. Van der Mark wordt op het WorldSBK paddock als het grootste Superbike talent gezien.

Doch van der Mark besloot, mede door zijn dubbele zege in Donington, bijYamaha te blijven waardoor de wens van “de Groenen” niet in vervulling kon gaan.
Met de keuze van Haslam ging waarschijnlijk ook de wens van ambterend en drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea in vervulling.

Rea en Haslam zijn namelijk ook privé bevriend en zo deelt Rea de Kawasaki garage met iemand waarvan hij qua speed en in omgang niets te vrezen heeft!   

Met de verplichting van Haslam, die afgelopen weekend samen met Rea en Watanabe voor Kawasaki derde werden in de Eight Hours van Suzuka, bewijst Kawasaki hun loyaliteit en waardering tegenover Haslam, daarnaast is het echter ook een risicoarme beslissing!

<<Kawasaki weet, ik weet, en ook crewchef Marcel Duinker en Leon weet dat er veel verantwoording op zijn schouders rust. >> benadrukt Kawasaki teammanager Guim Roda duidelijk. >>

<< Met zijn 35 jaar krijgt Leon de kans om te bewijzen dat hij nog wat in de melk te brokkelen heeft. We hebben precieze voorstellingen wat hij presteren moet! >> 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |