image1

Tom Sykes: Mijn speed is niet het probleem...

Kawasaki: Haslam voor Sykes, Sykes: Honda, Yamaha of Ducati???

Voor ca 2 weken schreven we dat de Brit Leon Haslam de plaats naast drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea 2019 in de Kawasaki garage gaat innemen. Vandaag, 25 juli, maakte Kawasaki dat dan ook officieel bekend. We zullen later deze week nog wat uitvoeriger op het thema Kawasaki/Haslam terugkomen...

Sinds 2016 hebben in het Superbike WK alleen Kawasaki, Ducati en Yamaha races gewonnen. Tom Sykes is er van overtuigd dat hij nog steeds over alle vaardigheden beschikt nog een keer wereldkampioen te worden.

Maar liefst 105 van zijn 106 podiumplaatsen behaalde de baardige Brit met Kawasaki. Alleen zijn eerste WorldSBK podium, P2 in Donington 2008 race 1, pakte Sykes als Wildcard rijder met een ander motormerk: Suzuki!

Na Jonathan Rea is Tom Sykes ongetwijfeld de meest succesvolle Kawasaki rijder. Het was tenslotte Tom Sykes die Kawasaki terug aan de top bracht en “de Groenen” na precies 20 jaar, in 2013, opnieuw een wereldtitelbezorgde.

Daarnaast was Sykes drie keer, 2012, 2014 en in 2016 vicewereldkampioen! In 1993 was het de Amerikaan Scott Russell die voor de Japanners de eerste en tevens enigste titel in deze klasse wist te behalen!

Doch aan het eind van dit seizoen gaan Sykes en Kawasaki na negen succesvolle jaren samen gescheiden wegen.


Hoewel Kawasaki ook Sykes een contractverlenging hadden aangeboden gaf Sykes al vroeg te kennen daar niet op in te willen gaan. 

Vooral na het akkefietje tussen Rea en Sykes in Brno, waar Rea Sykes (onterecht) beschuldigde hem moedwillig van zijn Kawasaki ZX-10R te hebben gereden is de strijdbijl van ca 3 jaar geleden weer opgegraven.

Tel daarbij Sykes toch wel desastreuze resultaten van de laatste 4 races, vooral Laguna Seca, dan is het niet meer zo moeilijk zich voor te stellen dat de Brit een nieuwe, andere, uitdaging zoekt en het Kawasaki Racing Team de rug toe keert.

<< Jonathan denkt dat als hij eraan komt iedereen aan de kant moet gaan, zo is het echter niet.>> was de reactie van Sykes na het Brno incident. << Maar dat is nu eenmaal zijn mentaliteit. >>

<< Daarbij heb ik niets verkeerds gezegd, alleen maar de waarheid. Als ik zie wat er zich de laatste jaren achter gesloten deuren afspeelde dan was ik werkelijk uiterst respectvol! Maar het is niet zo mijn ding andere mensen voor het hoofd te stoten dus heb ik men mond maar gehouden! >>

<< Dit is nu eenmaal het tijdperk van Jonathan Rea,>> geeft Sykes tov het Duitse Speedweek toe. << Hij heeft uitzonderlijk veel succes en dat kan niemand hem wegnemen. Ik feliciteer hem dan ook met de door hem en zijn crew bereikte resultaten. >>

<< Een gedeelte van zijn successen zijn echter ook terug te voeren op de steeds veranderende technische regels van de laatste jaren. Deze regels passen schijnbaar beter bij hem als bij de meeste anderen! >>

Natuurlijk steekt het ook een beetje dat Jonathan Rea de nummer 1 bij Kawasaki is en de Noord Ier daarmee veel mensen achter zich heeft weten te krijgen die hem helpen van zege naar zege te rijden.

In Brno wist Rea Carl Fogarty’s 19 jaar oude record van het meeste aantal gewonnen races te overtreffen en na Misano heeft de Noord Ier nu zelfs 64 overwinningen achter zijn naam staan, daarbij rukt ook zijn vierde wereldtitel op rij steeds dichterbij!

Volgens Sykes zelf past de huidige, gecastreerde Kawasaki ZX 10RR absoluut niet meer bij zijn rijstijl.

Langzaam ontwikkelde zich bij de wereldkampioen van 2013 het gevoel dat andere motormerken wel eens beter bij zijn rijstijl zouden kunnen passen en hij met die opnieuw succesvol zou kunnen zijn!

Zoals Kawasaki vandaag officieel bekend gaven treden de "groenen" 2019 met het "vriendjes" duo Jonathan Rea en Leon Haslam aan.

Ook bekend is dat Yamaha vast houdt aan het rijders duo Michael van der Mark en Alex Lowes wat automatisch betekend dat voor Sykes de deur wat een een plaats in het officiële Yamaha team betreft dicht is! . 


Bij Ducati zal Chaz Davies waarschijnlijk verlengen, ook Marco Melandri heeft een tekenklaar contract voorliggen maar de kleine Italiaan schijnt nog te twijfelen.

Mocht Melandri niet bij Ducati ondertekenen staan oa Michael Rinaldi, Javier Fores, Jordi Torres, Álvaro Bautista, Scott Redding aan om deze laatste velbegeerde fabrieks Ducati te bemachtigen!

Mochten de deal tussen Sykes en Ducati niet tot stand komen zijn in principe alle deuren dicht wat een factory bike betreft!  

Echter ook Red Bull Honda schijnen interesse in de 32 jarige Brit uit Huddersfield te hebben en ook Milwaukee teamchef Shaun Muir wil graag een man als Sykes in het Milwaukee team halen.

Doch bij het Milwaukee team is nog helemaal niets bekend of het met Aprilia verder gaat. Bekend is dat teameigenaar Shaun Muir al sinds weken/maanden onderhandelt met Ducati en BMW!

De enige weg voor Sykes om een Yamaha te bemachtigen loopt dan via het nieuw op te starten GRT satellieten team van Mirko Giansanti (het actuele Yamaha Official WorldSSP Team).

Afhankelijk van het beschikbare budget zullen hier één of twee Yamaha's R1 tot inzet komen. Echter coureurs van het kaliber van een Sykes of Melandri zullen alleen door Yamaha alleen gecontracteerd als het budget afgezekerd is en het GRT team over 2 Yamaha’s R1 beschikt!



Lukt dat niet moet het team genoegen nemen met een Supersport 600 coureur zoals bijvoorbeeld Lucas Mahias of Sandro Cortese. 

Wat wel eens een groot voordeel van Sykes bij het Red Bull Honda zou kunnen zijn is het feit dat men bij Honda 2019 beslist een snelle, en natuurlijk contractvrije vrije coureur wil contracteren.

Eerlijk gezegd is de speed van Mister Superpole Tom Sykes met 46 Superpole’s en 106 podiumplaatsen waarvan 34 overwinningen onaangevochten.

Waarschijnlijk is Honda Motor Europe zelfs één van de weinige teams die de Brit een aangepast salaris te bieden heeft wat de in een dure "scheidingsoorlog" levende Sykes goed van pas zou kunnen komen! 

Bovendien gelooft Sykes dat er veel meer potentieel in de nieuwe Honda Fireblade steekt als dat wat we sinds 2017 hebben kunnen zien!    

<< Het helpt mij niet echt dat mijn teamcollega bij Kawasaki fantastisch rijd en races wint. >> is zich Sykes bewust, << Dan wordt er al snel verkeerd over mij geoordeeld. >>

<< In werkelijkheid is het zo dat ik met een motor in deze performence niet zo vrij rijden kan zoals ik dat wil. Met qualifyers gedraagt de Kawasaki zich totaal anders, dan gaat alles me gemakkelijk van de hand en voelt mijn bike zich heel natuurlijk aan. >>

<< Dat is dan de motor zo als ik hem graag wil hebben. Nee, ik ben niet zo dom dat ik van Pirelli verwacht een 21 ronden qualifyers te krijgen. In het verleden was het echter zo dat mijn bike zich altijd zo aanvoelde alsof ik zo’n band had. >>

<< Mijn crewchef Marcel Duinker en ik hebben keihard gewerkt om de ZX-10RR zover te krijgen dat we dat gevoel hadden. Misschien kom ik in de toekomst opnieuw in de positie mijn ware potentieel te laten zien. >>    


<< Het is mijn doel nog één keer wereldkampioen te worden >> onderstreept Sykes in het gesprek, << Mijn snelheid is niet het probleem. Ik ben eerlijk gezegd vaak zelf verrast hoe snel ik op de Kawasaki ben. >>

<< Als we de bike in bepaalde reglementaire punten een beetje konden veranderen ben ik duidelijk sneller. Desondanks weet ik me steeds vaak als nummer 1 te kwalificeren! Ik wil voor de toekomst een pakket/bike waarmee ik mijn speed over de hele race kan uitspelen. >>

 

<< Met Kawasaki had ik mijn grootste successen toen het nog veroorloofd was dingen aan de motor en chassis te veranderen, dat paste bij mijn rijstijl. >>

<< Ik heb een zo te zeggen erge stop-and-go rijstijl daarom wil ik voor 2019 de motor die de meeste en beste "racegenen" heeft en geen halve productiemotor! >>

Ducati, Yamaha, Honda: Welke motor past het beste bij jou rijstijl denk je? Sykes met een big smile: << Ik wil hier niet op een merk ingaan. Het moet voldoende zijn dat ik beschreven heb wat ik van een motor verwacht! >>

 

 

  

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |