image1

Imola/Italy 2019 WorldSBK Tissot Superpole race...

WorldSBK Tissot Superpole race: Rea verslaat Ducati duo Davies/Bautista…

De eerste “zondagrace” van de Superbikes, de Tissot Superpole race, die over 10 ronden gaat was jammer genoeg ook de laatste race van het 2019 event op het prachtige, maar ook gevaarlijke, Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië.

Hierin moesten beide factory Ducati rijders Chaz Davies en WK leider Alvaro Bautista in “Ducati land” opnieuw een pijnlijke nederlaag slikken tegen regerend wereldkampioen Jonathan Rea en Kawasaki.

In een race waar het nodige vuurwerk werd geboden zegevierde de Noord Ier opnieuw, zijn tweede zege dit seizoen.

Op een opdrogend circuit was de beslissing wat banden betreft best wel moeilijk.

Voor Tom Sykes en BMW begon deze race al met een drama, de Brit miste de verplichte opwarm ronde waardoor hij vanuit de pitstraat aan deze race moest beginnen.

Chaz Davies kwam opnieuw het snelst uit de startblokken doch al in tweede bocht kwam viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea al langzij en ook Alvaro Bautista perste zich aan Davies voorbij.

Zo hadden we na de eerste ronde een top 5 van Rea, Bautista, Davies, Leon Haslam (Kawasaki) en Michael van der Mark (Yamaha).


Gaandeweg deze race begon Davies steeds meer druk uit op zijn teamgenoot Bautista uit te oefenen die heftig probeerde in het spoor van viervoudig wereldkampioen Rea te blijven.

In de zesde ronde perste Davies zich dan eindelijk aan zijn Ducati merkgenoot voorbij en nam de tweede plaats over.

In de zevende ronde reed Davies in 1'45.727 min zelfs de snelste raceronde en vond aansluiting bij kopman Rea.

Echter wat Davies ook probeerde en voerde geen weg aan de Champ voorbij terwijl Bautista ondertussen passief op deze derde plaats bleef "rondtoeren". 

Achter dit leidende trio was ondertussen een mooi gevecht gaande om P4 tussen: Michael van der Mark (Yamaha), beide Kawasaki toppers Toprak Razgatlioglu en Leon Haslam en van der Mark's teamgenoot Alex Lowes.

Vooraan veranderde er niets meer en Rea won met ruim twee seconden voorsprong op Chaz Davies zijn tweede race van het Imola event.

Alvaro Bautista finishte als derde met bijna vier seconden voorsprong op Michael van der Mark die als vierde over de finishlijn kwam.

De Nederlander had op zijn beurt een kleine vier seconde voorsprong op zijn Yamaha maatje Alex Lowes die tot de laatste ronde/bocht om P5 vocht met zijn Britse landgenoot Leon Haslam die uiteindelijk zesde werd.

Toprak Razgatlioglu had problemen met zijn achterband en kon het tempo niet meer volgen en werd zo doorgereikt naar de zevende plaats.

Daarbij moest de jonge Turk in de laatste rondealle zeilen nog bijzetten om de van P18 naar voren stormende Tom Sykes (BMW) achter zich te houden!

Sykes moest vanuit de pitstraat starten omdat in de startopstelling voor de Warm-up ronde te weinig druk in zijn achterband werd gemeten.


De Brit kwam als laatste uit de eerste ronde terug maar middels een aantal fenomenale (inhaal) acties wist de sympathieke (kaalkop) nog als achtste te finishen!

De Spanjaard Jordi Torres (Kawasaki) en Sykes BMW teamgenoot Markus Reiterberger werden de laatste “slachtoffers” van Sykes opmars en maakten de Top 10 vol.

Na Sykes waren twee laatstgenoemden ook nog Laverty invaller Tommy Bridewell (Ducati) ten offer gevallen.

De Britse gastrijder maakte opnieuw furore door als elfde te finishen voor Ducati testrijder Lorenzo Zanetti die twaalfde werd.

Sandro Cortese (Yamaha), Hector Barbera (Kawasaki) en Michael Ruben Rinaldi (Ducati) maakten de Top 15 vol.

Met deze overwinning komt de Champ nu op negen zeges in het totaal op het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola waarvan vier op een rij.

Tevens was dit de 73 WorldSBK race die de Noord Ier wist te winnen in zijn recordrijke carrière!

Nadat de Dorna enkele weken geleden in Assen middels slechte weersomstandigheden (sneeuw/wind en koud) gedwongen werd een deel van het World Superbike programma aftelasten zorgde regende viel er in Imola zondag zoveel regen dat de organisatie opnieuw gedwongen werd de tweede WorldSBK race en ook de WorldSSP300 race te schrappen! 

De actuele Top zes luid:

1. Alvaro Bautista      (ESP) Ducati     263
2. Jonathan Rea         (GBR) Kawasaki   220
3. Alex Lowes           (GBR) Yamaha     140
4. Michael van der Mark (NED) Yamaha     131
5. Leon Haslam          (GBR) Kawasaki   108
6. Chaz Davies          (GBR) Ducati      85

FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Results Tissot Superpole Race:

1. JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WSBK   Kawasaki ZX-10RR       1'45.896 
   10 Laps = 49,360 Km in 17'45.405 Min. = 166,787 km/h

2. CHAZ DAVIES            GBR ARUBA.IT Racing - Ducati    Ducati Panigale V4 R      2.141
3. ALVARO BAUTISTA        ESP ARUBA.IT Racing - Ducati    Ducati Panigale V4 R      6.864
4. MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha WorldSBK Team   Yamaha YZF R1            10.817
5. ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha WorldSBK Team   Yamaha YZF R1            14.212
6. LEON HASLAM            GBR Kawasaki Racing Team WSBK   Kawasaki ZX-10RR         14.522
7. TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Turkish Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR         20.484
8. TOM SYKES              GBR BMW Motorrad WorldSBK Team  BMW S1000 RR             20.764
9. JORDI TORRES           ESP Team Pedercini Racing       Kawasaki ZX-10RR         20.957
10.MARKUS REITERBERGER    GER BMW Motorrad WorldSBK Team  BMW S1000 RR             25.917
11.TOMMY BRIDEWELL        GBR Team Goeleven               Ducati Panigale V4 R     26.820
12.LORENZO ZANETTI        ITA Motocorsa Racing            Ducati Panigale V4 R     31.698
13.SANDRO CORTESE         GER GRT Yamaha WorldSBK         Yamaha YZF R1 IND        32.716
14.HECTOR BARBERA         ESP Orelac Racing VerdNatura    Kawasaki ZX-10RR         34.097
15.MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA BARNI Racing Team           Ducati Panigale V4 R     36.049
16.RYUICHI KIYONARI       JPN Moriwaki Althea Honda Team  Honda CBR1000RR          36.371
17.MARCO MELANDRI         ITA GRT Yamaha WorldSBK         Yamaha YZF R1            40.673
18.ALESSANDRO DELBIANCO   ITA Althea Mie Racing Team      Honda CBR1000RR          42.406

 FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Race 1...

Regerend WorldSBK kampioen beëindigt Bautista's zegereeks....

Met een klinkende overwinning op het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië maakte regerend WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) een einde aan de zegereeks van Alvaro Bautista en Ducati.

Ter herinnering, tot dusver hadden Ducati en de Spaanse ex MotoGP vedette alle (11) verreden races weten te winnen terwijl Rea, behalve in Assen toen hij in race twee Michael van der Mark voor moest laten gaan, tien tweede plaatsten liet noteren.

Maar juist in het hol van de (Ducati) leeuw sloeg de Kawasaki Champ terug door deze eerste race met een voorsprong van maar liefst 7.832 seconde voor Ducati star Bautista te winnen.

Rea kwam zoals gebruikelijk uiterst snel uit de startblokken maar moest toezien dat Superpole winnaar Chaz Davies veelbelovend de kop nam.

Echter al in de eerste ronde, vlak voor de bekende die Acque Minerale bocht, gaf Davies Panigale V4 R plotseling de geest en was het over en uit voor de man uit Wales.

Zo kon Rea simpel de leiding overnemen en ook Bautista proviteerde van Davies uitval door de tweede plaats over te nemen.

De snelle Spanjaard zag zich echter geen kans de ontketende Rea in "eigen Ducati huis" terug te halen.


Achter deze twee kwam BMW coureur Tom Sykes verrassend als derde uit de eerste ronde achtervolgt door de vanaf P8 gestarte Michael van der Mark en diens Yamaha teamgenoot Alex Lowes.

Het leek er heel sterk op dat de opnieuw sterk rijdende Sykes deze eerste race de eerste podiumplaats voor BMW ging behalen.

Doch in de negende ronde sloeg ook bij de Brit het pechduiveltje toe en viel de Brit met een technisch defect uit. 
 
Na het uitvallen van Davies en Sykes begon er een hard gevecht om de derde plaats tussen Michael van der Mark en de beide Kawasaki toppers Toprak Razgatlioglu en Leon Haslam.

Van der Mark ging hard in het gelag met vooral Razgatlioglu om deze derde plaats zeker te stellen.

Hierbij schuwden beide kemphanen het directe contact met elkaar niet en werden er de "kuipkleuren" diverse malen met elkaar uitgewisseld!

Doch de Turk was aan het eind te sterk voor de Nederlander en eiste met 0.677 sec. verschil de derde plaats voor zich op.

Door het "getummel" tussen de Turk en de Nederlander kwam ook Haslam nog gevaarlijk dichtbij om uiteindelijk met 0.143 seconde achterstand op van der Mark als vijfde te finishen!

De achterstand van deze drie op Rea bedroeg echter al meer dan 19 seconden!

Om P6 werd er hard gestreden tussen beide Yamaha “piloten” Marco Melandri en Alex Lowes.

Uiteindelijk was het Melandri, van P10 gekomen, die met minder dan een halve seconde voorsprong de zesde plaats voor zich opeiste voor Lowes.

Waarbij gezegd mag worden dat Lowes onder een zware griep leed en bij lange niet fit was.

Een uiterst sterke race reed Ducati`s eigen „kweek“ Michael Ruben Rinaldi.


De jonge Italiaan lag halfweg deze race nog 17e en finishte, nog slechts een seconde achter Lowes, als sterke achtste.

Sterk optreden ook van Ducati's testrijder Lorenzo Zanetti die een indrukwekkende negende plaats wist te noteren. De Duitser Markus Reiterberger completeerde met de enig overgebleven BMW factory bike de Top 10. 

De plaatsten 11 t/m 15 gingen aan Jordi Torres (Kawasaki), Thomas Bridewell  (Ducati), Hector Barbera (Kawasaki), Ryuchi Kiyonari (Honda9) terwijl Alessandro Delbianco als laatste ook het laatste puntje "veroverde".


Deze zege was de derde zege op rij voor Rea op het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola en zijn achtste in het totaal.

Bij Ducati had men zich beslist meer "uitgerekend" in eigen huis maar daar stak Rea dus overtuigend een stokje voor.

Minder mooi verliep dit event voor Eugene Laverty. De Ier vloog tijdens de eerste vrijdagtraining per highsider hard van zijn Ducati en brak zich bij zijn landing beide polsen!

De 32 jarige Ier is inmiddels succesvol, in twee verschillende operaties, aan beide polsen geopereerd door de bekende trauma specialist dokter Xavier Mir. 
 
Laverty liep in zijn linker pols drie breuken op die minder gecompliceerd schijnen te zijn.

Echter in zijn rechterpols liep de Ducati coureur maar liefst zeven (gecompliceerdere) breuken op!

Ivb met Laverty's bloedsomloop besliste dr.Mir dan ook deze ingreep in twee verschillende operaties uit te voeren om elk risico uit te sluiten.

Het is te hopen voor de onfortuinlijke Laverty dat het überhaupt weer helemaal goed komt in dit geval!De oorzaak van deze (nieuwe) horrorcrash was overigens een elektronische foutmelding van de tractioncontrole!

Iets wat het team schijnt geweten te hebben, hierop komen we later deze week nog terug.

Het team wist van vrijdag op zaterdag de Brit Thomas (Tommy) Bridewell, actueel tweede in het Brits Superbike kampioenschap, in te laten vliegen als vervanger voor Laverty.

Ondanks alleen de derde vrije training van 20 minuten en de 25 minuten durende Superpole te hebben gereden wist de Brit een beresterke 12e plaats te veroveren.

Behalve Laverty kende ook Leon Camier weer eens een pechvol weekend met de Honda CBR 1000 FP 2.

Camier crashte tijdens de Superpole over een slecht verwijdert oliespoor wat de Ducati V4 R van Michael Ruben Rinaldi na een opgeblazen motor had achtergelaten.

Sandro Cortese, die vlak achter de ongelukkige Brit reed, crashte bij zijn (succesvolle) poging Camier te ontwijken.

Cortese kon op eigen kracht de Yamaha box bereiken om zich daarna nog als tiende te kwalificeren.

Camier echter moest naar het medisch centrum worden gebracht voor verder onderzoek.

Gelukkig bleek dat de 32 jarige Brit niets heeft gebroken maar liep wel een vervelende blessue aan zijn schouderbanden op en het is maar de vraag wat erger is!

In ieder geval hoopt Camier er in Jerez/Spanje weer bij te zijn!

Terwijl Davies en Sykes middels technische problemen op moesten geven ging Sandro Cortese er tegen het eind van deze race in de Acque Minerale er hard af.

Gelukkig bleef deze crash, buiten de kneuzingen die de Duitser al in Assen had opgelopen, zonder gevolgen.          

FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Results race 1:

1  JONATHAN  REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR        1'46.023 
   19 Laps 19 = 93,784 Km in 33'48.277 Min = 166,458 km/h. 

2  ALVARO BAUTISTA        ESP ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R       7.832
3  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Turkish Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR          19.291
4  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1             19.968
5  LEON HASLAM            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR          20.111
6  MARCO MELANDRI         ITA GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1             31.846
7  ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1             32.024
8  MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA BARNI Racing Team              Ducati Panigale V4 R      34.107
9  LORENZO ZANETTI        ITA Motocorsa Racing               Ducati Panigale V4 R      34.814
10 MARKUS REITERBERGER    GER BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR              40.196
11 JORDI TORRES           ESP Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR          51.426
12 TOMMY BRIDEWELL        GBR Team Goeleven                  Ducati Panigale V4 R      55.235
13 HECTOR BARBERA         ESP Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR          56.539
14 RYUICHI KIYONARI       JPN Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR         1'01.025
15 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA Althea Mie Racing Team         Honda CBR1000RR         1'27.025
-------------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------------
   SANDRO CORTESE         GER GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1              5 Laps
   TOM SYKES              GBR BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR              10 Laps
   CHAZ DAVIES            GBR ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R      18 Laps


 

 

 

 

 

 

 

 

FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Results Superpole:

1  CHAZ DAVIES            GBR ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R     1'45.180
2  JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR            0.127
3  ALVARO BAUTISTA        ESP ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R        0.901
4  LEON HASLAM            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR            1.108
5  ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1               1.126
6  TOM SYKES              GBR BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR                1.178
7  MARKUS REITERBERGER    GER BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR                1.419
8  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1               1.614
9  JORDI TORRES           ESP Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR            1.664
10 SANDRO CORTESE         GER GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1               1.893
11 TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Turkish Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR            1.989
12 MARCO MELANDRI         ITA GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1               2.042
13 LORENZO  ZANETTI       ITA Motocorsa Racing               Ducati Panigale V4 R        2.238
14 HECTOR BARBERA         ESP Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR            3.074
15 RYUICHI KIYONARI       JPN Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR             3.110
16 TOMMY BRIDEWELL        GBR Team Goeleven                  Ducati Panigale V4 R        3.563
17 MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA BARNI Racing Team              Ducati Panigale V4 R        3.603
18 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA Althea Mie Racing Team         Honda CBR1000RR             3.904
19 LEON CAMIER            GBR Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR

 

FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Results day 1...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free Practices Combined Results Day 1:

1  JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WdSBK  Kawasaki ZX-10RR        1'46.374 
2  CHAZ DAVIES            GBR ARUBA.IT Racing - Ducati    Ducati Panigale V4 R       0.155
3  TOM SYKES GBR          BMW Motorrad WSBK Team          BMW S1000 RR               0.392
4  ALVARO BAUTISTA        ESP ARUBA.IT Racing - Ducati    Ducati Panigale V4 R       0.712
5  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Turkish Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR           0.750
6  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha WSBK Team       Yamaha YZF R1              0.840
7  LEON HASLAM            GBR Kawasaki Racing Team WSBK   Kawasaki ZX-10RR           1.045
8  ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha WSBK Team       Yamaha YZF R1              1.163
9  LORENZO ZANETTI        ITA Motocorsa Racing            Ducati Panigale V4 R       1.213
10 MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA BARNI Racing Team           Ducati Panigale V4 R       1.264
11 JORDI TORRES           ESP Team Pedercini Racing       Kawasaki ZX-10RR           1.496
12 MARCO MELANDRI         ITA GRT Yamaha WSBK             Yamaha YZF R1              1.599
13 MARKUS REITERBERGER    GER BMW Motorrad WSBK Team      BMW S1000 RR               1.739
14 SANDRO CORTESE         GER GRT Yamaha WSBK             Yamaha YZF R1              2.083
15 LEON CAMIER            GBR Moriwaki Althea Honda Team  Honda CBR1000RR            2.154
16 RYUCHI KIYONARI        JPN Moriwaki Althea Honda Team  Honda CBR1000RR            2.725
17 HECTOR BARBERA         ESP Orelac Racing VerdNatura    Kawasaki ZX-10RR           2.900
18 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA Althea Mie Racing Team      Honda CBR1000RR            3.689
19 EUGENE LAVERTY         IRL Team Goeleven               Ducati Panigale V4 R       5.373

Imola onbekend terrein voor Alvaro Bautista?

Is de schijnbaar onoverwinbare en WK leider misschien op “onbekend terrein” te verslaan?

Komend weekend staat de vijfde ronde van het MOTUL FIM Superbike wereldkampioenschap voor de deur en wel op het oh zo traditie rijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië.

Één van die circuits waar de Superbike fans altijd veel spektakel en sensatie wordt geboden.

De "vaste Imola fans“ hebben hier vanaf de Showdown in 2002 tot en met de laatste race in 2018 altijd epische races kunnen zien. Dit seizoen zou het nog wel eens spannender en spectaculairder kunnen worden.

Hierbij zijn waarschijnlijk niet alleen de hartstochtelijke Italiaanse fans ongeduldig maar kunnen ook wij nauwelijks het moment afwachten voordat het startlicht op groen springt en de strijd voor de 19 fiksstarters van gaat.

Na deze vierweekse pauze zijn rijders en fans (en fotografen) er gebrand op dat de strijd in de volgende ronde gaat!

Een belangrijke vraag is daarbij natuurlijk wie zich technisch (en psychisch) misschien heeft weten te verbeteren in deze vier weken. 

In ieder geval is het Imola circuit niet helemaal nieuwland voor WK leider Alvaro Bautista.


Het Ducati team absolveerde hier een twee weken terug met Bautista en Davies een eendaagse test met de snelle Ducati Panigale V4 R.

Zo heel onvoorbereid komt Bautista dus niet naar Ducati's thuisrace! De Spanjaard komt naar Imola met 236 WK punten.

Dat zijn er 53 meer dan viervoudig en regerend wereldkampioen Jonathan Rea!

Doch Rea voelt zich natuurlijk gesterkt door zijn 12 in Imola veroverde podiumplaatsten warvan de laatste twee in 2018. Iets wat hem zeker een extra dosis energie en wilskracht zal geven.
 
Niet alleen in 2018 maar ook in 2014, 2015 was Imola "Rea's land" waar de Kawasaki wereldkampioen steeds beide races won.

Waarschijnlijk kennen weinig coureurs het Imola circuit zo goed als Jonathan Rea en de man uit Wales Chaz Davies.

De regerend wereldkampioen stond in Imola maar liefst 12 keer op het podium waarvan 7 keer als winnaar!

Doch 2019 is een ander jaar en de viervoudig wereldkampioen heeft dit seizoen nog geen race kunnen winnen.

Alle elf de tot dusver verreden races gingen aan WorldSBK Rookie Alvaro Bautista, maar als het aan Rea licht komt in Imola de "grote ommekeer".  

Daar komt bij dat Kawasaki (en ook Yamaha) in Assen niet meer zo'n grote achterstand op Bautista hadden als de races daarvoor dus wie weet?

Ook Bautista's teamgenoot Chaz Davies komt (gelukkig) steeds beter op gang met de Ducati V4 R.

Nog in 2016 en 2017 wist Davies hier tot grote vreugde van de Ducati tifosi de "dubbel" te pakken. Voor Ducati van groot belang natuurlijk. 
 
Natuurlijk zijn de "rooien" hier na deze eendaagse test een tik in het voordeel doch Kawasaki en Yamaha verkeren in de onderdog positie en misschien maakt juist dat ze gevaarlijk!

Kawasaki en Yamaha werken echt enorm hard om het "gat" naar Ducati te dichten.

En dit niet zonder succes. Achter Bautista en Rea nemen beide Yamaha "piloten" Alex Lowes en Michael van der Mark de derde en vierde plaats in het WK in.

Tijdens de tweede "Assen race" wist van der Mark de wereldkampioen middels een prachtige buitenom manoeuvre zelfs naar de derde plaats te verwijzen!

Echter het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola was in het verleden niet echt goed voor de Yamaha boys.


In 2018 finishten beide slechts in één race en veroverden daarbij beide een zesde plaats.

Een beetje triest is wel het punt dat bijvoorbeeld een Michael van der Mark als WK vierde al 103 punten achterstand op WK leider Alvaro Bautista heeft!

Rea's Kawasaki teamgenoot Leon Haslam neemt de vijfde plaats achter Michael van der Mark in en krijgt zo langzaam de druk van de oprukkende Chaz Davies te voelen. Haslam stond hier in een ver verleden (2012 twee keer als derde op het podium.

Doch Davies Imola "geschiedenis" en zijn enorme "voorwaartsdrang"zou het wel eens moeilijk kunnen worden voor de Brit deze vijfde plaats te behouden!

De twee andere coureurs uit de Yamaha armada, Marco Melandri en Sandro Cortese, kwamen in Assen niet echt goed uit de verf en vielen in het WK terug naar de zevende en achtste plaats.

Marco Melandri heeft sinds Aragón/Spanje heftige problemen, net als toen met Ducati, met een zwabberende Yamaha.

De kleine Machio is echter de enige Yamaha coureur met Imola podium ervaring!

WK Rookie en WorldSBK verrassing Sandro Cortese daarentegen moest tijdens de trainingen in Assen een harde crash wegsteken en was tijdens de races niet echt 100% fit.

Melandri stond hier 2017 en 2018 twee maal als derde op het podium!

Ook Rea`s in ex teamgenoot en wereldkampioen van 2013 Tom Sykes stond in Imola 12 keer op het podium waarvan twee keer als winnaar.

Sykes en BMW "tuftellen" de nieuwe BMW S1000 RR langzaam maar zeker richting podium, Imola misschien?

De Brit en zijn Duitse teamgenoot Markus Reiterberger rijden in Imola voor het eerst met een 6 Pk sterker motorblok in hun BMW's wat opnieuw veel testwerk vordert natuurlijk.


Sykes staat negende in het WK terwijl Reiterberger na zijn sterke optreden in Assen is opgeklommen naar P13.

Op P10 in het WK heeft zich de uiterst sympathieke Jordi Torres met de Pedercini Kawasaki geposteerd. Daarmee is Torres de beste privé rijder in het WorldSBK.

In 2015 stond de Spanjaard overigens na de tweede race als derde op het Imola podium.

Blijft tenslotte nog het Moriwaki Althea Honda Team. Het team bevind zich in een moeilijke "ontwikkeling's fase" wat de Honda Fireblade SP2 betreft.

De grote vraag luid dan ook of men bij HRC (Honda Racing Corporation) tijdens deze vierweekse pauze wat heeft kunnen vinden om de algemene situatie te verbeteren.

Leon Camier stond hier in 2011 na de tweede race ooit eens met Aprilia als derde op het podium.

Hopelijk gaat het eindelijk eens voorwaarts voor de altijd supergemotiveerde Brit en zijn Japanse teamgenoot Ryuichi Kiyonari...

Bijna vergeten: Komend weekend zullen we een vijfde Ducati V4 R in actie gaan zien.

De Italiaan Lorenzo Zanetti, testrijder bij Ducati, treed namelijk per Wildcard met het Motocorsa team aan.

Bij het Spaanse Orelac Kawasaki Team zal de Spanjaard Héctor Barberá opnieuw "stamrijder" Leandro Mercado vervangen die nog steeds, gebroken hand in Aragón, geblesseerd is.

We gaan het zien komend weekend en hopen dat de "grote ommekeer" komt....WK Stand WorldSBK 2019:

1. ALVARO BAUTISTA       Ducati    236
2. JONATHAN REA          Kawasaki  183
3. ALEX LOWES LOWES      Yamaha    126
4. MICHAEL van der MARK  Yamaha    115
5. LEON HASLAM           Kawasaki   93
6. CHAZ DAVIES           Ducati     76
7. MARCO MELANDRI        Yamaha     69
8. SANDRO CORTESE        Yamaha     64
9. TOM SYKES             BMW        54
10.JORDI TORRES          Kawasaki   49

2018 FIM World Superbike Imola/Italië Race 1:

1 JONATHAN        REA GBR Kawasaki Racing Team WSBK  Kawasaki ZX-10RR  1'46.850 
19 Laps = 93,784 Km in 33'58.989 Min. = 165,583 km/u
2 TOM SYKES GBR Kawasaki Racing Team WSBK Kawasaki ZX-10RR 3.755
3 MARCO MELANDRI ITA Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale R 6.906
4 CHAZ DAVIES GBR Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale R 8.191
5 XAVI FORES ESP Barni Racing Team Ducati Panigale R 15.550 PR
6 MICHAEL VAN DER MARK NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team Yamaha YZF R1 19.339
7 MICHAEL RUBEN RINALDI ITA Aruba.it Racing - Junior Team Ducati Panigale R 22.522 PR
8 LORENZO SAVADORI ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 25.772
9 LEON HASLAM GBR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 30.269 PR
10 ALEX LOWES GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team Yamaha YZF R1 30.377
11 TOPRAK RAZGATLIOGLU TUR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 30.660 PR
12 EUGENE LAVERTY IRL Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 34.188
13 LORIS BAZ FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S 1000 RR 36.494
14 JORDI TORRES ESP MV Agusta Reparto Corse MV Agusta 1000 F4 36.671
15 LEANDRO MERCADO ARG Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 38.041 PR
16 JAKE GAGNE USA Red Bull Honda WSBK Team Honda CBR1000RR 41.312
17 YONNY HERNANDEZ COL Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 55.007 PR
18 ONDREJ JEZEK CZE Guandalini Racing Yamaha YZF R1 1'07.522 PR
--------------------------------------Race niet beëindigt--------------------------------------
ROMAN RAMOS ESP Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR IND 4 Laps
VLADIMIR LEONOV RUS SPB Racing Team Kawasaki ZX-10RR IND 17 Laps
JASON O'HALLORAN AUS Red Bull Honda WSBK Team Honda CBR1000RR 18 Laps
PJ JACOBSEN USA TripleM Honda WSBK Team Honda CBR1000RR 0 Laps PR
P = Privé rijder/team

2018 FIM World Superbike Imola/Italië /Race 2:

1 JONATHAN REA      GBR Kawasaki Racing Team WSBK     Kawasaki ZX-10RR   1'46.898
19 Laps = 93,784 Km in 34'03.420 Min. = 165,224 km/u
2 CHAZ DAVIES GBR Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale R 4.019
3 TOM SYKES GBR Kawasaki Racing Team WSBK Kawasaki ZX-10RR 9.530
4 XAVI FORES ESP Barni Racing Team Ducati Panigale R 14.159 P
5 JORDI TORRES ESP MV Agusta Reparto Corse MV Agusta 1000 F4 15.479
6 ALEX LOWES GBR Pata Yamaha Official WSBK Team Yamaha YZF R1 16.162
7 MICHAEL RUBEN RINALDI ITA Aruba.it Racing - Junior Team Ducati Panigale R 17.197 P
8 TOPRAK RAZGATLIOGLU TUR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 17.554 P
9 EUGENE LAVERTY IRL Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 22.331
10 LEANDRO MERCADO ARG Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 30.176 P
11 LORIS BAZ FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S 1000 RR 30.267
12 ROMAN RAMOS ESP Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR 40.061 P
13 YONNY HERNANDEZ COL Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 51.973 P
14 PJ JACOBSEN USA TripleM Honda WSBK Team Honda CBR1000RR 55.268 P
15 ONDREJ JEZEK CZE Guandalini Racing Yamaha YZF R1 1'09.455 P
16 LEON HASLAM GBR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 1'43.833 P
--------------------------------------Race niet beëindigt--------------------------------------
MARCO MELANDRI ITA Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale R 11 Laps
MICHAEL VAN DER MARK NED Pata Yamaha Official WSBK Team Yamaha YZF R1 11 Laps
VLADIMIR LEONOV RUS SPB Racing Team Kawasaki ZX-10RR 13 Laps P
LORENZO SAVADORI ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 15 Laps
JAKE GAGNE USA Red Bull Honda World SBK Team Honda CBR1000RR 15 Laps
P = Privé rijder/team

2020 Honda met een Extreem Superbike?

Ook Honda 2020 met nieuwe "Super" Superbike en MotoGP coureur?

Voor het derde jaar op rij blameert Honda zich met de zogenaamde nieuwe Honda CBR1000RR Fireblade SP2 als geen ander team in het World Superbike kampioenschap.

De meesten van ons zullen zich nog wel herinneren aan de toenmalige presentatie van de actuele Honda CBR1000RR Fireblade SP2 in oktober 2016 tijdens de Intermot motorbeurs van Keulen.

Daar werd de nieuwe Fireblade SP2 door Honda Europe als “het nieuwe Superbike wapen” van Honda aangeprezen!

De Britse Honda Europe manager Robert Watherston sprak over overwinningen en zelfs over de wereldtitel.

Doch het kwam allemaal heel anders en veel meer dan (uiterst) pijnlijke resultaten hebben we tot dusver niet kunnen zien met deze motor.

Vooral na het uitstappen van ten Kate Racing beweert deze "Superbike" zich als een echte flop.

Alleen het oer Nederlandse ten Kate team wisten met deze "nieuwe Superbike" en de Brit Leon Camier tenminste nog een paar behoorlijke resultaten te boeken.

Doch de realiteit is dat de huidige SP2, zeker in vergelijk tot de concurrentie, al "oud" was op het moment dat hij gepresenteerd werd!
Sinds de Brit James Toseland in 2007 (ten Kate) wist werelds grootste motorproducent geen Superbike titel meer te winnen.

De laatste coureur die met een Honda een race wist te winnen was Nicky Hayden in Maleisië 2016 race 2.

Honda's laatste Podiumplaats stamt ook uit 2016, toen was het Michael van der Mark die in het Franse Magny Cours de eerste race tweede werd.

Leon Camier´s scoorde in 2018 in het Thaise Buriram middels een P4 en P6 zijn beste Honda resultaten, op een door ten Kate Racing geprepareerde SP2 welteverstaan!


Dit seizoen, 2019, is een tiende plaats na de tweede race in Phillip Island/Australië Camier’s beste resultaat.

Om over Honda “routinier” Ryuichi Kiyonari maar te zwijgen!

Niets iets om echt trots op te zijn dus voor werelds grootste motorfietsfabrikant.

Maar Honda Japan maakte er ook nooit een geheim van nauwelijks of geen interesse te hebben aan het op productiemotoren gebaseerde wereldkampioenschap.

Echter daar kwam 2019 verandering in en nu bekommerd zich de raceafdeling van Honda HRC (Honda Racing Corporation) samen met de Japanse edeltuner Moriwaki en Althea Racing om de verder ontwikkeling van de (nieuwe) Honda CBR1000RR SP2.

Het Italiaanse Althea team draagt de verantwoordelijkheid voor het personeel, de hospitality en de logistiek van het team. 

Tevens bekommerd het team zich om de Fireblade SP 2 van hun eigen "kweek" Alessandro Delbianco. 

Echter ook HRC, Moriwaki en Althea zien zo langzaam in dat er met de huidige Fireblade SP2 in principe geen "bloempot" te winnen valt.

Meer en meer constateren ook de "huidige partners" dat deze bike niet meer is dan een gemodificeerde Fireblade van het 2008 model.

Zo gezien is het best knap wat het Nederlandse ten Kate team met deze “ouwe bike” jarenlang presteerde en ook met deze zg nieuwe motor de beste resultaten wisten te behalen.

Dat heeft men nu ook bij Honda schijnbaar eindelijk begrepen. Zelfs het uiterst competente HRC weet dat men op korte termijn niets of weinig aan deze motor kan veranderen/verbeteren.  

Met als gevolg dat Honda (net als Kawasaki) heeft begrijpen dat als ze in het WK Superbikes (en Suzuka) een kans willen maken een compleet nieuwe bike zullen moeten bouwen. Een bike op het aller en dan ook allerhoogste niveau.

De Japanse managers praten volmondig over een nieuw te ontwikkelen Honda Superbike als << De sterkste sportmotorfiets in zijn klasse. >> en zijn vast van plan daarbij Ducati te "overtreffen".

Deze nieuwe “Super Superbike” wordt een puur voor de racesport gebaseerde motorfiets in een volledig nieuw Honda concept.

Daarbij speelt de Suzuka Eight Hours voor Honda waarschijnlijk nog een nog grotere rol als het WorldSBK! De laatste vier jaar immers leed Honda een aantal pijnlijke nederlagen tegen aartsrivaal Yamaha in deze klassieker!

Nu bekommerd HRC (Honda Racing Corporation) zich dus om het Moriwaki Althea Honda Team. Hierbij wekt HRC echter de indruk dat ze het wiel nieuw willen uitvinden.   

Ducati heeft schijnbaar de steen aan het rollen gebracht met hun, peperdure, Panigale V4 R en daarmee het startsein gegeven voor de andere fabrikanten om ook zulke extreem bikes te bouwen!

Of dit de juiste richting is voor het Superbike WK is natuurlijk een heel andere vraag.

Naast het ontwikkelen van een Fireblade(?) schijnt HRC voor 2020 achter de schermen nog een aantal, grotere, ingrepen te plannen.

Het heeft lang geduurd maar de Japanners schijnen begrepen te hebben dat ook een Honda het zich niet langer kan veroorloven zo achter de feiten aan te lopen als ze nu doen.

Dit zowel in het WorldSBK, Suzuka en alle andere Superbike kampioenschappen over de hele wereld.Daar heeft overigens BMW, zonder ooit een WK titel gewonnen te hebben, het grootste marktaandeel!  

Ter herinnering: De Ducati Panigale V4 R beschikt in "racetrim" over 240 Pk en draait meer dan 16.000 t/min. De standaard versie van de Panigale V4 R kost echter een kleine 40.000 Euro!

Wil Honda op dit niveau komen blijft alleen de weg hun MotoGP machine te "kopiëren" en als "productiemotor" op de markt te brengen!Echter bij Kawasaki is men zich zeker dat het onmogelijk is voor een soortgelijke prijs (40.000 Euro) een bike als de Panigale te bouwen!

Het volgende probleem is dat men naast een excellente motor ook een excellente coureur nodig is.

Viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) en vicewereldkampioen Chaz Davies (Ducati) staan tot eind 2020 niet ter beschikking.

Alvaro Bautista zal waarschijnlijk met Ducati verder gaan. BMW met Tom Sykes idem. Overigens zijn deze vier coureurs de 30 al gepasseerd net als een Marco Melandri en Eugene Laverty!

Voor Honda/HRC een reden temeer om naast Camier een (snellere) coureur uit het MotoGP paddock te verplichten, iets wat voor 2019 wegens het korte tijdstip niet mogelijk was.

Sowieso denkt HRC er ernstig over na om voor 2020 een compleet eigen team op te zetten.

Daarbij kan HRC zich voorstellen dat Moriwaki verder als satellietenteam actief blijf.

Zo zou Kiyonari ongestoord de nieuwe machine verder kunnen ontwikkelen.

De resultaten van de Japanner spelen daarbij een ondergeschikte rol.

Camier rijd sinds 2010 in het WorldSBK, echter in 215 races beschikte de sympathieke Brit alleen zijn eerste 2 seizoenen goed materiaal: Aprilia.

Hoeveel beter de Brit is als zijn 9 podiumplaatsen (geen zege) aangeven is moeilijk in te schatten. Bij HRC is men echter van mening dat Camier een goede nummer twee is!

Voor 2019 waren HRC de rijders keuze betreft de handen gebonden.

Camier had een contract met Honda Europa voor 2018 en 2019 terwijl Kiyonari een contract met Moriwaki had tot eind 2020 op het moment dat de deal tussen Moriwaki en HRC tot stand kwam.

Doch de beste tijden schijnen voor de drievoudig (2006, 2007 en 2010) British Superbike kampioen en drievoudig WorldSBK racewinnaar (2008 en 2009) Kiyonari voorbij te zijn.

Doch Kiyonari is, afgezien van MotoGP coureur Takaaki Nakagami, actueel de snelste Japanner die daarnaast met de HRC ingenieurs en managers Japans praten kan.

In de Honda factory schijnt bijna niemand Engels te praten, bovendien geld Kiyonari als een excellente ontwikkeling coureur.

Tot dusver zijn de productiemotoren altijd in Japan ontwikkeld en bij Honda is men van mening dat je daarvoor geen echte toprijder nodig bent.

HRC heeft sowieso de beschikking over Hiroshi Aoyama, Takumi Takahashi, Ryuichi Kiyonari en eventueel Stefan Bradl als testrijders!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |