image1

Officieel: 2019 Drie WorldSBK races...

Meer spanning en sensatie 2019? Zo gaat het worden 2019....

Zoals we voor weken terug al hadden geschreven hebben de FIM en de Dorna nu eindelijk officieel bekend gemaakt hoe het nieuw tijdschema en de kwalificaties voor 2019 eruit gaan zien.

Komend seizoen 2019 zullen we wat de Superbikes betreft drie races, 1 op zaterdag en 2 op zondag gaan zien waarvan de eerste een sprintrace wordt.

Beginnen we bij de vrijdag. Hadden we het afgelopen seizoen nog drie vrije trainingen zo worden dat er 2019 nog slechts twee van 50 minuten. Dit geld voor zowel de Superbikes als ook voor de Supersport 600.

De SSP 300 wordt vanwege het grote aantal deelnemers (70!) in 2 groepen gesplitst, een A en B groep. Ook deze coureurs rijden vrijdags 2 vrije trainingen.

Telden 2018 deze zogeheten vrije trainingen als kwalificatie voor de Superpole van zaterdag zo vervalt deze regeling 2019.

De grootste veranderingen zien we 2019 dan ook zaterdags. Dan zien we namelijk geen Superpole meer samengesteld uit de kwalificatie trainingen van de vrijdag maar een kwalificatiesessie van 25 minuten voor alle rijders.

De gereden tijden uit deze 25 minuten durende Tissot Superpole bepalen dan de startopstelling voor de eerste race op zaterdag en de nieuwe "sprintrace" die de Dorna heeft omgedoopt naar "Tissot Superpole race" op zondag.


Dit nieuwe Superpole formaat geld ook voor de Supersporters met het verschil dat deze geen extra race rijden.

Van de World Supersport 300 coureurs plaatsten zich, ook op zaterdag dus, de eerste 30 coureurs rechtstreeks voor de finale op zondag.

De overige rijders rijden een zogenaamde Last Chance race, een herkansing, waar zich de beste zes rijders zich alsnog voor de race op zondag kunnen kwalificeren.

Begonnen wordt de zondag met de nieuwe Tissot Superpole race van 10 ronden. Deze 10 ronden gelden voorlopig voor het hele seizoen.

Het verschil met een normale race is natuurlijk dat deze korter is en dat alleen de eerste 9 rijders punten krijgen wat er dan zo uit ziet 12/9/7/6/5/4/3/2/1.  

Logischerwijze blijft de puntentelling van een volle race, de eerste zaterdags, en de tweede zondagmiddag, zoals het was: 25/20/16/13/11/10/9/8/7/6/5/4/3/2/1.

Met deze nieuwe regel van de sprintrace of Tissot Superpole race, zijn er dus maximaal 12 punten meer te verdienen in een WorldSBK event wat natuurlijk aan het eind van het seizoen een belangrijke rol kan gaan meespelen!

Daarnaast bepaald de uitslag van de Tissot Superpole race namelijk ook de startpositie voor race twee.

Buiten de punten die deze rijders extra hebben "verdiend" nemen ze namelijk ook de eerste 9 plaatsen op de startgrid in.

Daarna, vanaf P10, geld dan weer het resultaat van de op zaterdag verreden Tissot Superpole.

Begonnen wordt er op zondag in de toekomst dus met de Tissot Superpole race, dan volgt de Supersport 600 race en vervolgend de tweede race van het WorldSBK.

De dag wordt afgesloten door de Supersport 300 coureurs, een spektakel op zich! Het zou wel eens interessant kunnen 2019...

Hier nog even het tijdschema/plan wat de Dorna naar buiten heeft gebracht. Hoe zeggen we dat in het Nederlands: Het lijkt me een goed plan....

 


 

 

 

 

 

 

Wie, wat en waar 2019 deel 2....

Superbike WK 2019: 18 rijders zeker, 7 coureurs van 2018 zijn er niet meer bij

Voor het WK Superbikes 2019 worden de teams, rijders en motorfietsfabrikanten behoorlijk door elkaar geschud.

Maar liefst 7 coureurs, Xavier Fores (Ducati), Lorenzo Savadori Aprilia), Loris Baz (BMW),Jake Gagne (Honda), Roman Ramos (Kawasaki), Patrick Jacobsen (Honda) en Jakub Smrz (Yamaha), vonden voor het seizoen 2019 geen plaats meer in het WorldSBK.

Van deze 7 hebben inmiddels 5 een nieuwe “job” gevonden in andere raceseries. Het hardst trof het natuurlijk Xavi Fores.

De 33 jarige Spanjaard werd ondanks 5 podiumplaatsen in 2018 door Barni Racing Ducati voor de deur werd gezet om plaats te maken voor de jonge Italiaan Michael Ruben Rinaldi.

Rinaldi reed het afgelopen seizoen nog in het Aruba.it Junior Team doch dit team werd opgeheven en na (sterk) aandringen van Aruba.it kwam de deal met Barni Racing Ducati tot stand.  

Fores had een aanbieding op zak van het Team Go Eleven die 2019 overstappen naar Ducati doch de Spanjaard koos ervoor 2019 met Honda Racing UK over te stappen naar het Brits Superbike kampioenschap.

Ook de Fransman Loris Baz (BMW) schijnt vergaande gesprekken te hebben gevoerd richting Engeland doch bevestigd is hier nog niets. 


De wat wisselvallige maar snelle Lorenzo Savadori vond geen "vaste job" voor 2019 en stapt noodgedwongen met het Team Angel Nieto over naar het nieuwe MotoE kampioenschap. Dit kampioenschap telt echter slechts vijf races en is eigenlijk een pure noodoplossing van de jonge Italiaan!

De beide Amerikanen Jake Gagne en Patrick Jacobsen keren 2019 terug in het Amerikaans kampioenschap.

Gagne keert terug naar zijn "oude" Honda team terwijl Jacobsen bij Yamaha Amerika een contract ondertekende om de titel in het Amerikaanse Supersport te veroveren. 

De toekomst van de Spanjaard Roman Ramos en de Tsjech Jakub Smrz is niet duidelijk. Zoals we al schreven wisselt het Go Eleven Team na drie jaar Kawasaki naar Ducati en wordt de Spanjaard Roman Ramos vervangen door de Ierse WorldSBK vedette Eugene Laverty!  

De 7 “nieuwe rijders" in het WorldSBK stammen uit diverse andere wegrace kampioenschappen: Alvaro Bautista (Ducati) uit de MotoGP, Sandro Cortese (Yamaha) uit het Supersport 600 WK.

De Duitser Markus Reiterberger (BMW) en de jonge Italiaan Alessandro Delbianco (Honda) reden het afgelopen seizen beide in het Europees Superstock 1000 kampioenschap stammen. Reiterberger won met BMW dit kampioenschap, Delbianco werd zevende.

Reiterberger rijd 2019 samen met de wereldkampioen van 2013, Tom Sykes, in het BMW Motorrad WorldSBK Team onder leiding van Shaun Muir Racing (SMR) die van Aprilia overstapte naar BMW. Hier veranderen dus de regie en de coureurs.

Aprilia trekt zich net als MV Agusta volledig terug uit dit prachtige kampioenschap!.

Helemaal “verloren” is MV Agusta niet, men concentreert zich samen met de Italiaan Raffaele de Rosa op het WorldSSP 600 kampioenschap 2019.

Leon Haslam (Kawasaki) en Ryuichi Kiyonari (Honda) komen beide uit het Brits Superbike kampioenschap maar reden beide in het verleden niet zonder succes in het WK Superbikes.

Mocht het Spaanse Orelac Kawasaki team erin slagen 2019 een tweede Kawasaki ZX10RR in te zetten komt de pas 18 jarige Gabriele Ruiu er nog bij wat het totaal aantal nieuwe rijders op zeven brengt! 

Het Team Pedercini (Kawasaki) maakte 2018 al vroeg bekend dat men 2019 met de Colombiaan Yonny Hernandez en de pas 18 jaar geworden Gabriele Ruiu van start zou gaan!

Echter nadat eerst de Colombiaan Yonny Hernandez in Magny Cours/Frankrijk afhaakte besloot ook Ruiu 2019 niet voor Team Pedercini te gaan rijden!

Ternauwernood wist teambaas Lucio Team Pedercini de snelle Spanjaard Jordi Torres voor het Superbike WK 2019 te strikken.

Dat dit echter voor beide partijen meer een "noodoplossing" is moge duidelijk zijn!

 

<< Ik ben blij voor 2019 toch nog een plaats gevonden te hebben en met een in het Superbikes WK bekend team aan te treden. >> aldus Torres. Daarbij rij ik 2019 op de kampioensmotor van de laatste vier jaar in het WorldSBK wat me nog meer motiveert.

<< Ik kan eigenlijk nauwelijks wachten om aan de slag te gaan. Ik denk dat het Team Pedercini en ik goede mogelijkheden hebben 2019 in de Top 10 te eindigen. >>waren de woorden van Torres.

Overigens had Torres ook een aanbod van Ducati op zak om als permanente invaller voor het Italiaanse traditiemerk. Dit voor het geval als één van de zes MotoGP coureurs om wat voor reden dan ook niet kan rijden.

Doch het "racedier" Torres koos ervoor om fulltime aan de bak te gaan in het WorldSBK!

Na Aprilia (2015), BMW (2016/2017) en MV Agusta (2018) is Kawasaki het vierde motormerk waarmee de meestal goedlachse Torres in zijn vijfjarige WorldSBK carrière deelneemt!

Net als het Kate Racing werd ook het TripleM Honda World Superbike Team "slachtoffer" van Honda's uiterst vreemde manoeuvre om met Moriwaki zogenaamd zelf het roer in de hand te nemen.

 Voor teameigenaar Matthias Moser reden genoeg om, na 2018 gigantisch in Honda geïnvesteerd te hebben, alles heen te smijten en zich als team volledig uit het WK Superbikes terug te trekken! 

Na (opnieuw) een uiterst slecht seizoen stapt het toch al weinig succesvolle Guandalini Yamaha team 2019 over naar het CIV (Italiaans Superbike kampioenschap).

Het Guandalini team stapt daarbij samen met de Italiaanse Stock 1000 coureur Roberto Tamburiniover over naar BMW. 


Het Aruba.it Racing Junior Team, TripleM Honda World Superbike Team en Guandalini Yamaha team waren alle drie met 1 coureur onderweg.

Nieuw is het GRT Yamaha met de Duitser Sandro Cortese en de Italiaanse routinier Marco Melandri. Met het Moriwaki Honda Althea team, met Leon Camier en Ryuichi Kiyonari, komt dan wel een nieuw team maar hier verandert alleen de regie en niet het aantal rijders.

Datzelfde geld voor het Althea Racing Team. Het Italiaanse team was afgelopen seizoen nog met Loris Baz onderweg maar wisselen nu van BMW naar Honda en als coureur arrangeerde Althea Boss Genesio Bevilacqua de jonge Italiaan Alessandro Delbianco.

Met het vertrek van MV Agusta, TripleM Honda, Guandalini Yamaha en het Ducati junior team tellen we vier rijders minder.

Met de komst van GRT Yamaha krijgen we er twee rijders bij maar blijft er een verlies van twee coureurs!

Nieuw is Motocorsa Ducati die de overstap wagen van het Europees Superstock 1000 kampioenschap naar het WorldSBK.

Dit met de ervaren Lorenzo Zanetti die voor Ducati veel testwerk met de nieuwe Panigale V4R heeft verricht!

Doch tot op heden is zelfs het "budget" voor deelname aan de Europese races nog niet gestemd!


Mocht men het benodigde "budget" niet bij elkaar krijgen zal Motocorsa Ducati per Wildcard aan een aantal races deelnemen.

Nog steeds onduidelijk is de toekomst van het oer Nederlandse ten Kate team. Vanuit Nieuwleusen doet men er alles aan om er 2019 toch bij te zijn maar door de uiterst late en vooral vreemde beslissing van Honda Japan lijkt dit schier onmogelijk, helaas!

Eigenlijk is het nauwelijks voor te stellen hoe een paddock er 2019 uit zal zien zonder de hospitaliteit van het Nederlandse Honda Team!

Eventueel zijn er nog slechts twee zitjes in het verschiet, één bij Orelac Kawasaki en eventueel een tweede bij het Team Pedercini.

Echter team Pedercini zet alleen een tweede coureur in mits die met een zestallig bedrag op de proppen komt!

Tot dusver zijn er 18 rijders zeker van hun deelname in het seizoen 2019. Mocht Orelac Kawasaki een tweede coureur in gaan zetten 19.

Het allermooiste zou natuurlijk zijn als het Ten Kate Racing toch nog zou lukken 2019 aan het WK Superbikes deel te nemen.

Hetzelfde geld natuurlijk ook voor Motocorsa zodat we tenminste tijdens de Europese races 21 permanente deelnemers hebben!

Daarnaast hoopt en probeert de Dorna middels Wildcard inzetten van locale rijders het startveld "op te vullen" tot maximaal 22 deelnemers.

Dat deze rijders in het algemeen geen rol van betekenis spelen speelt bij de Dorna schijnbaar geen rol, hoofdzaak meer deelnemers!  

Teams&rijders Superbike WK 2019:

Kawasaki Racing Team WorldSBK:  Jonathan Rea          (GBR)  Leon Haslam        (GBR)
Kawasaki Puccetti Racing:       Toprak Razgatlioglu   (TUR)
Pedercini Kawasaki:             Jordi Torres          (ESP)
Orelac Kawasaki:                Leandro Mercado       (ARG)  Gabriele Ruiu       (ITA)?
Pata Yamaha:                    Michael vd Mark       (NED)  Alex Lowes          (GBR)
GRT Yamaha WSBK Team            Sandro Cortese        (GER)  Marco Melandri      (ITA)
Aruba.it Ducati:                Chaz Davies           (GBR)  Alvaro Bautista     (ESP)
Barni Racing Team Ducati:       Michael Ruben Rinaldi (ITA)
Go Eleven Ducati:               Eugene Laverty        (IRL)
Motocorsa Ducati ?:             Lorenzo Zanetti       (ITA)
BMW Motorrad:                   Tom Sykes             (GBR)  Markus Reiterberger (GER)
Moriwaki Althea Honda:          Leon Camier           (GBR)  Ryuichi Kiyonari    (JAP)
Althea MIE Honda:               Alessandro Delbianco  (ITA)
Ten Kate Racing:                Niets bekend

Foto credit Xavi Fores podium en Alvaro Bautista: WorldSBK.comJerez/Spanje WorldSBK test dag 2...

Jonathan Rea sneller dan Superpole record…

Tijdens de tweede testdag in het Spaanse Jerez was het opnieuw Jonathan Rea (Kawasaki die op zijn eigen planeet rond reed.

Deze keer echter niet zo drastisch als in 2017 toen de Champ een tijd van 1:37,986 min in het toen nagelnieuwe Spaanse asfalt brandde! 

Tijdens deze tweede dag liet de Champ gelijk al tijdens de morgensessie op qualifyers een snelste tijd van 1:38,713 min noteren. Daarmee was de Ier 0,247 sec sneller als het polerecord van toenmalig Ducati coureur Marco Melandri uit 2017. 

Op zijn eigen persoonlijk record van 2017 ontbraken hem deze keer 0,727 sec.

De enige die Rea nog enigszins kon volgen was Yamaha coureur Alex Lowes maar ook de Brit verloor meer dan een halve (0,664) seconde op de Kawasaki wereldkampioen!

Achter Lowes wist Rea’s teamgenoot Leon Haslam de derde tijd te rijden. De Brit was met 1:39,766 min echter al meer dan een seconde (1,053) langzamer dan viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea.

De omschakeling van zijn Brits Superbike Kawasaki naar de ZX 10RR met WK specificaties is toch moeilijker dan verwacht aldus de Brit!

Wel was de 33 jarige Haslam met afstand de "vlijtigste" met zijn 101 ronden!

WorldSBK debutant Alvaro Bautista, enigszins verrassend tweede, was ook deze tweede dag de snelste Ducati rijder.


De Spanjaard wist met een tijd van 1:39,845 zijn tijd van gisteren nog iets aan te scherpen doch verloor op Rea net als Haslam (1,132 sec) meer dan een seconde op de snelle Rea.

Gisteren reed Bautista overigens zijn tweede tijd wel op qualifyers!

Chaz Davies begint meer en meer aan zijn nieuw "arbeidsapparaat" te wennen. De man uit Wales noteerde de vijfde tijd en was 1,139 sec. langzamer dan Champ Rea.

Op zijn nieuwe Aruba.it Ducati teamgenoot Alvaro Bautista verloor Davies deze tweede dag slechts 7/1000 seconde.

Ondanks zijn lastige polsblessure reed Michael van der Mark tijdens deze tweede dag een dappere 73 ronden en verbeterde zijn tijd naar 1:40,092 min.

Met deze tijd was de Nederlander, ondanks de pijn in zijn pols, 0,143 sneller dan Marco Melandri (GRT Yamaha) die deze tweede dag als zevende afsloot.

Melandri was echter de eerste die meer dan 1,5 seconde verloor op regerend wereldkampioen Jonathan Rea!

WorldSBK Rookie Sandro Cortese had tijdens de morgensessie met technische problemen te kampen en reed slecht 7 ronden. Na de middagpauze reed de Duitser toch nog 35 ronden.

Met zijn tijd van 1:40,592 wist Cortese zijn achterstand op Rea onder de 2 seconden te brengen.

Al met al een goed debuut van de WorldSSP wereldkampioen van 2018 gezien zijn tijd van 1:41,972 min op de eerste dag.

Bij de "Supersporters" veranderde er zich bijna niets. MV Agusta coureur Raffaele de Rosa was opnieuw het snelst terwijl zijn achtervolgers wat dichter bij elkaar rukte.

Kawasaki debutant Lucas Mahias reed deze dag de tweede tijd en verwees zijn Kawasaki teamgenoot Hikari Okubo naar P3....

We komen later in de week nog wat uitvoeriger op deze test terug...

Jerez tijden dag 2:

1. SBK  Jonathan Rea     (GBR)  Kawasaki  1:38,713 
2. SBK  Alex Lowes       (GBR)  Yamaha     + 0,664
3. SBK  Leon Haslam      (GBR)  Kawasaki   + 1,053
4. SBK  Alvaro Bautista  (ESP)  Ducati     + 1,132
5. SBK  Chaz Davies      (GBR)  Ducati     + 1,139
6. SBK  Michael vd Mark  (NED)  Yamaha     + 1,379
7. SBK  Marco Melandri   (ITA)  Yamaha     + 1,522
8 .SBK  Sandro Cortese   (GER)  Yamaha     + 1,879
-------------------WorldSSP 600-------------------
9. SSP  Raffaele De Rosa (ITA)  MV Agusta  + 4,346
10.SSP  Lucas Mahias     (FRA)  Kawasaki   + 4,861
11.SSP  Hikari Okubo     (JAP)  Kawasaki   + 5,032
12.SSP  Ayrton Badovini  (ITA)  Kawasaki   + 6,580

Jerez tijden dag 1:

1. SBK  Jonathan Rea     (GBR)  Kawasaki  1:39,657
2. SBK  Alvaro Bautista  (ESP)  Ducati     + 0,322
3. SBK  Chaz Davies      (GBR)  Ducati     + 0,545
4. SBK  Alex Lowes       (GBR)  Yamaha     + 0,639
5. SBK  Leon Haslam      (GBR)  Kawasaki   + 0,733
6. SBK  Marco Melandri   (ITA)  Yamaha     + 1,006
7. SBK  Michael vd Mark  (NED)  Yamaha     + 1,915
8. SBK  Sandro Cortese   (GER)  Yamaha     + 2,315
-------------------WorldSSP 600------------------
9. SSP  Raffaele De Rosa (ITA)  MV Agusta  + 3,646
10.SSP  Hikari Okubo     (JAP)  Kawasaki   + 5,558
11.SSP  Lucas Mahias     (FRA)  Kawasaki   + 5,967
12.SSP  Ayrton Badovini  (ITA)  Kawasaki   + 8,163

Foto credit: WorldSBK/Ducati en donnyfoto.com


WorldSBK test Jerez/Spain 2017...

Jerez test dag 1: Alvaro Bautista met sterk debuut...

Ondanks dat Jonathan Rea (Kawasaki) onder een prachtig Spaans zonnetje in Jerez tijdens de eerste dag de snelste tijd wist te rijden ging de meeste opmerkzaamheid naar iemand anders: WorldSBK debutant Alvaro Bautista.

De Aruba.it Ducati fabriekscoureur beëindigde deze dag als tweede en verloor op de snelste tijd van de viervoudig wereldkampioen, 1:39,657 minuut slechts 0.322 van een seconde!

Ducati moest veel kritiek "wegsteken" toen ze eind augustus bekend maakten dat Marco Melandri plaats moest maken voor Alvaro Bautista.

Alvaro Bautista veroverde in negen jaar MotoGP slechts 3 podiumplaatsen en won geen enkele race. Marco Melandri daarentegen behoort tot de Superbike elite en is één van de succesvolste Superbikers ooit. 

Echter zijn debuut in het Superbike WK voltooide de 34 Spanjaard meesterlijk.

Na 62 gereden ronden kwam de nieuwe Ducati factory rijder slechts 0.322 seconde tekort op de tijd van Jonathan Rea.

Echter te hoog opwaarderen moet men de tijd van Bautista ook niet, de Spanjaard heeft 2 jaar Ducati V4 ervaring terwijl vicewereldkampioen Chaz Davies eigenlijk nog bij 0 is!


Overigens reed Rea zijn tijd van 1:39,657 minuut op racebanden net als alle anderen ook trouwens. In 2017 reed Rea in Jerez, ook op racebanden maar op nieuw asfalt, een fabeltjestijd van 1:37,986 min.

Ter vergelijk: Het polerecord, 1:38,960 min, staat in Jerez op naam van Marco Melandri (Ducati) en stamt uit 2017.

Alvaro Bautista was deze eerste dag 0,223 sec. sneller dan zijn nieuwe teamgenoot Chaz Davies doch zoals gezegd, Davies "vijlt" nog aan zijn nieuwe V4R en zit na 4 jaar Panigale V2 nog in de gewenningsfase!


Daarbij ging Davies pas aan het eind van de dag nog "even" op tijdenjacht! 

Yamaha rijd in Jerez voor de eerste keer met alle 4 coureurs aan: Michael van der Mark, de Brit Alex Lowes, de Italiaan Marco Melandri en de Duitse Rookie Sandro Cortese.

Alex Lowes was met de vi8erde tijd de snelste Yamaha coureur maar boete al 0,639 in op de tijd van regerend wereldkampioen Jonathan Rea!

Achter Lowes volgde British Superbike kampioen Leon Haslam. Rea's nieuwe teamgenoot was de laatste die met 0,733 seconde binnen een seconde van de tijd Rea bleef.

GRT Yamaha debutant Marco Melandri was de eerste die meer dan een seconde (1,006) op de tijd van Rea verloor.

Pas daarachter, als zevende, vinden we Michael van der Mark (Yamaha) die maar liefst 1,915 verloor op de tijd van "Champ Rea".

De Nederlander ondervind schijnbaar nog steeds erg veel last van zijn in Qatar opgelopen polsblessure en deed het bewust wat kalmer aan deze eerste dag.

WorldSBK debutant en WorldSSP wereldkampioen Sandro Cortese beëindigde zijn "debuutdag" als achtste en boete 2,315 seconde in op de tijd van Rea.

Een respectabele eerste dag voor de GRT Yamaha rijder. 

Bij de WorldSSP 600 coureurs was MV Agusta's Raffaele de Rosa 1:43,303 met afstand de snelste Supersporter. De wereldkampioen van 2017 Lucas Mahias debuteerde hier met Kawasaki. 

De Fransman reed een derde tijd achter zijn Japanse teamgenoot Hikari Okubo en was bijna 2,5 seconde langzamer als de Rosa...

Natuurlijk zijn deze tijden nog niet echt "serieus" te nemen. Veel rijders rijders rijden hier voor de eerste keer op/met hun nieuwe "arbeidsapparaten" en daarnaast is dit een test waar bv een Michael van der Mark inderdaad met testen bezig zijn.

Morgen de tweede dag zier het er waarschijnlijk heel anders uit, deze eerste dag is meer de "gewenningsfase" van deze test!

Jerez tijden dag 1:

1. SBK  Jonathan Rea     (GBR)  Kawasaki  1:39,657
2. SBK  Alvaro Bautista  (ESP)  Ducati     + 0,322
3. SBK  Chaz Davies      (GBR)  Ducati     + 0,545
4. SBK  Alex Lowes       (GBR)  Yamaha     + 0,639
5. SBK  Leon Haslam      (GBR)  Kawasaki   + 0,733
6. SBK  Marco Melandri   (ITA)  Yamaha     + 1,006
7. SBK  Michael vd Mark  (NED)  Yamaha     + 1,915
8. SBK  Sandro Cortese   (GER)  Yamaha     + 2,315
-------------------WorldSSP 600------------------
9. SSP  Raffaele De Rosa (ITA)  MV Agusta + 3,646
10.SSP  Hikari Okubo     (JAP)  Kawasaki  + 5,558
11.SSP  Lucas Mahias     (FRA)  Kawasaki  + 5,967
12.SSP  Ayrton Badovini  (ITA)  Kawasaki  + 8,163
Foto credit WorldSBK/donnyfoto.com

Losail/Qatar 2018, het is nog niet voorbij....

Het WK is weliswaar beslist doch voor velen staat er nog veel op het spel….

Het WorldSBK circus slaat zijn laatste tenten wat het World Superbike WK seizoen van 2018 betreft komend weekend op in het Arabische Doha in het kleine oliestaatje Qatar.

Ondanks dat Jonathan Rea (Kawasaki) al in Frankrijk voor de vierde keer op rij als wereldkampioen werd gekroond staat er voor zowel Rea als ook een aantal andere coureurs nog veel op het spel.

Voor recordhouder Rea zijn er nog een paar records te knakken, daarnaast gaat de strijd om het vicewereldkampioenschap 2018 komend weekend op het 5,3 km lange Losail International Circuit onder kunstlicht zijn laatste ronde in.

De kersverse viervoudig wereldkampioen komt met het record aantal van 10 gewonnen races op rij naar Doha. De Noord Ier wil in Doha proberen ook het record van 17 gewonnen races in één seizoen te verbreken.

Actueel heeft de 31 jarige dit seizoen maar liefst 16 races gewonnen. Gezien de vorm waarin de Champ momenteel verkeerd is ook dit record niet onmogelijk. Dit record staat op naam van de Amerikaan Doug Polen en stamt uit 1991.

Daarnaast is Rea van plan om zijn eigen record van 556 punten in één seizoen te breken. Momenteel heeft de Kawasaki rijder er 520 wat betekend dat beide records binnen handbereik zijn!

 

Veel spannender is de vraag wie er vicewereldkampioen gaat worden. Daarbij rukt Chaz Davies komend weekend voor de laatste keer uit met de Ducati Panigale tweecilinder die 2019 vervangen gaat worden door de nieuwe Panigale V4.

De man uit Wales zal er alles aan doen de traditierijke V2 een waardig afscheid te bezorgen. Davies komt met 24 voorsprong op Michael van der Mark (Yamaha) naar Qatar en is vast van plan vicewereldkampioen te blijven.

In 2016 won de "Walesman" hier beide races, in 2017 moest hij beide races achter Jonathan Rea genoegen nemen met de tweede plaats.

Voor Michael van der Mark ziet het er zo uit dat hij zijn zesde plaats van 2017 in het WK gaat toppen met een derde plaats in het WK 2018.

De Nederlander komt zoals gezegd met 24 punten achterstand op Davies naar Qatar en heeft op zijn beurt 30 punten voorsprong op WK vierde Tom Sykes (Kawasaki).

Om WK derde te worden wordt echter een hele klus. De Nederlander stond in Doha wat het WK Superbikes betreft nog nooit op het podium maar scoorde hier 2 vierde plaatsen zowel met Honda als met Yamaha.

In 2014 echter won van der Mark hier zijn race in de Supersport 600 klasse, het jaar waarin hij wereldkampioen werd in deze klasse. Wie weet valt er voor de Yamaha coureur vrijdag 26 oktober nog wat meer te vieren als alleen zijn 26e verjaardag....

Tom Sykes heeft inmiddles 30 punten achterstand op van der Mark maar voelt na Argentinië de hete adem in zijn nek van WK vijfde Marco Melandri.

Voor Melandri geld hetzelfde als voor Chaz Davies; Afscheid nemen van de Ducati V Twin. Echter met dit verschil dat de kleine Italiaan 2019 niet op een Ducati V4 zal rijden.

De Superpole winnaar van Argentinië zijn achterstand op WK vierde Tom Sykes bedraagt na zijn sterke optreden in Argentinië noch slechts 8 punten.

 


Melandri kennende wil zeker nog wat bewijzen en vooral laten zien dat hij een plaats in het World Superbike WK verdiend!

Achter Melandri op P6 "logeert" van der Mark's teamgenoot Alex Lowes. De Brit heeft een slecht Argentinië event achter de rug en ziet nu zelfs zijn zesde plaats in het WK bedreigt door Xavi Fores.

De Spanjaard scoorde in Argentinië een tweede en vierde plaats en is de Brit tot op 5 punten genaderd! Ook hier spanning aangezegd dus.


Achter deze twee zijn er een drietal rijders die om de achtste plaats in het WK strijden. Vooral tussen WorldSBK routinier Eugene Laverty (Aprilia) en WK Rookie Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) is het erg spannend. 

Beide komen met 145 punten naar Qatar. Daarbij komt Laverty met ervaring uit zowel de MotoGP als ook met WorldSBK ervaring naar het Losail international circuit, voor SBK Rookie Razgatlioglu is het circuit nieuw.  

Deze twee moeten op hun beurt weer oppassen voor Lorenzo Savadori (Aprilia) die slechts 12 punten achterstand op de Ier en de Turk heeft. De jonge Italiaan wil minimaal zijn tiende plaats in het WK zeker stellen maar is tegelijkertijd eerzuchtig genoeg om P8 in het vizier te hebben.

Echter ook Savadori word van achteren “bedreigd” en wel door Loris Baz. De enige BMW coureur in het veld is momenteel WK elfde doch de Fransman komt slechts zes punten te kort op de tiende plaats van Savadori!

Net als Laverty beschikt Baz over veel Losail ervaring en een tiende plaats in het WK klinkt nu eenmaal beter als WK elfde!

In 2014, zijn laatste WorldSBK jaar, veroverde Baz hier zowel in de Superpole als ook in race een tweede plaats!

 

 


Het Red Bull Honda team kende een moeilijk seizoen, Camier blessure bedingt, voor Jake Gagne was alles nieuw doch het Losail International Circuit kent hij van 2017. De Amerikaan en de Brit zullen er natuurlijk alles aan doen het seizoen 2018 enigszins waardig af te sluiten.

Hadden we in Argentinië na de “massa ontslagen” op het WorldSBK paddock drie nieuwe gezichten zijn het er nu nog twee.

 


Voor de naar de MotoGP vertrokken Jordi Torres (MV Agusta) rijd in Qatar opnieuw de Chileen Maximilian Scheib.

Bij het Team Pedercini Kawasaki neemt net als in Argentinië de pas 18 jarige Italiaan Gabriele Ruiu de plaats vanYonny Hernandez in.

Bij het TripleM Honda WSBK Team nam de Fransman Florian Marino het zitje over van de ontslagen Amerikaan Patrick Jacobsen.

Doch na in de eerste race in Argentinië een sterke elfde plaats te hebben veroverd crashte de jonge Fransman in het begin van de tweede race. Daarbij brak daarbij zijn kuitbeen op twee plaatsten.

Het TripleM team besloot daarop niet naar Qatar te reizen...

Hier nog even de actuele Top 10 voor Qatar:

1. Jonathan Rea         (Kawasaki) 520
2. Chaz Davies          (Ducati)   348
3. Michael van der Mark (Yamaha)   324
4. Tom Sykes            (Kawasaki) 294
5. Marco Melandri       (Ducati)   286
6. Alex Lowes           (Yamaha)   232
7. Xavi Fores           (Ducati)   227
8. Eugene Laverty       (Aprilia)  145
9. Toprak Razgatlioglu  (Kawasaki) 145
10.Lorenzo Savadori     (Aprilia)  133

2017 Losail/Qatar FIM World Superbike Results Race 1:

1. JONATHAN REA      GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR 1'57.577 
   17 Laps = 91,460 Km in 33'41.021 = 162,916 km/h
2. CHAZ DAVIES       GBR Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R   4.944 
3. MARCO MELANDRI    ITA Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R  10.405 
4. EUGENE LAVERTY    IRL Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    12.052 
5. LORENZO SAVADORI  ITA Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    12.339 
6. TOM SYKES         GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR   15.587
7. JORDI TORRES      ESP Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      16.789 
8. SYLVAIN GUINTOLI  FRA Kawasaki Puccetti Racing       Kawasaki ZX-10RR   17.869 
9. LEON CAMIER       GBR MV Agusta Reparto Corse        MV Agusta 1000 F4  18.494 
10.ROMAN RAMOS       ESP Team Kawasaki Go Eleven        Kawasaki ZX-10RR   22.660 
11.JEREMY GUARNONI   FRA Pedercini Racing SC-Project    Kawasaki ZX-10RR   36.011 
12.JAKE GAGNE        USA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR    38.237
13.ROBERTO ROLFO     ITA Grillini Racing Team Kawasaki  ZX-10RR            49.659 
14.ONDREJ JEZEK      CZE Grillini Racing Team Kawasaki  ZX-10RR            50.079 
-------------------------------Race niet beëindigt-------------------------------
ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1 15   2 Laps 
XAVI FORÉS           ESP BARI Racing Team               Ducati Panigale R  7 Laps 
RAFFAELE DE ROSA     ITA Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      7 Laps 
MICHAEL VD MARK      NED Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1     11 Laps 
DAVIDE GIUGLIANO     ITA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR   12 Laps 
ALESSANDRO ANDREOZZI ITA Guandalini Racing              Yamaha YZF R1     14 Laps

2018 Losail/Qatar FIM World Superbike Results race 2:

1. JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR 1'57.061 
   17 Laps = 91,460 Km in 33'39.718 = 163,021 km/h.
2. CHAZ DAVIES          GBR Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R   1.961
3. ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       4.185
4. MICHAEL VD MARK      NED Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       5.843
5. XAVI FORÉS           ESP BARNI Racing Team              Ducati Panigale R   8.987 
6. MARCO MELANDRI       ITA Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R  14.675 
7. EUGENE LAVERTY       IRL Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    16.251
8. SYLVAIN GUINTOLI     FRA Kawasaki Puccetti Racing       Kawasaki ZX-10RR   16.675 
9. LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse        MV Agusta 1000 F4  19.607 
10.ROMAN RAMOS          ESP Team Kawasaki Go Eleven        Kawasaki ZX-10RR   20.628 
11.RAFFAELE DE ROSA     ITA Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      26.043
12.JAKE GAGNE           USA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR    32.656 
13.ALESSANDRO ANDREOZZI ITA Guandalini Racing              Yamaha YZF R1      41.197 
14.ONDRJ JEZEK          CZE Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10RR   41.844 
15.ROBERTO ROLFO        ITA Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10RR   47.116 
16.JEREMY GUARNONI      FRA Pedercini Racing SC-Project    Kawasaki ZX-10RR   2 Laps 
-----------------------------------Race niet beëindigt------------------------------
   TOM SYKES            GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR  15 Laps 
   LORENZO SAVADORI     ITA Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF   15 Laps 
   JORDI TORRES         ESP Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR     16 Laps

2018  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |