image1

Assen, “The Cathedral off Speed” 2018 deel 2...

Veel Nederlandse deelnemers komend weekend in “The Cathedral off Speed”…

Nog een paar dagen en dan kunnen de Superbike fans hun hart ophalen tijdens het vierde WK Superbike raceweekend van dit seizoen in Assen. Ook voor ons, hoewel we een aanreis hebben van 470 km is Assen een thuiswedstrijd. Dit seizoen heeft het uiterst snelle 4,5 km lange circuit waarschijnlijk meer te bieden als al de jaren ervoor.

Dit niet alleen doordat het WorldSBK rijdersveld middels een aantal nieuwe regels competitiever is geworden maar ook door de deelname van het grote aantal Nederlandse deelnemers in de diverse klassen!

Yamaha WorldSBK coureur Michael van der Mark geld natuurlijk als de nummer 1 voor komend weekend. Michael reed afgelopen weekend in het Spaanse Aragón middels twee vijfde plaatsten opnieuw twee sterke races en gaat komend weekend minstens voor podiumplaatsen.

Van der Mark komt als WK zesde naar Nederland en is er gebrand op zijn eerste zege voor Yamaha te behalen. Schier onmogelijk is dit niet, de snelle Yamaha rijder is in Assen altijd snel.

Naast van der Mark in de hoogste klasse rijden er in alle andere klassen Nederlanders mee! 


 

In het WK Supersport 600 is dat Jamie van Sikkelerus (Honda) en in het EK Supersport 600 hebben we beide Kawasaki rijders Rob Hartog en Wayne Tessels!

Afgelopen weekend in Spanje scoorde Rob Hartog tussen de “grote” jongens een sterke 10e plaats en komt als tiende in het WK en als leider om het Europees Supersport kampioenschap naar Assen!

 


Jaimie van Sikkelerus, Rob Hartog en Wayne Tessels zijn permanente starters in deze spectaculaire klasse terwijl de snelle Vasco van der Valk (Benro Yamaha) middels een Wildcard zijn kunnen wilalten zien.

In het Europees Superstock 1000 kampioenschap zullen Danny de Boer en Ricardo Brink (beide Yamaha) de Nederlandse driekleur hoog te houden en proberen Top 10, of nog meer, klasseringen te behalen.

Op het de Nederlanders bekende en snelle circuit van Assen, waar het inhalen vooral voor die rijders die het circuit goed kennen een lust is, heeft het Drentse circuit al vaak bewezen dat hier tot en met de laatste ronde laatste bocht alles mogelijk is.

Naast de drie Supersport 600 rijders zullen we ook en in het Europees Superstock 1000 twee Nederlanders in actie kunnen zien zien zo zijn het er in het FIM World Supersport 300 (WorldSSP 300) zelfs tien! 

Met Robert Schotman, Scott Deroue en Walid Khan (Kawasaki), Dennis Koopman, Joep Overbeeke (Yamaha) en Aragón 2018 winnaar Koen Meuffels en diens  KTM teamgenoten Ryan Vos en Glenn van Stralen hebben we maar liefst acht Nederlandse rijders in deze nieuwe uiterst spectaculaire en spannende klasse!

 


Naast deze acht permanente starters krijgen ook Milan Merckelbach (Yamaha) en Bibi Damen (KTM) de kans hun kunnen te laten  zien deze drie dagen.

Dat brengt het aantal deelnemende Nederlanders komend weekend op een nieuw recordhoogte van maar liefst 17 rijders!

Afgelopen weekend in Spanje bewezen onze (jonge) landgenoten dat ze op internationaal niveau goed kunnen meekomen. KTM Coureur Koen Meuffels wist namelijk de openingsrace na een bikkelhard duel in een grote kopgroep deze race in zijn voordeel te beslissen.

De meer ervaren Scott Deroue (Kawasaki) moest zich met 0.031 achterstand geslagen geven maar stond wel als tweede op het podium.

Robert Schotman (Kawasaki) scoorde de vijfde plaats terwijl Glenn van Straalen zijn KTM als zevende over de finish bracht. Daarmee finishten maar liefst vier Nederlandse coureurs in de Top 10.

Bijna waren dat er vijf geweest want ook Nutec Benjan Kawasaki coureur Walid Khan was snel onderweg om uiteindelijk als ondankbare elfde te finishen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeschouwing Motul WorldSBK Aragón/Spanje 2018…

WorldSBK Aragón Spanje 2018: Tijd om het onvoorspelbare te voorspellen…

Het is lang geleden dat we na 4 verreden races drie verschillende winnaars hadden. Komend weekend echter komt het WorldSBK circus terug naar Europa en is het een feit dat we met Marco Melandri (Ducati), Jonathan Rea (Kawasaki) en Chaz Davies (Ducati) drie verschillende winnaars op twee verschillende motormerken hebben.

Hopelijk zien we in het Spaanse Aragón komend weekend,13, 14 en 15 April, net zulke spannende races als dat in Australië en Thailand het geval was.

Vorig jaar nog wist de latere wereldkampioen Jonathan Rea na eerst zowel in Australië als ook in Thailand beide races te hebben gewonnen ook nog zijn vijfde race in het “Ducati territorium” Aragón te winnen! Vijf op een rij dus!

Een beetje geholpen door Marco Melandri`s (Ducati) slechte resultaten in Thailand komt regerend wereldkampioen Jonathan Rea ook in 2018 als WK leider naar het eerste Europa event.

Echter ook de drievoudig wereldkampioen heeft mede door de verschillende nieuwe technische reglementen het moeilijk met het vinden van een goede set-up voor de Kawasaki ZX 10 RR en dit is het punt waarop Rea meer dan ooit in zijn focus heeft gericht.

De Champ is echter van plan komend weekend op het 5077 meter lange Motorland Aragón circuit zijn voorsprong in het WK uit te bouwen en is vast van plan het Ducati territorium om te benoemen in het Kawasaki territorium!

Sinds 2015 is Rea hier nooit buiten de Top drie gefinisht en ook daarvoor stond hij elk event minstens één race op het podium! Het doel is duidelijk: Op zijn minst twee Top 3 resultaten!

Marco Melandri kwam met twee overwinningen als verrassende WK leider uit Down Under naar Thailand maar op het Chang International Circuit moest de kleine Italiaan door matige prestaties, achtste en zevende, zijn WK leiding afgeven aan regerend wereldkampioen Jonathan Rea.

Behalve Rea echter heeft ook Melandri goede herinneringen aan het Spaanse circuit en stond hier 2017 nog als 2e en 3e op het podium. In het totaal stond de EX MotoGP coureur en huidige Ducati fabrieksrijder hier zelfs acht keer op het podium waarvan twee keer als winnaar. Melandri achterstand op Rea bedraagt slecht twee punten dus…

De meest onopvallende rijder in het hele WorldSBK circus is (al jarenlang) de Spanjaard Xavi Fores. Echter zo onopvallend Fores ook mag overkomen de "koele kikker" stond 2018 na vier verreden races twee keer op het podium. Australië race 2 als derde, Thailand race 1 als tweede en telt daarmee als de meest constante rijder.

In het WK staat de Barni Ducati rijder op de derde plaats nipt (3pt) voor Ducati Star Chaz Davies. Natuurlijk wil Fores voor eigen publiek vlammen en ook eindelijk zijn eerste zege in het WorldSBK WK behalen. Aan Speed ontbreekt het de sympathieke Spanjaard 2018 in ieder geval niet!  In 2017 moest de kleine Spanjaard in race 1 nog van zijn brandende Ducati springen, in de tweede race werd hij sterk vierde! Ook in 2016 noteerde hij als “thuisheer” hier twee sterke vierde plaatsten.

Grootste favoriet voor de Pirelli Aragón ronde is waarschijnlijk de Walesman Chaz Davies. De Ducati presteerde hier altijd al buitengewoon en liet meer dan eens indrukwekkende races zien.

Davies won hier bijvoorbeeld in 2013 en 2016 beide races. In 2017 nog crashte Davies in de eerste race na een bikkelhard gevecht met Rea drie ronden voor het einde om daarna, zondag, de tweede race met 0.483 seconde voorsprong op diezelfde Rea te winnen.

In het totaal stond Davies hier 9 maal op het podium waarvan maar liefst zes keer als winnaar! Doch ook Davies heeft sinds de invoering van de nieuwe regels problemen met het vinden van de juiste te Set-up voor zijn rijstijl op de Ducati Panigale. Iets wat de zaak voor de fans alleen maar spannender maakt!

 
Net als in 2017 houden beide Yamaha rijders Alex Lowes en Michael van der Mark elkaar in evenwicht. Beide R1 rijders komen respectievelijk als WK vijfde en zesde naar Spanje maar geen van beide stond in Aragón als Superbike coureur ooit op het podium!

Michael van der Mark kent het Aragón podium echter goed uit zijn Supersport 600 tijd, in 2013 en 2014 stond onze landgenoot hier beide malen als tweede op het podium.

Zijn beste resultaten als "Superbiker" zijn 2 vijfde plaatsen uit 2017 wat een goed vooruitzicht is voor komend weekend! Voor van der Mark´s teamgenoot Alex Lowes liep het hier in het verleden nooit echt rond. In acht races finishte de Brit slechts vier keer in de Top 10 met als beste resultaat een vierde plaats in race 1 in 2017!

Het niveau van beide fabrieks Yamaha’s is in 2018 echter flink gestegen wat goed te zien is aan de beide podiumplaatsen in Thailand race 2: Lowes op twee van der Mark op drie! Veelbelovend voor het berg en dal circuit van Aragón?

Rea`s teamgenoot Tom Sykes behaalde zowel in Australië als ook in Thailand wisselvallige en deels zwakke resultaten. De wereldkampioen van 2013 staat met 43 WK punten “slechts” zevende in het WK klassement! Sykes heeft duidelijk meer moeite met het aanpassen van zijn rijstijl aan zijn "gecastreerde" Kawasaki als zijn teamgenoot Rea!

De baardige Brit heeft zich tot doel gezet zich van de titel Mister Superpole te voorzien. Momenteel moet de Britse Kawasaki coureur deze titel nog delen met de Australische Superbike legende en Mister Superpole Troy Corser.

Beide hebben maar liefst 45 Superpoles achter hun naam staan! Echter met 7 podiumplaatsen en een dubbele overwinning in 2014 behoort ook Sykes tot de Aragón toppers.

Een ander iemand die vriend en vijand waarschijnlijk toch wel wat heeft laten schrikken is Leon Camier op de vorig jaar nog als “flop” gekenmerkte Honda Fireblade CB1000RR SP2. Al in Australië liet de taaie Brit beresterke races zien om daarna in Thailand er nog een schepje bovenop te doen en beide races mee vocht om een podiumplaats!

 

 

 

Met zijn 7e en 6e plaats in Australië en een 4e en 6e  plaats in Thailand staat de Brit met 42 punten achtste in het WK, slechts één mikkerige WK punt achter Tom Sykes!

Komend weekend echter rijden beide Red Bull Honda coureurs Leon Camier en Jake Gagne voor het eerst met de elektronica van Magneti Marelli en begint het team qua Set-up eigenlijk weer bij nul!Echt succesvol was Camier met de 4 verschillende motormerken waarmee hij in Aragón aantrad eigenlijk nooit. Twee tiende plaatsen als beste resultaat betekend dat het voor de ervaren en vechtlustige Red Bull Honda coureur alleen maar naar voren kan gaan!

Ook de negende man in het Superbike WK kent Motorland Aragón circuit erg goed en stond hier in 2014 als Kawasaki fabrieksrijder zelfs tweemaal als tweede op het podium.

We hebben het hier over WorldSBK terugkeerder Loris Baz. De Fransman bemand in het Gulf Althea BMW Racing Team de enige deelnemende BMW S 1000 RR in het WorldSBK 2018! Baz had het aanvangs wat moeilijk met de omschakeling van een MotoGP bike op een Superbike, waarbij vooral de Pirelli banden hem parten speelden!

Op Phillip Island liep de nogal eens "hitsige" Baz een vervelende armblessure op, (breuk in de kom) maar Baz liet in Buriram/Thailand zien uit het harde "motorhout" gesneden te zijn en moest nu eigenlijk weer fit zijn.

Baz kent het circuit natuurlijk erg goed, hij reed hier zowel met de Superbikes als ook in de MotoGP en verheugd zich erg op komend weekend!

WorldSBK Rookie Toprak Razgatlioglu weert zich dapper in het Superbike WK en heeft zijn Top 10 plaats zeker verdiend. De Kenan Sofuoglu prothese is erg blij om terug in Europa te zijn op circuits die hij kent.

Ook het Aragón podium is de jonge Turk niet onbekend, in 2015 won de Kawasaki coureur hier beide races in het Europees Superstock 600 kampioenschap waarin hij zich dat jaar ook als kampioen liet kronen.

Zoals we al uitvoerig berichten zullen we minstens de komende twee, waarschijnlijk zelfs drie races Eugene Laverty niet in actie zien. De Ierse Aprilia rijder crashte in Thailand hard en werd daarbij overreden door de Spanjaard Jordi Torres (MV Agusta).

Hierbij liep Laverty een bekkenbreuk en inwendig letsel op waaraan hij in Bangkok geopereerd. Pas afgelopen zondag mocht de Aprilia rijder het ziekenhuis daar verlaten en word nu verder in Ierland verzorgd!

Het Milwaukee Aprilia team heeft 2018 niet echt een gelukkig handje, net voor de eerste race op Phillip Island/Australië brak de jonge Lorenzo Savodori zijn sleutelbeen en stond er dus slechts 1 Aprilia op de startgrid!  


Het Milwaukee Aprilia Team vertrouwd in Aragón, Assen en waarschijnlijk ook het Italiaanse Imola op Superbike routinier Davide Giugliano. De 28 jarige Italiaan, niettemin ex-fabrieksrijder van Ducati, kent het Spaanse circuit erg goed met als beste resultaateen vierde plaats in race 2 in 2013.

In 2016 scoorde de toenmalige Ducati rijder nog een vijfde en zesde plaats! Als alles past is Giugliano een man die leven in de brouwerij brengt!

Zoals geschreven moest Camier opvolger bij MV Agusta Jordi Torres in Buriram/Thailand zijn eerste nul incasseren en dus is de Spanjaard er gebrand op tijdens zijn thuisrace revanche te nemen en veel punten te scoren!

In het verleden leverde de goedlachse Torres hier altijd solide resultaten voor zijn teams en kwam in de regel tussen P4 en P7 over de finish! Het is interessant en spannend te zien hoe Torres en MV Agusta zich verder ontwikkelen.    

Hebben we met Marco Melandri, Xavi Fores en Chaz Davies drie Ducati Panigales aan de start zo zullen het er in Spanje zelfs 4 zijn. Ducati`s eigen kweek en Europees Superstock 1000 kampioen van 2017 rijdt als beloning voor deze titel alle Europese events.

Dit ook omdat het officiële Ducati Junior Team zich als fabrieksteam heeft teruggetrokken maar daarvoor het Barni Ducati team met fabrieksmateriaal en personeel ondersteund (V4 Panigale.

 

 

 
Rinaldi beschikt overigens net als Melandri en Davies de over fabrielsmateriaal echter het 2017 model van Marco Melandri!

Naast Rinaldi heeft ook de Rus Vladimir Leonov een Wildcard toegewezen gekregen. Leonov kennen we nog uit het WorldSSP 600 kampioenshap waar hij voor het Yakhnich Motorsport Yamaha Team aan de zijde van de Brit Sam Lowes een aantal sterke races reed maar dan weer in het niets terugviel!

Leonov beschikt over een Kawasaki ZX 10 RR van het Spaanse SPB Racing team waarmee hij ook in het Spaans Superbike kampioenschap rijdt.


Hier nog even de actuele Top 10:

1. JONATHAN REA          KAWASAKI  69
2. MARCO MELANDRI        DUCATI    67
3. XAVI FORÉS            DUCATI    60
4. CHAZ DAVIES           DUCATI    57
5. ALEX LOWES            YAMAHA    48
6. MICHAEL VD MARK       YAMAHA    45
7. TOM SYKES             KAWASAKI  43
8. LEON CAMIER           HONDA     42
9. LORIS BAZ             BMW       21
10.TOPRAK RAZGATLIOGLU   KAWASAKI  18

2017 Motorland Aragon FIM World Superbikes resultaat Race 1:

1  JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10R   1'49.350 
18 Laps = 91,386 Km in 33'24.302 Min. = 164,142 km/u
2  MARCO MELANDRI       ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R    4.058 
3  TOM SYKES            GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10R      7.512
4  ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off.  WSBK Team  Yamaha YZF R1        9.962
5  MICHAEL VAN DER MARK NED Pata Yamaha Off.  WSBK Team  Yamaha YZF R1       12.302
6  JORDI TORRES         ESP Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR       18.995
7  LEANDRO MERCADO      ARG IODARacing                   Aprilia RSV4 RF     21.545
8  EUGENE LAVERTY       IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF     27.309
9  STEFAN BRADL         GER Red Bull Honda  SBK Team     Honda CBR1000RR     27.488
10 NICKY HAYDEN         USA Red Bull Honda  SBK Team     Honda CBR1000RR     27.663
11 LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000 F4   35.409
12 MARKUS REITERBERGER  GER Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR       41.558
13 JULIAN SIMON         ESP Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF     44.006
14 RANDY KRUMMENACHER   SUI Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10R     44.482
15 ALEX DE ANGELIS      RSM Pedercini Racing SC-Project  Kawasaki ZX-10R     45.915
16 RICCARDO RUSSO       ITA Guandalini Racing            Yamaha YZF R1     1'23.533
--------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------
CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R   2 Laps
XAVIER FORÉS        ESP BARNI Racing Team            Ducati Panigale R   4 Laps
ROMAN RAMOS         ESP Team Kawasaki Go Eleven      Kawasaki ZX-10R    14 Laps
AYRTON BADOVINI     ITA Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10R     0 Laps

2017 Motorland Aragon FIM World Superbikes resultaat Race 2:

1  CHAZ DAVIES          GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R
18 Laps 18 = 91,386 Km  in 33'30.906 Min. = 163,603 km/u
2  JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10R       0.483 
3  MARCO MELANDRI       ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R     2.479
4  TOM SYKES            GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10R      10.562
5  MICHAEL VAN DER MARK NED Pata Yamaha Off. WSBK Team   Yamaha YZF R1        13.336
6  XAVIER FORÉS         ESP BARNI Racing Team            Ducati Panigale R    16.951
7  JORDI TORRES         ESP Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR        18.638
8  LEANDRO MERCADO      ARG IODARacing                   Aprilia RSV4 RF      18.700
9  EUGENE LAVERTY       IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF      21.290
10 LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000 F4    22.246
11 ROMAN RAMOS          ESP Team Kawasaki Go Eleven      Kawasaki ZX-10R      24.307
12 STEFAN BRADL         GER Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR      25.829
13 ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off. SBK Team    Yamaha YZF R1        26.611
14 RANDY KRUMMENACHER   SUI Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10R      40.575
15 JULIAN SIMON         ESP Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF      40.769
16 MARKUS REITERBERGER  GER Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR        40.915
17 AYRTON BADOVINI      ITA Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10R    1'00.980
---------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------
ALEX DE ANGELIS     RSM Pedercini Racing SC-Project  Kawasaki ZX-10R      5 Laps

RICCARDO RUSSO       ITA Guandalini Racing            Yamaha YZF R1        6 Laps
NICKY HAYDEN         USA Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR      7 Laps   

 

Kawasaki: Kritiek aan Dorna en FIM...

Ondanks dat drievoudig WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea op het Thaise Chang International Circuit Buriram middels een zege en een vierde plaats de WK leiding van Marco Melandri (Ducati) wist over te nemen neemt de kritiek van Rea, maar vooral van zijn werkgever Kawasaki, op de Dorna en FIM toe.

Aan de andere kant is het echter zo dat in zowel Australië als ook in Thailand het rijdersveld inderdaad schijnbaar dichter bij elkaar is gerukt. Daarmee lijkt het ook dat de overheersing van Kawasaki gebroken is!

Terwijl de ZX-10 RR van Rea en Sykes door de anderen op de lange rechte stukken relatief gemakkelijk in te halen waren lukte het de beide Britten niet of nauwelijks bij hun collega's hetzelfde te doen!

In plaats daarvan moesten de beide Kawasaki rijders het breekijzer tevoorschijn halen om middels brutale en harde uitrem manoeuvres hun concurrenten te passeren!

In de tweede race hebben we Rea meerdere malen op een manier zien inhalen die we lang niet hebben gezien! << Ik heb in Buriram slechts één rijder uit de slipstream kunnen inhalen en dat was uitgerekend mijn eigen teamgenoot! >> steunde Rea na de tweede race!

Deze "woeste manier" van inhalen door steeds laat en hard remmen werd Sykes in de eerste race noodlottig want door zijn oververhitte remmen viel de wereldkampioen van 2013 van P1 terug naar P6.

 


Jonathan Rea verging het in de tweede race niet veel beter dan Sykes maar de Champ wist er uiteindelijk nog een vierde plaats uit te slepen wat hem uiteindelijk de WK leiding opleverde. << We hebben een ongelofelijk goed chassis die het onze rijders veroorloofd extreem laat en hard te remmen. >> aldus Sykes Nederlandse crewchef Marcel Duinker.

<< In Thailand moest Tom door het gebrek aan motorperformance, dit door de van de Dorna voorgeschreven langzamere motor, dit door extreem laat en hard te remmen compenseren. Dat was gewoon teveel voor de remmen. Hier praten we over de laatste 1-2 procent of zo. >>

 

<< Als de remmen tot een bepaalde temperatuur goed functioneren maar dan ineens 10 graden warmer worden functioneren ze niet meer naar believen. Dit zijn slechts details maar maken net dat verschil uit wat je te kort komt. Wegens de hitte is Thailand sowieso al een nachtmerrie wat de remmen betreft. 2017 waren we aan het limiet en nu met de langzamere motor hebben we dit limiet overschreden! >>

Bijkomend probleem: Doordat de Dorna en de FIM een maximaal kostenplaatje hebben vastgelegd wat de remmen betreft moeten zowel Brembo als ook Nissin de verder ontwikkeling van hun producten uit eigen zak betalen. Sindsdien staat de ontwikkeling praktisch stil!

Complimenten aan Rea: Het hele paddock was het er in Thailand over eens dat Rea's zege in race 1 vooral terug te voeren is aan Rea's excellente rijkunst en de extraklasse die de Noord Ier op oproep aan de dag kan leggen!

Ook in alle bescheidenheid wil de regerend wereldkampioen dit niet waar hebben: << Over het hele weekend gezien waren er permanent vijf rijders die de speed hadden hier te winnen. Ik denk dat tijdens de eerste race mijn race-indeling de beslissende factor was, ik was snel en vooral constant. >> 

Met andere woorden: De Dorna heeft bereikt wat ze wouden? De Kawasaki dominantie is gebroken en alle tot dusver verreden races waren tot grote vreugde van de fans spannend?


<< Ja, het schijnt te functioneren, ik moest voor deze overwinning echt tot het uiterste gaan. >> aldus Rea verder, << Dat wil echter niet zeggen dat 2017 een zelfloper was. Ook toen moest ik elke ronde op de motor 100 procent geven. Ik won dan wel eens met een grote voorsprong maar ook daarvoor heb ik steeds alles moeten geven. >>

<< In principe is het nu precies hetzelfde alleen met dit verschil dat ik nu met slechts 1,5 seconde voorsprong over de finish kom! Ik zou al heel blij zijn als we minstens hetzelfde toerental zouden hebben als de andere viercilinder motoren! >> 

 


Ook Kawasaki projectleider Yoshimoto Matsuda bekritiseerd het verschil in toerentallen heftig. << Alle viercilinder motoren draaien 2018 14.700 rpm, alleen Kawasaki is terug gezet op 14.100 rpm. Dat zijn 600 omdraaiingen minder dan onze sterkste tegenstanders.

Daar komt bij dat als we opnieuw succesvol zijn we nog eens 250 toeren moeten inleveren! En dit alleen omdat wij van Kawasaki ons huisopgaven steeds goed gemaakt hebben waardoor we succesvol zijn. Maar oké, we hadden altijd al een vechtlustige instelling en geven nooit op. We have the Ninja Spirit! >>   

Nog een keer de toegestane toerentallen van 2018:

Motormerk                                Rpm 2017                   Rpm 2018            Tpm +/- 

Kawasaki ZX 10 RR         15.200            14.100      -1100 Tpm
Ducati Panigale R (Twin)  13.200            12.400    -800 Tpm
Yamaha YZF R6             15.000            14.700    -300 Tpm
Aprilia RSF 4 RF          15.800            14.700   -1100 Tpm
MV Agusta 1000 F4         14.500            14.700     +200 Tpm
BMW S 1000 RR             14.800            14.700    -100 Tpm
Honda CBR 1000 RR         14.350            14.300     -50 Tpm
Suzuki GSX R1000          14.800            14.700    -100 Tpm

 

Voorbeschouwing Motul WorldSBK Buriram/Thailand 2018…

Voorbeschouwing Motul World Superbike weekend Buriram Thailand...

Na een pauze van drie weken gasteert het WorldSBK circus komend weekend op het 4,5 km lange Buriram circuit in Thailand. Kwamen regerend wereldkampioen Jonathan Rea en Kawasaki zowel in 2015 als ook in 2016 als WK leider naar Buriram, moeten ze in het nog zo “frisse” seizoen 2018  Marco Melandri en Ducati voor zich dulden.

Daarmee is er een einde gekomen aan de serie van 76 races waarin Kawasaki topper Jonathan Rea permanent als WK leider ergens aanreisde! Desalniettemin blijft Rea de te kloppen man voor Melandri en co. In 2017 wist Rea op het Chang International circuit beide races op bijna meesterlijke wijze te winnen en reisde met 30 punten voorsprong in zijn bagage terug naar Europa.

Echter de sterke performance die Melandri in Australië aan de dag legde en beide races won geeft aan dat de kleine Italiaan dit seizoen zijn wil op meer heeft gezet!

Komt het nieuwe reglement de 35 jarige Ducati coureur en de Ducati Panigale R dan toch meer tegemoet als men tijdens de tests heeft kunnen zien? In 2017 scoorde Melandri hier een vierde en derde plaats.

2018 komt Melandri ongeslagen en met 17 punten voorsprong op actueel WK tweede Tom Sykes (Kawasaki) naar Thailand.

 

 


Tom Sykes scoorde in Australië een tweede en vierde plaats en wist gelijk bij het eerste WorldSBK event van 2018 zijn eerste Superpole te winnen.

Met deze 43 Superpole heeft Sykes nu net zoveel Superpole achter zijn naam staan als de huidige Mister Superpole Troy Corser! Mocht Sykes het lukken in Thailand opnieuw de Superpole te winnen neemt hij de titel Mister Superpole van de Australiër over.

 


Echter Sykes stond in Thailand nog nooit op de Pole, in 2015 en 2017 stond Jonathan Rea op de Pole, 2016 was het Michael van der Mark!    

In tegenstelling tot zijn Ducati collega Melandri kende Chaz Davies een moeilijke start in het nieuwe seizoen en wist in Australië slechts in de eerste race middels een derde plaats punten te scoren.

In 2017 stond de uit Wales stammende Davies na de eerste race als tweede op het podium, in de tweede werd hij zesde! In het "nieuwe" klassement van 2018 neemt Davies een ongewoonlijk zevende plaats in! 

Sinds de eerste race in 2015 op het Chang International Circuit is Kawasaki het toonaangevende motormerk, alle tot dusver gereden races op het Chang Circuit werden door de groenen gewonnen! In 2015 pakte Rea hier in zijn Kawasaki debuutjaar de “dubbel”, in 2016 moest hij echter de tweede race afstaan aan zijn Kawasaki teammaatje Tom Sykes. In 2017 pakte de Noord Ier opnieuw de dubbel! 

De grote uitdaging voor Rea en Sykes collega's is dan ook: De groenen stoppen! Dat hebben zich waarschijnlijk meerdere rijders op hun vaandel geschreven waaronder ook onze landgenoot Michael van der Mark.

 


De huidige Yamaha coureur wist hier in 2016 samen met Honda zijn eerste Superpole winst achter zijn naam te schrijven om vervolgens de eerste race als derde te finishen.

2017 moest van der Mark in Thailand na een vijfde plaats in de eerste race in de tweede race wegens een technisch probleem zijn eerste nul in ontvangst nemen.

Van der Mark's seizoenstart in Australië verliep waarschijnlijk niet echt naar wens en de Yamaha rijder is dan ook vastbesloten komend weekend zijn tweede Chang podium te behalen.


Ook Van der Mark’s Yamaha teamgenoot Alex Lowes stond in Buriram als eens op het podium, 2015 met Crescent Suzuki! Ook Lowes vervulde in Australië niet zijn droom van twee Top drie resultaten en de soms wat te onstuimige Brit noteerde "slecht" een zesde en vijfde plaats.

Voor Thailand heeft de Brit zich voorgenomen twee podiums te pakken! Lowes en van der Mark nemen de vijfde en achtste plaats in het WK klassement in!

Bijna vergeten: Zoals we hem kennen was ook de Xavi Fores (Barni Ducati) goed van de partij in Australië en na een sterke P4 in race 1 mocht de altijd onopvallend maar snelle Spanjaard na de tweede race als derde mee op het podium!

Fores is daarmee de beste privé (Independent) rijder en reist met 29 punten als WK vierde naar Thailand!  

Na een moeizaam 2017 met de tragische dood van Nicky Hayden en veel problemen met de nieuwe Honda Fireblade kende het Red Bull Honda Team in Phillip Island een goede start in het nieuwe seizoen.

Honda's nieuwtoegang Leon Camier was het hele weekend voorin te vinden en scoorde zevende en zesde plaats, het beste resultaat met de nieuwe CBR 1000 RR van het team tot nu toe. Camier's teamgenoot, de Amerikaan Jake Gagne, finishte middels een 12e en 13e beide races in de punten.

 


Camier neemt de zesde plaats in het WK in maar zijn beste klassering in Thailand was een achtste plaats in 2017! Voor Jake Gagne is het de eerste keer dat hij in Thailand rijdt en moet dus eerst nog met het circuit kennismaken.

Of het team in Thailand met de elektronica van Cosworth of Magneti Marelli gaat rijden wordt angstvallig geheim gehouden!

Beide Milwaukee Aprilia coureurs Eugene Laverty en Lorenzo Savadori konden in het verleden op het Chang Circuit nicht echt schitteren!


Ook in Australië liep het niet echt naar wens en nu heeft het duo zich voorgenomen het Phillip Island desaster van zich af te schudden om te proberen in Thailand een "nieuwstart" maken. Savadori brak voor de races in Phillip Island zijn sleutelbeen, Laverty noteerde een wat magere 8e en 15e plaats!

In 2017 scoorden zowel Laverty (15e race 2) als ook Savadori (13e race 1) slechts in één race punten! Werk aan de winkel voor het Aprilia Team dus! In Phillip Island voerde Laverty de tweede race twee ronden aan crashte echter in de derde ronde om uiteindelijk nog als 15e te finishen.

De altijd goedlachse Spanjaard Jordi Torres behaalde hier in het verleden continu Top 8 resultaten. Torres reed hier in 2015 met Aprilia en in 2016 en 2017 met BMW. Nu dus, 2018, rijdt Torres voor het traditierijke MV Agusta concern en is vast van plan de prachtige F4 richting podium te brengen.

Voor FIM Motul World Superbike terugkeerder Loris Baz is het Chang International Circuit nieuw en dus moeten de Fransman en zijn Althea BMW S 1000 RR eerst het circuit leren kennen. Of de Fransman genoeg hersteld zal zijn van zijn armbreuk (kom) kan men pas vrijdag na de eerste dag beoordelen!

Hier nog even de actuele Top 10:

1. Marco Melandri   Ducati   50 
2. Tom Sykes Kawasaki 33
3. Jonathan Rea Kawasaki 31
4. Xavi Fores Ducati 29
5. Alex Lowes Yamaha  21
6. Leon Camier Honda 19
7. Chaz Davies Ducati 16
8. Michael vd Mark Yamaha 16
9. Loris Baz BMW 12
10.Leandro Mercado Kawasaki 10

Hieronder kijken we nog even terug naar de uitslagen van 2017:

2017 Chang Int. Circuit/Thailand FIM World Superbike Race 1:

1  JONATHAN REA        GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10R
    20 Laps = 91,080 Km in 31'16.125 = 174,769 km/u 

2  CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R   6.279
3  TOM SYKES           GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10R     8.165
4  MARCO MELANDRI      ITA Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R   8.239
5  MICHAEL VD MARK     NED Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1      11.384
6  ALEX LOWES          GBR Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1      14.862
7  JORDI TORRES        ESP Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      26.035
8  LEON CAMIER         GBR MV Agusta Reparto Corse        MV Agusta 1000 F4  31.755
9  NICKY HAYDEN        USA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR    33.305
10 STEFAN BRADL        GER Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR    35.208
11 XAVI FORÉS          ESP BARNI Racing Team              Ducati Panigale R  35.428
12 RANDY KRUMMENACHER  SUI Kawasaki Puccetti Racing       Kawasaki ZX-10R    38.865
13 LORENZO SAVADORI    ITA Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    39.869
14 MARKUS REITERBERGER GER Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      40.140
15 ROMAN RAMOS         ESP Team Kawasaki Go Eleven        Kawasaki ZX-10R    47.407
16 ALEX DE ANGELIS     RSM Pedercini Racing SC-Project    Kawasaki ZX-10R    57.203
17 RICCARDO RUSSO      ITA Guandalini Racing              Yamaha YZF R1    1'00.996
18 ONDREJ JEZEK        CZE Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10R  1'05.330

-------------------------------Race niet Beëindigd---------------------------------

   EUGENE LAVERTY      IRL Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF   19 Laps  
   AYRTON BADOVINI     ITA Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10R    6 Laps

 2017 Chang Int. Circuit FIM World Superbikes Race 2:

1  JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10R  1'33.675
    16 Laps 1 = 72,864 Km in 25'02.029 = 174,637 km/u

2  TOM SYKES            GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10R     4.078
3  MARCO MELANDRI       ITA Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R   4.195
4  ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1      10.005
5  JORDI TORRES         ESP Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      14.733
6  CHAZ DAVIES          GBR Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R  16.972
7  NICKY HAYDEN         USA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR    20.543
8  XAVI FORÉS           ESP BARNI Racing Team              Ducati Panigale R  24.283
9  ROMAN RAMOS          ESP Team Kawasaki Go Eleven        Kawasaki ZX-10R    24.864
10 MARKUS REITERBERGER  GER Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      26.008
11 ALEX DE ANGELIS      RSM Pedercini Racing SC-Project    Kawasaki ZX-10R    27.599
12 RICCARDO RUSSO       ITA Guandalini Racing              Yamaha YZF R1      34.800
13 ONDREJ JEZEK         CZE Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10R    47.090
14 AYRTON BADOVINI      ITA Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10R    47.695
15 EUGENE LAVERTY       IRL Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF  1'21.916

-------------------------------Race niet beëindigd----------------------------------

LORENZO SAVADORI     ITA Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    4 Laps 
LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse        MV Agusta 1000 F4 10 Laps
RANDY KRUMMENACHER   SUI Kawasaki Puccetti Racing       Kawasaki ZX-10R    5 Laps
STEFAN BRADL         GER Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR    5 Laps

---------------------------Na Restart niet meer gestart-----------------------------

MICHAEL VD MARK      NED Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1      0 Laps
2018  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |