image1

Terugblik op 2017, Kawasaki en Rea oppermachtig...

Kawasaki 2017 als "afruimers" onderweg!!! 

In 2017 ruimden “de groenen” bijna alles af wat er af te ruimen viel in het WorldSBK. Het in het Spaanse Barcelona gevestigde Kawasaki Racing team kan dan ook terug kijken op een fantastisch Superbike seizoen door met Jonathan Rea de derde wereldtitel op rij te behalen!

Naast de oppermachtige Rea verloor Tom Sykes echter, Kawasaki wereldkampioen in 2013, het vicewereldkampioenschap van 2016 aan Chaz Davies (Ducati)! Kawasaki dus Wereldkampioen, Merkentitel en Team wereldkampioen, meer is bijna niet mogelijk.

In 2017 zagen we maar één race waar eens geen Kawasaki rijder op het podium stond, race twee in het Franse Magny Cours! Al tijdens de voorbereidingen voor 2017 werd duidelijk dat Jonathan Rea en Tom Sykes de coureurs waren aan wie opnieuw geen weg voorbij ging!

Na eerst tijdens alle wintertests de toon te hebben aangegeven werden ook beide openingsraces op het Australische Phillip Island gelijk een prooi voor Jonathan Rea.

De eerste race won de Noord Ier met een nipte voorsprong van slechts 0.042 sec voor Chaz Davies(Ducati), in de tweede was het met 0.025 sec nog enger! Tom Sykes werd deze eerste race nog derde, de tweede moest de Brit genoegen nemen met P6…

Ook in Thailand stonden beide Kawasaki rijders na afloop van beide races samen op het podium! Rea won opnieuw beide races, Sykes scoorde hier een derde en tweede plaats!

Met vier zeges op rij kwamen Rea, Sykes en Kawasaki naar Europa! In het Spaanse Aragon wist Chaz Davies dan eindelijk in de tweede race het tij te keren.

De eerste race kreeg Rea cadeau doordat Davies op kop rijdend drie ronden voor het einde crashte! De tweede race won Davies dan wel, doch Rea hield de schade beperkt door als tweede te finishen! Tom Sykes stond de eerste race andermaal als derde op het podium, in de tweede werd de Brit vierde.

In Assen zagen we dan opnieuw een dubbele 1-2 van het Kawasaki Duo: Rea won beide races, Sykes werd, ondanks een heftig virus die hem behoorlijk parten speelde, beide malen tweede!

Op het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari in Imola/Italië moest Rea genoegen nemen met twee tweede plaatsen achter Chaz Davies die hier zijn eerste "dubbel" pakte! Tom Sykes verloor in de eerste race het gevecht om P3 nipt van Marco Melandri (Ducati), in race twee werd Sykes, deze keer voor Melandri, derde!

Tijdens de zesde ronde in het Britse Donington wist Tom Sykes dan eindelijk zijn eerste seizoenzege te pakken terwijl Rea deze keer een "did not finish" moest casseren. Rea gleed in een heftig duel met Sykes zes ronden voor het eind van zijn Kawasaki.

De tweede race revancheerde de Champ zich middels een klinkende overwinning voor "Mr Donington" Tom Sykes. Deze zege was tevens de 100 zege der groenen in het WorldSBK!

Ook tijdens de tweede seizoenhelft bleven de groenen sterk presteren en volgden er nog 9 overwinningen en 13 podiumplaatsen!

Tijdens de zaterdagrace op het Misano World Circuit “Marco Simoncelli” pakte Tom Sykes zijn tweede seizoenzege terwijl Rea hier ondanks een (harde) crash samen met Chaz Davies nog derde werd!

In race twee was Davies er niet meer bij en na de race stonden beide Kawasaki rijders opnieuw op het podium, deze keer achter Marco Melandri (Ducati), Rea als tweede, Sykes als derde.

Voor het in de zomerpauze ging wist het Kawasaki duo in Laguna Seca (USA) andermaal vier podiumplaatsen te scoren, in de eerste race werd Rea tweede met Sykes direct achter zich als derde!

In de tweede race kwamen ze ook weer in deze volgorde over de finish maar dan als eerste en tweede! Zo ging Rea met maar liefst 59 punten voorsprong op Sykes de zomerpauze in terwijl Sykes op zijn beurt weer 56 punten voorsprong op Chaz Davies had!

 


De tweede seizoenhelft begon op de Duitse Lausitzring waar "team Green" dan wel geen zege kon boeken maar wel drie keer op het podium stonden: Rea werd twee keer tweede en Sykes in race 1 derde. De tweede race finishte Sykes als vierde!

Hierna ging het naar Portimaó/Portugal waar Sykes tijdens de zaterdag Warm-up echter hard van zijn ZX 10 RR vloog en zich daarbij aan zijn hand blesseerde. Sykes out, Rea vierde hier zijn vierde dubbele overwinning van dit seizoen! 

 

 

In het Franse Magny Cours liet Rea zien waarom hij wereldkampioen is en wereldkampioen is gebleven. Geen tactiek, geen verdediging maar gewoon vol op aanval won Rea de eerste race op zaterdag om zich na de race opnieuw, nu dus als drievoudig, wereldkampioen te laten kronen!

Tom Sykes, reed met een nog niet geheel genezen hand een sterke race en finishte als derde. Deze derde plaats van Sykes leverde het Kawasaki team ook het Team wereldkampioenschap op!

De tweede race verliep voor de "groenen" niet echt goed, Sykes werd wegens een slechte achterband slechts zevende, Rea finishte helemaal niet!

Zo arriveerde Rea als drievoudig wereldkampioen in het Spaanse Jerez met Sykes als WK tweede met nog slechts 9 punten voorsprong op Chaz Davies. Mede door het uitvallen van Marco Melandri in de eerste race wist Rea hier zijn vijfde te pakken!

Tom Sykes scoorde hier echter "slechts" een derde en vijfde plaats, terwijl Chaz Davies, dit in het gevecht met Sykes om P2 in het WK, een tweede en derde plaats scoorde. Zo kwam het dat Sykes en Davies beide met 363 punten naar het Arabische Qatar reisden om daar het vicewereldkampioenschap onder elkaar uit te maken!

In Qatar "dubbelde" Rea opnieuw wat zijn zesde "dubbel" van dit seizoen betekende en zijn 16e zege van dit seizoen! Daarmee brak Rea ook het record wat het winnen van de meeste races in één seizoen betreft wat met 15 op naam van de Amerikaan Colin Edwards stond!

Tom Sykes werd de eerste race zesde, in de tweede crashte de Brit en moest dus zijn vicewereldkampioenschap van 2016 afstaan aan Ducati piloot Chaz Davies!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een overzicht van hoe beide Kawasaki rijders het seizoen "afruimden"....

Race 1 Australië/Phillip Island:  Race 1: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 3e.
Race 2. Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 6e.
Race 2 Thailand/Buriram:      Race 1: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 3e.
Race 2: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 2e.
Race 3 Spanje/Aragon:       Race 1: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 3e.
Race 2: Jonathan Rea 2e, Tom Sykes 4e.
Race 4 Nederland/Assen:      Race 1: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 2e.
Race 2: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 2e.
Race 5 Italië /Imola:       Race 1: Jonathan Rea 2e, Tom Sykes 4e.
Race 2: Jonathan Rea 2e, Tom Sykes 3e.
Race 6 England/Donington:     Race 1: Tom Sykes 1e. Jonathan Rea 0.
Race 2: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 2e.

Race 7 Italië/Misano:       Race 1: Tom Sykes 1e, Jonathan Rea 3e.
Race 2: Jonathan Rea 2e, Tom Sykes 3e.

Race 8 Amerika/Laguna Seca:    Race 1: Jonathan Rea 2e, Tom Sykes 3e.
Race 2: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 2e.
Race 9 Duitsland/Lausitzring:   Race 1: Jonathan Rea 2e, Tom Sykes 3e.
Race 2: Jonathan Rea 2e, Tom Sykes 4e.

Race 10 Portugal/Portimaó:     Race 1: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 0.
Race 2: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 0.

Race 11 Frankrijk/Magny Cours:   Race 1: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 3e.
Race 2: Tom Sykes 7e, Jonathan Rea 0.
Race 12 Spanje/Jerez:       Race 1: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 3e.
Race 2: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 5e.
Race 13 Qatar/Losail:       Race 1: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 6e.
Race 2: Jonathan Rea 1e, Tom Sykes 0.

Wie, wat en waar deel III: Ondrej Jezek met Guandalini Yamaha…

Het wordt dun wat zitjes betreft in het WorldSBK 2018…

Nadat eerder deze week het Team Grillini (Suzuki) van Andrea Grillini bekend maakte dat SSP 600 veteraan Roberto Rolfo één van de Grillini Suzuki’s gaat bemannen maakte het team van Mirco Guandalini bekend dat de Tsjech Ondrej Jezek 2018 met de Guandalini Yamaha R1 van start zal gaan.

In 2001 riep Mirco Guandalini zijn Guandalini team in het leven en is sindsdien in meerdere kampioenschappen onderweg. In het WK Superbikes oa Matteo Baiocco, Jakub Smrz en Gregorio Lavilla. In 2017 keerde het met Riccardo Russo en Yamaha opnieuw terug in het SBK, dit echter met bescheiden succes.

Halfweg het seizoen hield Russo het voor gezien daar volgens de jonge Italiaan de R1 niet concurrentwaardig was. Ook de Tsjech Jakub Smrz kon tijdens de USA en Duitsland ronde geen potten breken met de Guandalini Yamaha waarna Alessandro Andreozzi het mocht proberen.

Andreozzi lukte het werkelijk een grote stap voorwaarts met de Guandalini R1 en de jonge Italiaan wist een aantal goede resultaten te boeken met de vrijwel standaard Yamaha! Andreozzi was dan ook een thema voor Guandalini voor 2018 maar verloor uiteindelijk het gevecht (om geld?) tegen Jezek!

De geschiedenis van Roberto Rolfo is natuurlijk wat langer. Afgelopen seizoen begon de 37 jarige routinier zijn seizoen voor het Team Factory Vamag op een MV Agusta in het FIM World Supersport 600 WK en wist zelfs de openingsrace in Australië te winnen! Echter na het Misano event werd de routinier wegens gebrek aan prestatie ontslagen.

 

 

In Magny Cours reed Rolfo nog een keer als invaller in het Team Lorini Honda in de SSP 600 en viel daarna de laatste WorldSBK race van 2017 Qatar in voor de geblesseerde Ayrton Badovini in het Team Grillini (toen nog Kawasaki).

Deze samenwerking tussen Grillini en Rolfo verliep schijnbaar zo goed dat men hier de basis vond om in 2018 met elkaar in zee te gaan. Wie Rolfo`s teamgenoot gaat worden is tot dusver niet bekend, in beeld zijn Federico Sandi en Alessandro Andreozzi.

Laatstgenoemde schijnt echter de beste papieren te hebben!


Wat we eigenlijk al lang wisten werd deze week officieel gemaakt: Het nieuwe Duitse Triple-M Honda van Matthias Moser team zal 2018 met de Amerikaan Patrick (PJ) Jacobsen van start gaan als tweede officieel Honda satellieten team met dezelfde ondersteuning door Honda als Red Bull Honda!

De enige die het nog spannend maakt/houdt is Lucio Pedercini van Pedercini Kawasaki: Tot dusver heeft het team nog geen rijder bekend gemaakt en de lijst van geïnteresseerden schijnt steeds langer te worden!

“Hoofdkandidaat” is en blijft de Colombiaan Jonny Hernandez, dit natuurlijk ten eerste om de sponsoren die de Ex MotoGP rijder meeneemt maar ook de Dorna heeft veel interesse in een Colombiaanse rijder!

Hoewel Pedercini graag twee Kawasaki's wil inzetten heeft de Dorna liever één goede snelle rijder in het team! Het team moet mede daarom nog wachten alvorens men een tweede rijder kan arrangeren!

Naast Hernandez zijn ook Davide Giugliano en Raffaele de Rosa bij Lucio Pedercini in gesprek!

Dat brengt ons op 15 verschillende teams met voorlopig 19 rijders die vast zijn. De deal met het Duitse HPC Power Suzuki schijnt niet tot stand te komen en zo krijgt Pedercini Kawasaki warschijnlijk toch nog de kans naar twee rijders op te stokken!

Met dus nog één Grillini en twee Pedercini coureurs erbij zouden we 2018 met 22 coureurs van start kunnen gaan....

Teams en rijders voor 2018:

Kawasaki Racing Team: Jonathan Rea (GBR), Tom Sykes (GBR)
Aruba.it Racing - Ducati: Chaz Davies (GBR), Marco Melandri (ITA)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team: Michael van der Mark (NED), Alex Lowes (GBR)
Milwaukee Aprilia: Eugene Laverty (IRL), Lorenzo Savadori (ITA)
Red Bull Honda: Leon Camier (GBR), Jake Gagne (USA)
MV Agusta Reparto Corse: Jordi Torres (ESP)

Althea BMW: Loris Baz (FRA)
Go Eleven Kawasaki: Roman Ramos (ESP)
Kawasaki Puccetti: Toprak Razgatlioglu (TÜR)
Orelac Kawasaki: Leandro Mercado (RSA)

Triple-M Honda: Patrick Jacobsen (USA)
Barni Ducati: Javier Forés (ESP)
Guandalini Yamaha: Ondrej Jezek (CZE)
Grillini Suzuki: Roberto Rolfo (ITA)

Nog open:

Grillini Suzuki: Alessandro Andreozzi? Ayrton Badovini? Federico Sandi?
Pedercini Kawasaki: Jonny Hernandez?
Raffaele de Rosa? Davide Giugliano?

 

Wie, wat en waar 2018…

Nog maar weinig “zitjes” vrij voor 2018…

Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes samen en hebben we een overzicht van wie wat en waar gaat rijden in 2018. De afgelopen twee weken hebben ook de laatste nog vrije, echt interessante, zitjes hun rijder gevonden.

Zoals we al schreven is het nu zeker dat de Amerikaan Jake Gagne de teamgenoot van Leon Camier bij het Red Bull Honda World Superbike Team is geworden. Gagne wordt, net als Bradl trouwens, al sinds jaren door de energiedrankjes gigant gesponsord en had natuurlijk een streepje voor bij (Red Bull) Honda. 

Waar we eigenlijk ook al zeker van waren heeft zich inmiddels bewaarheid, Loris Baz heeft afgelopen week een contract bij het Althea BMW Racing Team van Genesio Bevilacqua ondertekend.

De Fransman reed van 2012 tot 2014 nog in het Kawasaki fabrieksteam en veroverde in 61 races 14 podiumplaatsen, 2 overwinningen, 2 Pole's en 2 snelste racerondes. In 2014 was Baz nog WK vijfde!

Verbazingwekkend: Althea BMW Racing gaat met slechts één rijder het seizoen 2018 in!

De Spanjaard Xavi Fores en het Barni Racing Team zijn het inmiddels eens geworden en gaan in 2018 samen met Ducati verder. Ook Fores landgenoot Roman Ramos heeft zijn contract met Go Eleven Kawasaki voor een jaar verlengd en blijft dus waar hij is.

Raffaele de Rosa (ex Althea BMW) liet tijdens de Motorbeurs EICMA in Milaan weten dat hij en Lucio Pedercini (Pedercini Kawasaki Racing SC-Project) het bijna eens zijn voor 2018.

Komende week test De Rosa samen met de Colombiaan en ex MotoGP rijder Jonny Hernandez met het Pedercini Racing SC-Project Kawasaki team in het Spaanse Jerez.

Naast Hernandez, en als het klopt Raffaele de Rosa, staat ook Davide Giugliano bij Pedercini Kawasaki op het lijstje!     


 

Kan men zeggen wat men wil maar een zekere bewondering/respect zou men kunnen hebben voor Andrea Grillini. Het kleine, low budget Grillini Racing Team maakt na drie jaar Kawasaki de overstap naar Suzuki.

Dit zonder enige ondersteuning van Suzuki Japan, als puur privé team dus! Ook zijn er voor de nieuwe Suzuki GSX-R1000 R (nog) geen kit of tuning delen te koop!

Ook WorldSBK promotor Dorna heeft zo zijn twijfels aan de concurrentwaardigheid van de Grillini Suzuki's. Echter omdat het team verder "gezond" is en Andrea Grillini de Dorna heeft toegezegd minstens één Top 10 rijder te arrangeren kreeg het team de "vrijgave"!

Wie deze rijders zullen zijn is nog niet bekend!

Slecht nieuws: Voor het Italiaanse IodaRacing team (Aprilia) van Giampiero Sacchi is het doek nu definitief gevallen. Het in 2015 uit de MotoGP komende team voldoet niet aan de (financiële?) eisen van de Dorna en kreeg geen startplaats meer toegewezen!

Goed nieuws: Na het uit voor IodaRacing komen er twee nieuwe teams bij. Het Duitse Triple-M Honda team, wat als satellieten team voor het Red Bull Honda team is gedacht, heeft van de Dorna groen licht gekregen om samen met de Amerikaan Patrick (PJ) Jacobsen 2018 aan dit nieuwe avontuur te beginnen. 

Een ander nieuw team wat door de Dorna is bevestigd is het Orelac VerdNatura Kawasaki team die tot dusver in het FIM World Supersport 600 WK onderweg waren.Als rijder is de Argentijn Leandro Mercado gezet. Naast het WorldSBK zal het team van de familie Calero ook in het Supersport 600 WK actief blijven, dit met zoonlief Nacho Calero.

Aanvankelijk was ook het Duitse HPC Power Suzuki team als nieuw team genomineerd voor een start in het Superbike WK 2018.

Echter teameigenaar Denis Hertrampf wacht nog steeds op antwoord van hoofdsponsor Eighty One Powerdrink. Inmiddels is de door de Dorna vastgelegde deadline al overschreden dus...Mocht deze deal met HPC Power Suzuki niet tot stand komen krijgt Team Pedercini Kawasaki eventueel de kans om met een tweede rijder het nieuwe seizoen in te gaan.

Dit om de 22 rijders volte krijgen! Was het niet de Dorna die jongstleden nog zeiden een overschot aan teams en rijders op hun lijst te hebben!

In ieder geval is het zeker dat we 2018 acht verschillende motormerken in het Superbike WK aan het werk zullen zien, naast Aprilia, BMW, Ducati, Honda, Kawasaki, MV Agusta en Yamaha komt Suzuki er als achtste bij.....

Voorlopige teams en rijders voor 2018:

Kawasaki Racing Team: Jonathan Rea (GBR), Tom Sykes (GBR)
Aruba.it Racing - Ducati: Chaz Davies (GBR), Marco Melandri (ITA)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team: Michael van der Mark (NED), Alex Lowes (GBR)
Milwaukee Aprilia: Eugene Laverty (IRL), Lorenzo Savadori (ITA)
Red Bull Honda: Leon Camier (GBR), Jake Gagne (USA)
MV Agusta Reparto Corse: Jordi Torres (ESP)
Althea BMW: Loris Baz (FRA)
Go Eleven Kawasaki: Roman Ramos (ESP)
Kawasaki Puccetti: Toprak Razgatlioglu (TÜR)
Orelac Kawasaki: Leandro Mercado (RSA)
Triple-M Honda: Patrick Jacobsen (USA)
Barni Ducati: Javier Forés (ESP)

Nog open:

Grillini Suzuki: Ondrej Jezek, Ayrton Badovini? Jonny Hernandez? Davide Giugliano?
Pedercini Kawasaki: Jonny Hernandez? Raffaele de Rosa? Davide Giugliano?
Guandalini Yamaha: Alessandro Andreozzi?

WorldSBK 2018: Maximaal 22 rijders!

WorldSBK eigenaar/organisator Dorna wil de kwaliteit van de deelnemende teams-rijders verbeteren en is daarom met de startplaatsen voor 2018 restrictiever als in 2017! In 2018 kunnen we twee nieuwe WK Superbike teams begroeten: Het Spaanse Orelac (omgekeerd Calero) VerdNatura Kawasaki team met de Argentijn Leandro Mercado en het Duitse Triple-M Honda met de Amerikaan Patrick (PJ) Jacobsen.

Of we in 2018 het IodaRacing (Aprilia) nog terug zullen zien valt te betwijfelen. IodaRacing Teamchef Giampiero moest dit seizoen de eerste beide overzee races laten schieten daar IodaRacing coureur Leandro Mercado zich bij een motorcross training geblesseerd zou zijn geraakt!

Verder lezen: WorldSBK 2018: Maximaal 22 rijders!

WorldSBK kalender 2018…

13 Events geplant, 5 overzee races!

De WorldSBK kalender heeft niet al te grote verrassingen!veranderingen wat het komend seizoen 2018 betreft. Het zij dan dat we 5 overzee races zullen hebben en dat, droevig genoeg, de laatste twee races niet in Europa maar overzee, Argentinie en Qatar zullen plaatsvinden!

Slechte beslissing van de Dorna, om niet te zeggen sh!!!! Sorry! Maar het is een feit dat de Superbikes hun fans overwegend in Europa hebben en net als de MotoGP de finale in Europa zou moeten plaatsvinden en niet ergens midden in de woestijn in een land waar "geen hond" naar toe wil, sorry Dorna maar dit is feit!

Verder lezen: WorldSBK kalender 2018…
2017  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |