image1

WorldSBK coureurs 2021: Grote veranderingen in zicht...

Donny 01.06.2020

Ondanks dat het Superbike WK slechts op een event, Phillip Island/Australië, kan terugkijken wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan het seizoen 2021.

De jaarlijkse "stoeltjesdans" van de beste rijders om de beste plaatsen komt vroeg maar langzaam op gang.

Vrije "rijders" zoals bijvoorbeeld Kawasaki star Jonathan Rea, Chaz Davies (DUcati) en MotoGP coureur Danilo Petrucci (Ducati) zouden voor verrassingen kunnen zorgen. 

Eind februari beleefden we een spannende seizoenstart in het Australische Phillip Island.

Hier wist bv Toprak Razgatlioglu zijn Yamaha debuut met een zege af te sluiten terwijl Rea's nieuwe teamgenoot Alex Lowes de tweede race met de voor hem nieuwe Kawasaki voor zijn rekening nam. 

Na drie races voert Lowes met 51 punten verrassend het WK aan gevolgd door WorldSBK rookie Scott Redding (Ducati) met 39 punten en Razgatlioglu met 34 punten.

Vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) crashte tijdens de eerste race in Australië gelijk twee keer en moest opgeven.

Iets wat heel zelden voorkomt waardoor de Noord Ier Australië verliet als WK vierde met 32 punten.

Net één puntje meer als Michael van der Mark (Yamaha) trouwens die met 31 punten P5 inneemt.

Sindsdien beleven we drie maanden "racepauze" en mocht het, nadat ook Donington/Engeland is "uitgesteld", begin augustus verder gaan in het Spaanse Jerez zijn het al vijf maanden!

WorldSBK promotor Dorna doet er alles aan om na Australië tenminste nog zes races te organiseren.

Grote kanshebber naast Jerez zijn de MotoGP locaties Barcelona, ​​Aragon (Spanje) en Misano (Italië) omdat daar dubbele evenementen kunnen worden verreden.

Ook Portimaó/Portugal en Magny-Cours/Frankrijk hebben goede kansen, en hoop, en staan op de "wenskalender" van der Dorna.Echter bindend is dit "wensdenken" van de Dorna niet! 


Natuurlijk hopen alle motorfietsfabrikanten, teams en coureurs op een zo uitgebreid WK 2020.

Tussen de regels door zijn veel der "verantwoordelijken" van de teams al volop bezig zijn met het seizoen 2021.

Zo komt de jaarlijkse "stoeltjesdans" vroeger op gang dan normaal (lichtjes) zweven er al een aantal paradoxe geruchten in de atmosfeer wat het WorldSBK paddock 2021 betreft.

Afgelopen week, 27 mei, maakte Kawasaki al bekend dat men het contract met WK leider Alex Lowes heeft verlengd terwijl regerend wereldkampioen Jonathan Rea`s contract eind 2020 uitloopt.

De Kawasaki Champ maakt er echter geen geheim van graag bij Kawasaki te willen blijven.

Doch de Noord Ier "eist" van de Japanners dat ze 2021 een gehomologeerde Kawasaki ZX-10RR uitbrengen die technisch op hetzelfde niveau is als de Ducati Panigale V4R en Honda CBR1000RR-R Fireblade SP!

Zoals we al eens schreven kan Rea's management, Chuck Aksland, zou zich een "merkenwissel" kunnen voorstellen naar bijvoorbeeld Ducati!

Doch de salarisverwachtingen van de best betaalde coureur in het WorldSBK Paddock maken de onderhandelingen met andere fabrikanten erg moeilijk.

Ducati heeft voor 2021 een optie op actueel WK tweede Scott Redding en de Brit wil absoluut blijven. Anders en moeilijk ziet het eruit bij Ducati star Chaz Davies.

De langjarige Aruba.it Racing Ducati coureur is na Rea en Tom Sykes de meest succesvolle Ducati coureur van de laatste jaren.

De "Walesman" reed zich met zijn 20 races overwinningen, 59 verdere podiums en drie vicewereldkampioen titels diep in de harten van de Ducati tifosi doch dat alleen maar met de "oude" V2.

Sinds Ducati 2019 de viercilinder Panigale V4R presenteerde struikelt Davies dusdanig dat hij tot eind 2019 slechts één race wist te winnen, Laguna Seca race 2 en stond daarnaast nog 9 maal op het podium.

Deze ene zege in "the USA" is, als factory rijder, natuurlijk niets in verhouding tot de 16 overwinningen van zijn toenmalige nieuwe teamgenoot en SBK rookie Alvaro Bautista.  

Mocht Davies bij de herstart van het WK 2020 niet gelijk in topvorm komen ziet het er waarschijnlijk somber uit voor de Walesman.

Hier "dreigt" dreigt voor Davies in eerste instantie gevaar uit eigen (Ducati) gelederen.

Deze week namelijk maakte Ducati bekend dat Danilo Petrucci zijn plaats in het Ducati fabrieksteam verliest aan de Australiër Jack Miller.

Petrucci komt uit het WorldSBK paddock en betoonde al vaker het Superbike WK "te mogen".

De Italiaan onderhandelt echter nog met teams in het MotoGP paddock waaronder het MotoGP fabrieksteam van Aprilia! 

Yamaha heeft met Toprak Razgatlioglu (23) een veelbelovende "Youngstar"gecontracteerd.

Michael van der Mark, die bij Yamaha jarenlang deze positie had, zal zich behoorlijk moeten inspannen om met de Turk mee te houden en deze positie in het team te houden!

Het schijnt dat Toprak en Yamaha het al eens zijn voor 2021 doch de jonge Turk heeft sterke MotoGP ambities! 

Bij Honda wil men ook 2021 verder met de Spanjaard Alvaro Bautista, terwijl Leon Haslam zichzelf moet aanbevelen met sterke resultaten.

Aangezien alle experts ervan uitgaan dat de nieuwe Honda al heel snel "rijp" genoeg zal zijn voor overwinningen is de nieuwe "Triple-R" een van de meest begeerde fietsen voor veel privéteams.

Honda Racing Corporation heeft ook financiële middelen zoals alleen Kawasaki.

Belangrijk feit is natuurlijk dat de Honda Racing Corporation waarschijnlijk als enigste over dezelfde financiële middelen kan beschikken zoals (alleen?) Kawasaki die heeft!

Alhoewel als BMW echt zou willen!!!

BMW heeft voor 2021 een optie op de wereldkampioen van 2013 Tom Sykes. Of ook Eugene Laverty aan boord blijft ligt aan de verdere ontwikkeling van de Ier, die zich in Australië blesseerde, af.

Overigens kan men zich bij BMW best voorstellen 2021 Jonathan Rea op de BMW S 1000 RR te laten plaatsnemen.

Nog geen twee jaar geleden zaten deze twee al eens aan de ronde BMW tafel!

Ook de actueel in de Moto2 rijdende Simone Corsi heeft bekend gemaakt graag de overstap naar het Superbike WK te maken en kijkt/hoort zich in het WorldSBK paddock om.

Dit is nog maar een tipje van de sluier en we mogen er vanuit gaan dat het coronavirus waarschijnlijk een aardig woordje gaat meespreken zowel in het WorldSBK als ook in de MotoGP™ 2021...

We gaan het zien en beleven en blijven "eraan hangen"....

Foto credit: Ducati, WorldSBK en donnyfoto.com...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |