image1

Jonathan Rea: Ducati „dominantie“ is geschiedenis.

Donny 12.05.2020

2019 domineerde Ducati „piloot“ Alvaro Bautista tijdens alle drie openingsraces op het Australische Phillip Island. Ook daarna bleef Bautista overheersen door nog eens acht races op rij te winnen!

Uitgerekend in Imola wist Rea de snelle Spanjaard en Ducati voor het eerst te verslaan door alle drie races te winnen terwijl Bautista in Ducati-land genoegen moest nemen met de plaatsten twee, drie en drie.

Doch tijdens Bautista's thuisrace in het Spaanse Jerez begon de Bautista/Ducati dominantie af te brokkelen. De WorldSBK rookie wist race 1 en de Tissot Superpole race te winnen doch in de tweede race begon het Bautista “crashfestijn” 2019.

Na Jerez crashte Bautista ook in Misano/Italië (1x), Donington/Engeland (1x), Laguna Seca/USA (crash en daarna niet meer gestart).

Het duurde tot de tweede race in het Portugese Portimaó voordat de huidige Honda coureur weer een race wist te winnen.

Intussen had Kawasaki star Jonathan Rea de leiding in het WK overgenomen van de kleine Spanjaard en stevende na diens “crashfestijn” middels 8 zeges, tegenover 2 van Bautista, op zijn vijfde WK titel op rij af.

Na Bautista’s “overstap” naar Honda begon ook het seizoen 2020, jammer genoeg “lam gelegd” door het coronavirus, niet helemaal zoals de Champ zich dat misschien had voorgesteld.

Eerst moest hij de Superpole winst overlaten aan zijn ex-teamgenoot Tom Sykes (BMW), wie anders, en crashte in de eerste race zelfs twee maal.

De Tissot Superpole race wist de Champ dan nipt voor Toprak Razgatlioglu (Yamaha) te winnen maar moest in de tweede race, ook nipt, het hoofd buigen voor zijn nieuwe Kawasaki teamgenoot Alex Lowes.

Ondanks dat Rea Australië als WK vierde verliet en middels zijn crash één resultaat minder boekte, iets wat zelden voorkomt, blikt de Noord Ier vol vertrouwen in de toekomst.

 

Jonathan Rea: << We bevinden ons in een veel betere positie dan vorig jaar. >>

Wat Alvaro Bautista 2019 in Phillip Island met de toen nieuwe Ducati Panigale V4R “demonstreerde” was buitengewoon.

De WorldSBK rookie won alle drie de races met groot machtvertoon, 15, 1,2 en 12,2 seconden voorsprong, van Champ Rea.

En dat terwijl de Spanjaard het in de nieuwe Tissot Superpole race rustig aandeed volgens eigen zeggen!

Tijdens de openingsrace dit seizoen, 2020, stond Ducati WorldSBK rookie Scott Redding dan wel na elke race als derde op het podium doch van de “ Ducati dominantie" zoals dat 2019 het geval was was in Australië niets meer te zien.

<< Bautista toonde vorig seizoen het ware potentieel van de V4R en was onverslaanbaar. >> zo vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea.

<< Theoretisch zou dat ook Scott Redding moeten lukken, ook hij is een sterke en getalenteerde rijder. >>

<< Bautista had het bij zijn overstap uit de MotoGP duidelijk moeilijker. Hij kwam uit de MotoGP en moest zich eerst aan de banden en het motorkarakter/chassis van dit soort motorfietsen inleven. >>


<< Scott daarentegen werd met de Ducati V4R British Superbike kampioen en kent het karakter en de banden van deze bike beter als Alvaro toen. >>

<< Ik ga ervan uit dat Scott elk weekend voorin meedraait, zo zou het tenminste moeten zijn. >>

<< Veel mensen vergeten dat ik bijna 30 kilo zwaarder ben dan Bautista. >> voert Redding in Australië aan ter verdediging aan tegen het Bautista fenomeen van 2019.

 


<< Dat is veel extra gewicht wat ik moet meeslepen waardoor ik op de lange rechte stukken niet het voordeel heb wat Bautista had. >> vervolgt de Brit.

Rea's conclusie na Australië: << We bevinden ons in een veel betere positie dan vorig jaar. Toen verloren we ca 15 seconden op de winnaar (Bautista). >>

<< Oké, ook nu verloor ik een paar punten in het eerste raceweekend, maar het had veel erger kunnen zijn. >>

<< In de eerste race crashte ik met een speed van ca 220 km/u maar kon gelukkig op eigen kracht teruglopen! >>

In Australië, de enige verreden race tot dusver 2020, duelleerden met BMW, Ducati, Honda, Kawasaki en Yamaha maar liefst vijf motormerken om Top 3 klasseringen.

Is dat een typische Phillip Island fenomeen of zijn de verschillende motormerken tijdens de wintertests qua ontwikkeling dichter bij elkaar gekomen?

<< Veel daarvan ligt daadwerkelijk aan het Phillip Island circuit. >> peinst Rea.

 


<< De reden dat de kopgroep zo groot was is dat je tijdens de races, behalve de Tissot Superpole race dan, niet zo hard kunt rijden als je eigenlijk zou kunnen daar je steeds aan het verslijt van je achterband moet denken. >>

<< Zo gezien is Phillip Island geen maatstaaf voor het kampioenschap. >>

Van Rea’s nieuwe teamgenoot Alex Lowes was tot aan de seizoenstart in Australië eigenlijk weinig te zien.


De Brit ageerde tijdens de tests, de vrije trainingen en ook tijdens de kwalificatie relatief onzichtbaar.

Doch tijdens de races sloeg de Engelsman toe met de plaatsen 2, 4 en 1.

De 29 jarige Lowes verliet Australië met 51 WK punten en voert voor het eerst in zijn leven het Superbike WK aan gevolgd door Scott Redding (39 Pt) en Toprak Razgatlioglu (Yamaha) met 34 punten. 

<< Alex heeft een puik stukje werk geleverd. >> looft Rea zijn nieuwe teamgenoot. << Mijn eerlijk gemeende felicitaties daarvoor. >>

<< Alex werkte het hele weekend hard en vastbesloten en zette de laatste stap op het moment dat het nodig was. >>

<< Het is altijd goed als je een snelle teamgenoot hebt. We ontwikkelen de ZX-10 RR gemeenzaam, als ik eens een slechte dag heb kan ik in Alex data kijken en zien wat hij beter doet als ik. >>

<< Toen Alex voor de eerste keer op de Kawasaki reed maakte hij gebruik van mijn data/afstelling. In Australië heb ik hem de zitpositie aanbevolen waarmee hij reed. >>
<< Tijdens de Phillip Island test keek Alex heel precies hoe ik de Kawasaki rij. We werken echt heel nauw samen. >>

<< Maar ondanks dat ik natuurlijk zelf wil winnen ben ik desondanks erg blij voor Alex. >>


Doch de komende races zal ik er echter alles aan doen dit resultaat om te draaien. >>

2020 heeft de Champ voor het eerst de Noord Ierse vlag op zijn lederkombie staan in plaats van de Engelse Union Jacks.

<< Dat is mijn manier de mensen thuis voor hun ondersteuning te bedanken. >> legt de vijfvoudig wereldkampioen uit. >>

<< Deze ondersteuning geeft me een portie extra motivatie. Tijdens mijn carrière verheugden de mensen zich steeds over mijn succes verheugd, doch dan ineens wonden ze zich er over op dat ik te vaak won. >>

<< Ik merk dat steeds minder mensen me groeten in het WorldSBK paddock. >> (Tja aan wie zou dat nou liggen zou men zich kunnen afvragen? Sorry red.)

<< Maar de ondersteuning/support vanuit Noord Ierland/Engeland is onbeschrijfelijk. >>

<< Mijn fans worden steeds sterker, dat is Cool. >>

Met 32 punten achter zijn naam is Rea na 3 van 39 races WK vierde, voor hem liggen Lowes (51), Redding (39) en Razgatlioglu met 34 punten.

<< Vorig jaar wist ik 61 punten achterstand goed te maken, daarom maken me die 25 punten achterstand niet echt onrustig. >> grijnst Champ Rea.... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto credit: MCM-donnyfoto.com

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |